tisdag 21 augusti 2012

Topp Tio favoritböcker sedan bloggstarten


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) så är uppdraget att lista de bästa böcker man läst sedan bloggstarten. Helt utan inbördes ordning är det dessa tio jag räknar som mina favoriter sedan jag startade bloggen i juni förra året.

1. Barn 44 av Tom Rob Smith är en riktigt otäck berättelse om Stalintiden i det gamla Sovjetunionen. Fullständigt överrumplad blev jag och kunde knappt lägga ifrån mig boken. Faktiskt är detta den enda fullpoängaren på listan.

2. Under kupolen av Stephen King handlar om vad människor kan utvecklas till om de blir helt isolerade från omvärlden. Sin vana trogen gör King ett slut som inte är riktigt på topp, men annars är den briljant.

3. Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren är första delen av Engelsforstrilogin. Fantastisk bok för både ungdomar och vuxna.

4. Eld av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren är faktiskt andra delen av Engelforstrilogin och den är precis lika bra som den första.

5. Till offer åt Molok av Åsa Larsson är en av de bättre i serien om Rebecka Martinsson och handlar om flera mystiska dödsfall i samma släkt. Och så handlar den också om det gamla Kiruna.

6. Bekännelsen av John Grisham är en ryslig historia om hur det kan gå till när rättsväsendet bestämmer sig för vem som är skyldig till ett brott och när rättvisa plötsligt förvandlas till politik.

7. Kråkflickan av Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist är första delen i serien om Victoria Bergmans svaghet. Den gör en rejäl djupdykning i det mänskliga psyket och är inget för känsliga personer.

8. Askungar av Kristina Ohlsson är första delen i serien om Fredrika Bergman och börjar med att en liten flicka försvinner från ett tåg. Sedan eskalerar det och trots att poliserna inte verkar vara de vassaste knivarna i lådan, de missar hela sambandet, så är detta en otroligt spännande bok.

9. Europa Blues av Arne Dahl är fjärde delen i serien om A-gruppen och jag hade nästan kunnat ta med vilken bok som helst av dem, men denna är fullständigt lysande.

10. Vi, de drunknade av Carsten Jensen är en rejäl tegelsten som inte alls passar för pendlingsläsning, men när jag fick mer sammanhängande tid så fastnade jag rejält. Den handlar om kärleken till det grymma och obevekliga havet.

18 kommentarer:

 1. Av dine topp 10 har jeg kun lest Cirkeln, Eld står ulest i bokhyllen men jeg ble så glad da jeg leste at du skriver at den er presis like god som Cirkeln :) Ønsker deg en flott tirsdag, Monika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inget annat än sträckläsning som gällde för Eld :)

   Radera
 2. Flera där som står på min "Att läsa-lista" :)

  SvaraRadera
 3. Kul! Jag har aldrig tänkt på vilka favoritböcker jag fått sedan bloggstarten, men däremot har jag verkligen märkt att jag läser betydligt fler böcker och ur betydligt fler genrer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både bokläsandet och, tyvärr, också bokköpandet har fått sig en rejäl boost efter jag startade bloggen :)

   Radera
  2. Hehe, ja bokköpandet definitivt ;)

   Radera
 4. Och sex stycken av dem har jag läst;-) Barn 44 står definitivt på min attläsalista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fort vår flytt är gemonförd och klar så ska jag köpa Det hemliga manifestet, "fortsättningen" på Barn 44 :)

   Radera
 5. ÅH Kråkflickan! Är jättesugen på att läsa den :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många böcker och så lite tid... Man skulle kunna klona sig och låta den ena sitta och läsa hela dagarna :)

   Radera
 6. Vi, de drunknade är en klar favorit här hemma. T o m min man, som inte läser lika mycket som jag, har den som en av sina favoriter.
  Kråkflickan är jag nyfiken på - har bara hört gott om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi, de drunknade är verkligen speciell och faktiskt tyckte jag nog oväntat mycket om den :)

   Kråkflickan rekommenderar jag om du vill ha något olidligt spännande och ganska blodigt och grymt.

   Radera
 7. Oj vilken svår utmaning! Cirkeln och Eld hade definitivt funnits med på min topp tio också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt lätt var det inte :) men jag har ju bara haft bloggen i drygt ett år så det har inte varit jättemånga i toppskiktet.

   Radera
 8. Verkar vara en del som gillade Kråkflickan så då borde jag ha något att se fram emot verkar det som iaf:)

  SvaraRadera
 9. Ja, den var riktigt bra. Och kapitlen är korta så man vill hela tiden bara läsa ett till :)

  SvaraRadera