onsdag 10 april 2019

"Under ytan" av Gilly Macmillan

Författare: Gilly Macmillan
Titel: Under ytan
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 318
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Odd child out
Översättare: Åsa Brolin
Serie: Jim Clemo 2
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 mars 2019




Första meningen: Vattnet skär som ett svart band igenom Bristols stadskärna under den kalla midnattshimlen.

Baksidetext
Vännerna Noah och Abdi har alltid gått sida vid sida. En sen natt, när Noah hittas flytande och medvetslös i en kanal, förändras allt. Vad som först tycks vara ett skämt som gått snett förvandlas till öppen strid. Noah är född iStorbritannien. Abdi är flykting från Somalia. Och Bristol håller på att kollapsa av sociala spänningar. Polisen Jim Clemo vill försäkra sig om att Noah som befinner sig i koma verkligen råkat ut för en olycka. Men Abdi vägrar berätta vad som har hänt. När kriminalreportern Emma Zhang, som också är Jim Clemos föredetta älskare, söker upp Noahs föräldrar flyter också stadens rasism upp till ytan.Två familjer slåss nu för sina söner och för sanningen. Ingen av dem förstår ännu hur långt de kommer att gå, vilka demoner de kommer att konfrontera och vilken smärta de ska utstå.

Min kommentar
Ända sedan jag läste Gilly Macmillans förra bok, Bränd himmel, så har jag längtat efter hennes nästa. Trots det så har Under ytan stått orörd i hyllan i över ett halvår. Det är ju trots allt lite läskigt att läsa en bok som man har väldigt höga förväntningar på. Nu vet jag ju förstås att jag inte hade behövt vara det minsta orolig.

Jag har inget egentligt minne av att förra boken utspelade sig i Bristol, men det måste den ju ha gjort. Då hade jag ingen relation alls till staden, det har jag väl noga räknat inte nu heller, men jag har börjat bli nyfiken på den där staden som förekommer i en del deckare. Speciellt den där flytande hamnen är jag nyfiken på. Exakt vad är det egentligen?

Det finns i huvudsak tre berättare här, en av dem är polisen Jim Clemo, som är en jag-berättare. En av rösterna tillhör en som ligger i koma, vilket känns lite märkligt, men det funkar förhållandevis bra. Det blir effektfullt, om inte annat. Perspektivbytena är röriga, minst sagt. Ända tills jag kommer på att det skiftar när det blir nytt stycke. Det är nämligen enda gången som det blir det, vad jag kunde se. Det upplägget funkade inte speciellt bra för mig.

Även i Under ytan så behandlas det heta ämnet pressetik. Emma Zhang är nu kriminalreporter och helt ärligt så minns jag inte alls vilken roll hon spelade i förra boken. Det stör en hel del eftersom det kommer täta hänvisningar dit, men utan några som helst ledtrådar. Något måste i alla fall vara allvarligt fel med henne.

Precis som i Bränd himmel så får man pusselbit efter pusselbit. Vissa delar framträder ganska snabbt, en del tar lite längre tid på sig. Jag gillar verkligen det upplägget. Det finns väldigt mycket att säga om det som händer här och jag blir både ledsen och upprörd under läsningen. Jag kommer aldrig att förstå den där hämndlystnaden, att hitta någon att skylla på och att utgå från att någon är skyldig utan att veta säkert. Om folk bara tänkte till innan de agerade så skulle världen vara en mycket bättre plats.

Under ytan är nog egentligen mer en psykologisk thriller än en ordinär deckare och den är något så ovanligt som en deckare/thriller som berör. Det händer inte speciellt ofta. Det är en sorglig historia och den behandlar svåra ämnen som främlingsfientlighet, kulturkrockar och att det kanske inte bara är synd om den som är sjuk.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,74 i genomsnitt (beräknat på 5 990 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Under ytan: Lottens bokblogg, Malin Johansson och Den läsande kaninen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, efter två böcker så vågar jag kalla henne för favoritförfattare också :)

      Radera