Sidor

lördag 6 augusti 2011

"Främlingars hus" av Reginald Hill

Genre: Thriller
Antal sidor: 538
Första utgivningsdatum: 2005
Förlag: Minotaur

Baksidetext
I den lilla byn Illthwaite går tiden sin gilla gång. Här syns spår från olika kulturer och religioner, allt från katolicism och protestantism till asatro. När Miguel Madero, en präststuderande från Spanien, och Samantha Flood, en intelligent matematiker från Australien, kommer till byn sätts saker och ting i rullning. Illthwaite visar sig vara en by full med hemligheter, lögner och mysterier och dess invånare tvingas nu göra upp med sitt förflutna.

Reginald Hill, som fått epitetet Englands störste kriminalförfattare, växlar i Främlingars hus mellan Samanthas och Miguels perspektiv. Den troende Miguel är försiktig och artig medan Samantha är en spontan och rättfram pragmatiker. De kommer båda till Illthwaite för att söka sina rötter. Samantha vill veta mer om farmodern som var en av de 150 000 föräldralösa barn som skickades från England till Australien för att där få ett bättre liv. Miguel söker svar på ett flera hundra år gammalt familjemysterium. Deras efterforskningar stöter på hårt motstånd från byns invånare. Hemska brott har begåtts i Illthwaite, brott som Miguel och Samantha nu är nära att föra fram i ljuset.

Hill för läsaren från tiden för den spanska armadan och Elizabeths England till brott begångna i våra dagar. Han visar vilka destruktiva handlingar människor är beredda att utföra för att dölja sina hemligheter men samtidigt hur mycket som finns att vinna när man lär känna sig själv och kan försonas med sin historia. Främlingars hus har av recensenter utsetts till en av Hills bästa romaner.

Min kommentar
Det är riktigt svårt att betygsätta den här boken, vissa saker var bra, andra var mindre bra och en del rent usla. Mängden personer som var inblandade var nog egentligen inte för många, men när flera hette samma och alla visade sig vara släkt med alla, mer eller mindre, så blev det extra jobbigt att hålla isär dem. Karaktärerna kändes inte direkt trovärdiga, de var väldigt stereotypa - rödhårigt yrväder, sexuellt frustrerad präst, macho män och kuvade kvinnor - och betedde sig ibland fullständigt irrationellt.

Miljöbeskrivningarna var i lagom nivå, inte så mycket "träden var gröna", utan det kändes mer som att relevanta saker beskrevs. Det gjordes dessutom på ett så bra sätt att jag blev lite sugen på att åka dit, det verkar vara en fängslande natur. Språket flöt på bra, inget jag upplevde som irriterande, och det var lätt att läsa.

Historien, ja, vad ska man säga om den. Den är lite "too good to be true". Egentligen är det tre historier som utreds och det är åtminstone en för mycket. Det vimlar av osannolika sammanträffanden, märkliga släktförhållanden och dolda ledtrådar. Allting verkar dessutom hänga ihop på väldigt underliga sätt. Ändå från slutet av 1500-talet till nutid. Till den här boken hade jag behövt ett släktträd och någon sorts checklista där jag kunde anteckna alla olika sammanhang. Men mot slutet blev det ändå en aning spännande, när alla trådarna började knytas ihop och de sista 150 sidorna eller så sträckläste jag. Slutklämmen blev nog lite väl bra, i alla fall för mig.

Boktipsets estimerade betyg var 4.2, jag ger den 3.0.



Andra som bloggat om Främlingars hus: PocketBlogg, Doras bokprat och Fru E:s böcker.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar