lördag 28 februari 2015

"Virus" av Paul McEuen

Genre: Thriller
Antal sidor: 356
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Spiral
Översättare: Jan Järnebrand
Serie: -
Förlag: Bazar
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 februari 2015






Första meningen: Liam Connor stod på USS North Dakotas däck med kikaren riktad mot havet, och vad han såg gjorde honom illamående.

Baksidetext
STILLA HAVET, 1946
Löjtnant Liam Connor i den brittiska armén är expert på biologisk krigföring, och placerad i den amerikanska marinen för att bistå vid ett väntat angrepp. En japansk ubåt är i färd med att sprida världens första biologiska supervapen ut över det amerikanska fastlandet. Det tragiska beslutet tas om att använda världens fjärde atomvapen för att utradera alla spår efter supervapnet.

NEW YORK, NUTID
Connor är nu en världsberömd Nobelpristagare som arbetar med de mest utmanande sidor av nanoteknologin. Han har hoppats att det biologiska vapnet aldrig ska dyka upp igen, men nu är det här, farligare än någonsin. Med dagens teknologiska utveckling kommer vapnet att vara omöjligt att hejda, och det är bara Connor som har nyckeln till att stoppa det. Något som betyder att han svävar i livsfara, och att världen är på väg mot sin undergång.

Min kommentar
Jag kommer inte ihåg på vilken bokblogg jag först läste om Virus, men jag visste direkt att jag bara måste ha den. Jag är otroligt svag för katastrofer av allehanda slag (i bok- och filmform då) och det där med pandemier är intressant och, tyvärr, ganska aktuellt.

Jag blev dock väldigt besviken på denna. Det heter ju att man ska skriva om sådant man känner till, men bara för att man är professor i fysik, expert på nanoteknologi och har varit teknisk rådgivare för CIA så måste man faktiskt inte skriva allt man vet. Jag förväntar mig en del teknikspråk när jag läser en sådan här bok och jag gillar det, tekniknörd som jag är, men när allt blir väldigt detaljerade föreläsningar kryddade med nästan bara fackspråk och allt som kan ha ett modellnummer har det, då tappar jag farten. Och intresset.

Om jag dessutom hittar det ena korrekturfelet efter det andra så är boken väldigt illa ute. Otaliga med har blivit men, detsamma gäller den/det och var/vad. Till råga på allt elände så är släktskapet mellan Liam och Maggie förvirrande. Ibland är han morfar och ibland är hon sondotter. Jag är inte jättebra på släktförhållanden, men det torde vara omöjligt.

Karaktärerna är stereotypa och platta, här är man antingen god eller ond. Och den sedvanliga vackra kvinnan i fara ska naturligtvis bli räddad av den sedvanliga ensamma, men starka mannen. Här tillkommer då bonusen att den vackra kvinnan har en son, Dylan, men ingen man. Jag hade önskat att få veta lite om vem Dylans pappa var och varför han inte längre fanns i deras liv, men någon sådan information kunde jag inte hitta. Det kan ha varit att den var underförstådd, men i så fall var det väldigt dåligt gjort. Ingenstans var Dylans far nämnd.

Med det sagt så är detta ändå en spännande historia, de sista 100 sidorna sträckläste jag nästan. När slutet väl kom så blev jag lite besviken på det också, jag är inte mycket för Hollywood-slut och detta var faktiskt lite väl osannolikt. Men jag gillade verkligen Krypen, de små nanorobotarna och McEuen har varit väldigt kreativ vad gäller deras användningsområden. Läskigt. Om boken bara hade redigerats (och korrekturlästs) lite hårdare så skulle jag nog ha gillat den också.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 2 (beräknat på 4 betyg).
Goodreads hade den 3,64 i genomsnitt (beräknat på 830 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Virus: Sagan om sagorna, Fridas bokhylla och Feuerzeug.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

7 kommentarer:

  1. Låter som du skulle uppskatta Lars Wilderängs Stjärnklart. Rejäl katastrof och så skickligt framfört att jag tyckte det var årets bästa bok förra året :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt kikat på den och är väldigt sugen :)

      Radera
  2. Det var lågt betyg ;-) Professor i fysik fick ju mig att bli lite nyfiken faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland händer det ;) Jag blev så less på logiska luckor, stavfel och andra hål, men generellt sett så var den spännande :)

      Radera
  3. Jag såg just filmen Kvinnan i svart hördu, jag hoppade till hela tiden ju! Gaaah! :D men jag kan berätta att filmen motsvarade väldigt lite på boken, inte ens slutet var samma! Så då vet du iaf inte allt vad som händer om du bara sett filmen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte filmen var nästan tråkig, men jag är en ganska luttrad skräckfilmsfantast och det behövs en del för att skrämma mig. Framför allt så blir jag inte rädd av lättköpta effekter, som att någon plötsligt hoppar fram bakom ett hörn :)

      Det låter ju jättebra att filmen inte är samma som boken, då hoppas jag på den i stället.

      Radera
  4. Och boken var mycket bättre tyckte jag.

    SvaraRadera