fredag 19 april 2024

Nytt i hyllan!

Även i år blev det Skånska deckarmässan på Lunds stadsbibliotek. För att inte utsätta mig för alla frestelser så höll jag mig mest i Atriumgården där man lyssnade på alla författare som var med på mässsan. Men en bok hade jag gett mig tillåtelse att köpa.
Jag har läst många böcker av Anna Karolina och jag har gillat dem allihop, i olika grad, så att jag skulle köpa Styrkan var ingen högoddsare. Detta är tredje delen i serien om Ebba Tapper, den före detta polisen som nu jobbar som utredare på en advokatbyrå. Jag har ännu inte börjat läsa den här serien, men jag tvivlar egentligen inte på att den är bra.

torsdag 18 april 2024

Hett i hyllan #453

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Det är några olästa kvar från bokrean 2021, detta är den sjätte ...
Blommor över helvetet av Ilaria Tuti lockade mig första gången jag fick syn på den. Kanske främst för att den är italiensk.

Italien är ett favoritland att besöka. I verkligheten då. De italienska böckerna funkar inte riktigt lika bra, men skam den som ger sig. Det var faktiskt väldigt nära att den blev reselektyren under förra resan till Italien, men då plockade jag med en annan i stället. Just denna utspelar sig tydligen i norra delen av landet och det är nog osäkert om det blir fler resor dit, men jag är inte riktigt så noga med skådeplats vs resmål. Det här är en serie, om Teresa Battaglia, så om jag gillar den finns det två delar till, som är översatta. I original så är antalet böcker fem (eller sex, om man räknar del 0,5).

Så här står det på baksidan:
I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.

Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.

Men Teresa kämpar samtidigt mot en annan fiende - sitt eget intellekt. Hennes främsta vapen har alltid varit den knivskarpa hjärnan, men hälsan har hon sedan länge negligerat och illavarslande symptom börjar dyka upp. Till råga på allt har hon blivit tilldelad en ny assistent, inspektör Massimo Marini, vars lojalitet hon tvivlar på.

Allt medan Teresa börjar komma sanningen på spåren tvingas hon inse att jakten på mördaren också blivit en annan kamp mot klockan och den fasansfulla insikten att hennes kropp kan komma att svika henne innan fallet är löst.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 17 april 2024

Bok: Dubbelliv av Flynn Berry

Författare: Flynn Berry
Titel: Dubbelliv
Genre: Thriller
Antal sidor: 236
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A double life
Översättare: Erik MacQueen
Serie: -
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 17 mars 2024




Första meningen: En man kommer gående runt en krök i stigen.

Baksidetext
Claire är en hårt arbetande läkare som lever ett stillsamt liv i London. Hon är också dotter till en av Englands mest ökända misstänkta brottslingar, fast det är hon noga med att dölja.

För nästan trettio år sedan bröt sig någon in i huset där Claire och hennes familj bodde. Barnflickan hittades brutalt mördad och Claires mamma var svårt skadad. Senare hittades Claires pappas bil övergiven med blodfläckar på sätet, men ingen har sett honom sedan dess.

När polisen nu meddelar att hennes pappa har synts till rämnar Claires uppbyggda fasad. Hon vet inte om hon är dotter till en mördare eller till en oskyldig man, men hon är beredd att offra allt för att få reda på sanningen.

Min kommentar
För nästan exakt sex år sedan läste jag Flynn Berrys debut, som jag verkligen, verkligen tyckte om. Därför var det självklart för mig att önska hennes nästa, Dubbelliv, i födelsedagspresent året efter. Jag fick den och sedan har den stått övergiven i hyllan. Men jag har tänkt på den och att den nog skulle vara dags. I år tog jag med den i min Vi möts igen-utmaning.

Det här är en klassisk psykologisk thriller, skulle jag våga mig drista påstå. Till synes så händer det inte speciellt mycket, men det som sker det sker inne i huvudet på huvudpersonen. Och där händer det massor. Precis som jag vill ha dem.

Precis som i förra boken så är det två huvudsakliga trådar, men det finns fler. Minst två, tror jag. Det kunde lätt ha blivit rejält rörigt, ofta var det nämligen oklart i vilken tid vi befinner oss. Efter ett tag brukade det ge sig, men det var ett evigt hoppande och ganska många förvirrade ögonblick (för mig, menar jag då).

Här berättas det i jag-form och i presens. Det gillar jag, det brukar göra så att jag känner mig mer mitt i det hela. Man (jag) har ingen aning om vem jag kan lita på. Är berättaren pålitlig? För helt ärligt så känns inte heller Claire riktigt frisk. Det hon gör, spionerar på alla inblandade, på alla sätt som finns, det är extremt obehagligt. Dessvärre så tror jag faktiskt att jag själv hade gjort precis likadant.

Historien går långsamt framåt, men trots det låga och skenbart makliga tempot så är drivet ständigt närvarande. Jag vill hela tiden vidare, måste få veta mer. Måste få veta vad som hände. Läsningen går så lätt, helt friktionsfritt. Slutet blir dock lite av ett antiklimax och det känns en aning forcerat. Men även ganska oväntat, till vissa delar.

Dubbelliv är mer av det smygande obehagliga än nagelbitande spänning och det passar mig utmärkt. Jag gillar verkligen Flynn Berrys sätt att berätta. Något jag helt hade missat är att den här boken är löst baserad på ett verkligt fall, Lord Lucan. Det var nog tur det, jag hade helt klart läst den med andra ögon om jag hade vetat det. Nu kunde jag bara luta mig tillbaka och njuta av en bra historia.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,43 i genomsnitt (beräknat på 7 550 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Dubbelliv: Lottens bokblogg, Romeo and Juliet och Läsvärd eller inte

tisdag 16 april 2024

Tisdagstrion: Yrken (eller andra roller) med uniform

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Yrken (eller andra roller) med uniform, i handling, titel eller på omslag (Uniformens dag den 17/4)

Det uppenbara hade kanske varit polis, men i deckare så är det ju kriminalare och de har sällan uniform. Så det blir tre andra.

1. År 2001 av Arthur C Clarke är nog en av de mest underliga berättelser jag har sett och läst. Den handlar om astronauter, som man väl kan säga har uniform, och HAL9000. Dåtidens AI.

2. Den gröna milen av Stephen King utspelar sig i ett fängelse, där det ju finns fångvaktare, som har uniform. En av Kings allra bästa och det är inte skräck.

3. Löpeld av Richard Martin Stern handlar om brandmän och en skogsbrand i en nationalpark. Han måste ha haft en grej med eld för det var han som skrev manuset till klassikern Skyskrapan brinner.

måndag 15 april 2024

Film: Göta kanal - Vinna eller försvinna (2022)

Titel: Göta kanal - Vinna eller försvinna
Originaltitel: Göta kanal - Vinna eller försvinna
Genre: Komedi
Regissör: Emma Molin
Manus: Rikard Ulshammar
Skådespelare: Eva Röse, Per Andersson, Dilan Gwyn, Lottie Ejebrant, Tomas von Brömssen
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Sverige
Längd: 85 min
Serie: -
Såg den på TV4 Play 16 mars 2024





Handling
När ägarna till båtvarvet ska skilja sig kan de inte bestämma vem som ska få det. De enas om att göra bodelningen genom en tävling på Göta kanal, där vinnaren får varvet.

Min kommentar
Vem älskade inte den allra första Göta kanal-filmen? Jo, det var ju kritikerna då förstås, som sågade den, men för vanligt folk blev det en klassiker. Jag vet inte hur många gånger jag har sett den och den har faktiskt varit lika rolig varje gång. Tvåan och trean var inte direkt lysande, men det hindrar inte att jag vill se dem och inte heller hindrar det att jag även ville se den fjärde; Göta kanal - Vinna eller försvinna.

Denna fjärde film är inte lika hysterisk som sina föregångare. Till och med Per Andersson är nedtonad. Vilket i sig är värt att se. Den är riktigt rolig, så rolig att vi skrattade högt flera gånger. Det är kanske inte jättehög nivå på humorn, men den duger. Ja, vi har sett mycket av detta flera gånger, men det är faktiskt kul, fortfarande/igen.

Filmen känns ändå som en helt okej hyllning till originalet. Inte lika dråplig och fyndig, men okej. Något som gör det extra kul är att se så många från den svenska skådespelareliten. Det var väldigt många "men det är ju h*n!". En liten detalj som jag funderade på genom hela filmen var vem i hela friden Mats var för Petra. Jag tycker inte det var särskilt tydligt, men han var tydligen hennes farbror.

Själva båtracet blir det verkligen inte mycket av, kanske sammanlagt tio minuter eller så, men det gör inget. Faktum är att det är det som händer runt omkring, de små sidoscenerna, som är allra roligast. Scenen med Björn Kjellman och hans lärling är nog den som fick mig att skratta mest. Man skulle kunna hävda att här finns en del som man hade kunnat plocka bort. Som Rosébussen, som i stort sett inte tillför någonting. Förutom humor. Och kanottråden, som ju är ett måste, är nästan helt separerad från resten av historien och tillför inte heller något. Förutom humor.

Vad man förväntar sig när man tittar på Göta kanal - Vinna eller försvinna, som berättigar det riktigt usla betyget, kan jag inte för mitt liv begripa. Jag förväntade mig en Göta kanal-film och det var precis vad jag fick.


Letterboxd hade den 1,9 i genomsnitt (beräknat på 161 betyg).
IMDb hade den 4,6 i genomsnitt (beräknat på 439 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig