Antal sidor: 343
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Hundred-Foot Journey
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2014
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 12 december 2014
Första meningen: Jag, Hassan Haji, föddes som det andra av sex barn ovanpå min farfars restaurang på Napean Sea Road i vad som då kallades för West Bombay, två decennier innan denna storstad döptes om till Mumbai.
Baksidetext
Kärleken till god mat får den stora familjen Haji att trotsa fattigdomen och starta restaurang i Bombays finare kvarter. Men alla ser inte välvilligt på deras klassresa och snart tvingar en tragedi dem att fly landet.
När de senare, i en fransk alpby, öppnar sin enkla indiska servering mittemot en prisad lyxrestaurang står katastrofen åter för dörren. Den unge Hassan Haji är en virtous i köket, men stjärnkocken Madame Mallory skyr inga medel för att driva bort familjen – något som dock visar sig bli Hassans biljett till Paris och hans chans att öppna en egen gourmetrestaurang.
Min kommentar
Jag älskar mat, både att äta och att laga den, och "utländsk" mat ligger mig extra varmt om hjärtat, eftersom den faktiskt ofta smakar något. Dessutom har jag ett speciellt gott öga till filmer regisserade av Lasse Hallström. När jag då upptäckte den här boken, om matlagning och kanske mest indisk, som också filmatiserats av Lasse Hallström, var det ingen som helst tvekan.
Det börjar bra, med den intressanta familjen Haji och massor av mat, med tillhörande dofter. Det är många och långa beskrivningar av slaktade djur med tarmar som ramlar i golvet och avloppsrännor röda av blod. Här är också en del inte så angenäma dofter. Det känns som att det här skulle kunna bli en favorit.
Sedan händer något. Familjen flyttar till London och här någonstans börjar jag tycka att det känns lite rörigt. Och faktiskt även lite segt. När de sedan flyttar vidare till Frankrike så blir det ännu rörigare och karaktärerna börjar kännas som skuggfigurer, utan någon som helst substans. Det dyker upp den ena efter den andra, som inte tillför något till historien och som jag inte heller får lära känna.
Det här med de ytliga karaktärerna är egentligen inget som jag brukar reagera på, men här blir det till och med för mycket för mig. Inte ens Hassan, som ju är huvudperson, lär jag känna. I stort sett får jag bara veta hur bra han är på att laga mat. De enda karaktärer som jag faktiskt upplever som intressanta är Mallory och Papa. Deras första möte får mig att skratta högt. Det är en kulturkrock av Guds nåde.
Det som ändå stör mig allra mest och som faktiskt får mig att helt tappa läslusten är att författaren inte verkar ha koll på årtal eller priser. Hassan föds 1975 och såvida inte detta är en framtidsvision så stämmer ingenting. Det pratas om börskrasch när Hassan är 40 (vilket skulle vara 2015) och boken slutar när han är runt 42 (alltså ca 2017). Det är ganska många sådana här händelser som jag inte alls får ihop med årtalen. Inte heller priserna verkar stämma, de verkar allihop vara omräknade med fel valutakurs. Eller vad sägs om en maträtt för € 170? Jag var faktiskt tvungen att kolla upp detta och på en restaurang med två stjärnor i Frankrike 2014 kostar en hel meny (3 till 6 rätter) mellan € 50 och € 120. Det är typiskt sådant här som får mig att tappa fokus och börja fundera på vad mer som är fel. Kanske inte det man vill uppnå som författare.
Det positiva är att maten är fantastiskt beskriven, men då kan jag lika gärna läsa en kokbok. I alla fall så ser jag fram emot filmen nu.
Boktipsets estimerade betyg var 4,4 (beräknat på 19 betyg).
På Goodreads hade den 3,54 i genomsnitt (beräknat på 11061 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
Tråkig | Fantasirik | |
Rolig | Klurig | |
Trovärdig | Förutsägbar | |
Osannolik | Välskriven | |
Romantisk | Dåligt språk | |
Sorglig | För lång | |
Spännande | För kort |
Andra som bloggat om En fransk curry: Lotten, C.R.M. Nilsson och Boklysten.
Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.