Sidor

lördag 31 december 2016

De bästa deckarna 2016?

För ett tag sedan listade Lotta Olsson på DN årets deckare 2016. Personligen tycker jag det känns konstigt att göra det i mitten av november, vem vet vilka bra böcker man kan stöta på i slutet av året... Dessa 34 fick vara med på hennes lista i alla fall och nu är det väl dags att kolla vilka man har läst.

De i fetstil har jag läst och de kursiverade står i hyllan och väntar på att bli lästa.

1. Vågspel - Ann Rosman
2. Störst av allt - Malin Persson Giolito
3. Sov du lilla videung - Cilla och Rolf Börjlind
4. När musiken tystnar - Peter Robinson
5. Främlingsbarn - Rachel Abbott
6. Av samma blod - Tobias Olsson
7. Lykttändaren - Pontus Ljunghill
8. Den mörkaste hemligheten - Alex Marwood
9. Jag vet var du bor - Claire Kendal
10. Offline - Anne Holt
11. Generation Loss - Elizabeth Hand
12. Den siste pilgrimen - Gard Sveen
13. Istider - Fred Vargas
14. Operation Fritham - Monica Kristensen
15. Döda talar inte - Eva Dolan
16. Bye bye blackbird - Jesper Stein
17. Den osynlige väktaren - Dolores Redondo
18. Slutet på sommaren - Anders de la Motte
19. Blindgång - Jørn Lier Horst
20. Tre minuter - Anders Roslund och Börge Hellström
21. Marias tårar - Olle Lönnaeus
22. Yxmannen - Ray Celestin
23. Missdåd - Karin Erlandsson
24. Välkommen hem - Ninni Schulman
25. Första gången jag såg dig - Tasha Kavanaugh
26. Den som finner - Stephen King
27. Flickorna på Englandsbåten - Lone Theils
28. Kan man dö två gånger? - Leif G W Persson
29. Det hemliga brödraskapet - Ingar Johnsrud
30. Oanade konsekvenser - Elizabeth George
31. Smultron, bröllop och döden - Kristina Appelqvist
32. Spåren vi lämnar efter oss - Pernilla Ericson
33. Skottet - Mary Louise Kelly
34. Jag lät dig gå - Clare Macintosh

Bara fem stycken, det är ju lite dåligt, men ytterligare sex stycken finns redan här hemma. Ett tiotal av de andra är serier som jag antingen inte har börjat läsa än eller inte har kommit så långt i. Tre av böckerna på listan vet jag att jag inte kommer att läsa. Ändå ett ganska bra resultat även om jag kommer att ligga något år efter...

Främlingsbarn förresten, den har jag försökt hitta ett bra tag nu, men trots att den kom ut i år så verkar den inte finnas längre. Mycket märkligt.

"Gräspojken" av Christer Lundberg

Författare: Christer Lundberg
Titel: Gräspojken
Genre: Drama
Antal sidor: 370
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 december 2016




Första meningen: Morsan hävdar att jag inte sa ett ord innan jag fyllde tre och att hon och farsan började oroa sig för att jag var utvecklingsstörd.

Baksidetext
Det är under vårterminen 1987 som allt brakar loss. 12-årige Kalle blir halvt föräldralös när morsan får en flipp och drar till Indien. Farsan är upptagen med sina problem och lillebrorsan Björn har blivit sjukligt besatt av skejtboard. Kalle lämnas ensam att utforska den magiska brytpunkten mellan barndom och tonår en period i livet där vad som helst kan hända.

En dag sticker en späd ljusgrön stjälk upp ur krukan i pojkrummet. Den mystiska plantan ser inte mycket ut för världen men lyckas ändå vända tillvaron uppochner.

I skolan guppar klasskamraten Petras bröst under t-shirten och gör det svårt med koncentrationen. Inte konstigt att man kan känna behov av en hobby, något att skingra de tusentals tankar som flyger genom skallen med.

Odlingen som snart fyller sommarstugans källare är inte bara olaglig. Den drar till sig skumma typer, och en mängd helt nya problem.

Min kommentar
Det fanns nog tre faktorer till att jag till slut bestämde mig för att läsa Gräspojken. Min pålitliga bokbloggarvän Lotten tyckte den var OK, den utspelar sig i Göteborg och det är Christer från P3 som skrivit den. En eventuell fjärde anledning var att den var på rea.

Det är alltid lite speciellt att springa runt på Göteborgs gator och faktiskt fick jag åka spårvagn också. Kalle rörde sig i välbekanta område och jag fick väldigt tydliga bilder i huvudet. Och hemlängtan.

Man skulle kanske kunna kalla Kalles familj för dysfunktionell, men faktum är nog att det här var ganska normalt på 80-talet. Minus odlingen då. Jag gillar dem allihop i alla fall. Ingen är (bara) ond utan de ställer verkligen upp för varandra när det behövs. Kanske är de inte speciellt trovärdiga i verkligheten, men de är trovärdiga i boken. Trots knark och mord så är de ändå bra och snälla människor. Jag har dock lite problem med att klura ut om detta är en 12-årings berättelse eller om en vuxen Kalle ser tillbaka på den här tiden.

Detta är en fullständigt osannolik och absurd historia. Inte så kul egentligen utan mer tragisk, fast på ett dråpligt och kul sätt. Det är väldigt svårt att förklara. Början är riktigt lovande, men sedan staplas konstigheterna på varandra. Det mesta känns väldigt överdrivet, vilket naturligtvis är meningen. Jag kan inte låta bli att undra hur i hela friden man kommer på en sådan här speciell berättelse. Här finns inga pekpinnar, inget fördömande. Bara en bra historia. Om man kollar upp synonymer för PK på synonymer.se så skulle den här boken kunna stå som motsatsord. Det är onekligen uppfriskande.

Jag lyssnade på nästan hela boken, vilket känns väldigt lämpligt med tanke på att Christer, som själv har läst in boken, ju är radiopratare. Han har en väldigt behaglig röst och precis lagom göteborgska för att spä på hemlängtan. Han läste dock lite för forcerat ibland och jag hade önskat mig små pauser vid nya kapitel och liknande.

Tyvärr är boken lite för lång för sitt eget bästa. Åtminstone ett par av utvikningarna hade kunnat ha tagits bort. Först tänkte jag att Gustavs tråd var onödig, men ju mer jag tänker på det desto mer tycker jag att den förstärker karaktärerna. Kanske var hans öde onödigt, men det var lite fint också.

En mer PK person hade eventuellt kallat den här boken för drogglorifierande, men ingen kan väl ta det här på fullt allvar. Ett nytt favorituttryck tar jag till mig också: som tinnitus i själen. Förklaring onödig.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,5 och genomsnittet 3,3 (beräknat på 230 betyg).
Goodreads hade den 3,32 i genomsnitt (beräknat på 157 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Gräspojken: Lottens bokblogg, Ljudboksbloggen och Bokälskaren.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 30 december 2016

En världsomsegling på 366 dagar - resultat

Johannas deckarhörna startade upp en så trevlig bokbloggsaktivitet förra året att jag bara inte kunde stå emot den. Det gällde att läsa böcker från så många länder som möjligt, förutom Sverige, Storbritannien och USA. Så här gick det.

Kanske kan man kalla detta en världsomsegling, i bästa fall, men det blev mest Europa. Föga förvånande. Nu har jag i alla fall gått i land och det här är resultatet. En mer detaljerad lista med titlar (och karta) finns här.

Året började bra, med resor i stort sett varje månad. Sedan tröttnade jag nog på att resa, både litterärt och i verkligheten. Lite besviken är jag över att det inte blev så mycket annat än vad det brukar bli, men med tanke på att jag inte planerade min läsning utifrån den här aktiviteten så är jag ändå ganska nöjd. Arton böcker och femton länder är ju ganska OK. Många av böckerna jag läste, både de som är med här och de som inte är det, innehöll besök i andra länder, men jag har bara räknat de som uppehöll sig på annan plats ett längre tag.

Europa
Frankrike 2
Irland 1
Nederländerna 1
Norge 3
Ryssland 1
Spanien 2
Turkiet 1
Tyskland 1
Ungern 1
Österrike 1

Asien
Afghanistan 1
Indien 1

Oceanien
Australien 1

Sydamerika
Falklandsöarna 1

Utomjordiskt
Rymden 1

Resultat från julafton

Det blev inte så många böcker i julklapp i år. Bara tre. Men vilka tre!

Björnstad av Fredrik Backman, som jag längtat efter sedan i september och som jag faktiskt lyckats undvika att läsa så mycket om. Förutom att författaren själv avslöjade lite på ett seminarium på bokmässan. Sista vakten av Stephen King, den tredje och sista delen i serien om Bill Hodges. Jag har visst inte läst andra delen än... En kvinna i blått av Elly Griffiths, åttonde delen i serien om Ruth Galloway.

Och så anledningen till att det inte blev så många böcker... En ny läsplatta. En Letto Frontlight så att jag kan läsa utan att tända lampan och även på flyg och buss när ljuset är dåligt.

torsdag 29 december 2016

Hett i hyllan (resultat från första året, drygt)

Jag har ju länge tänkt att jag kanske borde ha något slags Hett i hyllan-facit, eller vad man nu ska kalla det. Alltså hur det har gått. Har det hjälpt? Hur många av böckerna som varit med där har jag läst?

Nu har jag ju kört det här i över ett år (72 veckor närmare bestämt) och visst vore det lämpligt att visa upp ett resultat på årsbasis. Listor och statistik är ju alltid kul

Vissa veckor har fler än en bok fått vara med så inte mindre än 121 böcker har visats upp. Av dessa 121 böcker har jag läst 21, lite drygt 17% alltså. Det kan man ju tycka vad man vill om och kanske är det inte så jätteimponerande, men 21 av mina varmaste, dammigaste böcker har blivit lästa under de här 72 veckorna.

En annan bonus med detta är att av dessa 21 böcker så har 6 stycken fått flytta hemifrån, vilket betyder aningens mer plats i hyllan. Någon till av de återstående 15 ligger och väntar på att få flytta också.

Jag skulle vilja påstå att det bara har haft positiva effekter det här med Hett i hyllan.

Hett i hyllan #72

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Även den här veckans bok är från en vinst i en utlottning hos Norstedts, sommaren 2013. Samma utlottning som förra veckan och det var väl egentligen den här jag ville ha.
Hemligheten på Mercy Close av Marian Keyes ingår i serien om familjen Walsh. En familj som jag verkligen har gillat att läsa om i alla tidigare delar. Ibland förstår jag inte varför vissa böcker blir stående olästa. Den här borde jag verkligen ha tagit tag i för längesedan.

Familjemedlem i fokus är Helen Walsh, vilket borde vara den sista systern att avhandla. Så här står det på baksidan:
34 år gammal har Helen Walsh liv inte blivit som hon tänkt sig. Sin lägenhet har hon blivit av med, arbetet som privatdetektiv går inget vidare och hennes underbara pojkvän insisterar på att vara väldigt god vän med sin exfru.

Så när Helens ex Jay Parker hör av sig med ett fall för henne, blir hon nyfiken. När det visar sig att det gäller försvinnandet av Wayne Diffney, en fjärdedel av Irlands största pojkband någonsin, då är hon minst sagt fast.

Bandet har en återföreningsturné på gång och Helen dras in i en värld av märkliga frisyrer, stora herrgårdar och ännu större egon, där alla har en baktanke. Men det finns fortfarande inga tecken av Wayne och tiden håller på att rinna ut.

Kommer hon att kunna knäcka fallet och ge sin karriär en ny start? Kommer Jay lyckas ta sig tillbaka in i hennes liv? Ska de mörka tankarna som alltid förföljer henne komma ikapp igen?

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 28 december 2016

Kommande böcker januari 2017

Det ser inte ut som att jag kommer att bli utan bra böcker att läsa inom överskådlig framtid. De här godbitarna släpps i januari.

Dödens märken av Veronica Roth
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2017-01-17
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är en värld full av våld och hämndlystnad. En värld där alla som föds utvecklar en »flödesgåva« - en unik förmåga avsedd att forma framtiden. De flesta har nytta av sina förmågor, men Cyra och Akos har gåvor som samtidigt gör det lättare för andra att kontrollera dem.

Cyra är syster till Ryzek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket. Cyras flödesgåva ger henne en kombination av smärta och makt - vilket gör det möjligt för hennes bror att utnyttja henne för att plåga sina fiender. Men Cyra är mycket mer än bara ett vapen i sin brors händer: Hon är motståndskraftig, hon kommer snabbt på fötter, hon är smartare än han tror.

Akos är från den fredsälskande nationen Thuvhe och har en gränslös lojalitet till sin familj. Han skyddas själv av sin ovanliga gåva, men när han och hans bror fängslas av Shotet-soldater är Akos beredd att göra vad som helst för att få ut sin bror levande därifrån.

När Akos kastas in i Cyras värld verkar fiendskapen mellan deras länder och familjer oöverstiglig. De måste hjälpa varandra för att överleva - eller förgöra varandra Ska de kunna återta kontrollen över sina flödesgåvor, och återställa maktbalansen i sin värld?


Jag har ju bara läst en enda bok av Veronica Roth (något som jag har tänkt åtgärda nästa år), men den gillade jag så mycket att jag definitivt vill läsa mer av henne.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Alfa och omega av Oskar Källner
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 264
Utgivningsdatum: 2017-01-30
Förlag: Fafner Förlag

Från Bokus
Sju noveller som kryssar mellan science fiction och skräck, som vandrar genom parallella världar till universums slut och bortom.

Noveller av Oskar Källner står alltid högt upp på önskelistan. Jag verkar ha läst ett par av de som ingår här, men det spelar ingen roll.

Boken kan köpas på Bokus.



Efter din död av Eva Dolan
Genre: Kriminalroman
Serie: Zigic & Ferreira
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2017-01-14
Förlag: Modernista

Från Bokus
Dawn Prentice är redan ett bekant namn för hatbrottsenheten i Peterborough. Under den gångna sommaren har hon ringt en rad samtal, där hon utförligt beskrev de trakasserier som hon och hennes gravt handikappade tonårsdotter fick utstå.

Nu är hon död. Knivhuggen till döds. Och dottern, Holly, har lämnats att svälta ihjäl på övervåningen. Kriminalinspektör Ferreira - nyligen tillbaka i tjänst efter att ha skadats allvarligt i jobbet - har träffat Dawn tidigare under sommaren. Borde hon ha tagit Dawns anklagelser på större allvar? Och visste mördaren ens att Holly befann sig på övervåningen medan mamman blödde till döds?
Medan Ferreira kämpar med sina demoner, fast besluten att visa att hon är tillbaka vid frontlinjen, dras kommissarie Zigic in i en konflikt med en regeringstjänsteman som tycks vara fast besluten att dölja sanningen.

Ska Zigic och Ferreira lyckas ta reda på vad som hänt mor och dotter, och ställa deras mördare inför rättvisan?


En ny Zigic & Ferreira! Måste ha!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



I en mörk, mörk skog av Ruth Ware
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-01-19
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En oväntad inbjudan dyker upp i den tillbakadragna författaren Noras mejl det är barndomsvännen Clare som ska gifta sig. En av Clares väninnor håller på och organiserar en möhippa, och vill gärna att Nora kommer trots att det var åratal sedan Nora och Clare hade någon kontakt.

Väl på plats, långt ute i skogen, för en helg med sprit och lekar, gör alla sitt bästa för att bjuda till, men snart uppstår spänningar mellan både nya och gamla bekantskaper. Är alla verkligen där på samma premisser? Varför är Nora bara bjuden på möhippan men inte på bröllopet? Och vem är det egentligen Clare ska gifta sig med?

Kontakten med omvärlden är i det närmaste obefintlig i det isolerade huset. Mobiltäckningen är usel och den fasta telefonen fungerar inte. Inom loppet av ett dygn går möhippan från krystad och märklig till våldsam och katastrofal och Nora hamnar på sjukhus. Frågan är bara vad som hänt från det att hon och de andra lämnade huset tills det att hon vaknade upp i en sjukhussäng. Hur har hon fått alla skador? Var är de andra? Och varför sitter det poliser på vakt utanför rummet där hon ligger? Och framför allt varför minns hon inte vad det är som har hänt?


Detta låter så spännande att jag bara inte kan låta bli att lockas. Och en debut dessutom.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Nattmannen av Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: William Wisting (5)
Antal sidor: 356
Utgivningsdatum: 2017-01-26
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
HDimman ligger kusligt tät över Larvik tidigt en kall höstmorgon. Mitt på stadens torg har ett avhugget huvud placerats, spetsat på en påle.

Kommissarie William Wisting ställs inför det mest groteska fall han stött på under sin poliskarriär. Det brutalt mördade offret är en mycket ung flicka och hela Norge är skakat av det blodiga dådet.
Medierna kräver en snabb lösning. Men de viktiga timmarna efter fyndet passerar utan några ledtrådar om vem flickan är, och pressen blir inte mindre när ännu ett lik hittas, uppdraget ur den djupa älven.

Snart står det klart att trådarna i det här nätet sträcker sig långt bortom landets gränser och att fallet har kopplingar till betydligt tyngre kriminalitet än någon kunnat föreställa sig.


Femte delen... nu börjar vi närma oss.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Liv eller död av Michael Robotham
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-01-26
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Audie Palmer är dömd för väpnat rån, ett rån där fyra människor fick sätta livet till. Efter det har han avtjänat tio år i fängelse i Texas. Rånbytet lär ha blivit sju miljoner dollar och alla är övertygade om att Audie vet var pengarna finns. Därför har han under de senaste tio åren gång på gång misshandlats och hotats av både interner och vakter.

Nu har Audie avtjänat sitt straff. Men på morgonen samma dag som han ska friges är han försvunnen. Audie Palmer har rymt dagen före sin frigivning!

Klappjakten är snart ett faktum, för så snart rymningen uppdagas vill alla ha tag i Audie. Precis som under de senaste tio åren i fängelset är han ett villebråd och nu jagas han av allt från poliser till "vänner" från fängelsetiden. Jägarna verkar dock ha missbedömt rymlingen, för Audie är inte på väg mot pengarna.


Det här verkar vara något för mig.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



En man från ingenstans av Gregg Hurwitz
Genre: Thriller
Serie: Evan Smoak (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2017-01-26
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Under sin uppväxt i den topphemliga organisationen Orphan inom det amerikanska försvarsdepartementet tränades Evan Smoak till att bli en briljant lönnmördare tills han en dag hoppade av och blev Nowhere Man, utsatta människors sista hopp.

Att lämna Orphan gör man dock inte ostraffat Neddrogad och förvirrad vaknar Evan upp i en luxuös säng, utan en aning om var i världen han befinner sig. Vet hans kidnappare om att deras gisslan är en av världens skickligaste mördare? I sin fångenskap nås Evan av ett desperat rop på hjälp och som alltid agerar han fullt ut när någon befinner sig i verklig nöd.


Jag gillade ju verkligen Evan Smoak i första boken så en uppföljare är ett måste.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Order från Berlin av Simon Tolkien
Genre: Kriminalroman
Serie: Inspektör Trave (3)
Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2017-01-02
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
September 1940. Frankrike är besegrat och London bombas intensivt dag och natt.

I ett trapphus knuffas en äldre man över ett räcke och faller mot sin död. Kriminalinspektör Quaid vid Scotland Yard är övertygad om att dödsfallet är resultatet av ett familjegräl, men hans assistent Trave är inte lika säker. När Trave upptäcker offrets sanna identitet börjar han misstänka att mordet i själva verket är en del av en konspiration på hög nivå. Han trotsar sina överordnade och börjar nysta i fallet på egen hand. Spåren leder honom snart rakt in i den brittiska underrättelsetjänsten där en mullvad är utplacerad med uppdrag att mörda premiärminister Winston Churchill.

Nu gäller det för Trave att avslöja konspirationen innan tiden rinner ut och mördaren får sin slutliga order från Berlin.


Det är faktiskt inte bara för att författaren är Tolkiens barnbarn som jag lockas av den här boken. Men, och det är ett stort men, detta är alltså ännu en serie som översätts i fel ordning. Varför?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

"Flickan med snö i håret" av Ninni Schulman

Författare: Ninni Schulman
Titel: Flickan med snö i håret
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 351
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Hagfors 1
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 december 2016




Första meningen: Han behövde bara öppna bagageluckan, knyta upp repet runt hennes smala vrister och peka mot stugan för att få henne att röra sig uppför backen.

Baksidetext
En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.

En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.

Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja.

Min kommentar
Jag vet inte hur många gånger jag har sett Ninni Schulmans böcker på olika bloggar, men det är väldigt många. Trots att den här första delen har stått redo i hyllan i nästan fem år så har den inte blivit läst. Förrän nu, när den långt om länge fick vara med i min boktolva. Om jag hade vetat då vad jag vet nu så hade den blivit läst för längesedan. Det här gillade jag nämligen.

I Hagfors har jag aldrig varit så jag vet inte hur väl geografin stämmer, men jag tycker jag får en bra känsla för hur där ser ut. Dock trodde jag att staden var större så jag blev lite förvånad när jag kollade på Wikipedia. Den här lilla bruksorten i Värmlands djupa skogar är som vilken småstad som helst. Småstadskänslan är beskriven på pricken, inklusive den lite ursäktande mentaliteten som många i mindre städer verkar ha när de av någon oklar anledning känner att de behöver förklara varför de gillar att bo där.

Många inblandade karaktärer brukar jag alltid tycka är jobbigt och här vimlar det verkligen av dem. Konstigt nog så har jag aldrig några problem att hålla isär dem. Det kan ha att göra med att de allihop på något sätt blir verkliga människor för mig. Utan långrandiga beskrivningar så lär jag känna dem och jag kan verkligen relatera till dem. De är helt vanliga människor.

Huvudpersonen, Magdalena Hansson, är väl som folk är mest och jag känner med henne. Det är inte bara så att hennes äktenskap har kraschat, hon har även tvingats flytta hem till den lilla staden. Från Stockholm. Det måste vara hemskt att vara den misslyckade hemvändaren.

Detta är ju en debut och det kan förklara varför så väldigt många ovidkommande saker fanns med. Det är väldigt sällan man behöver få förklarat för sig hur man kliver in i en bil och kör iväg, bland många andra självklara saker. Annars tycker jag att författaren har ett bra öga för detaljer, men man behöver inte ta med allihop. Trots väldigt många detaljer så berättas ändå inte allt. Flera gånger antyds saker som har hänt mellan Magdalena och Petter, men man får aldrig veta vad. Även om jag har gjort en kvalificerad gissning så stör det mig att jag måste gissa när det gäller viktiga saker, men att jag får veta allt om hur man tvättar sin bil.

Hur konstigt det än kan låta så tycker jag att detta är en mysdeckare, trots otäcka mord. Brottet är inte det primära, relationerna och vardagslivet tar mer plats. Det kan man tycka vad man vill om, men i det här fallet funkar det för mig. Ibland önskar jag att författare skulle våga lita på sin historia utan att förklä den till deckare. Jag tycker i och för sig att Ninni Schulman gör det här med deckare riktigt bra. Ett tag misstänker jag i stort sett alla, till och med polisen Christer. Speciellt när man får veta att han fortfarande tar hem tvätten till sin gamla mor. Jag är inte helt säker på gärningsman förrän i slutet. Det är bra gjort.

Större delen av boken lyssnade jag på och det gick över förväntan. Kanske mest tack vare att en liten del av hjärnan var upptagen med ett i huvudsak tankebefriat jobb, men jag skulle vilja påstå att Angela Kovacs har en stor del i det hela. Hon läser väldigt bra och jag gillar att hon ändrar röst beroende på vad (och vem) hon läser. Boken passade väldigt bra som ljudbok, men det kommer aldrig att bli mitt favoritmedia. Jag hade aldrig missat den gigantiska ledtråden om jag hade läst.

Jag kan tycka att det finns en del lösa trådar när boken är slut, bland annat fick man aldrig veta vem som egentligen var läckan hos polisen. Det kanske kommer i nästa bok. Som jag nu måste skaffa mig.

Boktipsets estimerade betyg var 3,8 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 597 betyg).
Goodreads hade den 3,61 i genomsnitt (beräknat på 505 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Flickan med snö i håret: Lottens bokblogg, Carolina läser och Bokhyllan.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 27 december 2016

Läsplanering januari 2017

Jag har bestämt mig för att sänka läsmålet vad gäller antalet, inte för att jag haft några större problem med att läsa 72 om året (det har blivit 20-talet fler varje år), utan för att jag helt enkelt inte har en aning om hur mitt år kommer att se ut. Det finns alldeles för många okända faktorer för att det ska kännas bekvämt. Därför kommer det bara att planeras fyra böcker varje månad, där alla fyra kommer att ingå i något slags utmaning. Dessa har jag tänkt läsa i januari.

Insurgent av Veronica Roth. Hyllvärmare. Finish That Series Challenge.
Cirkeltecknaren av Fred Vargas. Boktolva.
Den stora matchen av Arnaldur Indriðason. Hyllvärmare. Finish That Series Challenge.
Röd vinterängel av Tove Birkeland Brandt. Hyllvärmare. E-bok.

Top Ten Tuesday: Bästa böckerna 2016


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Best Books Of 2016 (you choose -- best books overall of what you read regardless of pub date, of a particular genre, 2016 debuts, 2016 releases, etc).

Jag väljer ju naturligtvis det som är enklast för mig; de bästa böckerna i år. Jag har läst många bra, bara en enda fullpoängare, men ytterligare fem som inte nådde riktigt ända fram. Det blir ju bara sex stycken, men eftersom jag har 41 stycken som fått fyra i betyg så stannar jag där.

1. Färjan av Mats Strandberg
2. Bambi av Mons Kallentoft & Markus Lutteman
3. Människorna av Matt Haig
4. Jag vet var du bor av Claire Kendal
5. Små svarta lögner av Sharon Bolton
6. Jag lät dig gå av Claire Mackintosh

Och förresten, den här listan är något så ovanligt som i inbördes ordning...

måndag 26 december 2016

Film: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Titel: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Originaltitel: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Genre: Thriller
Regissör: Michael Bay
Manus: Chuck Hogan, Mitchell Zuckoff (bok)
Skådespelare: John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber, David Denman, Dominic Fumusa
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 144 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 2 december 2016



Handling
Den gripande sanna historien om sex före detta elitmilitärer med uppdrag att skydda CIA som slog tillbaka mot överväldigande odds när terrorister angrep en amerikansk diplomatisk anläggning den 11 september, 2012.

Min kommentar
Detta är ännu en av de filmer som mer eller mindre panikbeställdes en tidig morgon. Även denna baseras på en sann historia. Är det inte väldigt många sådana filmer just nu? Inte heller detta är någon händelse som jag minns något av.

I filmen fick man överhuvudtaget inte veta något alls om bakgrunden till attackerna, vilket faktiskt kan vara en fördel eftersom man då, på sätt och vis, är lika ovetande som de inblandade. För egen del behöver jag inte mer motiv än att USA mer eller mindre ockuperade Libyen, det spelar ingen roll om man är där för befolkningens skull, vad det handlar om är ändå ockupation. Jag var ju naturligtvis tvungen att googla när vi hade sett klart och min slutsats är att det kanske inte är så konstigt att jag inte minns den här händelsen. Tydligen är detta ett av USA:s största politiska fiaskon. Det är ju dock svårt att gradera dem. Det finns några att välja bland.

Skådespelarna känns trovärdiga, men jag önskar så att de inte castade människor som ser exakt likadana ut till alla roller. För mig var det omöjligt att skilja dem åt, kanske mycket beroende på att man inte direkt fick lära känna dem innan allt brakade löst och sedan gick allt väldigt snabbt. Störst anledning var nog ändå att de allihop hade vildvuxna skägg och det var liksom det enda man såg.

Detta är en väldigt spännande film, ibland till och med (bokstavligt) nagelbitande spännande. Jag tycker hela känslan förmedlas på ett riktigt bra sätt. Förmodligen var det i verkligheten precis lika rörigt som filmen var. Och det där med att inte veta vem som är vän eller fiende... jag kan inte föreställa mig hur otäckt det måste vara. Lite förvånad blev jag över att de amerikanska soldaterna bara frågade män de mötte om de var vänner eller fiende och sedan litade på ett jakande svar.

Chefen på den här anläggningen måste vara den sämsta någonsin och han fick minsann medalj för eländet. Just den här biten hoppas jag är väldigt överdriven. Alltihop är så otroligt illa skött att jag skulle ha skämt ögonen ur mig om jag var amerikan. Det är helt otrooligt att de inte fick hjälp, trots att de bad för sina liv.

Det måste ha varit fruktansvärda 13 timmar att uppleva, de nästan 2,5 timmar som filmen varade var hemska nog. Tack och lov fanns det en härlig humor mitt i allt det hopplösa, som gjorde allt det mörka uthärdligt.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 306 betyg).
IMDb hade den 7,3 i genomsnitt (beräknat på 62 652 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 25 december 2016

Finish That Series Challenge 2017

Jag har egentligen ingen koll på exakt hur många serier jag följer och jag har ingen lust att räkna dem heller, men jag vet att det är väldigt, väldigt många. Många serier påbörjas och gillas, sedan blir av någon outgrundlig anledning efterföljande delar stående olästa i hyllan. För köper dem gör jag ju. Jag gillar ju serier. Så kan man ju inte ha det. Eller hur?

Detta är tredje året som jag kör utmaningen Finish That Series. Antalet oavslutade serier är oändligt så detta känns som en riktigt bra utmaning för mig.

Reglerna är följande:
1. Om hela serien inte är publicerad än så gäller det att läsa upp till den senast publicerade delen.
2. De delar som är utgivna vid årsskiftet är de som gäller. Om det släpps en ny under året så kanske den får vara med ett annat år.
3. Det är valfritt om mellannoveller ska räknas.
4. Serien behöver inte påbörjas under året, bara avslutas.
4. Serien måste ha minst två delar publicerade.

Jag har bara valt bland påbörjade serier där jag har alla hittills utgivna böcker, på svenska. De serier och böcker som jag tänkt mig är dessa:

Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen
#6. Den gränslöse

Robert Langdon av Dan Brown
#4. Inferno

Shetlandskvartetten av Ann Cleeves
#5. Dött vatten

Erik Winter av Åke Edwardson
#11. Hus vid världens ände
#12. Marconi Park

Alex King av Thomas Erikson
#3. Vanmakt
#4. Vedergällning

Dublin Murder Squad av Tana French
#4. Otrygg hamn
#5. En hemlig plats

Hammarbyserien av Carin Gerhardsen
#6. Hennes iskalla ögon
#7. Tjockare än vatten
#8. Falleri fallera falleralla

Erlendur Sveinsson av Arnaldur Indriðason
#10. Den stora matchen
#11. Nätter i Reykjavik
#12. Den som glömmer

Joe Coughlin av Dennis Lehane
#2. Nattens dåd
#3. Den värld som var vår

Annika Bengtzon av Liza Marklund
#11. Järnblod

Divergent av Veronica Roth
#2. Insurgent
#3. Allegiant

Peregrino av Cecilia Samartin
#2. La Peregrina
#3. Los Peregrinos

Emma Sköld av Sofie Sarenbrant
#4. Avdelning 73
#5. Tiggaren

Som vanligt blir det 24 böcker, men 2017 blir det hela tretton serier.

Boktolva 2017

En av de riktigt bra utmaningarna som florerar i bokbloggosfären är Boktolvan, som har sitt ursprung hos enligt O. För sjunde året tänkte jag ge mig på att rensa lite bland de olästa författarna i bokhyllan.

Bland böcker som jag räknar som hyllvärmare (köpta 2015 eller tidigare) och som fortfarande är olästa hittar jag över 100 nya författare. Det gjorde ju det hela lite mer komplicerat, men jag bestämde mig för att satsa lite mer på böcker som inte är spänningsromaner eftersom jag ändå brukar läsa dem.

Detta är de tolv nya författare och deras böcker som jag tänkt ge mig på nästa år:

Simona Ahrnstedt (Överenskommelser)
Katarina Bivald (Läsarna i Broken Wheel rekommenderar)
Neil Gaiman (Oceanen vid vägens slut)
Lev Grossman (Magikerna)
Mo Hayder (Fågelmannen)
Åsa Hellberg (Sonjas sista vilja)
Alexander McCall Smith (Damernas detektivbyrå)
Kate Morton (I det förflutna)
David Nicholls (En dag)
Graeme Simsion (Projekt Rosie)
Josefine Sundström (Boel och Oscar)
Fred Vargas (Cirkeltecknaren)

Några av de här böckerna känns det som att alla andra har läst, utom jag. Har du läst? Vad tyckte du?

lördag 24 december 2016

20 snabba inför jul och nyår

Hittade den här hos enligt O och den passar väl bra i dag.

Julafton eller nyårsafton? Julafton i all ära, men nyårsafton har alltid varit mer speciell för mig.

Glögg eller julmust? Julmust är bara sött och äckligt, vilket man kanske kan säga om glögg också, men den dricker man i alla fall inte till mat...

Amaryllis eller hyacint? Hyacinter ger mig bara huvudvärk.

Sill eller skinka? Sill är det jag går all in på på julafton. Skit i skinkan.

Snö eller regn? Förstår inte frågan...

Lussekatter eller pepparkakor? Har aldrig förstått grejen med lussekatter. Torrt vetebröd som i bästa fall smakar ingenting. I värsta fall smakar det saffran.

En i taget eller slalomläsning? Varenda bok förtjänar min odelade uppmärksamhet.

Film eller tv-serie? Egentligen vill jag inte välja. Och faktiskt så behöver jag ju inte det. I verkligheten.

Gina Dirawi eller Sanna Nielsen? Sanna verkar trevlig, men Gina är rolig. Rolig vinner alltid.

Kalle Anka eller Karl Bertil? Jag hör ju till generationen som bara hade tecknat på julafton under uppväxten och Kalle Anka kommer för alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Tomten eller Grinchen? Trots mitt svar på första frågan så gillar jag ju jul.

morgonpigg eller nattuggla? Har alltid varit löjligt morgonpigg.

hundöra eller bokmärke? Är detta en seriös fråga?

Soffan eller sängen? Och då tänker jag speciellt på soffan på balkongen på sommaren.

Tegelstenar eller tunnisar? Ett lite svårare val, men tjocka böcker är det något speciellt med.

Leonard Cohen eller Bob Dylan? Är egentligen inte så förtjust i någondera, men hellre Cohen då.

Fröken Frimans krig eller Ivanhoe? Har i ärlighetens namn aldrig sett Fröken Frimans krig.

Ingvar Oldsberg eller Lasse Kronér? Ett helt otroligt lätt val.

Så mycket bättre eller Stjärnorna på slottet? Så mycket bättre är ett av mina favoritprogram. Det är ovanligt med TV som fokuserar på det positiva.

Sven -Bertil Taube eller Kent? Jag älskar Kent, men Sven-Bertil i Miriam Bryants tappning är inte fel.

Det känns som att jag har glömt något... vad kan det vara... Jo! Just det! God Jul!

"Volvo Lastvagnar" av Erlend Loe

Författare: Erlend Loe
Titel: Volvo Lastvagnar
Genre: Humor
Antal sidor: 218
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Volvo Lastvagnar
Översättare: Lotta Eklund
Serie: Doppler 2
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: (original) 2005 (min) 2006
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 december 2016




Första meningen: Maj-Britt är för all framtid fråndömd rätten att äga undulat.

Baksidetext
Andreas Doppler har tillsammans med sonen Gregus och älgkalven Bongo gått genom de värmländska skogarna och hamnat hos den haschrökande Maj-Britt. Hon ligger i fejd med godsägaren von Borring som hon bussar Andreas på, vilket inte bär sig bättre än att Doppler även blir vän med godsägaren. Under tiden har både Gregus och Bongo, som upplever att Doppler övergivit sitt korståg mot duktigheten, dragit sin väg.

Min kommentar
Förra sommaren läste jag första delen om Andreas Doppler och var väl inte direkt överförtjust. Doppler var inte speciellt lätt att tycka om där. Nu var det ju så att jag köpte båda böckerna nästan samtidigt och jag är väl av uppfattningen att alla förtjänar en andra chans. Så det var ju bara att läsa även denna.

Det dröjer ett bra tag innan Doppler själv dyker upp här. Först får vi lära känna Maj-Britt, en haschrökande 92-åring i Värmlands djupa skogar. Hon är faktiskt inte heller särskilt lätt att tycka om. Dessutom träffar vi på von Borring, en fågelskådande scoutfantast som är Maj-Britts stora hatobjekt (förutom de på Volvo Lastvagnar då). Förklaringen till allt hat Maj-Britt känner är lite höljt i dunkel, men enligt hennes version så stal de på Volvo Lastvagnar hennes mans idé för x antal decennier sedan. Varför hon avskyr von Borring framgår inte alls, tror jag.

Den här boken handlar om ovanliga människor i kanske inte fullt så vanliga situationer, vilket faktiskt inte alls är lika intressant som vanliga människor i ovanliga situationer. Det finns ingen som helst igenkänningsfaktor och jag gillar egentligen inte någon av karaktärerna som är extremt överdrivna. Ändå är det ganska kul och det händer att jag fnissar lite. Tonen är mer eller mindre perfekt ironisk och jag älskar den här typen av humor. Det gäller speciellt delarna där författaren "pratar" direkt med läsaren. Jag har nog aldrig varit med om det när det handlar om böcker, men det funkar. Faktiskt. Jag är särskilt förtjust i hans tankar om utropstecken och kan inte annat än hålla med där.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur gammal Gregus egentligen är. I början av boken står det att han blir sex år om 1,5 år, vilket torde betyda att han bara är 4,5. Och honom skickar Doppler iväg ensam på bussen till Karlstad där han ska ta tåget till Oslo. Ensam. Någonstans brister logiken här. Inte för att allt det andra är speciellt realistiskt heller...

Detta är en i stort sett poänglös bok, men jag gillar den och det blir nog så att jag vill läsa även den tredje delen, Slutet på världen som vi känner den. Jag måste ju få veta om Doppler åker hem igen och slutar vara oduktig. Och om Gregus lyckas ta sig hem på egen hand.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,1 och genomsnittet 3,37 (beräknat på 654 betyg).
Goodreads hade den 3,55 i genomsnitt (beräknat på 1 879 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Volvo Lastvagnar: Bokmania, Kerstins krumelurer och Bloggbohemen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 23 december 2016

Fullbordad utmaning #14

I några år nu har jag insett att det här med att jag är beroende av serier är ett problem. Jag vet inte hur många jag följer och de har en förmåga att inte bli färdiglästa. Trots att jag faktiskt gillar dem. Det kommer ju hela tiden nya serier... Alltså gör man en avsluta-serier utmaning!

Det här är tredje året som har kört denna och det har fungerat över förväntan. I utmaningen ingick att läsa 24 böcker och det handlade om 8 olika serier. Alla är nu lästa och det betyder att jag lyckats avsluta 8 serier (en sanning med modifikation eftersom två av författarna bestämde sig för att släppa en ny bok just i år), men jag har bestämt att de räknas ändå. Det är de böcker som finns utgivna när utmaningen bestäms som gäller, annars blir det alldeles tokigt.

Böckerna jag läst är

Ben Cooper & Diane Fry av Stephen Booth
#3 Iskallt spår
#4 Blindspel
#5 Ett sista andetag
#6 Dödens plats
#7 I skydd av mörkret
#8 Svart som synden
#9 Sista samtalet
#10 Flickan i floden
#11 Djävulsklippan
#12 Död och begraven
#13 Redan död

Konrad Sejer av Karin Fossum
#11 Carmen och döden
#12 Helveteselden

Maja Grå av Amanda Hellberg
#4 Snögloben

Opcop av Arne Dahl
#2 Hela havet stormar
#3 Blindbock
#4 Sista paret ut

Ruth Galloway av Elly Griffiths
#6 De utstötta
#7 De öde fälten

Anders Knutas av Mari Jungstedt
#11 Du går inte ensam
#12 Den man älskar

Fjällbackaserien av Camilla Läckberg
#9 Lejontämjaren

Axberg & Jensen av Jonas Moström
#7 Stryparen
#8 Storsjöodjuret

Det här är definitivt en utmaning som jag ska fortsätta med och jag håller som bäst på att bestämma vilka som ska vara med nästa år. 24 böcker verkar i alla fall vara ett bra antal att satsa på, men jag tror att jag aldrig mer kommer att välja en serie där jag har 11 delar olästa. Det blev en aning för mycket.

Bokfloden fortsätter flöda över

Jag vet faktiskt inte vad som har hänt de senaste veckorna, men det bara ramlar in böcker här.

Först kom Dolda i det fullt synliga av Nuruddin Farah. Jag läser ju på tok för lite från Afrika och mig veterligen så har jag aldrig någonsin läst något från Somalia. Det ska bli väldigt intressant. Så här står det om boken hos Modernista:
FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar livet som framgångsrik modefotograf i Rom bakom sig och flyttar till Nairobi, för att ta hand om sina tonåriga brorsbarn. Den frånskilda hustrun till Aar, barnens sedan länge försvunna mor, återupptar samtidigt kontakten och kräver vårdnaden om barnen. Och hon är inte precis som mödrar förväntas vara.

Den somaliske författaren Nuruddin Farah har efter mångårig exil i Europa, Asien och Afrika en erfarenhet som få författare i världen av vår tids känsligaste politiska ämnen. Så förmår han också med sin både poetiska och sakliga prosa levandegöra de stora universella temana såsom de uppenbarar sig i vardagen, Dolda i det fullt synliga.

Nästa bok som kom var Bridget Jones baby av Helen Fielding. En överraskning och en glad sådan. Jag har nog faktiskt bara läst första boken, men jag har sett de två första filmerna ett oändligt antal gånger. Den här boken är tydligen fjärde delen och trots att jag inte har läst/sett den tredje så tänker jag ge mig på denna utan att ta omvägen runt Mad about the boy. Så här står det om boken hos Forum:
Den ständiga singeln och närmast professionella gudmodern Bridget Jones känner den biologiska klockan ticka allt snabbare. Men vad ska hon göra? Man måste ju åtminstone vara två. Men efter ett par slumpartade möten med gamla bekanta – och några drinkar för mycket – är hon på klassiskt Bridget-manér plötsligt gravid. Kanske inte riktigt på det sätt som hon tänkt sig. Men ändå: hon ska få barn. Det blir en graviditet kantad av fet mat, hårresande råd från berusade singlar, kaotiska ultraljudsundersökningar, romantik, glädje och förtvivlan. Men framförallt den stora frågan: vem är far till barnet?

Tredje och sista boken som dök upp var Gruvdamen av Daniel Svanberg, en skräck som utspelar sig i Bergslagen. Lite folktro är aldrig fel. Så här står det om boken hos Hoi:
När den hyllade författaren Bergdahl hittas död i sitt townhouse på Upper East Side i New York City rasar Jakob Jonssons värld samman.

TV-producenten Jakob är Bergdahls enda arvinge och när han hittar ett gammalt ljudband på sin döda mentors vind får han inblick i ett mörkt förflutet vars rötter sträcker sig långt bak i tiden till Bergslagens djupa skogar. På det knastriga bandet hörs hur två barn mördas.

När Jakob beger sig till Sverige för att nysta i Bergdahls förflutna rullas den gamle författarens smärtsamma barndom upp. Den ensamma uppväxten på barnhem, sadismen och de täta granskogarna precis runt knuten. Och Gruvdamen. Maja. Hon som vill ha kött.

Kort därpå blir Jakobs liv ännu mer förvirrat. Under sitt besök i Sverige kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogen grepp om honom. Det vägrar att släppa taget.
Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka...

Det ska bli väldigt intressant att läsa dem, alla tre. Tack för böckerna!

torsdag 22 december 2016

Fullbordad utmaning #13

I år räckte boktolvan hela året och jag kan nog tycka att blandningen blev i det närmaste perfekt.

Detta är sjätte året som jag kört den här utmaningen, som kläcktes av enligt O. Den går ut på att läsa tolv nya författare under året och det är en utmaning som passar mig jättebra, eftersom jag oftast läser betydligt fler. Det brukar alltså inte vara någon utmaning i egentlig mening.

Jag tror jag kan ha hittat ett flertal nya favoriter och jag är ganska säker på att jag kommer att läsa mer av fem av dem. Inte så bra resultat kanske, det är ju inte ens hälften. En del bottennapp blev det också och jag kommer med all säkerhet inte att läsa mer av Christine Falkenland, Ulf Lindström, Ian McEwan, Donna Tartt eller Austin Wright. Nya favoriter är definitivt Anna Karolina, Lucy Dillon, Ninni Schulman och Karin Slaughter.

Någon fullpoängare blev det inte och inte heller någon med 4,5, men över hälften (sju) av dem fick en fyra i betyg. Betygen var ganska spridda, mellan 2 och 4, och genomsnittet blev 3,38. Med tanke på att så många fick en fyra så kan man ju förstå hur dåliga de andra var...