söndag 26 augusti 2012

En smakebit på søndag: Vargtimmen


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Boken jag läser just nu är Vargtimmen av Denise Mina och det är andra delen i serien om journalisten Paddy Meehan. Den utspelar sig i Glasgow 1984 och det är mörkt, fattigt och de sociala orättvisorna är stora. Nu är ju det här en deckare, men boken är full av samhällskritik. I alla fall, Paddy jobbar nattjour och åker runt i en bil för att hitta nyheter till tidningen. En natt kommer hon till ett hus dit polisen blivit kallad på grund av bråk, en kvinna har blivit misshandlad men hon vill inte göra någon anmälan. Nästa morgon är hon död.

Smakbiten har inte alls något med detta att göra, men jag blev så oerhört förtjust i det lilla stycket att jag bara måste få visa det. Det är taget från sidan 169, Paddy pratar med en kvinna som jobbar för Amnesty (där även kvinnan, Vhari, som blev mördad jobbat. Diana är en annan kvinna som egentligen inte har med detta fall att göra.).

Kvinnan log brett. "Nej. Diana slutade jobba när hon gifte sig. Jag kan inte med kvinnor som inte försörjer sig om de kan. Jag är som Vhari: jag kommer från en välbeställd familj, men jag tog inte emot några pengar utan började jobba i stället. Jag gifte mig inte. Jag har alltid försörjt mig själv."
     "Du skapade dig ett eget liv."
     "Det gjorde jag."
     De log mot varandra, dessa två arbetande kvinnor som båda undanhöll arbetstillfällen från män som behövde dem, som svek sin kvinnliga natur genom att rymma från diskhon, dessa två kvinnor som var ute i världen, aktiva och inte passiva, subjekt och inte objekt.

26 kommentarer:

 1. Tusen takk for smakebiten:-) denne boken ble jeg nysgjerrig på så jeg tror jeg må sjekke ut denne og den forrige boken. Ha en fin Søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, serier är bäst att läsa från början :)

   Radera
 2. En fin smakebit! Jeg har ikke lest noe av Denise Mina og ble nysgjerrig. Denne boken hørtes fin ut.
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara andra boken jag läser av Denise Mina, men hon verkar ha med en hel del av samhällets brister i sina böcker.

   Radera
 3. Takk for smakebiten:) Ble også nysgjerrig på boken, virket veldig spennende:) Ønsker deg en fin søndag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda som ställer till problem för mig är att boken utspelar sig 1984. Ibland sitter jag och tänker att "vad dum hon är, varför ringer hon inte på mobilen" och sedan kommer jag ihåg :)

   Radera
 4. Det låter som en väldigt intressant och fängslande bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara lite svårt att sätta mig in i hur de hade det där. Jag menar, 1984 kommer jag ju ihåg och jag var ungefär lika gammal då som Paddy i boken. Och det känns som att Paddy levde i en helt annan tid.

   Radera
 5. Jag läste den här nyligen. Riktigt bra! Men jag tyckte nog ännu bättre om den första boken om Paddy Meehan, Blodsarv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog bättre om denna, än så länge :)

   Radera
 6. Nå husker jeg at jeg har en annen bok av Denise Mina stående i bokhyllen min hjemme, så jeg burde absolutt lest noe av henne snart. Jeg er jo glad i krim så det er ikke dét det står på, men så var det dette med tid (og prioriteringer), da...
  Takk for den interessante smakebiten og påminnelsen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många böcker och så lite tid... jo, jag känner igen det :)

   Radera
 7. Jeg har lest en annen bok av Denise Mina. Hun skriver godt. Takk for smakebiten, og ha en fin dag videre! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag inte är jätteförtjust i Denise Mine, än så länge, så tror jag att jag kan lära mig att tycka om henne riktigt mycket :)

   Radera
 8. Intressant citat, vi får väl hoppas att hon är ironisk;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan med största säkerhet säga att hon är ironisk :)

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Jag har för mig att jag läst två i den här serien, men känner inte igen smakbiten. Vad heter den på engelska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den heter The dead hour i original. Första boken, Blodsarv, heter The field of blood och tredje boken, Sista andetaget, heter The Last Breath.

   Radera
 10. Interessant smakebit. Tror jeg skal sette Denise Mina på leselista. Takk for tipset. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har skrivit en serie om Alex Morrow också och en trilogi om Garnethill. Så du har en del att välja bland :)

   Radera
 11. Oi, dette var en spennende smakebit. Denne boken kunne jeg absolutt tenke meg å lese. Tusen takk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska intressant att läsa om hur det var i Skottland för bara 30 år sedan. Det verkar inte ha varit som hos oss...

   Radera
 12. Hittade hit via din kommentar i min blogg. Måste säga att din blogg är supertrevlig! Hit kommer jag att återkomma!

  SvaraRadera
 13. Hos deg får man alltid mange bra bok-tips! Dennis Mina har jeg hørt mye bra om, men ikke lest noe av. Takk for smakebiten, og ha en fin dag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna återgälda tjänsten att förlänga läslistan hos andra också :)

   Radera