tisdag 8 mars 2016

Tisdagsutmaning: Vilken är din dammigaste bok?

Veckans utmaning på Kulturkollo: Dammigt.

Den här veckan vill vi gärna höra om din dammigaste bok eller läsupplevelse. Tolka det dammiga som du vill. Kanske är det din favoritklassiker? Eller det tristaste du någonsin läst? Visa oss den äldsta boken du äger, ditt bästa antikvariatsfynd eller den hyllvärmare du haft längst i hyllan. Rota långt in i bokhyllan och berätta om det dammigaste du har.

Det här skulle kunna bli ett långt svar. Vi får se var det slutar...

Den bok som stått oläst längst (sedan oktober 1995) i mina hyllor är Odysséen och den passar väl även in på dammig klassiker. Tidigare hade den sällskap av Iliaden, men den läste jag förra året. Nu väntar jag bara på nästa Greklandsresa (eller möjligen Turkiet) så även Odysséen blir läst.

Eftersom ju Iliaden står i mina hyllor så är ju den förmodligen den äldsta skrift jag har, den sägs vara skriven runt 700 f Kr. Nu är det ju inte riktigt den upplagan jag har...

Den som har tidigast utgivningsdatum på den utgåva jag har är någon av Hajen av Peter Benchley, Quo Vadis av Henryk Sienkiewicz eller En dotter åt djävulen av Dennis Wheatley som alla kom 1975. Vilken härlig blandning va?

En dotter åt djävulen kan också vara den bok som har varit i min ägo längst tid av de som nu står i hyllorna. Den fick jag av min gudmor när jag fyllde år. Vilket år minns jag inte riktigt, men det var i trakten av 1975. Och ja, jag är säker på att hon hade något slags undermening med den gåvan :D

Det dammigaste, i betydelsen tristaste, jag någonsin har läst är antingen Djävulskyftan av Colin Forbes eller Partisaner av Alistair MacLean. Båda dessa tar nog också priset för den dammigaste kvinnosynen.

Min favoritklassiker är nog Krig och fred av Leo Tolstoj, den var i alla fall det när jag läste den någon gång på 80-talet. Eventuellt skulle den kunna överglänsas av Dostojevskijs Brott och straff för trots att jag inte alls gillade den när jag läste den i gymnasiet så är det den jag oftast tänker på. Och jag har tänkt läsa om den. Någon gång.

Mitt bästa antikvariatfynd får nog faktiskt bli Dataterror av Dean Koontz, som var en av få böcker av honom som jag inte hade.

12 kommentarer:

  1. Har du sett filmatiseringen av Krig och fred som går på SVT nu? Jag hoppas de lyckas med tolkningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle aldrig kunna övertyga sambon om att Krig och fred är en serie han borde se, så jag spelar in den och får titta någon gång när jag är själv :)

      Radera
  2. Krig och fred är riktigt bra :) Den fick mig att vilja läsa mer av Tolstoy. Jag har ännu inte hunnit läsa Dostojevskij, men ska göra det under året. Fast det blir Bröderna Karamazov.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade ju en ganska rejäl rysk period på 80-talet, då läste jag massor av de där böckerna. Funderingar finns på att plocka upp den tråden :)

      Radera
  3. Att gå på antikvariat är faktiskt lite som skattjakt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr så har mina favoriter både i Lund och Malmö lagt ner, så det blir inte många antikvariatbesök nu.

      Radera
  4. de dammigaste är ju intressantast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om de är dammiga på rätt sätt :)

      Radera
  5. Roligt att läsa om dina dammiga böcker.

    SvaraRadera
  6. Vill gärna läsa Tolstoj. Men tills vidare ser jag på tv-serien istället ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag väntar i vanlig ordning på att alla avsnitt ska vara inspelade så jag kan se dem i snabb följd :)

      Radera