Sidor

måndag 15 juli 2024

TV-serie: Lupin #3 (2023)

Titel: Lupin
Originaltitel: Lupin
Genre: Crime
Skapad av: George Kay
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Omar Sy, Ludivine Sagnier, Antoine Gouy, Naky Sy Savane, Soufiane Guerrab
Premiär: 2023-10-05
Produktionsland: Frankrike
Antal avsnitt: 7
Avsnittslängd: ca 42-52 min
Såg den på Netflix juni-juli 2024





Handling
Efter förra säsongens flykt efter ett fräckt stunt på Pellegrini-galan lever Assane nu, utan ex-fru och son, i Marseille. Längtan efter nära och kära blir för stor, så gentlemannatjuven bestämmer sig för att återvända till Paris – med tanken att lämna Frankrike och börja ett nytt liv utomlands. Han blir dock genast överrumplad av spöken från sitt förflutna och när hans mor oväntat dyker upp vänds alla planer upp och ned.

Min kommentar
Jag vet att jag har nämnt det tidigare, att Arsène Lupin var en stor favorit hos mig när jag var liten. När det då dyker upp en ny, modern TV-serie, som påstås vara en hommage till just honom så var det nästan dömt att misslyckas att låta bli att se den. De två första säsongerna av Lupin var okej, men inte direkt något som lockade till fortsatt tittande. Men till slut så fick jag lite tid att tillbringa framför TV:n på egen hand så jag kunde ta mig an den tredje säsongen.

Första avsnittet börja med en resumé över vad som har hänt hittills. Jag kan bara säga: Äntligen! Äntligen förstår någon intelligent person att det behövs. Allt kom tillbaka till mig på bara några minuter. Se och lär!

I den här tredje säsongen blir det ännu mindre av allt det som jag förknippar med Arsène Lupin. Här finns egentligen inte något som kan påminna om gentlemannatjuven. Den enda kopplingen är att Assane använder böckerna som inspirationskälla ett par gånger. I stället har detta blivit en historia om Assane och hans familj. Trist med falsk varudeklaration, tycker jag.

Den mesta tiden av samtliga avsnitt, känns det som, ägnas åt långrandiga tillbakablickar till när Assane var ung. Allt detta för att kunna förklara hur allt det som händer i nutid hänger ihop. Jag upplever det som ganska krystat. Det enda som egentligen gjorde mig imponerad (förutom att det fanns en resumé då) var när Claire under inbrottet i sin lägenhet löser det på ett sätt som jag aldrig hade tänkt på. Men det kan ju bero på att jag inte har någon telefonsvarare ...

När andra säsongen avslutades var jag så glad över att historien med Pellegrini var utagerad. Men vem dyker då upp under de sista minuterna av tredje säsongen? Jodå. Pellegrini. Ett slut som jag för övrigt inte förstår något alls av och jag har så många frågor. Är det så, som de flesta verkar tro, och som även jag har funderat på hela säsongen. [spoiler]Är kvinnan som påstår sig vara Assanes mamma, verkligen hans mamma?[/spoiler]. Eller är det något helt annat som antyds?

Av någon anledning så har säsongerna blivit väldigt röriga i den här serien. Själva (Netflix) kallar de det för delar och detta är då den tredje delen. Andra sajter är inte ens överens hur många säsonger som finns och vilken denna är. Känns onödigt att krångla till det så, men jag kallar det här för tredje säsongen.

Trots allt som blev ovisst, i och med slutet på sista avsnittet, så vet jag inte om jag kommer att fortsätta se Lupin, om det kommer fler avsnitt. Det som i första säsongen började som en verklig hommage och såg så lovande ut, har nu blivit en ordinär (medioker) deckare/thriller.



Trakt.tv har serien 3,8 i genomsnitt (beräknat på 6.0k betyg).
IMDb har serien 7,5 i genomsnitt (beräknat på 141k betyg).
Jag ger den 3,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar