onsdag 24 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 8

Återigen dags för veckans bokbloggsfråga som ordnas av Carola på barnboksbloggen.

Veckans bokbloggsfråga är: Betygssätter du de böcker du läser och skriver om på din blogg? Hur fungerar ditt betygssystem i så fall?

Ja, jag betygsätter alltid böckerna jag läser. Personligen tycker jag det är en jättebra indikation på vad man egentligen tycker. Ibland händer det att jag skriver en hel del negativt om en bok, men det kan vara småsaker som inte påverkar det stora hela. Om jag då inte hade haft ett betyg så hade det kanske varit lätt att tro att jag inte alls gillade den. Givetvis blir det ibland tvärtom också, att en bok får sämre betyg trots att det finns massor av bra saker att säga, men kanske var det helt enkelt så att den inte passade mig.

Betygen jag använder är i den "vanliga" skalan, 1-5, men har även halva steg så den är 10-gradig. 1 är sämst och 5 är bäst. Eftersom betyg är så otroligt subjektiva och betyder olika för olika personer så har jag angett vad de olika betygen motsvarar i klartext (i högerspalten). Något jag uppskattar även hos andra. Jag har nämligen märkt att min skala inte riktigt är samma som andras. En trea av mig är inte bra, det är liksom baslinjen jag utgår från. Man skulle kunna säga att det är vad alla böcker har innan jag har läst dem.

Jag har inga som helst problem med att sätta betyg på böcker även om de är i olika genrer, det är inte genren jag sätter betyg på utan mer helhetskänslan. Inte heller gör det mig något om jag sätter en fullpoängare på en bok och sedan läser en som är ännu bättre, då är de värda full pott båda två för den första boken blir ju inte sämre av att jag läser en som är bättre. En fullpoängare är en perfekt bok och perfekt kan ha många skepnader.

Kom att tänka på en grej till... När jag hittar en recension, på en annan blogg, av en bok som jag vill läsa då vill jag bara kunna kika på ett betyg så jag vet ungefär vad blogginnehavaren tycker. Jag vill inte läsa hela recensionen eftersom det ofta förekommer spoilers och jag vill ju inte veta för mycket om boken som jag ska läsa så småningom. Det är också en orsak till att jag sätter betyg själv.

14 kommentarer:

  1. Jag tänker ganska likadant gällande betyg. Jag kan också skriva om smådetaljer som irriterar (mest för att det är saker jag irriterar mig på däri), men brukar försöka avsluta recensionen på ett positivt sätt, med positiva tankar i slutet, om nu boken i sin helhet är bra. Jag sätter även betyg för att man ska få en slags snabb-känsla över om det verkar vara en bra bok eller inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så lätt att ta upp det där negativa, speciellt om man stört sig rejält på det, men det är ju faktiskt så att boken kan vara bra ändå :) Jag försöker också alltid att avsluta med något positivt. Om det går :)

      Radera
  2. Vettiga tankar. Det där med att visa vad de olika betygen står för är ju något jag själv skulle behöva ta till mig och kanske främst för min egen skull så att jag vet vad jag själv har att utgå från.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mest att jag upptäckte att mina betyg inte stämde med andras. Då kände jag att det var bäst att förklara dem :) Och det hjälper mig när jag själv ska sätta betygen också. Det ord som kommer närmast får boken i betyg.

      Radera
  3. Jag betygsätter också de böcker jag läser och för det mesta så har jag ganska lätt för att sätta betyg.Precis som du brukar jag för det mesta kolla upp vilket eventuellt betyg någon har satt på boken de recenserar och senare läsa recensionen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oftast är betyget solklart, det är ibland jag tvekar mellan två, men generellt så tycker jag det är enkelt. Ja, jag vill ju inte förstöra en bok jag tänkt läsa genom en detaljerad recension hos någon annan :)

      Radera
  4. Bra att man är tydlig med vad man avser med ett visst betyg. För hos mig är ju en 3:a eller 3+ visst ett bra betyg. Det sätter jag om boken är läsvärd men kanske inte fullkomlig, eller helt ok men passar kanske inte mig. Sätter jag ett eller två däremot, då är det illa... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt det där med betyg och vad de betyder. Mina treor är liksom en axelryckning och inte en bok jag skulle rekommendera till någon som har min boksmak :)

      Radera
  5. Jag var nära att ta bort betyget för det kändes jobbigt, låter väldigt skönt att du inte gör det så komplicerat :) Jag måste bli bättre på det. Därför gick jag till den femgradiga, för det är ändå skönt att ha ett betyg, men också för att det luddiga hjälpte mig, jag tänker att recensionen får tala lite. Men precis som du säger, så kan man vara negativ i recensionen och ändå ge högre betyg. De får kompletterar varandra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har satt betyg på både böcker och film så långt tillbaka som jag kommer ihåg och rankar saker mest varje dag :) Det behöver inte alls vara komplicerat, det är ju bara en siffra :) Och det är ju precis så, betyg och recension kompletterar varandra.

      Radera
  6. Jag snabbkollar också betygen om jag inte läst boken men vet att jag tänker göra det... Jag gillar betygssättning, ser det inte som någon jättegrej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju inte som att man har hela världen på sina axlar när man sätter den där lilla siffran. För min del kommer den helt naturligt, oftast. Och jag är glad att du sätter betyg, de hjälper när jag inte vill läsa vad du har skrivit :)

      Radera
  7. Faktiskt så tittar jag inte ens på ev betyg när jag läser en recension.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det behöver man ju inte, betyget är ju bara ett komplement och kanske mest för den som vill läsa boken själv utan att ha fått en massa information om den innan.

      Radera