Sidor

fredag 30 juni 2017

Helgfrågan v 26 (29 juni - 2 juli)

Helgen närmar sig med stormsteg och då är det så klart tid för Mias Helgfrågan. Det är en bra start.

Veckans fråga är: Har ni Instagram eller Facebook? Vilket fördrar ni? Eller har ni något annat?

Efter mycket funderande så fick min blogg Facebook, eftersom jag tyckte det verkade som att många följde varandra där. Det har inte direkt blivit någon succé. Jag har haft tankar på att ta bort den, men eftersom den inte genererar något som helst extrajobb så får den nog vara kvar. Jag använder egentligen inte Facebook för någonting, men förutom att bloggens inlägg och mina uppdateringar på Goodreads skickas dit automatiskt så finns det en del andra roliga evenemang att hoppa på. Som sommarens bokbingo, samläsning av Tordyveln flyger i skymningen och Kulturkollo läser.

Instagram skaffade jag till bloggen också, till slut, och det är mycket roligare, enklare och mer intuitivt än Facebook.

Det enda som stör mig (och det gäller båda) är att posterna/inläggen inte kommer i kronologisk ordning. För mig som inte hänger där dygnet runt blir det otroligt svårt att hålla reda på vad jag har sett/läst och hur långt till jag måste scrolla. Jag avskyr när någon annan bestämmer vad jag tycker är intressant...

Mera nytt

Det fortsätter att sippra in nytt här.

Först var det snälla Mörkersdottir Förlag som hade ännu en gratisbok i nyhetsbrevet. Jag trodde först det var en novell, men det var det inte. Vem är rädd för Saga Torstensson? av pseudonymen Saga Torstensson var jag bara tvungen att ladda ner. Den låter så där lagom läskig.

Sedan dök det upp en fullständig överraskning från HarperCollins Nordic, Pappas pojke av Emilie Schepp. Det ställer till en del problem, visserligen kära sådana men jag har ju inte läst någon bok i den här serien. Även om de två första delarna faktiskt står i hyllan. Pappas pojke är fjärde delen, så det lär ta ett tag innan jag har läst ikapp. Serien står i alla fall väldigt högt upp på min att-läsa-lista. Tack till HarperCollins!

torsdag 29 juni 2017

Hett i hyllan #98

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Här är det fortfarande bokrean 2014 som avhandlas.
För så där en två år sedan läste jag första delen i Louise Pennys serie om kommissarie Armand Gamache. Jag tyckte den var lite som en blandning mellan Agatha Christie och Morden i Midsomer (det är en bra grej) och trots att jag redan hade andra delen, Nådastöt, i hyllan så är den fortfarande oläst. Helt obegripligt. Under tiden som gått så har jag dessutom lyckats köpa på mig både tredje och fjärde delen. Jag hoppas de aldrig dyker upp här i Hett i hyllan...

Så här står det på baksidan i alla fall:
Det är vinter i Three Pines och byn ligger under ett täcke av snö. Den årliga curlingturneringen är i full gång på den frusna sjön när en fasansfull upptäckt görs: mitt bland åskådarna på isen ligger en förkolnad kropp.

Det kunde vara det perfekta brottet. Ingen har sett mordet begås och inga ledtrådar eller motiv verkar finnas. Men när kommissarie Gamache börjar nysta i offrets förflutna framträder en livshistoria fylld av mörka hemligheter. Och medan de isande vindarna drar in över byn märker Gamache att han har egna fiender och han är tvungen att ta reda på vem han egentligen kan lita på.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 28 juni 2017

"Mitt hjärta går på" av Christoffer Holst

Författare: Christoffer Holst
Titel: Mitt hjärta går på
Genre: Drama
Antal sidor: 327
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 juni 2017




Första meningen: Den stickade halsduken är virad flera varv kring min hals.

Baksidetext
Den 22-åriga konditorn Chavve är antagligen den ensammaste romantikern på hela Södermalm. Efter tre år i storstaden har han fortfarande inte lärt känna någon och varje kväll slutar i ensamhet med stora bakverk framför filmen Titanic. På andra sidan vattnet bor Pontus kvar i pojkrummet hos sin brokiga familj. Skådisdrömmarna har bleknat, tillsammans med allt det där andra som skulle bli framtiden, och har ersatts med hypokondri och tvångstankar.

När en dejtingapp kopplar samman killarna blir de snabbt en del av varandras liv, och Chavve verkar äntligen ha hittat det han sökt efter så länge. Men Pontus liv kraschar, och allt som blev så bra är plötsligt borta. Fast Chavve tänker inte ge upp så lätt. Och han har en plan.

Min kommentar
Den här boken hörde jag så mycket gott om för ett par år sedan och när den dök upp på e-boksrean förra våren kunde jag helt enkelt inte stå emot. Hur nyfiken jag varit på den förstår man kanske om jag säger att den har legat oläst i drygt ett år. Genomsnittet ligger nog uppåt tre...

Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva om denna, som inte redan har blivit sagt, men jag håller med om allt. Så rolig. Så sorglig. Så kärleksfull. Så vacker. Helt enkelt en fantastisk kärlekshistoria. Här finns ingen instalove utan allt är exakt som jag minns det från den åldern. Det finns också alldeles lagom med svärta för att det ljusa ska lysa extra klart.

Pontus och Chavve är de två som är i fokus och jag älskar dem båda två. Så bräckliga och vackra människor, med både fel och brister. Chavves passion för bakning är ett extra plus, inte för att jag gillar att baka utan just för hans passion och glöd. Och Pontus för att han älskar att lyssna när Chavve pratar om bakning. Deras självironi är precis min typ av humor.

Jag kände mig aldrig påtvingad hur jag skulle känna, det känns mer som att jag bara följer med dem på deras resa. Lever med dem. Egentligen vill jag inte göra en grej av att det inte görs en grej av att det i det här fallet handlar om två killar, men jag gillar verkligen att det inte är det som är historien. Detta är bara kärlek mellan två personer.

Här finns referenser till både musik och film. Som jag känner till. Det blir ett extra plus för det. När jag förstår titeln så blir jag nästan tårögd. Ett tag var jag lite orolig för hur det skulle sluta, men jag var hela tiden övertygad (nåja) om att det skulle sluta bra.

Andra halvan av boken lyssnade jag på och jag tyckte uppläsaren (Magnus Schmitz) var helt okej, men det var omöjligt att hänga med i dialogerna, vem som sa vad. Eller bara tänkte det.

Den här historien är lika söt som en bakelse, men helt utan den där knastriga, ilande och sötsliskiga känslan. Det är en bedrift att klara av det. Jag är jätteglad över att jag har Christoffer Holsts nästa bok i hyllan redan.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,9 och genomsnittet 3,0 (beräknat på 26 betyg).
Goodreads hade den 3,75 i genomsnitt (beräknat på 100 betyg).
Jag ger den 4,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Mitt hjärta går på: Lottens bokblogg, Carolina läser och C.R.M. Nilsson.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 27 juni 2017

Top Ten Tuesday. De bästa böcker jag läst hittills i år


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Best Books You've Read In 2017 So Far (break it down however you want -- by genre, strictly 2017 releases, whatever!).

Jag tänker göra det enkelt för mig... de böcker som platsar på listan har alla fått näst intill full pott. De som fått 4 är så många att det liksom inte gör sig att plocka ut de bästa av dem. Därför är det väldigt få böcker här. Inte vet jag om det är en slump, men tre av dessa fyra är för unga vuxna.

1. Tredje principen av Anna Jakobsson Lund
2. Entry Island av Peter May
3. Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund
4. Mitt hjärta går på av Christoffer Holst

måndag 26 juni 2017

TV-serie: The 100 - Säsong 1

Titel: The 100
Originaltitel: The 100
Genre: Science fiction
Skapad av: Jason Rothenberg
TV-bolag: The CW
Skådespelare: Eliza Taylor, Bob Morley, Marie Avgeropoulos, Lindsey Morgan, Thomas McDonell
Premiär: 2014-09-16
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 40 min
Såg den på DVD maj-juni 2017





Handling
Det har gått 97 år sedan ett kärnvapenkrig utplånade nästan allt liv på jorden. Men i en omloppsbana kring jorden har 12 nationers bemannade rymdstationer slagit ihop sig till en enda stor station kallad "Arken". Där försöker mänskligheten överleva i väntan på att jorden återigen ska bli beboelig så att att de kan återvända. Men Arken är nu döende och dess ledning bestämmer sig för att skicka 100 kriminella ungdomar från Arken till Jorden för att undersöka ifall det går att överleva där. Väl nere inser de ungdomarna att att allt liv på Jorden är långt ifrån utplånat och att de därmed inte är ensamma. Därefter börjar den verkliga kampen mellan liv och död där ungdomarna blir testade av sig själva, naturen och av de människor som redan bor på Jorden.

Min kommentar
Den här serien blev jag nyfiken på när Lottens bokblogg skrev om den. Jag gillar ju science fiction och det gör inget alls om den har ett drag av postapokalyps. Snarare tvärtom. Så, första säsongen inhandlades snarast och nu är den färdigtittad.

Jag måste säga att idén och historien är väldigt bra och inte minst intressant. Det blir lite som Flugornas herre när de 100 kommer till jorden och det är alltid intressant att se. I alla fall borde det vara det, människan förnekar sig ju aldrig. Själva utförandet av idén gör dessvärre att serien tappar lite för varje avsnitt. En hel del är inkonsekvent och/eller ologiskt. Karaktärerna likaså, de agerar ofta helt tvärtom mot den personlighet som tidigare har etablerats. Det stör mig oerhört mycket. Inte heller kan jag riktigt förstå hur man tänker när man skickar kriminella för att utforska jorden. Det kan ju bara gå på ett sätt.

I början tyckte jag väldigt mycket om Clarke, men efter ett tag blir även hon korkad. Den enda som inte är ologisk är Finn, han är den enda som förblir smart. Octavia börjar som ett dum spån, men hon tar sig mycket mot slutet.

Som vanligt när det handlar om ungdomar i filmer och serier så spelas de av skådespelare som är mycket äldre än vad de ska föreställa. För mig blir det ett problem när en 25-30-åring ska spela under 18. Just i den åldern är det väldigt stor skillnad och jag har helt enkelt svårt att tro på dem.

Det har tydligen kommit fyra säsonger av den här serien nu, men faktum är att jag är lite osäker på om det blir fler för mig. I alla fall så blir det inte det just nu. Trots det väldigt spännande slutet: [spoiler]The Grounders anfaller och blir grillade av The 100 med hjälp av raketen, när de står där nöjda med sig själva kastas det in gasgranater(?) och vad jag antar är The Nountain Men kommer, i nästa klipp ser vi Clarke på ett sjukhus i Väderberget. Finn vet jag inte vad som hände med, det såt ut som att han blev dödad tidigare i sista avsnittet. De överlevande från Arken försöker landa på jorden med de rymdstationer som klarat sig, föga förvånande så klarar sig den med Clarkes mamma.[/spoiler]



TV-serier.nu hade säsongen 4,2 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 7,8 i genomsnitt (beräknat på 129 453 betyg).
Jag ger säsongen 3,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: Hail, Caesar!

Titel: Hail, Caesar!
Originaltitel: Hail, Caesar!
Genre: Komedi
Regissör: Ethan Coen, Joel Coen
Manus: Joel Coen, Ethan Coen
Skådespelare: George Clooney, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 106 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 6 juni 2017




Handling
I 1950-talets Hollywood försöker Eddie Mannix ta reda på vad som har hänt med en skådespelare som försvunnit under inspelningen av filmen 'Hail, Caesar!', samtidigt som han även försöker hålla resten av Hollywoodeliten nöjda och i balans.

Min kommentar
Jag kan ju direkt erkänna att jag inte alltid är ett fan av bröderna Coens filmer, ibland blir de bara för mycket, men Hail, Caesar! är en av deras bättre. Nästan i klass med O Brother, Where Art Thou?.

Eftersom filmen utspelar sig på 50-talet så blir det nästan lite av ett kostymdrama av det hela. Inte bara kläderna är fantastiska, håruppsättningarna är inte av denna värld.

Det känns nästan som att varenda Hollywood-stjärna är med i rollistan, många favoriter är det i alla fall. Det är en njutning att se dessa stjärnor spela över så till den milda grad. Med vilje. De gör det fantastiskt bra och jag kan bara föreställa mig hur kul de måste ha haft under inspelningen. Channing Tatum visar helt nya sidor av sig själv och hans dansnummer är bästa scenen i hela filmen. Jag trodde inte att jag hade sett Alden Ehrenreich i något tidigare, men det visar sig att han är med i både Stoker och Beautiful Creature. Det säger kanske en del om vad jag tyckte om de filmerna, eftersom jag inte alls minns honom. Det kommer jag med största säkerhet göra nu.

Här finns faktiskt en hel del samhällskritik och ironiska blinkningar till många 50-talsföreteelser som skapar riktigt kul scener. Det mesta drivs in absurdum. De stora gapskratten kanske uteblir, men det är ett jämnt fniss under hela filmen. Storyn är lite märklig (och eventuellt lite tunn), men vem bryr sig? Det här är så kul och nu ska jag inte vara så orolig för att se fler Coen-filmer.



Filmtipsets estimerade betyg var 2 (beräknat på 886 betyg).
IMDb hade den 6,3 i genomsnitt (beräknat på 89 685 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 25 juni 2017

Läsplanering juli 2017

Lite gott och blandat i juli, tänkte jag, och jag håller fortfarande nere sidantalet. Det är mycket bättre att stoppa in en extra bok in emellan än att stressa.

Tiggaren av Sofie Sarenbrant. Finish That Series Challenge.
Magikerna av Lev Grossman. Hyllvärmare. Boktolva.
Göteborg noir av Håkan Tendell.
Nätter i Reykjavik av Arnaldur Indriðason. Hyllvärmare. Finish That Series Challenge.

lördag 24 juni 2017

"Ferdydurke" av Witold Gombrowicz

Författare: Witold Gombrowicz
Titel: Ferdydurke
Genre: Humor
Antal sidor: 270
Originalspråk: Polska
Originaltitel: Ferdydurke
Översättare: David Szybek
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 1937 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 juni 2017




Första meningen: På tisdagen vaknade jag vid den själlösa och bleka timme då natten egentligen är över men gryningen inte riktigt har hunnit börja.

Baksidetext
En författare i trettioårsåldern ska just börja på sitt stora verk som ska ge honom en plats i världen, då han blir smågjord till sjuttonåring och bortrövad av den Store Skolläraren, Professor Pimko, och sätts i skolbänken. För att komma ur den konstlade ungdomen måste huvudpersonen försöka bli kvitt den barnsliga rumpa han försetts med, och det avskyvärda nylle hans ansikte förvridits till. Men hur ska det gå till när folk omkring inte upphör att spela roller och förvrida sina och andras ansikten till masker, och ingen av oss människor verkar kunna leva utan rollerna, utan maskerna utan en aldrig så fruktansvärd Form?

Min kommentar
Jag är ganska säker på att jag aldrig har läst något av en polsk författare, därför passade det utmärkt att ta med denna på en resa som skulle passera Polen. Den lockade också för att ord som absurd, drift med mänsklighetens Stora Omogenhet och humor nämndes i samband med den. Det lät ju väldigt lovande.

Förmodligen får jag definiera om min definition av absurd, eller så måste jag åtminstone inse att det finns olika grader. Detta är nog absurdism av den allra högsta graden. Vissa saker är bara helt enkelt obegripliga och en hel del känns lösryckt från ett större sammanhang. Boken skrevs tydligen som ett svar på kritikernas sågning av Gombrowiczs första bok och helt ärligt tycker jag att det mesta osar av bitterhet av ett sällan skådat slag. Samtidigt ger han helt underbara kängor till kultureliten.

Jag är ganska säker på att jag förstår vad han vill ha sagt och jag håller med, men kanske är jag den enda som tolkar detta som stor ironi över kultureliten, vilket skulle göra Ferdydurke till en ännu roligare bok. Mest för att kultureliten har höjt den till skyarna. Här finns en fantastisk beskrivning av en sorts kejsarens nya kläder (sid 80) som går ut på masshysteri och att man gör som grannen gör.

Förmodligen är översättningen (för första gången översatt direkt från polskan) rätt och helt okej, men ibland undrar jag över ordval. Vissa ord känns som att de inte passar, vilket i och för sig stämmer bra med bokens andemening, men jag kan inte låta bli att fundera över om några polska ord kanske har fler betydelser än det de har översatts till. Det stör mig oerhört mycket, som vanligt, att det finns både franska och latinska uttryck, oöversatta. Jag förstod visserligen det stora hela av uttrycken, just för att jag har läst latin, men när jag läser en bok på svenska förutsätter jag att den är just på svenska.

Ferdydurke är Witold Gombrowiczs mest kända roman, både i och utanför Polen. Jag kan förstå varför, även om jag inte gillar den. Jag har svårt att känna igen det jag har läst när jag tittar på kulturelitens recensioner, vilket för övrigt får mig att känna mig ännu mer säker på att jag har tolkat boken rätt. Det är dock svårt att sätta ett sammanfattande betyg, betyget beror lite på hur jag väljer att se på saken. Eftersom mina betyg handlar om min generella läsupplevelse så blir betyget lågt. Boken är alldeles för långt ifrån mig för att få ett högre. Om jag i stället skulle bedöma vad han får fram så skulle jag nog ha satt ett högre betyg.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,2 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 61 betyg).
Goodreads hade den 3,85 i genomsnitt (beräknat på 7 092 betyg).
Jag ger den 2,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ferdydurke: Jag kan inte hitta någon annan recension.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 23 juni 2017

Bokbloggsjerka 23 – 26 juni

Fredag! Vi kör väl på med Annikas bokbloggsjerkan.

Veckans fråga: Vilken författare förekommer mest i din bokhylla?

En särdeles lätt fråga så här på midsommarafton. I alldeles ensamt majestät i min hylla residerar givetvis kungen; Stephen King. Hela 66 av hans böcker finns där och ingen är dubblett.

Helgfrågan v 25 (22 - 25 juni)

Mia har startat upp Helgfrågan för att vi ska få helg på riktigt och trots att jerkan är tillbaka igen så fortsätter vi väl.

Veckans fråga är: Vad gör du när du råkar ut för en trögläst bok? Gärna exempel på en sådan.

Tröglästa böcker råkar jag ut för ibland, ja. Ett exempel är den jag läste ut i helgen som gick, Ferdydurke av Witold Gombrowicz. Jag tycker själv att jag gillar absurt och även lite konstigt, men tydligen har jag en gräns och den här boken var långt över den. Naturligtvis läste jag ut den. Det gör jag alltid.

Bonusfråga: Hur firar du midsommar?

Både sambon och jag har tröttnat på alla fulla människor ute i omvärlden de här storhelgerna, det enda vi vill är att äta och dricka gott i lugn och ro. Så vi firar ensamma hemma. Varje år har vi samma meny (vilket jag kan tycka är lite, lite trist) och det är inte sill. Sambon vägrar sill så det åt jag igår :) I dag, på midsommarafton, äter vi i stället helstekt oxfilé med kantarellsås. Gudomligt gott. Och så jordgubbar, förstås.

Kommande böcker juli 2017

Jag har något svagt minne av att jag inte hittade några intressanta boksläpp i juli för några år sedan. Kanske berodde det på att jag inte hade en aning om vad som dolde sig bakom författarnamnen. Några år i bokbloggarvärlden har botat det...

I stoft och aska av Anne Holt
Genre: Kriminalroman
Serie: Hanne Wilhelmsen (10)
Antal sidor: 399
Utgivningsdatum: 2017-07-03
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
2001 omkommer treåriga Dina i en tragisk bilolycka. En tid senare dör flickans mor under mystiska omständigheter och fadern Jonas döms för dådet.

När fallet många år senare hamnar på cold case-utredaren Henrik Holmes bord försöker han övertyga sin mentor Hanne Wilhelmsen om att Jonas sannolikt blev oskyldigt dömd. Men hon är helt upptagen av något annat: en känd, främlingsfientlig bloggare har begått självmord, och Wilhelmsen vägrar acceptera att sanningen är så enkel.

Tillsammans ger sig Holme och Wilhelmsen i kast med de båda fallen och blottlägger gamla lögner och hemligheter. Men det är mer bråttom än de har förstått ett barns liv står på spel. Och en man som har förlorat allt vill att andra nu ska få lida.


Jag har inte läst den här serien från början, men kanske är den här nya boken en bra anledning till att göra det.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Dolt i mörker av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (9)
Antal sidor: 310
Utgivningsdatum: 2017-07-19
Förlag: Forum

Från Bokus
I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. När rättsarkeolog Ruth Galloway undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd, utan tycks nyligen ha kokats och grävts ner. Fallet hamnar på kriminalinspektör Harry Nelsons bord, och efter att en ung kvinna anmälts försvunnen börjar han undersöka mystiska rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa.

Kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner från sitt hem. När frun till Nelsons kollega Clough också försvinner ställs utredningen på sin spets. Ruth och Nelson måste jobba tillsammans för att avslöja de mörka hemligheter som döljer sig i underjorden, innan det är för sent.


Kommentarer överflödiga.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Trogen intill döden av Jonas Moström
Genre: Kriminalroman
Serie: Nathalie Svensson (4)
Antal sidor: 409
Utgivningsdatum: 2017-07-06
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En augustimorgon hittas den tjugofemårige landslagsstjärnan i fotboll, Henrik Borg, död i sängen i sin sommarstuga utanför Ystad. Det mesta tyder på att det är ett naturligt dödsfall, men en detalj förbryllar polisen: på Henrik Borgs bröst, under hans knäppta händer, ligger en blå ros.

Inom en vecka, men på helt andra ställen i Sverige, påträffas ytterligare två dödsfall under likadana omständigheter: en fyrtiosjuårig pilot i Kiruna och en ung kvinnlig dansare i Göteborg.
Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, GMP, kallas in, och psykiatrikern Nathalie Svensson avbryter sin semester för att delta i arbetet. Hennes kollega, kriminalkommissarie Johan Axberg, tvekar däremot till en början - han har fullt sjå med sitt privatliv. Men ett telefonsamtal får honom att trots allt ansluta till gruppen.

En intensiv jakt på en oförutsägbar seriemördare tar sin början. Hur begås morden? Vad är motivet? Och framför allt: Var kommer han eller hon - att slå till nästa gång?


Jag vet att jag har sagt, flera gånger, att jag har gjort slut med Jonas Moström. Visserligen så har jag ännu inte börjat läsa den här nya serien, men jag har första delen i hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Försvunnen av Mo Hayder
Genre: Thriller
Serie: Jack Caffery (5)
Antal sidor: 576
Utgivningsdatum: 2017-07-14
Förlag: Modernista

Från Bokus
Mörkret sänker sig över West Country när kriminalinspektör Jack Caffery anländer för att intervjua offret för en bilstöld. Han har utrett bilstölder tidigare, men det här är annorlunda. I det här fallet har bilen tagits med våld. Och i baksätet fanns en passagerare - en elvaårigflicka - som fortfarande saknas.

Snart börjar förövaren kommunicera med polisen: "Det har börjat", säger han. "Och det kommer inte bara plötsligt att ta slut, eller hur?" Caffery vet att det kommer att hända igen. Kidnapparen kommer att välja ut en annan bil, med ett annat barn i baksätet.

Jack Caffery är en skicklig polis med skarpa instinkter; den bästa, enligt vissa. Men den här gången inser han att något är allvarligt fel: Kidnapparen verkar hela tiden vara precis ett steg före polisen


En aning efter ligger jag i den här serien, men den bok jag har läst gav mersmak.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Den blå poetens kärlek av Lone Theils
Genre: Kriminalroman
Serie: Nora Sand (2)
Antal sidor: 357
Utgivningsdatum: 2017-07-27
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Den världsberömde diktaren, nobelpristagaren Manash Ishmail har under sin flykt från Iran skilts från sin hustru Amina. Nu är hon spårlöst försvunnen. Han har vägrat helt att ge intervjuer, men när Globalt tar kontakt säger han ok på ett villkor - Nora Sand ska göra intervjun. När de träffas får Nora snabbt klart för sig att han vill ha hennes hjälp att hitta Amina, som senast synts till i London.

Jakten på Amina leder Nora till dolda platser, där illegala flyktingar håller sig gömda på flykt från myndigheterna. Nora kastas med fara för sitt eget liv in i en mörk värld där vissa människoliv är mycket mindre värda än andra. Samtidigt blir hennes romans med Andreas allt mer komplicerad.


Blev nyfiken på hennes första bok, som jag fortfarande inte har läst och inte ens äger, men...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Och blomstren dö av Rebecka Edgren Aldén
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 318
Utgivningsdatum: 2017-07-27
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Gloria följer med sin nye pojkvän Adam till hans familjs skärgårdshus för några lugna dagar i värmen. De har helt olika bakgrund, men båda har minnen från ön Adam har alltid semestrat på Ekudden, medan Gloria tillbringade ett par somrar på ön i tidiga tonåren då hennes mamma hyrde ett hus med sitt feministiska kollektiv.

Hon känner sig inte helt välkommen på Ekudden, och redan första kvällen kommer hon på kant med Adams familj. Det är också något märkligt med stämningen bland öns bofasta. De är uppdelade i två läger som inte talar med varandra. Under sina promenader på ön får hon dessutom känslan av att vara iakttagen.

Allt detta väcker obehagliga minnen och frågor. Vad är det hennes mamma velat dölja under alla år? Och vad hände egentligen den där sista sommaren på ön när 16-årige Jimmy dog? En dag går Gloria förbi kollektivhuset, som stått övergivet i tjugo år. Där gör hon en fasansfull upptäckt, som hon snart förstår har med hennes förflutna att göra.


Hörde så mycket gott om hennes förra bok, som jag inte har läst än.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Gänget av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Charlotta Lugn
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2017-07-31
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft.

Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan?


Börjar känna mig som en gammal repig skiva... ännu en serie som jag inte har börjat läsa än.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



De otrogna av Andreas Norman
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2017-07-31
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Som chef för ett svenskt underrättelsekontor i Bryssel vet Bente Jensen vad dubbelspel innebär. Men när hon upptäcker ödesdigra hemligheter i sin egen familj, då rämnar allt. Under tiden rasar kriget i Syrien. Jonathan Green arbetar inom brittiska MI6 och leder en dold operation för att påverka Mellanösterns framtid. Även han befinner sig i en härva av osanningar och svek. Så möts två spioner i ett tyst krig där den du älskar kan vara din värsta fiende.

En spionthriller var det nog längesedan jag läste.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

torsdag 22 juni 2017

Hett i hyllan #97

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den här veckan är det två böcker, en inköpt på bokrean 2014 och den andra inköpt på bokrean 2015.
Jag är ju en göteborgare som lever i exil i Skåne och som sådan så älskar jag att läsa böcker som utspelar sig i min hemstad (ja, det är fortfarande "hemma"). När jag hittade Åke Edwardsons serie om Erik Winter så blev jag överlycklig. 2008 kom det som skulle vara tionde och sista delen. Jag läste den och var nöjd. Fyra år senare dök det plötsligt upp en elfte del, Hus vid världens ände, och ett år senare även en tolfte del, Marconi Park.

Helt ärligt så blev jag lite less och besviken och tänkte väl först att jag inte ville läsa dem. Jag vet inte riktigt vem jag försökte lura, men jag kunde ju naturligtvis inte låta bli att köpa. I år har jag med dem i min Finish That Series-utmaning och jag är lite nyfiken på vad författare kan ha hittat på med stackars Erik Winter. Och lite, lite orolig också.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 21 juni 2017

"Tjockare än vatten" av Carin Gerhardsen

Författare: Carin Gerhardsen
Titel: Tjockare än vatten
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 388
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Hammarbyserien 7
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2015
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 juni 2017




Första meningen: Hennes liv hade kantats av vatten, tänkte Lillemor.

Baksidetext
En rad dräpta katter, omsorgsfullt utplacerade i anslutning till vatten, väcker känslor i Stockholms södra förorter. Men när en respekterad psykolog hittas dränkt och stympad i sitt eget badkar får Conny Sjöberg och hans team annat att tänka på.

Efter ett fall på tjugofem meter hamnar en man på framrutan till en bil, och utredningsarbetet tar en ny vändning. Spåren pekat mot en serie bestialiska handlingar i det förflutna, och så småningom går det upp för de inblandade att en ny katastrof väntar om hörnet. Medan klockan tickar rivs gamla sår upp, inte minst för några av poliserna själva.

Min kommentar
Carin Gerhardsen är en av Sveriges bästa deckarförfattare. Tycker jag. Med en liten, liten besvikelse på förra delen i serien i minnet så tog jag mig an denna näst sista del i Hammarbyserien, en aning orolig, men med tillförsikt. Det var ju dessutom en del trådar som jag var nyfiken på vad som skulle hända med.

Jag kan inte låta bli att bli besviken på denna också. Inte för att den är dålig för det är den absolut inte, men en bok blir inte bättre bara för att man stoppar in de mest osannolika sammanträffanden. Tvärtom. Här blir det som ett spindelnät, med trådar som spretar både upp och ner och åt sidorna. Fallen (ja, det är flera) var för sig är väldigt bra beskrivna, men tillsammans blev det så orealistiskt att jag nästan var tvungen att skratta åt det i stället för att bita på naglarna.

Som vanligt så är poliserna inblandade rent privat, vilket jag för övrigt också börjar bli less på, på de mest underliga sätt. Jag är glad att Gäddan får mer utrymme i den här boken, det har jag längtat efter länge, och nu får vi lära känna henne närmare. Det vi får veta och sättet är jag inte så glad i. Deprimerande historia. Jamal och Petra är inblandade redan från förra boken och den tråden klaras upp redan i den här boken. Våldtäkten på Petra, från första boken, verkar få sin slutgiltiga upplösning och jag hoppas verkligen att det var sista gången jag hörde talas om det fallet. Det verkar som att Sjöbergs tomtebolycka inte längre är i fokus och inte heller Sandéns dotter. Tack och lov. Jag gillar relationen mellan poliserna och jargongen de har sinsemellan. Den arbetsplatsen hade passat mig.

Namnvalen i den här boken är väldigt spännande. Namn som Freja, Ägir och Tor kittlar min fantasi. Generellt sett har de "nytillkomna" karaktärerna väldigt gamla, nordiska namn. Just Ägir finns det faktiskt ingen i hela Sverige som heter.

När polisen kom på ena delen av lösningen blev jag inte ett dugg förvånad, det hade jag själv listat ut långt före. Andra delen var dock lite klurigare. Slutet är väl så där. Det är väldigt snyggt ihopknutet, men om man behöver tio sidor på slutet för att förklara hur allt hänger ihop så har man gjort det för krångligt. Jag är imponerad över att inga lösa trådar blev hängande.

Det slutliga betyget blir ändå högt för när det är bra så är det riktigt bra. Nu ser jag fram emot att läsa den sista delen. Eller jag vet inte, det kommer att bli sorgligt att ta farväl av dem.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 och genomsnittet 3,7 (beräknat på 335 betyg).
Goodreads hade den 3,73 i genomsnitt (beräknat på 204 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Tjockare än vatten: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Zellys bokhylla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 20 juni 2017

Top Ten Tuesday: Serier jag tänkt börja läsa men inte kommit till än


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Series I've Been Meaning To Start But Haven't.

Att bara plocka ut tio stycken serier av de... jag vet inte hur många som står redo i hyllan känns nästan som ett omöjligt uppdrag. Detta är bara ett litet urval och de har det gemensamt att första delen har stått i hyllan väldigt, väldigt länge...

1. Artemis Fowl av Eoin Colfer (2014-03)
2. Fredrik Broman av Håkan Östlundh (2011-06)
3. Leo Junker av Christoffer Carlsson (2014-07)
4. Platserna av John Ajvide Lindqvist (2014-12)
5. Rönning & Stilton av Cilla & Rolf Börjlind (2013-06)
6. Sandhamn av Viveca Sten (2014-07)
7. Sebastian Bergman av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt (2012-02)
8. Stephanie Plum av Janet Evanovich (2012-06)
9. Stjärnklart av Lars Wilderäng (2015-06)
10. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell (2012-09)

måndag 19 juni 2017

Film: Citizenfour

Titel: Citizenfour
Originaltitel: Citizenfour
Genre: Dokumentär
Regissör: Laura Poitras
Manus: -
Skådespelare: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Ewen MacAskill, William Binney, Jacob Appelbaum
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: USA
Längd: 144 min
Serie: -
Såg den på SVT Play 4 juni 2017





Handling
I början av 2013 började Laura Poitras få krypterade mejl från någon som identifierade sig som "citizenfour" och som var beredd att avslöja massiv dold övervakning utförd av NSA och andra underrättelseorgan. I juni samma år åker Laura Poitras och reportern Glenn Greenwald till Hongkong för att möta mannen som var Edward Snowden. Poitras tog med sig kameran och filmade i hotellrummet där Snowden gömde sig medan han berättade allt.

Min kommentar
Förra veckan skrev jag ju om filmen Snowden och när jag skrev det inlägget så upptäckte jag att det också gjorts en dokumentär. Den som man faktiskt ser filmas i filmen. Den ville jag ju se, men jag kunde inte hitta den någonstans. Tills jag såg att den fanns på SVT Play. Och att det var sista dagen att se den. Det avgjorde ju saken.

Detta är ju en riktig, i betydelsen äkta, dokumentär, alltså ingen mockumentär. Det man ser är det som filmades på hotellet då när det verkligen hände. Det känns också som en dokumentär, den fokuserar mer på händelseförloppet och är mer förklarande än rafflande. Jag kan verkligen rekommendera att man ser spelfilmen Snowden innan man ser Citizenfour, såvida man inte redan är väldigt insatt i ämnet. Det är inte snyggt, men det är skräckinjagande.

Det känns helt sjukt och lite absurt att sitta och titta på detta och veta att det här är på riktigt. Det är ingen skådespelare utan det är Snowden, en hjälte som inte vill vara hjälte, han vill bara rätta till det som är fel. Jag skulle gett nästan vad som helst för att kunna titta in i hans huvud när han får den där lite tomma blicken, då när man fattar att han tänker på vad han egentligen har gjort.

Jag har ju alltid varit lite paranoid och jag kan inte påstå att den här historien hjälpte till. Faktum är att jag många gånger har funderat på att tejpa över webbkameran på laptopen. Nu har jag gjort det. Min gissning är att jag själv hamnade i något filter när jag tryckte in mitt betyg på IMDb, men det får det vara värt. Jag är för evigt tacksam för dessa modiga människor som inte bara säger en massa vackra ord utan verkligen vågar göra något.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 609 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 42 221 betyg).
Jag ger den 4,0.


Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på discshop.

söndag 18 juni 2017

Smakebit på søndag: Mitt hjärta går på

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Dags för lite feelgood med Mitt hjärta går på av Christoffer Holst. Många har läst och gillat. Nu är det äntligen min tur.

Min smakebit är från sida 25 i e-boken.
Ända sedan jag var liten har jag trott att mina föräldrar ska dö på lördagar. Anledningen till det är att de sedan mitten av nittiotalet har dukat upp allt ätbart i världen på vårt mörkbruna tevebord varje fredagskväll. Det ser bokstavligen ut som den sista måltiden. Charkuterier, bruschetta, fasta och rinniga ostar, oliver, carpaccio, sallader (inga isbergs-ångest-varianter utan färgstarka kreationer med kål, granatäpple och rostade nötter) och massor av sötsaker. Mamma och jag dricker något gott bubbel, min syster Victoria och min pappa dricker superljus öl med amerikanska etiketter och mormor dricker lite av vad hon än kommer åt. På somrarna har vi balkongdörrarna mot Sibyllegatan öppna så att det underbara ljudet av taxibilar, fulla turister och spårvagnar från Strandvägen kan strömma in och om vintrarna fyller vi vardagsrummet med massor av höga levande ljus. På teven visas oftast Let’s Dance. Eller beroende på säsong kanske Let’s laga mat i lantkök eller Let’s hitta lik i skärgården. Mina föräldrar förenas genom mat. Mat är deras gemensamma lösning på allt från depression till Gaza-konflikterna.