Sidor

måndag 16 september 2024

Film: The instigators (2024)

Titel: The instigators
Originaltitel: The instigators
Genre: Actionkomedi
Regissör: Doug Liman
Manus: Chuck MacLean, Casey Affleck
Skådespelare: Matt Damon, Casey Affleck, Hong Chau, Jack Harlow, Ron Perlman
Utgivningsår: 2024
Produktionsland: USA
Längd: 101 min
Serie: -
Såg den på Apple TV+ 9 augusti 2024





Handling
Rory och Cobby är osannolika partners: en desperat far och en före detta kåkfarare som kastas samman för en kupp. När den misslyckas sällar de sig till en ovanlig medbrottsling - Rorys terapeut - för att komma undan polisen, tröga byråkrater och en hämndlysten maffiaboss.

Min kommentar
Innan jag skulle börja leta efter en fredagsfilm att se så läste jag tidningen och där hittade jag en recension på ny film på Apple TV+. Eller egentligen såg jag bara två namn i recensionen; Matt Damon och Casey Affleck. Jag fick syn på The instigators på morgonen, la omedelbart, utan att läsa vare sig recension eller handling, till den på listan och såg den på kvällen.

För mig är detta perfekt humor: torr, dålig och massor med ironi. Det blir många, många skratt. När jag skulle sätta ihop detta inlägg så såg jag väldigt låga betyg och kommentarer om att den inte är rolig. Om dessa människor bara visste hur kul den är om man förstår ironi. Om man inte gör det så är filmen fullständigt bortkastad.

Jag gillar storyn och att det inte är speciellt mycket slagsmål eller blod. En biljakt finns det så klart, men den är utan snabba klipp. Vad jag minns. För att vara en actionkomedi så är det kanske väl lite action, men jag tycker det är bra så här. Hellre action med eftertanke, än en massa scener som inte tillför något alls.

Matt Damon är som vanligt fantastiskt bra. Vem kunde ana, efter den första Jason Bourne-filmen, att han även har en komisk ådra. Casey Affleck är också riktigt bra, så klart. Hong Chau gör terapeuten så bra. Hon gör mig så frustrerad. Jag älskar relationen och kemin mellan Rory och Cobby och senare även dr Rivera. Dialogerna känns helt naturliga och är ofta obetalbara.

The instigators är exakt vad jag förväntar mig när jag väljer en actionkomedi. Den är vansinnigt rolig och dessutom perfekt längd. Ingen mastodontfilm på över två timmar. Jag kommer absolut att se den igen.


Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 4 272 betyg).
IMDb hade den 6,2 i genomsnitt (beräknat på 2k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar