onsdag 25 februari 2015

"Maskinblod 3" en science fictionantologi

Genre: Science fiction
Antal sidor: 332
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Affront
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Pocket
Källa: Rec ex
Utläst: 6 februari 2015






Baksidetext
Maskinblod 3 innehåller nya noveller av några av Sveriges mest spännande science fiction- och fantastikförfattare. Dessutom ingår en kortroman av Caroline L Jensen, samt en äldre svensk sf-historia.

Min kommentar
Mitt hjärta har alltid klappat lite extra för science fiction. Och då menar jag bra sådan. De senaste decennierna har jag haft väldigt svårt för att hitta riktigt bra sci-fi, men gett upp har jag inte. Därför var det med lite skräckblandad förtjusning som jag tackade ja till ett recensionsexemplar av Maskinblod 3.

Antologin innehåller 17 noveller av vilka alla utom en är nyskriven. Första novellen, ... och Kyria tystnade som här tydligen kallas kortroman, är skriven av en författare jag läst flera skräcknoveller av; Caroline L. Jensen. Den är en blandning av sci-fi och skräck och trots att den inte fick full pott (men nästan) så tänkte jag, medan jag läste, att om alla noveller är så här bra så håller jag i en guldklimp.

Inte mindre än två noveller fick en solklar femma, Paddan som sjöng av Erik Odeldahl och Pancasila av Oskar Källner. Den förra handlar om vad som kan hända om man tonsätter noter man hittar i en gammal tavla som illustrerar djävlar och annat otäckt. Den är spännande, mystisk, skräckinjagande, ja, helt enkelt perfekt. Den senare är en historia om människor som koloniserar en annan planet och utgår från att allt är som hemma på gamla Tellus. Jag gillar verkligen tonen i den, och temat. Människor som går fram som bulldozers är alltid intressant och skrämmande att läsa om.

En annan favorit är Vid brunnen av KG Johansson, som är en läskig sak om två människor som befinner sig på samma plats, rent fysiskt, men ändå är de inte på samma ställe. Den är fantastiskt mystisk och nästan lite konstig. På ett bra sätt då. Jag vill veta mer!

En novell som jag blev överraskad över att jag tyckte så bra om som jag gjorde är Arca Ferrum av Markus Sköld. Den handlar om zombies, eller "smittade" som de kallas här. Redan från början förstod jag hur det skulle sluta och ändå tyckte jag den var väldigt spännande.

Även Bortom inomhus av Sofie Berthet överraskade mig på ett bra sätt och handlar om en värld som är så förstörd av föroreningar att alla människor lever inomhus. Där finns personal som sätter samman dofter som gör att man tror att man är utomhus. Den fick mig att fundera och jag antar att slutet egentligen är en tvist.

Jag har vissa funderingar på att läsa även Maskinblod 1 och 2 också nu, när jag kommit till slutsatsen att det faktiskt finns bra science fiction även i nutid. Låt dig inte luras av det låga betyget. Eftersom det är ett genomsnitt så hade det varit betydligt högre om inte några noveller hade dragit ner det med en etta och två tvåor. Den här antologin är riktigt bra.

Boktipset hade inget estimerat betyg eftersom inga betyg var satta.
Goodreads hade den 3,88 i genomsnitt (beräknat på 8 betyg).
Jag ger den 3,5 (ett genomsnitt räknat på sammanlagt betyg dividerat med antal noveller därefter avrundat till närmaste "halvtal").
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Maskinblod 3: Bokhuset, Fantastisk fiktion och Midnatts tankar.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer: