Sidor

söndag 13 oktober 2024

Smakebit på søndag: X: Den sista platsen

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det är knappt att jag kommer ihåg något alls från veckan som har gått. Den var högst ordinär. Nu planeras det för fullt för födelsedagskalas nästa helg och det blir onekligen lite besvärligare när man inte längre har någon bil. Inte olösbart, men besvärligt. Fullt hus lär det bli i alla fall. Om ingen blir sjuk den här veckan så verkar det som att ALLA kommer.

Det har äntligen blivit dags att läsa sista delen i John Ajvide Lindqvists trilogi Platserna, X: Den sista platsen. Den har stått så länge i hyllan att jag fick en stor överraskning när jag öppnade den. Den är signerad! Det hade jag helt glömt.

Min smakebit är från början av boken:
Under hösten 2016 drog en självmordsvåg genom Stockholms undre värld. Människor med kopplingar till kriminella organisationer hittades hängda, skjutna eller drunknade. Till detta kom ett antal personer som försvann utan att återfinnas.
    Först trodde man att det rörde sig om en utrensning, någon ny eller gammal aktör som ville knäcka konkurrensen. Flera av de döda hade varit höjdare och ett antal namn kunde strykas från Alcatrazlistan. I väntan på resultat från rättsmedicin spekulerades det vilt i media och inom polisen. Vad var det för hänsynslös kraft man nu hade att göra med?

16 kommentarer:

  1. inget fel på ordinära veckor, glad att vi har bra kommunikationer.
    Tack för smakbiten, fortfarande inte läst John Ajvide Lindqvist

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar egentligen ordinära veckor 🙂

      De har ändrat så på bussarna här så jag vet inte om jag vill kalla kommunikationerna bra längre. Och man tar inte två stora smörgåstårtor på bussen 😬

      Radera
  2. Jag läste massor av Ajvide för över 10 år sedan och sen tog jag tydligen en paus. Återvänder gärna en dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där händer mig jämt. Oavsiktliga pauser.

      Radera
  3. Har läst de två första i serien men inte denna. Kom av mig.
    Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite svårt att få något sammanhang mellan de tre böckerna. Om det nu ska finnas ett.

      Radera
  4. Jag har läst flera av hans böcker men för ganska länge sedan så den här trilogin har jag inte läst. Den senaste jag läste var helt annorlunda, den heter Alternativa fakta om fåglar, en himla kul bok! Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker läsa hans böcker i utgivningsordning och han är så produktiv att jag ligger långt efter.

      Radera
  5. Jag har faktiskt inte läst en enda bok av John Ajvide Lindqvist. Bara en novell i en deckarantologi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar ju honom. Han är vår egen Stephen King 🙂

      Radera
  6. Ibland kan man behöva ordinära veckor för att pausa. Författaren har jag ju bara läst en novell av. Den var väldigt otäck

    SvaraRadera
  7. ordinära veckor är det inget fel på. är inte så förtjust i John Ajvide Lindqvist. det är inte hans fel

    SvaraRadera
  8. Jag har inte läst Ajvide. Valde bort honom länge för att jag trodde att det skulle vara för läskigt för mig, men så såg jag en liten snutt av en filmatisering av Låt den rätte... och blev lite sugen; nu har jag den väntandes i hyllan och några andra titlar nersparade på Storytel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del av det han skriver är otäckt. Just Låt den rätte komma in är väldigt bra och också lite otäck, men det är inte "monstren" som är de hemska.

      Radera