Sidor

måndag 7 augusti 2023

TV-serie: Station Eleven (2021)

Titel: Station Eleven
Originaltitel: Station Eleven
Genre: Science fiction
Skapad av: Patrick Somerville
TV-bolag: HBO
Skådespelare: Mackenzie Davis, Himesh Patel, David Wilmot, Daniel Zovatto, Danielle Deadwyler
Premiär: 2021-12-16
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 42-57 min
Såg den på HBO juni-juli 2023





Handling
En snörik natt faller en berömd Hollywood-skådespelare ihop och dör på scenen under en produktion av King Lear. Timmar senare börjar världen som vi känner den att lösas upp. Berättelsen rör sig fram och tillbaka i tiden - från skådespelarens tidiga dagar som filmstjärna till tjugo år in i framtiden, när en teatertrupp känd som Den resande symfonin strövar omkring i ödemarken av det som blivit kvar, ritar serien upp de märkliga vändningar av ödet som förbinder fem personer: skådespelaren, mannen som försökte rädda honom, skådespelarens första fru, hans äldsta vän och en ung skådespelerska i Den resande symfonin, fångade i kikarsiktet av en farlig självutnämnd profet.

Min kommentar
Det var ganska många år sedan jag fick boken Station Eleven på min radar. Märkligt nog så översattes den inte. Inte förrän världen faktiskt drabbades av en riktig pandemi. När jag såg att den skulle bli TV-serie så var det lite med skräckblandad förtjusning jag bestämde att jag så klart ville se den. Den här sommaren blev det äntligen dags.

Som vanligt, när jag ser en filmatiserad bok, så blir jag förvirrad av att saker inte stämmer överens. Starten på serien är väldigt mycket annorlunda och jag gillade nog inte att de ändrat så mycket. Jag var lite orolig över hur de nu skulle få ihop det jag gillade allra mest i boken; slutet. Nu får de ihop det ganska bra ändå, men det blir inte alls samma wow-faktor.

Historien utspelar sig precis före pandemin, de hundra första dagarna och tjugo år senare. Tyvärr inte linjärt på något sätt, utan man kastas fram och tillbaka mellan tiderna och karaktärerna. Ibland är det lite jobbigt att hålla ordning på vad som händer när, men oftast så ger det sig. Lite kuriosa: serien började spelas in före vår egen pandemi och inspelningen fick avbrytas på grund av den. När verkligheten efterliknar fiktionen. Eller tvärtom. Även om nu verklighetens pandemi inte var lika dödlig som den fiktiva.

Många ingredienser/händelser i serien minns jag inte alls från boken och de tillför egentligen ingenting, i mitt tycke. Och ja, jag tycker att ändringarna de har gjort var till det sämre. I boken blev allt klarare och klarare längs vägen, i serien bara rörigare och rörigare. Och så helt osannolikt långdraget. Så till den milda grad att jag faktiskt tappar intresset.

Boken upplevde jag som hoppfull och det är inte speciellt vanligt med en hoppfull dystopi, om man nu ens kan använda den kombinationen. Serien ger mig inte alls samma känsla, här upplever jag att det mesta är rent hopplöst.

Det serien Station Eleven har gemensamt med boken är det mycket lågmälda berättandet. Här finns inga katastrofscener, inga zombiesar (tack och lov), bara människor som försöker överleva. Och så småningom blir det att överleva inte nog. Jag kan inte låta bli att undra om serien hade varit bättre om jag inte hade läst boken. De är i alla fall två helt olika verk.



Trakt.tv har serien 3,7 i genomsnitt (beräknat på 1 346 betyg).
IMDb har serien 7,6 i genomsnitt (beräknat på 32k betyg).
Jag ger den 3,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag har ju inte läst boken men har funderat på serien. Samtidigt är ju inte dystopier min absoluta favoritgenre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag ska rekommendera den eller ej. Min besvikelse var så stor, men det kan ju har berott på att jag har läst boken. Sambon gillade den inte heller, men han är inget fan av den här genren.

      Radera