Sidor

fredag 6 januari 2023

Årsberättelse 2022

I min enfald så trodde jag faktiskt inte att det kunde bli värre, än de där två pandemiåren. Men oj, så fel jag hade. Själva pandemin var ju till slut hanterbar och det blev både läsretreat och kalas. Det var åtminstone något positivt. Året hade dock inte hunnit bli speciellt gammalt när "krisplatsen" övertogs av något helt annat. Och mycket, mycket värre. Nu när 2023 börjar så vågar jag inte längre hoppas på att det ska bli bättre.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2022 i bilder i alla fall.

Min nästan tvångsmässiga lust att köpa nya böcker har avtagit, drastiskt, och 2022 blev återigen ett år då jag köpte färre böcker än vad jag läste. Även om man räknar med de jag läste via en streamingtjänst.

Av de totalt 56 böcker som hittade hem till mig under året så skaffade jag själv bara 17 stycken och endast fyra(!) av dem inhandlades på bokrean. För 2021 var siffrorna 81 (totalt), 35 (köpte själv) och 15 (bokrea). 19 böcker fick jag i present och det är något fler än året innan då det var 17. Jag håller fortfarande igen på det där med att be om recensionsexemplar. Faktum är att jag inte bad om ett enda förra året. Däremot så tackade jag ja till tre stycken när jag fick frågan. 17 stycken dök upp som överraskning och det ger totalt 20. Förra året var det 25. De tre jag tackat ja till och ytterligare sex av överraskningarna är lästa.

Jag vill inte påstå att jag tappade lusten att läsa under 2022, men mentalt var jag upptagen med andra saker att fundera på och det påverkade läsningen en aning. Antalet blev "bara" 80 stycken. Att jämföra med året innan då det var fantastiska 87. Sidantalet låg för första gången sedan 2020 (även då var hjärnan upptagen med svårare problem) under 30 000, bara precis med 29 937, men ändå, och detta trots att jag nu återigen har pendling till jobbet. Åtminstone några dagar i veckan. 2021 läste jag totalt 31 996 sidor. En skillnad på 2 000 alltså. Det är ganska många böcker det. Mitt läsmål var 60 böcker och det klarade jag ju. Det antalet borde egentligen aldrig ställa till med några problem. Så vill jag ha det.

Kalasen kom ju igång igen under 2022 och det betydde att många av mina utsorterade böcker fick nya ägare. 49 stycken fick följa med någon familjemedlem hem och den siffran var 42 året innan. Det är visserligen som att spotta en törstig kamel i halsen för högarna med böcker som inte får plats i hyllan bara växer. Jag är tveksam till om det någonsin rättar till sig. Och nej, det får inte plats fler bokhyllor heller.

Mitt fokus var att läsa så mycket som möjligt från min egen hylla och det gjorde att endast sex stycken blev lästa via en streamingtjänst. 2021 var den siffran elva. Som vanligt så är den här siffran en sanning med modifikation, eftersom jag ibland läste samma bok både i fysisk form och via streamingtjänst. Läsning av fysisk bok på bussen är omöjligt under den mörka årstiden på grund av att lamporna antingen är trasiga eller så sätter inte chauffören igång dem. Ingen bok lånades på bibliotek.

Mina utmaningar gick som planerat även 2022. Boktolvan är det inga som helst problem med. Inte heller med Finish That Series Challenge, även om den kräver lite mer, men den här gången hade jag valt att bara ta med tolv böcker. Dessa var fördelade på fem olika serier och ingen av de serierna fick någon ytterligare bok utgiven under året. Förutom de här tolv så blev det ytterligare 38 stycken, totalt 50 alltså. Av dessa 50 så är 21 första delen och femton är den senast utgivna/översatta i sina respektive serier. Av de 21 påbörjade serierna så har jag kommit fram till att jag inte vill fortsätta läsa sex av dem.

Även 2022 blev det vara en enda utmaning till, Vi möts igen. Den som gör att jag äntligen läser de där halvt bortglömda gamla favoriterna. Sex böcker bestod den av och även de blev lästa.

När 2022 började så var 510 böcker i hyllan olästa, när året var slut så var de 489. Trenden med ett minskande antal (2021 ökade de visserligen med fem stycken, men 2020 minskade de alltså, med 10 stycken, 2019 ökade de med fyra och 2018 ökade de med 23) fortsätter. Om man ser det lite positivt och det väljer jag att göra.

Hastigheten som mina hyllvärmare celldelar sig med har också minskat. När 2022 började så hade jag 434 stycken och när 2023 börjar så har jag 435. Endast en enda i ökning alltså! 2021 så minskade de faktiskt med fem, men 2020 ökade de med nio, 2019 var siffran 22 och 2018 59. Mitt officiella mål är (alltid) att läsa 36 stycken av dem under året och 2022 läste jag 46 stycken. Mitt inofficiella mål är att läsa 10% och även det klarade jag ju. 2021 läste jag 47 hyllvärmare, 2020 läste jag 49 stycken så antalet verkar minska. Det är ju lite oroväckande, men kanske rimligt med tanke på att antalet hyllvärmare inte ökar.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Förmodligen är detta något som endast jag är löjligt förtjust i. Alla andra kan bara scrolla vidare. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir så ska de bli större om man klickar på dem.

I bokprogrammet så sätter man betygen 1-10, vilket ju egentligen blir samma sak som att sätta 1-5 med halva steg som jag gör här på bloggen. Lite drygt 41% har fått betyget 4 eller högre, vilket är ganska mycket sämre än 2021 då det var så många som lite mer än 51%. Jag kan nog tycka att det är ganska dåligt och jag kan inte låta bli att undra om det beror på mig eller böckerna. Inte heller 2022, liksom 2021, blev det något fullpoängare.

Jo, det syns ju vilket format som är favoriten. Inbundet står för nästan 58% av böckerna jag läser, men den siffran har varit sjunkande i några år nu. 2021 var den 63%. Motsatsen gäller för e-böcker, som ökar lite varje år. 2022 var de nästan 18% och året innan 16%.

En ny punkt i statistiken är fördelningen på antal sidor (inspirerad av Bokblomma). Det är ju ganska tydligt vilken tjocklek på bok som är vanligast. Av en händelse så är det också det spannet, 300-399 sidor, som jag tycker bäst om. Nära 43% av böckerna jag läste 2022 låg där emellan.

100 olika författare blev det 2022, motsvarande siffra för 2021 var 94. Att siffran är högre än antalet böcker jag läste beror på att det döljer sig fem författarpar och en hel hög från tre antologier. Av fem olika författare läste jag tre böcker; Anders Björkelid, Christoffer Carlsson, Ann Cleeves, Christoffer Holst och Lova Lovén. De tre första var med i min Finish That Series Challenge.

Det syns ju ganska så tydligt vilket som är mitt favoritförlag. Modernista toppar med 15 böcker, eller nära 19%. 2021 var den siffran 30%.

2022 läste jag 26 deckare, lite drygt 32%. Vilket är mindre än 2021 då det var nästan 37%.

En fjärdedel av böckerna jag läste 2022 var recensionsexemplar. 2021 stod de för drygt 36%. Lite märkligt är det, eftersom jag medvetet försökte läsa fler av dem och så blir det färre.

46 av böckerna (nästan 58%) var hyllvärmare (köpta 2020 eller tidigare). Högre än 2021 då det var 54%. Riktigt bra, tycker jag!

Författarens kön är inget jag väljer bok efter. Ändå blir det nästan exakt hälften av var. 2021 var det en klar majoritet för kvinnliga författare. Den här siffran är dock inte riktigt rättvisande. De tre antologier jag har läst är inte med i den fördelningen, de ingår i stället under duo.

Jag fortsätter att hävda att jag läser de flesta böcker på originalspråk. Nästan 59% av allt jag läste under 2022 var svenskt. Storbritannien drar ifrån USA igen och det är väl som det ska vara. Inga överraskningar här.

Originalspråk, som sagt.

Serier ja, det är ju uppenbarligen min stora last när det gäller böcker. Det blir alltid väldigt många, både böcker och serier. 50 böcker som ingår i serier blev det under 2022 och det är nära 63%. Lite fler/mer än 2021 då de siffrorna var 40 stycken och 61%.

Taggningsfunktionen har blivit en favoritfunktion och den är speciellt hjälpsam när det gäller olika utmaningar. Även bokrean får vara med här, men där syns ju inte vilken bokrea boken är köpt på...

Jag tänker att det här diagrammet kan vara intressant också. Det visar utgivningsår för de böcker jag har läst. Ursprungsåret alltså, inte min utgåva.

Det här diagrammet handlar inte om de lästa böckerna utan om de olästa som står här i hyllan. Det är fortfarande en något deprimerande bild, men jag jobbar på det.

4 kommentarer:

  1. Statistik är roligt! Det där med ursprungsår ska jag prova någon gång. Ligger alldeles för mycket på nyutgivna böcker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ligger ju så långt efter att jag har lite äldre böcker, men de flesta är ju från 2000-talet. Vilket kanske är normalt.

      Radera
  2. Jag försökte ju med "ditt" program men dagens variant var inte alls så smidig som jag önskat mig. Så nu är det även excel som gäller där jag sen kan plocka ut den statistik jag själv vill. Även sambons böcker hamnar där i en separat fil. Han skulle aldrig göra det själv men frågar då och då om olika saker gällande hans läsning :-).

    Sen läser jag ju inte alls så många böcker längre på grund av ljudböckerna. Och det är ju oftast de böcker som går snabbast/enklast att läsa som är de som blir ljudböcker. Så det stör mig. Samtidigt njuter jag ju av ljudböckerna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte klarat mig utan bokprogrammet, men det kanske är en vanesak. Jag har ju haft det sedan 2008 eller liknande.

      Ljudböcker och jag är inte riktigt kompatibla, men biografier verkar gå bra. Böcker utan handling, typ 😁

      Radera