onsdag 19 augusti 2015

"En tid för mirakel" av Karen Thompson Walker

Genre: Science fiction
Antal sidor: 283
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The age of miracles
Översättare: Ulf Gyllenhak
Serie: -
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 4 augusti 2015






Första meningen: Vi lade inte märke till det med en gång.

Baksidetext
Jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre - dagarna och nätterna får fler minuter och timmar. Är världen på väg mot en katastrof?

I detta tumult lever tolvåriga Julia tillsammans med sina föräldrar och två katter. Som alla andra i hennes ålder känner hon en viss osäkerhet när det gäller vänner, inte minst killar. Det är inte heller alltid så lätt att bli förstådd av sin familj. Och hur ska man kunna se framåt när livet på jorden blir allt mer overkligt? Snart visar naturen tydliga tecken på att något är allvarligt fel. Gravitationen avtar, fåglarna dör - går det att rädda livet på jorden?

Min kommentar
Den här boken syntes precis överallt för något år sedan. I alla fall kändes det så och alla bara tokälskade. För mig, som älskar katastrofböcker (-filmer), så var det här en självklar bok att läsa. För visst vore det en katastrof om jorden plötsligt börjar snurra långsammare?

Om man förväntar sig en katastrofbok så blir man besviken, det här är nämligen mer en uppväxtskildring än en science fiction/dystopi. Nu sker visserligen uppväxten under väldigt extrema förhållanden, men det är på Julia, 11 år, som fokus ligger. Det är också hon som berättar historien. Jag är faktiskt till och med ganska säker på att titeln inte alls har med katastrofen att göra, utan med de mirakel som sker när man växer upp.

Eftersom jag förväntade mig fokus på katastrofen och vad som händer sedan så blev jag ganska överraskad, på ett negativt sätt, men det är absolut ingen dålig bok. Om man gillar uppväxtskildringar. Det är väldigt långsamt och lågmält, inte mycket till panik och hysteri förutom alldeles i början, vilket väl är ganska trovärdigt. Inte orkar man ha panik hur länge som helst. Människor är väldigt anpassningsbara och det är ju därför vi har överlevt. Livet går helt enkelt vidare, så länge det går. Det är intressant att de styrande blir handfallna, de är ju förberedda på allt; bränder, jordbävningar, skolskjutningar, men detta vet de inte alls hur de ska hantera. Kan man hantera det?

I stort är berättelsen genomtänkt, men jag har svårt att tro att inte hela samhällsekonomin hade kollapsat. Det nämns överhuvudtaget inget om det, alla bara fortsätter köpa saker precis som vanligt. Tänk bara vilken arbetslöshet och svält det hade blivit om det inte gick att odla något.

De vuxna karaktärerna är väldigt diffusa och vaga, jag får ingen känsla alls för dem. Julias mamma hade inte ens något namn (pappan hade däremot). Ungdomarna är mycket tydligare, med både namn och egenskaper. Det passar ju bra eftersom det mest är en uppväxtskildring och jag skulle nog säga att detta är mer en ungdomsbok än en vuxenbok.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 och genomsnittet 3,56 (beräknat på 71 betyg).
Goodreads hade den 3,64 i genomsnitt (beräknat på 61 121 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om En tid för mirakel: hyllan, Jag och mina böcker och Booze'n'Books.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

12 kommentarer:

  1. Den här hade jag funderat på men nu känns det som om den får ganska låg prioritet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är ju inte dålig på något sätt, bara inte det jag förväntade mig :)

      Radera
  2. Dåligt med böcker om katastrofer tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog svårt med katastrofer i bokform, mycket lättare i film :)

      Radera
  3. Jag var inte jätteförtjust i den heller. Den var inte dålig, bara något helt annat än jag förväntade mig och lite för lite katastrof för min smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är lite falsk varudeklaration här, man tror ju att det ska vara mycket katastrof när man läser handlingen :)

      Radera
  4. Känns som en bok för mig. Uppväxtskildring med en gigantisk katastrof som fond låter oemotståndligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är alldeles säkert jättebra om det är en uppväxtskildring man vill ha. Själva katastrofen har en försvinnande liten roll :)

      Radera
  5. Nej, det är ju inte direkt en katastrofbok, utan snarare att livet fortgår som det normala trots allt det märkliga som sker. Jag tyckte väldigt om den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan hända att jag hade tyckt bättre om den om jag hade vetat vad det var för typ av bok. Med den baksidetexten förväntade jag mig en katastrofbok och fick en uppväxtskildring. Det är ganska stor skillnad mellan de två :)

      Radera
  6. Tyckte mycket om den :) Lite långsam, men själva scenariorna om hur allt skulle kunna påverkas stannade kvar länge hos mig, men jag funderade aldrig över ekonomin, tror du har en poäng där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var på inget sätt dålig och jag gillade också det där lite långsamma, eftertänksamma och mycket av det var väldigt trovärdigt. Men, det var inte den bok jag trodde jag skulle få läsa :)

      Radera