lördag 31 maj 2014

Nytt i bokhyllan

I söndags fyllde jag år och min jättesnälla sambo hade som vanligt dammsugit min önskelista. Dessa böcker fick jag.
 Blindbock av Arne Dahl, De utstötta av Elly Griffiths och Fågelmannen av Mo Hayder.

Ull av Hugh Howey, Visning pågår av Sofie Sarenbrant och Havskatten av Ann Rosman.

Dessutom fick jag presentkort på Adlibris på totalt 800 kronor och en del som inte har med böcker att göra (ja, visst är det konstigt!), bland annat säsong 4 av Modern family.

fredag 30 maj 2014

Bokbloggsjerka 30 maj – 2 juni

Fredag igen och i dag är det en ledig sådan. Det ska bli riktigt skönt. Fredagstraditionen säger att det är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Ge tips på ditt bästa lästips när det gäller böcker under 100 sidor (eller däromkring).

Det här blir ju en intressant jerka. När jag tittar på sidantalet på mina böcker så ligger det normalt på över 300 sidor. Böcker med färre sidor än 100 har jag överhuvudtaget inte. Själv har jag börjat läsa noveller just för att det ibland finns behov av att läsa något kort.

Men jag kan ge ett par tips på böcker på under 200 sidor.

Amanda Hellbergs Styggelsen har 168 sidor och det är en riktigt läskig historia. Stephen King har faktiskt skrivit en bok på under 200 sidor också, under pseudonymen Richard Bachman. Raseri, på 183 sidor, är skriven redan 1987 och handlar om en skolskjutning. Agatha Christies böcker har ofta under 200 sidor också.

Hade det handlat om böcker med runt 250 sidor så hade jag kunnat ge fler tips :)

Jag hoppas också få lite tips den här veckan, för precis som Annika säger så skulle det ibland vara skönt att läsa en riktig tunnis och kunna läsa ut den på ett par timmar.

torsdag 29 maj 2014

"Ond bråd död i Venedig" av Donna Leon

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 273
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Death at La Fenice
Översättare: Ing-Britt Björklund
Serie: Guido Brunetti 1
Förlag: Fenix
Utgivningsår: (original) 1992 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 maj 2014






Första meningen: Tredje ringningen ljöd dämpat i foajéer och barer på operahuset La Fenice, vilket betydde att föreställningen snart skulle fortsätta.

Baksidetext
I de lugnaste vatten... Vid första anblick kan Venedig verka som en lugn och fridfull stad och med sitt romantiska skimmer lockar den till sig turister från hela världen. Men nytillträdde poliskommissarien Guido Brunetti blir snart varse att fula fiskar lurar under den vackra ytan. Mitt under en operaföreställning hittas nämligen dirigenten Helmut Wellauer död - förgiftad med cyanid.

Under mordutredningens gång förvrängs bilden av den hyllade mannen till ett skrämmande porträtt av ondska, hämnd och begär. Och frågan är inte längre vem som kan ha önskat livet ur dirigenten, utan snarare vem som inte gjorde det...

Min kommentar
Många gånger har jag hört namnet Donna Leon, men trots att hon skriver deckare så har jag aldrig brytt mig om att läsa någon av hennes böcker. När det för något år sedan började pratas om en resa till Italien så tyckte jag att det var dags att kolla upp den här författaren. För även om hon är amerikan så bor hon i Venedig och skriver böcker som utspelar sig i Venedig. När jag dessutom lyckades få tag på den första i serien så var det inte längre något snack. Boken inköptes, men resan till Italien blev aldrig av då, så den blev ännu en av hyllvärmarna. Men nu har både resa och bok blivit avverkad.

Redan från start blir jag förtjust i Guido Brunetti. Han är nämligen något så ovanligt som en lycklig polis (i alla fall i första boken), han är varken alkoholiserad, bitter eller missförstådd av sin fru. Faktum är att han, hans fru och deras dotter till och med verkar ha det väldigt bra.

Tonen genom hela boken är ironisk och är det något jag är väldigt svag för så är det ironi. I alla fall om det sköts på ett bra sätt. Och det gör det. Här finns mängder av roliga iakttagelser som en utomstående amerikan kan göra i Italien vad gäller vanor och annat. Det är ofantligt kul och faktiskt inte ett dugg nedlåtande, som det lätt skulle kunna bli. Det märks att Donna Leon älskar Italien och italienare.

Miljöerna är helt fantastiska och jag är glad över att jag läste i alla fall en del av boken på plats i Venedig, för jag hade inte begripit hälften av hur fantastiskt det beskrivs om jag inte hade varit där. Kärleken till staden lyser igenom i varenda ord och jag blev sugen på att gå i Guide Brunettis fotspår. Kanske någon annan gång, när jag läst fler av de hittills 24 delarna.

Detta är ingen bladvändare med nagelbitande spänning, långt därifrån. Allting puttrar på i långsam takt och är mest lite småmysigt. Här finns till exempel inget överdrivet, detaljerat beskrivet våld och brottet är i fokus, men trots det får vi ändå lära känna Guido och hans familj. Nu var det väldigt längesedan jag läste något av Agatha Christie, men jag tycker det påminner om hennes böcker. Detta var så bra att jag till och med kunde överse med den lite slarviga korrekturläsningen.

Nu ska jag ge mig ut på jakt på de övriga delarna i serien. Hoppas jag kan hitta dem.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3.2. På Goodreads hade den 3.78 i genomsnitt. Jag ger den 4.0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ond bråd död i Venedig: Sida efter sida, Bokloggen och Bokhyllan i pepparkakshuset.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

onsdag 28 maj 2014

Omslagsonsdag #46 folkfritt vatten

Det här med bokomslag är ju lite speciellt. Om man inte är som jag och knappt ser vad de föreställer, utan mest reagerar på färg och form. Därför är det extra roligt med Bokpotatens omslagsonsdag, som går ut på att hitta omslag efter ett visst tema. Riktigt kul! Man får välja vilka omslag man vill, men jag har valt att bara ta med sådana jag har eller har haft i min hylla.

Den här veckan är temat folkfritt vatten.

Vatten är något som ofta återfinns på mina bokomslag. Det kan bero på att jag är väldigt svag för vatten. Här är de som passerade nålsögat.

Favoriten? Suck. Jag vet inte. Jag gillar Flickan under jorden och jag tilltalas av det lite mystiska/mörka i När månen skiner och Kvinnorna i sjön. För att inte tala om I avgrunden... Nej, jag kan inte välja.

tisdag 27 maj 2014

Topp Tio böcker jag inte läst, men filmen har jag sett


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Freebie.

Jag hade stora problem med att komma på något och gnuggade geniknölarna ordentligt. Till slut tyckte jag att det kunde väl vara kul att göra en lista på böcker som jag inte läst, men där jag sett filmen. När jag började göra listan så upptäckte jag att det faktiskt gick att göra ämnet ännu smalare...

Så, här är listan över böcker jag inte läst, men jag har sett filmen som är regisserad av Lasse Hallström. Min favoritregissör.

1. Ciderhusreglerna av John Irving
2. Gilbert Grape av Peter Hedges
3. Mitt liv som hund av Reidar Jönsson
4. Chocolat av Joanne Harris
5. Sjöfartsnytt av Annie Proulx
6. Hachiko. Denna vet jag faktiskt inte vem som skrev först, men det finns mer än en bok om hunden.
7. Laxfiske i Jemen av Paul Torday
8. Safe Haven av Nicholas Sparks
9. Dear John av Nicholas Sparks

Och här slutar egentligen listan, men den uppmärksamme läsaren ser ju att det bara finns nio punkter. Därför tar jag med hans nya film, som inte haft premiär än (någon gång i höst kanske?)...

10. The hundred-foot journey av Richard C. Morais

måndag 26 maj 2014

Läsplanering juni 2014

Nu börjar sommaren närma sig på riktigt, det är snart dags för juni. Man skulle kunna tycka att det borde bli mycket läst då, men det händer ju så mycket annat på sommaren också. I alla fall tänkte jag försöka hinna med dessa.

Paradisoffer av Kristina Ohlsson. Hyllvärmare

Råttfångerskan av Inger Frimansson. Hyllvärmare.

Mareld av Dennis Karlsson.

Nattskärran av Kjell Eriksson. Hyllvärmare

söndag 25 maj 2014

En smakebit på søndag: Inga kelgrisar, inga styvbarn

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckans smakebit kommer från en bok som jag faktiskt inte börjat läsa än, jag hoppas påbörja den i morgon. Efter att ha läst på andra bloggar hur otäck, äcklig, hemsk Cia Sigesgårds debutroman Inga kelgrisar, inga styvbarn är så känner jag mig otroligt sugen på den. Så här börjar den...
Det stod en främling i hallen.
     Astrid spratt till. Först en gång när hon fick syn på honom och direkt efter det en gång till, när hon förstod att det faktiskt stod en främmande herre i hallen. Hon svalde och blinkade hårt. Stirrade.
     "Hallå?"
     Inget svar. Hon prövade igen med samma resultat. Främlingen snurrade ett varv, som för att visa att han inte dolde något. Hans rörelser var graciösa, huvudet högt.
     "Vem är du? Var kommer du ifrån?"

lördag 24 maj 2014

Kommande böcker i juni 2014

Suck. Jättemånga intressanta boksläpp i juni... hur ska jag någonsin hinna?

Gården av Tom Rob Smith
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 330
Utgivningsdatum: 2014-06-11
Förlag: Stimpla Publishing

Från Bokus
Ända tills Daniel får ett uppjagat telefonsamtal från sin far tror han att hans föräldrar njuter av en fridfull, välförtjänt pensionering på en idyllisk lantgård i Sverige. Tilde och Chris har sålt sitt hus och sin firma i London och sagt adjö till England för att starta ett nytt liv utanför Falkenberg i Sverige. Men samtalet förändrar allt. Din mor är inte frisk, säger Chris.Hon inbillar sig saker - hemska, hemska saker. Hon har drabbats av en psykos och blivit intagen på psyket. Daniel gör sig beredd att resa till Sverige. Men innan han hinner så långt dyker mamma Tilde upp i London. Jag är övertygad om att din far har pratat med dig. Allt den mannen har sagt är lögn. Jag är inte galen. Jag behöver ingen läkare. Jag behöver polisen. Modern gömmer sig i Daniels lägenhet och berättar där om tiden i Sverige som innefattar mörka hemligheter, en försvunnen ung kvinna, avskyvärda brott och en konspiration där hans egen far är delaktig. Och när fadern ringer nästa gång är det för att försäkra sig om att Daniel håller kvar Tilde i lägenheten tills han själv är på plats och kan ta hand om henne. Boken berör många obehagliga ämnen och tar efterhand en oväntad vändning.

Jag fullkomligt älskade hans Barn 44, men det har ändå inte blivit fler lästa av honom. Vill ha ändå...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



VIP-rummet av Jens Lapidus
Genre: Thriller
Serie: Teddy och Emelie (1)
Antal sidor: 464
Utgivningsdatum: 2014-06-04
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Möt Teddy och Emelie, ett omaka radarpar med kass personkemi.

Teddy har bestämt sig: han är färdig med brott efter åtta år på anstalt. Men han har inte en krona på fickan, Arbetsförmedlingen är ett skämt och han sover på sin syrras soffa. Läget blir akut när en indrivare hör av sig och kräver pengar.

Emelie är påläggskalv på advokatfirman Leijon, en boutiquebyrå i Londonklass. Men en framgångsrik karriär känns avlägsen och extremt svåruppnåelig.

Så ger en av byråns delägare henne ett oväntat uppdrag. Ett uppdrag som hon inser att hon varken kan eller får tacka nej till. Tillsammans med Teddy ska hon ta reda på vad som har hänt den försvunne Philip Schale: investerare och jättestekare med en meritförteckning som blir märkligare ju djupare de gräver.

Emelie vill upp och Teddy vill bli av med sina skulder. Hon har valts för att hon är kompetent och plikttrogen, han har valts för att ... ja, varför? Uppdragsgivaren vet något om Teddy som ingen annan känner till.

Och kidnapparnas tålamod rinner undan som sand i ett timglas.


Jag har ju gillat de böcker om Jorge, JW och gänget som jag läst...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Män ur mörkret av Håkan Östlundh
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrik Broman (7)
Antal sidor: 399
Utgivningsdatum: 2014-06-11
Förlag: Forum

Från Bokus
En solig fredag i maj tar Finkalks informationschef Michael Nordborg årets premiärdopp i poolen. När han klättrar upp ur vattnet gömmer sig någon i skuggorna inne i huset. Tre dagar senare kommer hans fru hem från en weekendresa och hittar honom död i en av däckstolarna - bunden och torterad. Ett dygn senare upptäcks en politiker mördad i sin lägenhet i Visby. Hon har skrivit en debattartikel där hon uttalade sitt stöd för Finkalks omstridda kalkbrott på norra Gotland.

För de anhöriga till offren är det givet att mördaren finns bland den grupp militanta aktivister som försökt sätta stopp för den nya kalktäkten. Fredrik Broman och hans kollegor är inte lika säkra. Gärningsmannen tycks ha planerat morden in i minsta detalj. Det finns varken fingeravtryck, DNA eller andra användbara spår på brottsplatserna. De söker en mördare som har en nästan övernaturlig förmåga att överlista sina förföljare.

När ytterligare en av de välbärgade villaägarna i området strax norr om Visby dödas ökar trycket från både anhöriga, press och polisledning. Gärningsmannen måste hittas.

Fredrik Broman, tillförordnad chef för våldsenheten, står mitt bland flyttkartongerna när det första larmet kommer. När hans pappa blir allvarligt sjuk riskerar situationen att bli övermäktig. Allt fler signaler tyder på att Fredriks egen hälsa vacklar. Signaler han ignorerar. Till slut hotar jakten på den hänsynslösa mördaren att kosta honom livet.


Detta ska tydligen vara sista delen i serien. Då kanske jag snart kan börja läsa den...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Inte ens i döden av Donna Leon
Genre: Kriminalroman
Serie: Guido Brunetti (17)
Antal sidor: 292
Utgivningsdatum: 2014-06-11
Förlag: Forum

Från Bokus
Kommissarie Brunetti och hans kollega Vianello får rapport om att en kropp setts i vattnet nära en av trapporna vid Canal Grande. Det är en regnig morgon i Venedig och de beger sig till platsen där de hittar en barnkropp som de lyfter upp på land.

Den döda flickan har långt glänsande hår och bär en guldring som väcker frågor. Underligt nog har ingen anmält en saknad flicka. Bilden av den döda flickan med håret format som en gloria förföljer Brunetti i återkommande mardrömmar.

Han försöker fastställa flickans identitet genom att söka efter familjen. Spåren leder honom till ett romskt läger och i sin beslutsamhet att bringa klarhet i fallet tvingas Brunetti att kämpa både mot grov kriminalitet och mot myndigheternas fördomar.


Sjuttonde delen äntligen på svenska. Jag har visserligen bara precis läst den första...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Zack av Mons Kallentoft & Markus Lutteman
Genre: Kriminalroman
Serie: Herkules (1)
Antal sidor: 386
Utgivningsdatum: 2014-06-16
Förlag: Bookmark

Från Bokus
Fyra asiatiska kvinnor hittas brutalt avrättade i en lägenhet. En femte dumpas svårt stympad utanför Södersjukhuset. Att döma av hennes sargade kropp har hon blivit attackerad av hundar.

Tjugosjuårige Zack har gjort kometkarriär inom Stockholmspolisen. På dagarna är han en driven kriminalinspektör vid Särskilda enheten. På nätterna flyr han verkligheten med droger på klubbar. Han vet att det inte kommer att hålla, men de blodiga minnena från hans barndom driver honom mot avgrunden.

Jagad av polisens internutredare försöker Zack tillsammans med kollegan Deniz att lösa den värsta mordvågen i Sveriges moderna historia. Handlar det om kvinnohat, rasism eller människohandel? Det enda som är säkert är att fler kvinnor kommer att dö om de inte hittar mördaren.


Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om det här samarbetet, men jag kan nog tänka mig att prova.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Spökstaden av Ransom Riggs
Genre: Skräck
Serie: Miss Peregrine (2)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2014-06-17
Förlag: Rabén & Sjögren

Från Bokus
Efter att ha klarat sig från Miss Peregrines ö, flyr Jacob med sina nya vänner till den märkliga staden London. Där träffar de en farlig galning som heter Caul. Han visar sig vara bror till Miss Peregrine och han är ute efter barnens krafter. Jacob är den enda som kan rädda sina vänner från en säker död.

Första delen köpte jag på rean, men har inte läst än.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Ensamma hjärtans klubb av Lotte Hammer & Sören Hammer
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad Simonsen (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2014-06-10
Förlag: Bazar

Från Bokus
Köpenhamn augusti 2008. Kriminalkommissarien Konrad Simonsen återvänder till våldsroteln i Köpenhamn efter en allvarlig hjärtattack. Med hänsyn till hans vacklande hälsa får han utreda ett lågprioriterat fall som rör en brevbärares död.
Det som från början ser ut som ett olycka utvecklar sig till en misstänkt mordhistoria. Det finns en viktig ledtråd till ett olöst fall med en försvunnen skolflicka långt tillbaka i tiden. Utredningen tar en annan vändning när det visar sig att en katolsk pastor vet mer om händelsen än han får avslöja på grund av sitt tysthetslöfte. En skolskjutning i Köpenhamn leder oväntat spåren till den avlidne brevbäraren.


Börjar känna mig som en gammal, repig skiva nu. Ännu en serie som jag inte påbörjat.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.

fredag 23 maj 2014

Bokbloggsjerka 23 – 26 maj

Bästa helgen på året är här och det blir ett stort hallabalo på söndag för då är det min födelsedag och tja, jag fyller väl ganska jämnt. Men först är det fredag och då blir det som vanligt Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Har du läst en bok som slutade på ett sådant sätt att du blev rejält besviken?

Ja, alltså, det har jag säkert gjort väldigt många gånger. Det är ju bara det där med att komma ihåg det också. När jag sitter och funderar så kommer jag till slut på en som faktiskt till och med fick poängavdrag för att jag inte gillade slutet och det var Stephen Kings Under kupolen. Jag tyckte det var på tok för lättvindigt. Däremot har jag ingen som helst aning om hur det skulle ha slutat i stället. Förmodligen fanns det väl en tanke och mening bakom, vilket ju måste gälla alla böcker. Hoppas jag.

torsdag 22 maj 2014

"Labyrinten" av Kate Mosse

Genre: Drama
Antal sidor: 620
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Labyrinth
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
Serie: Languedoc 1
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2005 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 maj 2014






Första meningen: En enda blodstrimma rinner långsamt längs den bleka undersidan av armen, en röd söm på en vit ärm.

Baksidetext
I juli 1209 får en sjuttonårig flicka en underlig bok i gåva av sin far. Han hävdar att boken rymmer den heliga Graalens tvåtusenåriga hemlighet. Fastän Alaïs inte lyckas tyda de främmande orden och tecknen på boksidorna, förstår hon att hennes livsuppgift blir att bevara labyrintens hemlighet och finna ett säkert gömställe för boken.

I juli 2005 hittar Alice Tanner två skelett i en bortglömd grotta i franska Pyrenéerna. Hon förundras över den labyrint som huggits in i grottväggen och inser samtidigt att hon stört friden på en helig plats. En plats som enbart borde finnas i det fördolda. På något vis har Alice blottlagt en fruktansvärd händelse i det förflutna, som samtidigt visar sig vara nyckeln till hennes egen historia.

Min kommentar
För ganska många år sedan så råkade jag köpa Kate Mosses Kryptan och då upptäckte jag att den ingick i en serie där Labyrinten är första delen. Det var alltså bara att försöka hitta den först, vilket jag gjorde till slut. När miniserien plötsligt dök upp på TV så insåg jag att det nog var dags att ta sig an först boken sedan serien.

Min första reaktion är att jag retar mig på alla dessa franska uttryck. På var och varannan sida dyker de upp. Det finns visserligen ett litet "lexikon" i slutet av boken, men långt ifrån allt står med där. Vissa dialoger är också översatta direkt i texten, som om boken inte var tillräckligt tjock ändå. Jag kan ingen franska, har aldrig läst franska i skolan och jag kan följaktligen inte läsa på franska. Det stör mig oerhört mycket när det förekommer utländska fraser och uttryck i en översatt bok. Dum som jag är så förutsätter jag ju naturligtvis att fransmän pratar franska hela tiden, inte bara ibland där det passar att slänga in någon speciell fras. Behöver jag säga att första intrycket inte var speciellt positivt?

Dessvärre fortsätter det. I början reagerar jag bara över något som måste vara en dålig översättning och även dålig korrekturläsning. Många väldigt märkliga meningar och ordvändningar gör att läsflytet förstörs och jag måste ganska ofta läsa om för att överhuvudtaget förstå vad som menas. Efter ytterligare några sidor tycker jag att många formuleringar återkommer väldigt ofta. Många karaktärer tittar sig till exempel i spegeln för att läsaren ska få veta hur de ser ut. En bit in i boken börjar jag också ledsna på alla föreläsningar jag får. Jag förstår att det är mycket research för en sådan här bok, men jag behöver verkligen inte få veta allt om, till exempel, labyrintens historia, ända tillbaka till 1550 f Kr. Allt är så oerhört detaljerat. Dessvärre är det så att när jag får för mycket detaljer så får jag sällan ihop miljöerna eftersom jag inte alls kan se samma sak som författaren.

Inte heller alla händelser får jag ihop. Vid ett tillfälle har en person bakbundna händer, men plötsligt kan h*n använda dem för att dricka vatten. Lite senare har någon stoppat dokument innanför klädseln, vid bröstet. Några meningar efter är de plötsligt i en påse som trasslar in sig i benen. Eller ännu värre, om det inte var samma dokument som menades så hade h*n inte ens kvar det ena, det blev h*n nämligen av med några sidor tidigare. Det här är bara två exempel, det finns tyvärr många fler.

Mot slutet börjar jag fundera på om jag plötsligt hamnat i en fantasy/science fiction bok. Låt mig bara kort säga att det helt enkelt blev för mycket.

Om man gillar historiska romaner med otroligt mycket detaljer och ett språk som är tillkrånglat (andra kanske kallar det poetiskt) så gillar man nog denna. Strax efter jag läst ut boken tittade jag på mini-serien och här hade man tagit bort stora sjok av sidoberättelser. Det gjorde att tempot höjdes och mitt intresse hölls vid liv i sammanlagt tre timmar. Så borde någon gjort med boken också.

Boktipsets estimerade betyg var 3.7. På Goodreads hade den 3.48 i genomsnitt. Jag ger den 2.5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Labyrinten: Med näsan i en bok, PocketBlogg och Carolina läser.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

onsdag 21 maj 2014

Omslagsonsdag #45 hunden efter håren

Det här med bokomslag är ju lite speciellt. Om man inte är som jag och knappt ser vad de föreställer, utan mest reagerar på färg och form. Därför är det extra roligt med Bokpotatens omslagsonsdag, som går ut på att hitta omslag efter ett visst tema. Riktigt kul! Man får välja vilka omslag man vill, men jag har valt att bara ta med sådana jag har eller har haft i min hylla.

Den här veckan är temat hunden efter håren.

Hunden efter håren betyder snygga omslag oavsett vad de föreställer. Jag tänker vara så fräck att jag faktiskt återanvänder omslagen från ett annat inlägg för de här omslagen är vackra som tavlor.

Favoriten är nog Choklad, jag kan riktigt se den hänga på en bra plats i köket.

tisdag 20 maj 2014

Topp Tio böcker om vänskap


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books About Friendship.

Det här var svårt, men till slut valde jag böcker där jag tycker att vänskap spelar en stor roll.

1. En man som heter Ove av Fredrik Backman. Behöver jag säga mer?
2. Stekta gröna tomater av Fannie Flagg. Den här tänker jag ofta på och nu måste jag snart i alla fall se om filmen.
3. För att göra det enkelt för mig samlar jag ihop Kings böcker under en post. I hela Det mörka tornet-serien och novellerna Hjärtan i Atlantis och Höstgärning spelar vänskap en väldigt stor roll.
4. Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren handlar om så väldigt mycket mer än häxor och magi.
5. Detsamma gäller böckerna om Harry Potter av J.K. Rowling (om nu någon skulle ha missat det).
6. I Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist var det nog vänskapen mellan Oskar och Eli som berörde mig mest.
7. Den långa flykten av Richard Adams tycks handla om kaniner, men så är det inte riktigt.
8. I Hungerspelentrilogin av Suzanne Collins snackar vi vänskap av hög nivå.
9. En komikers uppväxt av Jonas Gardell handlar lika mycket om vänskap som ovänskap.
10. Lyckans hjul av Kajsa Ingemarsson berättar också om hur viktigt det är att ha vänner som kan stötta och hjälpa.

måndag 19 maj 2014

Håkan Hemlin har flyttat hem till mig

För några veckor sedan flyttade Malin på sin blogg BokrecensionerNu och blev Jag och mina böcker. För att fira det ordnade hon en tävling där man bland annat kunde vinna Håkan Hemlins bok Förlist. Och jag vann! Jag kanske inte kan kalla mig Nordmans största fan, men jag älskade dem och har alla deras album.
För två veckor sedan ramlade den ner i min brevlåda (ja, det har dröjt ett tag med bild, men jag har ju varit på semester) och jag ska ta så väl hand om den.

söndag 18 maj 2014

En smakebit på søndag: Släpp inte taget

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Smakebiten i dag kommer från en bok jag påbörjade igår, Släpp inte taget av Harlan Coben, en av hans fristående böcker. Jag har kommit betydligt längre än sida 22-23 som smakebiten kommer ifrån, men just den biten runt där fick mig nästan att få blodstörtning så jag väljer den ändå.

Mike och Tia är ett gift par, deras son har börjat bete sig underligt och Tia vill att de ska lägga in ett övervakningsprogram i sonens dator. Mike är lite tveksam till om det verkligen kan vara rätt.
     "Menar du att en människa har rätt till sina hemligheter?"
     "Naturligtvis har hon det."
     Då såg hon på honom på ett konstigt sätt, och han gillade det inte.
     "Har du hemligheter?" frågade hon.
     "Det var inte det jag menade."
     "Har du hemligheter för mig?" frågade Tia igen.
     "Nej. Men jag vill inte att du ska veta varenda tanke jag har heller."
     "Och jag vill inte att du ska veta vad jag tänker."
     De tystnade båda två efter de replikerna, innan hon tog ett steg tillbaka.
     "Men om jag har att välja mellan att skydda min son och att respektera hans privatliv", sa Tia, "så kommer jag att skydda honom."

lördag 17 maj 2014

TAG: Bump in the night

En tagg som aldrig hittade fram till mig (snyft) var denna, som jag hittade hos Schitzo-Cookie. Nu gör jag den ändå...

Taggen går ut på att besvara sex lite längre frågor samt sex lite snabbare, för att sedan skicka vidare taggen till några till som skulle kunna tänkas göra den (eftersom taggen är så gammal så hoppar jag över skicka-vidare steget, men alla som ännu inte gjort den får gärna ta den).

Vad är din favorit när det kommer till övernaturliga väsen att läsa om?
Det får ju vara något slags spöken det, typ poltergeist eller bara vanliga, gammaldags spöken.

Vilken scen (från vilken bok som helst) är din mardröm att vara med om?
Här skulle jag tro att det som händer Merete Lynggaard i Jussi Adler-Olsens bok Kvinnan i rummet ligger bra till. Det var något av det läskigaste jag läst, mest egentligen kanske för att "scenen" är så långdragen.

Om du skulle besöka en läskig setting/plats i en bok: Vilken skulle du besöka och varför?
Det hade varit intressant att göra ett besök i Under kupolen, ur rent psykologisk synvinkel då. Och så skulle jag ju vilja träffa Barbie också.

Vilken bok var så tråkig att du nästan somnade i en evighet när du läste den?
Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård var något av det segaste jag någonsin tagit mig igenom och det var farligt nära att jag tappade läslusten för all framtid.

Vilken bok skulle du kunna riva ut några sidor ur för att göra den bättre?
Hjärtats mörka flod av Dean Koontz var minst 100 sidor för lång.

Vilken elak karaktär skulle du vilja förvandla från ond till god?
Jag tror inte jag vill ändra på någon. Jag måste ju anta att alla karaktärer i böcker är som de är av en speciell anledning.

och sedan över till de "snabba":

Vilken är din favroritvampyr?
Min(a) favoritvampyr(er) har inga namn, som jag kommer ihåg. Det är i alla fall de som fanns i Jerusalem's Lot. Den gammaldags, elaka och blodtörstiga sorten.

Vilken är din favoritvarulv?
Jag har nog bara läst en enda bok om varulvar och den var inte ens speciellt bra, så jag har ingen.

Vilken är din favorithäxa?
Minoo.

Vilket är ditt favoritmonster?
Underligt nog så minns jag bara filmmonster just nu... men om jag måste välja något så får det ju bli något av King, som till exempel bilen i Christine eller hunden i Cujo. Om det nu räknas som monster.

Vilket är ditt favoritspöke?
Det är ju samma här, kommer bara ihåg filmspöken... men de kanske gills? I så fall är det ju Patrick Swayze i Ghost :)

Vem är din favoritmördare?
Favoritmördare? Det låter inte speciellt sympatiskt att ha en sådan... men jag kan tänka mig Severus Snape då.

fredag 16 maj 2014

Bokbloggsjerka 16 – 19 maj

Jag är nu inte bara veckovill utan även "platsvill" efter fem dagars rundresande i Italien, men tack vare Annikas bokbloggsjerka så vet jag att det är fredag och om det är fredag så måste jag vara i Rom, för i dag åker vi hem igen.

Veckan uppgift är: För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok som du har gillat?

För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?


Jag har läst en och annan e-bok, men det har ännu inte hänt att jag köpt samma som pappersbok. Jag har dock en bok på läsplattan, ännu oläst, som eventuellt skulle kunna tänkas bli den första, nämligen Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt. Det återstår att se.

Det var väldigt längesedan jag lånade böcker på biblioteket, men jag vet att det hänt flera gånger att jag senare köpt en bok jag redan läst som lånad. Det blåser på månen av Eric Linklater, Till jordens medelpunkt av Jules Verne, Den långa flykten av Richard Adams och Sagan om ringen-trilogin av Tolkien är några som jag kommer på direkt. Det är möjligt att det finns fler, men eftersom jag inte är hemma nu så får jag lita på minnet.

torsdag 15 maj 2014

Topp 100 sci-fi/fantasy

Ja, se detta är en lista i min smak och den hittade jag här. Sci-fi är en av mina favoritgenrer, men jag tycker det var bättre förr :)

21 böcker och 12 filmatiseringar, det tycker jag är ett helt OK facit. Den här listan ska dessutom användas nu för att hitta bra sci-fi.

Böcker jag har läst är i fetstil.
Om jag bara har sett filmen så är den grön.
Om jag äger boken, men inte läst den än så är den kursiv.

1. The Lord Of The Rings (Sagan om ringen) - J.R.R. Tolkien
2. The Hitchhiker's Guide To The Galaxy (Liftarens guide till galaxen) - Douglas Adams
3. Ender's Game (Enders spel) - Orson Scott Card
4. The Dune Chronicles - Frank Herbert
5. A Song Of Ice And Fire Series (Sagan om is och eld) - George R.R. Martin
6. 1984 - George Orwell
7. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
8. The Foundation Trilogy (Stiftelsetrilogin) - Isaac Asimov
9. Brave New World (Du sköna nya värld) - Aldous Huxley
10. American Gods (Amerikanska gudar) - Neil Gaiman
11. The Princess Bride - William Goldman
12. The Wheel Of Time Series (Sagan om drakens återkomst) - Robert Jordan
13. Animal Farm (Djurfarmen) - George Orwell
14. Neuromancer - William Gibson
15. Watchmen - Alan Moore and Dave Gibbons
16.I, Robot - Isaac Asimov
17. Stranger in a Strange Land (Främling på egen planet) - Robert A. Heinlein
18. The Kingkiller Chronicles (Berättelsen om kungadråparen) - Patrick Rothfuss
19. Slaughterhouse-Five (Slakthus 5) - Kurt Vonnegut
20. Frankenstein - Mary Shelley
21. Do Androids Dream of Electric Sheep? (Androidens drömmar) - Philip K. Dick
22. The Handmaid's Tale (Tjänarinnans berättelse) - Margaret Atwood
23. The Dark Tower Series (Det mörka tornet-serien) - Stephen King
24. 2001: A Space Odyssey (2001: en rymdodyssé) - Arthur C. Clarke
25. The Stand (Pestens tid) - Stephen King
26. Snow Crash - Neal Stephenson
27. The Martian Chronicles (Invasion på Mars) - Ray Bradbury
28. Cat's Cradle (Vaggan) - Kurt Vonnegut
29. The Sandman Series - Neil Gaiman
30. A Clockwork Orange - Anthony Burgess
31. Starship Troopers (Stjärnsoldaten) - Robert A. Heinlein
32. Watership Down (Den långa flykten) - Richard Adams
33. Dragonflight (Drakryttarna) - Anne McCaffrey
34. The Moon Is A Harsh Mistress (Revolt mot jorden) - Robert A. Heinlein
35. A Canticle For Leibowitz - Walter M. Miller Jr.
36. The Time Machine (Tidsmaskinen) - H.G. Wells
37. 20,000 Leagues Under the Sea (En världsomsegling under havet) - Jules Verne
38. Flowers For Algernon (Blommor till Algy) - Daniel Keyes
39. The War of the Worlds (Världarnas krig) - H.G. Wells
40. The Amber Chronicles (Amber-serien) - Roger Zelazny
41. The Belgariad (Sagan om Belgarion) - David Eddings
42. The Mists Of Avalon (Avalons dimmor) - Marion Zimmer Bradley
43. Mistborn Trilogy (Mistborntrilogin) - Brandon Sanderson
44. Ringworld - Larry Niven
45. The Left Hand Of Darkness (Mörkrets vänstra hand) - Ursula K. Le Guin
46. The Silmarillion (Silmarillion)- J.R.R. Tolkien
47. The Once And Future King (Svärdet i stenen) - T.H. White
48. Neverwhere - Neil Gaiman
49. Childhood's End (Mot nya världar) - Arthur C. Clarke
50. Contact (Kontakt) - Carl Sagan
51. The Hyperion Cantos - Dan Simmons
52. Stardust (Stjärnstoft) - Neil Gaiman
53. Cryptonomicon - Neal Stephenson
54. World War Z - Max Brooks
55. The Last Unicorn - Peter S. Beagle
56. The Forever War - Joe Haldeman
57. Small Gods (Små gudar) - Terry Pratchett
58. The Chronicles Of Thomas Covenant The Unbeliever (Krönikorna om Thomas Covenant den klentrogne) - Stephen R. Donaldson
59. The Vorkosigan Saga (Vorkosigan-serien) - Lois McMaster Bujold
60. Going Postal - Terry Pratchett
61. The Mote In God's Eye - Larry Niven and Jerry Pournelle
62. The Sword Of Truth Series (Sanningens svärd-serien) - Terry Goodkind
63. The Road (Vägen) - Cormac McCarthy
64. Jonathan Strange & Mr. Norrell - Susanna Clarke
65. I Am Legend - Richard Matheson
66. The Riftwar Saga (Kriget om Rämnan) - Raymond E. Feist
67. The Sword of Shannara Trilogy (Shannaratrilogin) - Terry Brooks
68. The Conan The Barbarian Series (Conan-serien) - Robert E. Howard and Mark Schultz
69. The Farseer Trilogy (Berättelsen om fjärrskådarna) - Robin Hobb
70. The Time Traveler's Wife (Tidsresenärens hustru) - Audrey Niffenegger
71. The Way Of Kings - Brandon Sanderson
72. Journey To The Center Of The Earth (Till jordens medelpunkt) - Jules Verne
73. The Legend Of Drizzt Series - R. A. Salvatore
74. Old Man's War - John Scalzi
75. The Diamond Age - Neal Stephenson
76. Rendezvous With Rama (Möte med Rama) - Arthur C. Clarke
77. The Kushiel's Legacy Series - Jacqueline Carey
78. The Dispossessed (Shevek) - Ursula K. Le Guin
79. Something Wicked This Way Comes (Oktoberfolket) - Ray Bradbury
80. The Life and Times of the Wicked Witch of the West - Gregory Maguire
81. The Malazan Book Of The Fallen series - Steven Erikson
82. The Eyre Affair (Var är Jane Eyre?) - Jasper Fforde
83. The Culture Series (Kulturen-serien) - Iain Banks
84. The Crystal Cave (Kristallgrottan) - Mary Stewart
85. Anathem - Neal Stephenson
86. The Codex Alera Series - Jim Butcher
87. The Book Of The New Sun (Den nya solens bok) - Gene Wolfe
88. The Thrawn Trilogy (Thrawntrilogin) - Timothy Zahn
89. The Outlander Series (Outlander-serien) - Diana Gabaldon
90. The Elric Saga - Michael Moorcock
91. The Illustrated Man (Den illustrerade mannen) - Ray Bradbury
92. Sunshine - Robin McKinley
93. A Fire Upon The Deep - Vernor Vinge
94. The Caves Of Steel (Stålgrottorna) - Isaac Asimov
95. The Mars Trilogy - Kim Stanley Robinson
96. Lucifer's Hammer - Larry Niven and Jerry Pournelle
97. Doomsday Book - Connie Willis
98. Perdido Street Station - China Mieville
99. The Xanth Series - Piers Anthony
100. The Space Trilogy (Rymdtrilogin) - C.S. Lewis

onsdag 14 maj 2014

"Odödlig" av S.J. Bolton

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 438
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Like this, for ever
Översättare: Lilian & Karl G. Fredriksson
Serie: Lacey Flint 3
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 24 april 2014






Första meningen: "Det sägs att det är som att skära i smör, när man skär i ungt kött."

Baksidetext
Elvaårige Barney Roberts - liksom alla andra som läser dagstidningarna - vet att mördaren snart kommer att slå till igen.

Offret kommer att vara ännu en pojke, som han själv. Kroppen kommer att ha tömts på blod och lämnats kvar någonstans på en strand längs Themsen. Det kommer inte att finnas några ledtrådar för London-poliserna Dana Tulloch och Mark Joesbury. Ingen förvarning om vem som blir nästa offer. Ingen riktig anledning för Barneys vän och granne, Lacey Flint, att bli involverad, eftersom hon är ledig från sitt jobb på Londonpolisen - och inte en chans att hon ska kunna hålla sig borta.

Klockan tickar, våldet eskalerar och barns liv står på spel - Lacey och Barney vet att de inte har råd med ett enda felsteg om de ska klara sig igenom det här med livet i behåll.

Min kommentar
Tredje delen i serien om Lacey Flint har förblivit stående oläst mest på grund av att jag inte varit speciellt förtjust i de två första. När jag fick höra att varken Lacey eller Mark var huvudpersoner i den här boken så blev jag lite mer sugen på att läsa den. Och nu är jag glad att jag gjorde det.

Det känns oerhört befriande att slippa den tramsiga relationen mellan Lacey och Mark. Helt och hållet slipper jag den inte, men det lilla som är kan jag stå ut med. Tyvärr så börjar Dana bete sig väldigt underligt i stället och jag känner mig ganska så less på de här välutbildade(?), omogna vuxna människorna som reagerar fullständigt irrationellt på det mesta. Framför allt så kan jag inte sluta fundera över hur i hela friden Lacey kunde bli polis. Måste man inte gå igenom massor av tester, bland annat psykologiska, för att bli polis? Jag kan bara hoppas att det inte finns så labila poliser i verkligheten...

I stället för tramsiga relationer så fokuseras här på det viktiga; vem, varför, hur... och liknande. Lite inte så tramsiga relationer får vi oss också till livs. Som den mellan Barney och hans pappa, Barney och Lacey och Barney och de andra barnen. Ja, du gissar rätt. Jag var väldigt förtjust i Barney. Detta underliga barn, som var så vuxen på vissa sätt och fortfarande liten på andra. Jag hoppas verkligen jag får träffa honom igen. Det var för övrigt ganska många barn med och det måste vara svårt att beskriva barn på ett trovärdigt sätt. Enligt mig lyckades det bra.

Jag får också en väldigt bra miljökänsla och kan nästan känna London runt omkring mig. Ett London som jag visserligen inte känner igen, för här är mörkt och skitigt. Inte alls den bild man får som turist, i alla fall inte om man håller sig till de platser där jag håller mig, men jag har inte alls svårt att köpa den här versionen heller.

En extra pluspoäng blir det för att jag inte var helt säker på vem den skyldige var förrän mot slutet, men jag var i alla fall före både Dana och Lacey. Jag gillar verkligen när det inte är uppenbart vem som är skyldig. Enda klagomålet jag egentligen har är den lilla sidohistorien med hon som sitter i fängelse. Den känns onödig och jag undrar om den fanns där bara för att inte glömma Laceys bakgrund. Eller kanske, ännu värre, för att kollra bort läsaren i början.

Det här var faktiskt så bra att jag nu ser fram emot nästa del. Som av en händelse upptäckte jag att fjärde delen, A Dark and Twisted Tide, släpptes på engelska för en vecka sedan. När kommer den på svenska?

Boktipsets estimerade betyg var 4.5. På Goodreads hade den 4.18 i genomsnitt. Jag ger den 4.5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Odödlig: Lotten, Bokdamen och Skuggornas bibliotek.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

tisdag 13 maj 2014

Topp Tio böcker jag nästan slutade läsa


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books I Almost Put Down But Didn't.

Det är inte speciellt ofta jag känner att jag kanske borde sluta läsa en bok innan jag är klar och faktum är att jag aldrig gjort det. Inte heller tänker jag börja med det, men de här tio var aspiranter på att bli den första jag la undan.

1. Och en grej till... av Eoin Colfer. Den sjätte delen i trilogin Liftarens guide till galaxen där de andra fem delarna är skrivna av Douglas Adams. Jag önskar verkligen att den här delen aldrig hade blivit skriven.
2. Spöa döden av Josh Bazell. Det kändes lite som att jag läste ett filmmanuskript och det där med gränser, det känner inte Bazell till.
3. Avgrundens rand av Christian Dorph & Simon Pasternak. Här var det så många karaktärer inblandade att jag skulle behövt ett anteckningsblock (som jag faktiskt också använde till slut).
4. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Hyllad av många, men ärligt, den var inget vidare alls. Möjligtvis om man känner till förlagsbranschen.
5. Alla böcker jag läst av Ramona Fransson. Min mamma älskar de här böckerna, men jag klarar inte att läsa dem.
6. Atlantis hemlighet av David Gibbins. Min gamla chef rekommenderade böcker av Gibbins, men herregud...
7. Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård. Pretentiöst, svulstigt och helt enkelt ofattbart trist. Och hur kan man ha så mycket att berätta om sitt liv (nästan 4000 sidor i sex delar) när man inte ens fyllt 45?
8. Saltstoden av Ole Korneliussen. Detta var en bok som jag läste i den Nordiska utmaningen och jag önskar att jag hade valt någon annan bok att representera Grönland.
9. Blodets meridian av Cormac McCarthy. Jag gillar ju filmerna som bygger på hans böcker, men någon mer bok blir det aldrig.
10. Alla böcker jag läst av Denise Mina. Jag har läst tre delar om Paddy Meehan och en om Alex Morrow. Nu har jag bara Garnethilltrilogin kvar att läsa, men det sägs att den ska vara bättre...

måndag 12 maj 2014

Senaste...

boken du läste ut: Labyrinten av Kate Mosse

boken du påbörjade: Ond bråd död i Venedig av Donna Leon

bokbeställningen: faktiskt gjord i början av mars, två månader sedan alltså

bibliotekslånet: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman, som e-bok. Det var i februari 2013...

serien du blev nyfiken på: Jag är ju serieoman, så jag blir nyfiken på serier mest varje dag. Den senaste jag varit nyfiken på och faktiskt börjat läsa är den om Avdelning Q.

filmen du såg: Ender's game

filmen du blev nyfiken på: Hallåhallå. Jag gillade Masjävlar som har samma regissör (Maria Blom).

boken du dreglade efter: Doktor Sömn av Stephen King

Hittade denna hos Anette på Litteraturmagazinet.

söndag 11 maj 2014

En smakebit på søndag: Ond bråd död i Venedig

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Veckans smakebit kommer ur Ond bråd död i Venedig av Donna Leon, den första delen i en serie om Guido Brunetti (jag tror det har kommit ut 24 delar nu). Hon är amerikan, men har bott i Venedig i 25-30 år. Hennes böcker har översatts till 23 språk, men inte italienska. Hon vill inte bli känd i Italien...

Boken hoppas jag börja läsa i dag, på väg till Italien, med bland annat ett besök i... japp, Venedig, och så här börjar den.
Tredje ringningen ljöd dämpat i foajéer och barer på operahuset La Fenice, vilket betydde att föreställningen snart skulle fortsätta. Premiärpubliken fimpade sina cigaretter, drack upp sina drinkar, avslutade sina samtal och började långsamt ta sig tillbaka in i salongen. Där inne var det starkt upplyst som det brukade vara under pauserna och det hördes ett sorl när folk återvände till sina platser. Ädelstenar gnistrade, minkcaper rättades till över bara axlar och osynliga dammkorn knäpptes bort från slaget på smokingkavajer. De översta raderna fylldes först, därefter första och andra raden och sist kom de som satt på parkett och i logerna.

lördag 10 maj 2014

"Där framtidens fötter vandrar" av Mattias Edvardsson

Genre: Drama
Antal sidor: 288
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Parabellum Nord
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 19 april 2014





Första meningen: Det är kväll när de ringer.

Baksidetext
När Charlies pappa dör ryms allt han äger i en plastsäck. Hur kunde det sluta så?

Charlie ser tillbaka på sin barndom i åttiotalets Malmö och minns en levande, varm pappa. Men också tystnad och hemligheter.

Genom Charlies blick får vi följa en pojke som växer upp i en tid då man mimade till Herreys på roliga timmen och stencilerna doftade sprit, när Maradona var gud och man slapp plocka lösgodiset själv. En tid då ett helt land sörjde en skjuten statsminister.

Min kommentar
Förra året läste jag Mattias Edvardssons debutroman Dit drömmar färdas för att dö och tyckte väldigt mycket om den. Därför blev jag riktigt glad när författaren hörde av sig i år igen och undrade om jag ville ha hans nästa bok också.

Detta är en helt annan typ av bok än den förra, tack och lov höll jag nästan på att säga. Det går visserligen i moll och det handlar om ännu ett utsatt barn, men här finns också en gnutta hopp. Här avhandlas 80-talet och boken är ett riktigt tidsdokument. Jag är lite äldre än berättelsens huvudperson Charlie, men visst minns jag Hej Matematik, spritdoftande stenciler, Maradona med sin "Guds hand" och godispåsarna med olikfärgade cirklar och jag blir nostalgisk av att läsa om "mitt" decennium.

Det handlar om utanförskap i folkhemmet Sverige, där allt var likriktat och ingen fick lov att sticka ut. Man skulle göra så lite väsen av sig som det bara var möjligt och absolut inte synas eller vara till besvär. Det handlar också om att bli sviken av en förälder och hur tungt det är att leva med. Charlie är inte som alla andra och hade det varit 2000-tal så hade han förmodligen fått en bokstavsdiagnos. Han är extremt nyfiken och vill veta allt NU och det är svårt för honom att inte få svar på alla frågor.

Berättandet sker i tre trådar, när Charlie är 10, 30 och 35, och som vanligt blir jag lätt förvirrad över hoppandet fram och tillbaka. Oftast fungerar det jättebra, men vid enstaka tillfällen så är det inte helt solklart i vilken tid vi befinner oss. Charlie som vuxen vill fortfarande få svar på allt. Nu handlar det mer om vem han är och varifrån han kommer, hur han blev som han blev och hur allt kunde bli så fel. Men här finns så mycket hopp, glädje, värme och kärlek så det blir aldrig för mörkt och dystert.

Mattias Edvardsson kan det här med att berätta utan att vara för detaljerad och han har ett beskrivande språk utan att det blir tjatigt. Han använder sig av liknelser som är väldigt talande (som till exempel att Charlie känner sig lika populär som Hej Matematik-böckerna). Vi får följa Charlies irrfärder runt om i Malmö i alla tre trådar och faktum är att jag blev väldigt sugen på att åka dit och följa i hans fotspår. Karaktärerna känns väldigt trovärdiga, till och med barnen. Jag känner så väl igen logiken man hade som liten, slutsatserna man drog kunde vara förödande. Extra kul är det med lektionen i svenska där läraren tog bort ett extra e i nyckelen. I Skåne kan man nämligen inte säga ett n efter ett l och då lägger man helt sonika till ett e. Något som jag tyckte var väldigt konstigt när jag flyttade hit.

Nu ser jag fram emot Mattias Edvardssons tredje bok.

Boktipset hade inget estimerat betyg,endast tre var satta och genomsnittet på dem var 4.66. På Goodreads hade den 4.50 i genomsnitt. Jag ger den 4.0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Där framtidens fötter vandrar: Lotten, Erikas bokprat och Endast eböcker.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9 – 12 maj

Sista arbetsdagen, sedan ska jag minsann ha en veckas semester. Jag borde klara att ta mig igenom den här dagen med bara viljan. Eftersom det är fredag så är det också dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har "läst"?

Precis som Annika så har jag väldigt svårt för ljudböcker. När inte ögonen har något att göra så vandrar hjärnan iväg, men det är inte bara det som är problemet. Mitt "hörselminne" är inte bra, eller jo, men jag litar inte riktigt på det :) Och hur gör man egentligen med en ljudbok vid tillfällen där man skulle ha bläddrat tillbaka (för att kolla upp något) i en vanlig bok?

Jag har ändå lyssnat på tre ljudböcker. Den första var Karin Fossums Älskade Poona och det var i bilen på en lång tripp. Jag tyckte att jag inte hörde någonting på grund av bilens ljud. Detta är för övrigt en alldeles underbar bok, som jag senare köpte som "vanlig" bok, läste och älskade.

Den andra var Zlatans bok, Jag är Zlatan Ibrahimovic av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz. Ett tag hade jag ett ganska så hjärnbefriat jobb så att det faktiskt funkade att lyssna på bok samtidigt. Några månader senare, på samma jobb, lyssnade jag på Det du inte såg av Patrik Sjöberg & Markus Lutteman. Två förvånansvärt bra böcker.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att lyssna på en roman, men biografier eller liknande kan nog gå bra. Där behöver man ju inte komma ihåg varenda ord för att få ihop handlingen. Inte heller vet jag vad jag skulle göra samtidigt som jag lyssnar på en bok. Det gick visserligen bra att lyssna på jobbet, om man inte behövde tänka samtidigt. Jag skulle aldrig våga lyssna när jag är ute och går, då skulle jag bli riktigt paranoid eftersom jag inte hör vad som händer runt omkring mig. Sambon däremot, älskar ljudböcker och det är det enda han "läser". Han åker en dryg halvtimme med buss till jobbet och då lyssnar han. Den lilla stunden läsning räcker för honom...

Den bästa ljudboken jag har "läst", av alla tre jag lyssnat på, är Älskade Poona. Den var ju så bra att jag var tvungen att köpa den som pappersbok och läsa den :)

torsdag 8 maj 2014

Äntligen!

Långt om länge dök äntligen Cia Sigesgårds debutroman Inga kelgrisar, inga styvbarn upp hos mig, två veckor försenad. Dock inte i det fina paket som andra bokbloggare visat upp. Huvudsaken är i alla fall att den är här nu och det är jag väldigt glad för. Tack Kalla kulor!

När jag får tid att läsa den vet jag inte, hade liksom planerat in den för tre veckor sedan och nu finns det inte riktigt tid för den. I slutet av maj kanske. Hoppas det. För jag är oerhört sugen på den efter att ha sett mängder av läskiga adjektiv i samband med den.

onsdag 7 maj 2014

Omslagsonsdag #43 vår

Det här med bokomslag är ju lite speciellt. Om man inte är som jag och knappt ser vad de föreställer, utan mest reagerar på färg och form. Därför är det extra roligt med Bokpotatens omslagsonsdag, som går ut på att hitta omslag efter ett visst tema. Riktigt kul! Man får välja vilka omslag man vill, men jag har valt att bara ta med sådana jag har eller har haft i min hylla.

Den här veckan är temat vår.

Helt ärligt så har jag nästan inga ljusa, glada omslag alls i mina hyllor och det gör det ju lite besvärligt att hitta några som får mig att tänka på vår. Jag har inga omslag med vare sig vitsippor eller utslagna bokar, men detta får väl duga då.
Favoriten? Jaaaa, jag har faktiskt ingen aning, men jag hade inte haft något emot att sitta på den där plankan eller vad det är på Det som göms under sten.

tisdag 6 maj 2014

Topp Tio bokomslag jag skulle vilja ha som tavlor


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Book Covers I'd Frame As Pieces of Art.

Det här är ju jättesvårt... jag är inte den som har jättekoll på omslag och egentligen bryr jag mig inte om dem. Även om jag nu försöker bli lite bättre på det, bland annat genom bokpotatens omslagsonsdagar. Efter att jag kollat på alla omslag som står här i hyllorna så kom jag ändå fram till tio stycken som jag faktiskt skulle kunna ha som tavlor (om man retuscherar bort författare och titel då).