Sidor

fredag 10 februari 2012

Bokbloggsjerka 10 – 13 februari

Äntligen fredag! Och då dyker också Annikas bokbloggsjerka upp. Veckans fråga är...

Vad tycker du om att läsa i en recension (förutom själva recensionen då): författarinformation, ev. filmatiseringar, länkar till sidor som t.ex. Goodreads, Boktipset etc? Kort sagt: hur ser den ultimata recensionen ut enligt dig?

Det här var en jättesvår fråga. Egentligen något jag aldrig ens funderat på tidigare.

Att det står lite om handlingen är väl underförstått och för min del gör det inget om det är baksidetexten som står där. Jag vill bara veta i stora drag.

Det måste stå något mer än "den var bra" eller "den var kass". Jag vill veta varför. Är det språket? Karaktärerna? Handlingen? Får jag veta det så kan jag själv ta ställning till vad som är viktigt för mig i en bok och gör den läsvärd. Ett betyg eller ett kort omdöme vill jag också ha. Och om man använder betyg så vill jag gärna ha en förklaring på vad varje betyg står för, eftersom det är så olika för olika personer.

Genre är ett måste, gärna antal sidor också, så man vet hur tjock/tunn den är. Om boken ingår i en serie så vill jag gärna veta det och vilken del det är. Jag vill också gärna veta när boken kom ut, är den gammal eller nysläppt?

Författarinformation är jag nog inte intresserad av att ha i en recension, om jag vill veta mer så kan jag googla själv. Länkar till olika boksajter kunde ju faktiskt vara kul, en länk stör ju inte och det blir inte heller mer att läsa. Däremot är det riktigt bra med länkar till andra bokbloggar som skrivit om boken. Då får man liksom fler åsikter, om man vill.

Filmatiseringar är ju kul att få veta något om, om det gjorts någon. Har inte tänkt på det.

Jag har fått en del att fundera på och redan en del idéer vad gäller mina egna recensioner bara genom frågeställningen. Det tackar jag för :)

20 kommentarer:

  1. Visst är det en svår fråga, det som är kul med bokbloggarna är ju just att alla texter om böcker är så olika. Litteraturkritiker har ju större krav på sig medans vi kan göra precis som vi vill. Det gillar jag, att skriva lång och ingående ibland och bara några rader ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vissa böcker, har jag upptäckt, är det väldigt lätt att skriva mycket om :)

      Radera
  2. Sidantal har jag aldrig tänkt på att ha med, men det är ju rätt smart. Så slipper man bli förvånad när det dyker upp en riktigt tegelsten i brevlådan när man förväntat sig något åt det tunnare hållet! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hände mig :) Ibland går det så fort att beställa att jag glömmer kolla...

      Radera
  3. Jätteintressant frågeställning! Kommer att följa Jerkan den här veckan :-) Håller med dig om att information om sidantal, utgivningsdatum och länkar till andras omdömen är uppskattat! (Fast själv har jag ledsnat på att skriva ut det för det är så tråkigt att gå igenom till varje post :-(..intalar mig att läsarna nog googlar själva om böckerna fångar deras intresse, även om jag inte alltid gör det själv)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är precis tvärtom, jag älskar att leta efter andra som bloggat om samma bok :)

      Radera
  4. Denna vecka blir det mycket matnyttigt att läsa i jerkan tror jag, man får fina idéer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och nästa vecka skriver vi ultimata recensioner allihop :) Jag har fått massor av idéer.

      Radera
    2. Eller så har vi skrivkramp allihop för att vi ska prestera den perfekta recensionen! :-)

      Jag går ofta in på typ adlibris om jag blir intresserad av en bok och då kan man ju kolla bland de bloggar som syns där!

      Radera
    3. Usch, och prestationsångesten sätter in med full kraft :)

      Nej, jag fortsätter nog med bokbloggandet för att det är kul, inte för att försöka få till den perfekta recensionen. Och så gillar jag ju olikheterna också :)

      Radera
    4. Helt rätt inställning! Det är ju variationen och det personliga i posterna som faktiskt gör att det är roligt. Om alla hade skrivit perfekta bloggposter hade man nog tröttnat...

      Radera
    5. Framför allt så får man ju inspiration och idéer från andra, tänk vad trist om allt såg likadant ut.

      Radera
  5. Det här med betygskriterier är svårt. Jag ska nog försöka spåna på nåt liknande som du har. Det blir tydligare både för mig och andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var faktiskt svårare än jag trodde att formulera de där kriterierna, lite också för att jag ville de skulle få plats på en rad var. Men jag tror att de är bra att ha, för jag gissar att det finns ungefär lika många sätt att betygsätta som det finns bokbloggare.

      Radera
  6. Hm, genre och sidantal har jag inte tänkt på. jag gillar dina betygskriterier och har planer på att försöka formulera mina också:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Genre kanske brukar framgå av själva texten också, men jag gillar att få det berättat för mig i klartext alldeles i början :)

      Radera
  7. Visst var det en intressant fråga som var oväntat svår att besvara. Håller med om att man vill veta varför boken är bra eller dålig. Någon form av motivering vill jag ha. Sidantal och genre är inte så viktigt för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju lite lustigt att de flesta av oss (?) inte verkar ha funderat så mycket på frågeställningen.

      Radera
  8. Åh gillar ditt sätt med nyckelord i fetstil!

    SvaraRadera