Sidor

tisdag 3 november 2015

Tisdagsutmaningen: magi, mystik och metafysik

Veckans utmaning på Kulturkollo: Var går din gräns när det gäller magi, mystik och metafysik i populärkultur?

Ja... eftersom jag älskar science fiction och skräck så gillar jag även det övernaturliga. Jag tycker det på något sätt går hand i hand. Däremot har jag nog svårt för att definiera dem och vad som egentligen hör till den ena eller andra.

För egen del så tycker jag nog det funkar bättre med övernaturligt om jag ser det, inte läser om det. Jag fullkomligt älskar filmer som Poltergeist, Paranormal activity, The Others, Sjätte sinnet, The Conjuring och så vidare. I filmform funkar till och med Sagan om ringen...

I böcker funkar det inte alls lika bra, i alla fall inte när det handlar om magi. Jag hade otroligt svårt att ta till mig böcker som Sagan om ringen och Mistborn: Sista riket. Jag tror det helt enkelt blir för många, långa och tråkiga beskrivningar av... ja, allt. Böcker om övernaturliga saker funkar dock (nästan) lika bra som film. Det beror ju naturligtvis på hur det görs.

Till metafysik borde nog filmer som Inception, Vanilla sky och Interstellar räknas och jag älskar dem. Även om jag ofta får ont i huvudet av att försöka förstå dem. Jag är inte helt säker på att detta funkar i bokform, om inte Nessers Himmel över London hör hit också. Den var helt suverän. Och huvudvärken kom som ett brev på posten. Kanske är det så att metafysik = huvudvärk?

En genre som övernaturligt inte funkar i är deckare. Speciellt om man inte är beredd på det. Det går ju liksom inte att lösa gåtan om inte lösningen bygger på logik.

Men skeptiker är jag nog ändå. Alltid.

10 kommentarer:

  1. Så du vill inte läsa en deckare där det visar sig att en liten vätte var mördaren? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte om den kallar sig deckare, men om den kallar sig fantasy/skräck så funkar det :)

      Radera
  2. Jag älskar ju skräck och övernaturligt både i film och bokform. Give me! Men jag håller med om metafysiken. Det funkar på film, men i en bok skulle migränen troligen vara ett faktum. Lite lätt huvudvärk är det däremot värt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar den där huvudvärken jag får när jag försöker förstå, på något sätt är det ett bevis för att det jag läser/ser är bra grejer :)

      Radera
  3. Känns som deckare och övernaturligt inte fungerar. I alla fall inte om deckaren är huvudgenren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, då får man kalla boken/filmen för något annat. Annars blir jag bara arg när jag kommer till slutet och inser att det inte gick att lösa gåtan :)

      Radera
  4. Håller med om att deckare och övernaturligt inte går att blanda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I alla fall inte om man vill kalla det deckare :)

      Radera
  5. Hm. Låter som om metafysik är plågsamt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, nej, nej, det är en skön huvudvärk. Ungefär som träningsvärk :)

      Radera