Mest om böcker, men lite om film och TV-serier också. En bra berättelse är en bra berättelse.
Sidor
▼
tisdag 25 augusti 2015
Top Ten Tuesday: Böcker på kursplanen om jag höll en kurs i Stephen King 101
Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books That Would Be On Your Syllabus If You Taught X 101 (examples: YA fantasy 101, feminist literature 101, magic in YA 101, classic YA lit 101, world-building 101).
Den här var ju svår. Tills jag kom på att om jag skulle föreläsa om något så vore det ju Stephen King. De här tio ska man definitivt ha läst av King efter att ha gått en kurs om honom.
1. Varsel (eller The shining) Ett ondskefullt hotell som försöker "stjäla" sonen i familjen, eftersom han har lite speciella egenskaper. Den enda bok jag egentligen sträckläst, till och med på toaletten fick den följa med.
2. Jurtjyrkogården En riktig skräckis. Handlar om en lite speciell djurkyrkogård där den man begravt vaknar till liv igen. På sätt och vis. Vansinnigt otäck, speciellt som vi hade en liten kattkyrkogård på tomten.
3. Pestens tid. En "influensa" slår ut större delen av befolkningen. De överlevande bildar två samhällen och resten är en kamp mellan det goda och det onda. Den bästa bok jag någonsin läst. Än så länge. Och det är över 30 år sedan jag läste den.
4. Det mörka tornet. Jag fuskar och tar med hela serien på sju (numera åtta) böcker. Ett mastodontverk om en man som försöker rädda världen. Här finns mängder av referenser till bland annat Pestens tid och till och med King själv figurerar här. Första boken skrev han när han bara var 19 år. Det kan vara lite segt i de första böckerna, men jösses vad bra detta är.
5. Staden som försvann. En vampyrbok som jag faktiskt älskar. En liten idyll som plötsligt drabbas av Ondskan.
6. Den gröna milen. Egentligen en helt annorlunda bok från King, men ändå inte. Den handlar om några dödsdömda fångar som väntar på att dö. Bara lite, lite övernaturligt och fantastiskt bra.
7. Flickan som älskade Tom Gordon. En nioårig flicka går vilse i skogen. Hennes enda sällskap är en Walkman på vilken hon lyssnar på en baseballmatch, där hennes hjälte Tom Gordon spelar.
8. Under kupolen. Ett tag funderade jag på att göra slut med King, det var då när han mest skrev bara konstigt. Tack och lov gjorde jag aldrig verklighet av det, för här är han tillbaka i högform igen. Vad händer egentligen när en stad/by blir helt isolerad och inte har någon som helst kontakt med yttervärlden? En vansinnigt skrämmande berättelse.
9. Novellsamlingen Årstider där både Höstgärning (som filmen Stand by me bygger på) och Vårbedrift (som Nyckeln till frihet bygger på) finns med.
10. Christine. En helt vansinnigt otäck berättelse om en ond bil. Strax efter jag läst den så körde jag, ensam, mitt i natten på en skogsväg när plötsligt musiken startade i stereon. Jag höll på att köra i diket. Ni som läst boken vet varför. I alla fall visade det sig att i mitt fall berodde det på att jag kört i ett gupp så bandet (ja, ni som är äldre vet vad det är) hoppade in och startade och inte på en ond bil.
Jag har undvikit Steven King under lång tid, men det börjar kännas som att det nog vore dags att prova någon av böckerna i den här listan.
SvaraRaderaBörja med någon av de som är lite kortare, som en liten tillvänjning :)
RaderaJag har bara läst Varsel på den här listan, men så är i och försej inte Stephen King min allra största favorit ;) Men håller på med Lida just nu, gillar den hittills.
SvaraRaderaLida är en otäck historia :)
RaderaHaha, jamen det var ju ett klockrent val! Jag saknar ju Det på listan då ;-) Och så Needful Things. Fast jag det finns ju så många...
SvaraRaderaJa, Det funderade jag länge på om inte den borde vara med, men jag kunde inte för mitt liv välja en att plocka bort :) Jag kunde lätt ha gjort en Topp 25...
RaderaJag har ju fortfarande inte läst något av King men Pestens tid låter ju verkligen som en bok för mig.
SvaraRaderaDet är en rejäl tegelsten, men den är värd varje minut. Och om du sedan läser mer av King så kan det hända att du träffar på karaktärer från denna :)
RaderaKänns ju bra att jag läst nio av tio. Under kupolen har jag inte läst.
SvaraRaderaDå är du ju nästan klar med kursen :) Under kupolen är ju lite annorlunda jämfört med de andra, men den är väldigt bra. Och slutet fick han hjälp med av sin son så det är också bra :)
RaderaIntressant. Jag skulle nog delvis välja annorlunda, men har inte läst alla dina förslag, t.ex. har jag inte läst The Dark Tower alls. Jag är ganska selektiv med fantasy. The Green Mile finns oläst i hyllan, tittade just på den häromdagen.
SvaraRaderaJag gav också upp med King nåt tag, men kanske jag borde testa Under kupolen då.
Här är min lista, som jämförelse:-)
1. The Stand (Pestens tid) för att den är monumental. Om det är 30 år sen du läst den så kanske du bara läst den förkortade utgåvan - han gav senare ut den på nytt och jag tycker faktiskt den hänger ihop bättre nu.
2. It (Det) För att det är en fantastisk bok. Inte bara som skräckroman (fast den är ruggig till tusen), men också beskrivningen av utanförgängets gemenskap. Berättartekniska pluspoäng för den dubblerade skildringen av 50-tal och 80-tal.
3. Different Seasons (Årstiderna) Inget att invända där. En fin helhet. Två bra filmer har det blivit också.
4. Carrie. Få böcker beskriver utanförskapet (och religiös fanatism) så bra som den. Och hämden är en sorts önskedröm för många mobbade.
5. Någon av novellsamlingarna, svårt att välja mellan favoriterna The Night Shift (bl.a. med Children of the Corn), The Sceleton Crew (med The Mist) och Nightmares&Dreamscapes (med bl.a. en fin Ray Bradburyhyllning: "The House on Maple Street.") Jag lutar mot The Sceleton Crew, men de är alla bra. King är bra på noveller, tycker jag.
6. Dolores Claiborne för sitt fantastiska kvinnoporträtt och den fina berättarrösten. (Som extra läsning kan man läsa pendangen Gerald's Game.)
7. 'Salem's Lot (Staden som försvann), håller med. En intressant studie av småstadsliv och vad som skulle hända om det kom vampyrer dit. Jag är inte helt förtjust i kvinnoporträtten, dock.
8. Firestarter (Eldfödd) om ett statligt experiment och dess inverkan på de medverkande och dess barn. Barnet kan tända eld. Det intressanta i den här är upplägget för alla konspirationsteoretiker :-)
9. The Long Walk (Maratonmarschen) om ett samhälle där den som vinner en lång marsch kan önska vad den vill. De som inte orkar gå - de skjuts. (Utgiven under pseudonymen Richard Backman) Alternativt The Running Man om reality-tv draget till sin spets, men jag tycker Maratonmarschen är snäppet bättre. Men någon Bachman-dystopopi måste med.
10. Svårt svårt, svårt. Det trängs flera här. Ska det vara Bag of Bones för sin ödesmättade "intill sjunde led"-hämd, eller överlevarboken The Girl Who Loved Tom Gordon eller klassikern The Shining. Jag lutar mot The Shining (Varsel), helt enkelt för att så många sett filmen med Jack Nicholson och jag tycker man borde ha läst originalet.
Vad kul att du bidrog med en egen lista :) Och du har ju helt rätt, det borde ha funnits med en Backman-bok också, jag glömde helt bort dem. Maratonmarschen är nog den jag tycker är bäst av dem, den är så otroligt grym i sin enkelhet.
RaderaDet funderade jag länge på att ta med, men jag visste inte vilken jag skulle ta bort. Och så var det så otroligt längesedan jag läst den, det mesta jag kommer ihåg är att det helt spårade ut i slutet :)
Det mörka tornet är väl egentligen inte fantasy, jag tror inte det finns någon genre för de böckerna. Mest påminner serien om Pestens tid; de goda vandrar och på vägen slåss de mot de onda. Gillar du Pestens tid så är oddsen goda för att du gillar även Det mörka tornet :)