söndag 29 mars 2020

Smakebit på søndag: Dödssynden

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har blivit mest hemmajobb den här veckan och mer lär det bli. Tack och lov så har jag ett jobb som går lika bra att utföra hemma och dessutom en personlighet som inte alls har ont av att inte ha en massa folk omkring mig. Tvärtom. Den enda nackdelen, som jag ser, med att jobba hemma är att den uteblivna pendlingen inte är bra för läsningen.

Efter att ha fått läsflyt med förra boken (Fågeltribunalen av Agnes Ravatn) så går det återigen segt. Nu beror det nog helt och hållet på boken. Dödssynden av Maria Grund är en debut och utspelar sig på Gotland. So far so good. Mitt problem med denna... När jag hade kommit en bit så funderade jag lite på hur mina poliser skulle vara om jag skrev en bok. Det fanns bara ett, enkelt svar på det. De skulle vara bra, pålitliga och effektiva. Precis som jag vill (tro) att poliser faktiskt är. Här finns det ett psykfall, en som super, en som är så trött och less på sitt jobb att han knappt ids göra något och en fjärde som är nazist. Just det, och så en chef som är rädd för att turisterna inte ska komma till Gotland om vissa saker kommer ut. Jag vill inte läsa om sådana här poliser. Nåväl, jag fortsätter. Grundhistorien är ju lovande.

Min smakebit är från sida 174:
Frustrerat och hårt stänger Sanna dörren in till Ekens kontor. Han sitter bakom sitt skrivbord med en gravallvarlig min. I handen håller han sin mugg, men sätter ner den när hon kommer. Mobilen ligger bredvid, högtalaren är på.
    Hon slår händerna i hans skrivbord och lutar sig över det.
    "Jag var mitt i samtalet med Jack. Han hade precis börjat rita ett..."
    "Tyst", avbryter Eken. "Vi kanske inte behöver honom längre."
    "Vad menar du?" Vem har du på telefon?"
    "Eir", säger Eken.

30 kommentarer:

  1. Fint omslag, men poliskåren verkar lite väl dramatiserad :) Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag uppskattar inte riktigt den här typen av poliser.

      Radera
  2. Jeg er så enig i det om politiet! Jeg ønsker meg også rolige, avbalanserte, snille politifolk. Jeg skjønner at det er dårlige epler der som alle andre steder. Men jeg tror ikke på at det er så mange politi som for eksempel drikker på jobb.
    Jeg har funnet noen forfattere som har skikkelige politi og den beste norske er nok Jørn Lier Horst. Han tror jeg også er oversatt. Den beste engelske er for meg canadiske Louise Penny. Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår egentligen inte varför man vill göra poliserna på det här viset. Är det så man vill att de ska vara? Eller tror att de är? Louise Penny har jag läst och hennes poliser är fantastiska. Jag har faktiskt en oläst av Jørn Lier Horst, en i serien om William Wisting, men de böckerna har getts ut i en väldigt märklig ordning här i Sverige så jag vet inte hur jag ska göra med det 😟

      Radera
  3. Maken jobbar hemma, tyst får jag vara när han har telefonmöte,
    bra, pålitliga och effektiva är poliser på passkontoret,
    ha en fin söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite problem när både sambon och jag har möte samtidigt, men det är ju i sammanhanget inte speciellt stort.

      Radera
  4. Jag känner också att man har tur som har det jobb man har. Och att man har det bra hemma.
    Den här boken ska jag också läsa. Men precis som du är jag så less på dysfunktionella poliser. De flesta är ju vettiga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju tydligen inte så stor allmän smittorisk här i Skåne, än, men det känns väldigt obehagligt att åka buss. Och på sambons jobb har de i stort sett blivit beordrade att jobba hemma, känns ju lite dumt att jag ska ut då och eventuellt dra hem något.

      Boken tar sig lite, rent handlingsmässigt, men poliserna gillar jag inte. Kommer nog aldrig att förstå varför man väljer att göra dem på det här viset.

      Radera
  5. Den där boken fick jag hem nyss och är sugen på att läsa snart. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historien är det i alla fall inget fel på 😀

      Radera
  6. Tack för smakbiten! Tror precis som du, har stort förtroende för polisens pålitlighet och effektivitet i verkligheten, så deckarna känns såklart inte alltid så trovärdiga. Men en del av det verklighetstrogna lär väl få offras i fiktionen för att öka spänningen, antar jag. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns några serier där poliserna är sådana som jag tror och hoppas att de är i verkligheten. De böckerna är inte mindre spännande än de med dysfunktionella poliser och de är dessutom oftast till och med bättre.

      Radera
  7. Blir lite nyfiken på boken men är trött på den slags karaktärisering av poliser, en kan ju undrar varför det förekommer i så många böcker.... tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själva historien är ganska spännande och det har tagit sig en del, men poliserna... nej tack.

      Radera
  8. ovanligt många poliser med problem på ett enda ställe. kände inte till boken. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken är helt ny och jag hade faktiskt helt missat den.

      Radera
  9. Tack för smakbiten. Vad skönt med ett jobb du kan utföra hemma. Lite svårare att som lärare sitta hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vissa yrken funkar inte hemifrån, men jag väljer att se det som att det blir bättre även för dem om de som kan stannar hemma, eftersom det blir färre människor som rör sig ute.

      Radera
  10. Haha, det kanske är så att en spännande polis inte kan vara en schysst polis, i böckernas värld? Läser inga deckare så jag slipper fundera på det. Tack för smakbit och trevlig söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns riktigt bra exempel på motsatsen 🙂

      Radera
  11. Tack för smakbiten! Har inte hört talas om boken eller författaren. Än så länge får jag inte jobba hemma. Är ju grundskollärare och vi kör på som vanligt fast med mer handtvättning, större mellanrum mellan eleverna och lärarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en helt ny bok 🙂 Lärare är inte helt lätt att vara hemifrån, men det beror ju också på hur små de är som man ska lära ut till.

      Radera
  12. Jeg leser lite krim sjøl, og jeg merker jeg har litt fordommer mot sjangeren – litt på grunn av det du skriver her, med at personene kan bli litt karikerte og ikke egentlig oppleves som så veldig troverdige. Takk for smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker helt klart bättre om de böcker där poliserna är som jag vill ha dem, för de finns 🙂

      Radera
  13. Författaren får se upp så det inte blir för mycket konstaplarna Kling och Klang av det ;) Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kling & Klang var ju förstås även odugliga som poliser. De här löser ju i alla fall brottet 😁

      Radera
  14. Håller med om att det inte får bli för galna karaktärer. Det räcker att brottslingarna är galna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man måste ha lite normalitet även i deckare 🙂

      Radera
  15. Skönt att kunna jobba hemifrån. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket skönt att jobba hemifrån. Mycket lugnare på alla sätt och vis.

      Radera