Sidor

torsdag 9 maj 2024

Hett i hyllan #456

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Några böcker till från bokrean 2021, detta är den nionde.
Samlaren av Fiona Cummins är andra delen i serien om kriminalinspektören Etta Fitzroy.

Första delen har jag faktiskt läst, för snart sex år sedan. Som jag minns det så var den inte fantastisk, men den gav mersmak. Det är ju inte alltid som en debut är felfri, om man säger så, och första boken innehöll en hel del underligheter. Saker som jag hoppas ska vara borta i den här fortsättningen. Och (nästan) alla författare förtjänar ju en andra chans. Kanske är denna ett fall för Vi möts igen-utmaningen?

Så här står det på baksidan:
Jakey Frith - pojken med den ovanliga sjukdomen -lyckades komma undan med livet i behåll och flyttade till en ny stad. Att han kunde räddas den gången var ett mirakel. Men hans föräldrar vet att Samlaren fortfarande finns där ute någonstans. Att han väntar, betraktar.

Clara, den flicka Jakey lämnade efter sig i fångenskap, klänger sig fast vid hoppet om att någon ska rädda henne. Hennes mamma är nära att gå under av förtvivlan, men vägrar att ge upp hoppet.

Samlaren har hittat en lärjunge som ska ta över arvet efter hans familj. Men han kan inte sluta tänka på pojken som kom undan - och på den polis som krossade hans drömmar ...
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 8 maj 2024

Bok: Mullvaden av Anna Karolina

Författare: Anna Karolina
Titel: Mullvaden
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 399
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Amanda Paller 4
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 april 2024




Första meningen: "Område tre från tre noll. 33-6110, kom."

Baksidetext
Polisen Amanda Paller får i uppdrag att infiltrera Benny Berg, Sveriges största tillverkare av metamfetamin som lever ett nedtonat Svenssonliv. Operationen leds av aktionsgruppen i Stockholm. Amanda ska tillsammans med kollegan Tony Seger spela ett nygift par som flyttar in i familjen Bergs radhusområde.

Relationen till kollegan försvårar uppdraget Tony avskyr Amanda. För det är ju ingen hemlighet inom kåren att Amanda har barn med värdetransportrånaren och polismördaren Adnan Nasimi.

Min kommentar
Serien om Amanda Paller har jag läst med nöje och när jag såg att det plötsligt dök upp en som hette Mullvaden så trodde jag att det, återigen, var det här oskicket med att byta titel på en gammal bok (av förklarliga skäl, eftersom det gjorts på de tre tidigare delarna). Det var det inte, till min stora glädje. På förra årets Skånska deckarmässa passade jag på att köpa den. I år tog jag med den i min Finish That series-utmaning.

Sex år dröjde det mellan tredje och fjärde delen (bara fem mellan läsningen av dem) och det har ju så klart gjort att jag har glömt ganska mycket. Det mesta kommer tillbaka till mig ganska snabbt, det är bara detaljer som gått förlorat. I bokens värld har det emellertid bara gått ett pyttelitet tag. På sin höjd någon månad. Allt är i stort sett som det var när vi lämnade dem.

Karaktärer finns det i rimlig mängd (många av dem dör, dessutom) och de är alla väldigt tydliga och har sin alldeles egna röst. Det gör det också enklare att hålla isär dem. Speciellt Blondie är en minnesvärd karaktär, som tydligen har verklighetens Blondie, också känd som Birgitta Backlund, som inspirationskälla. Jag blir riktigt sugen på att läsa hennes självbiografi. Amanda vet jag faktiskt inte vad jag ska säga om. Bara att jag är sjukt less på hennes oförmåga att stå emot Adnan. Bestäm dig!

Ett mycket ovanligt sätt att ta död på en karaktär blir det också, mycket innovativt. Jag tycker det är tråkigt att just den fick sätta livet till, just när h*n började bli intressant.

Korrumperade poliser är något jag har otroligt svårt för. Förmodligen får att jag inte vill tro/tänka på att sådana finns. En annan störande detalj är hur korkat poliserna beter sig. Som att de inte har något konsekvenstänk/impulskontroll överhuvudtaget, det gör mig nästan löjligt irriterad. Då tänker jag speciellt på de två som jobbar under cover. Herregud.

Kapitlen är härligt korta. Man hinner nästan alltid (bara) ett till. Jag tycker det förhöjer min läsning. Tempot är också högt, det händer något mest hela tiden. Allt kanske inte är logiskt eller trovärdigt, men helt omöjligt skulle jag inte säga att det är. Väldigt spännande är det i alla fall.

Mullvaden är betydligt snällare än sina föregångare. Vilket inte alls betyder mindre spännande, bara mindre rå. Till och med lite smårolig ibland. Båda de sakerna är faktiskt något jag uppskattar. Kanske är det till och med så att detta är den bästa i serien. Hittills? Kommer det kanske fler?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 114 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Mullvaden: Författare Peter Westberg, Breakfast Book Club och Frölids bokhylla

tisdag 7 maj 2024

Tisdagstrion: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla

Att räkna är ju enkelt ... det blev hyllorna 1, 7 och 9.

1. Den långa flykten av Richard Adams läste jag för evigheter sedan, men jag minns fortfarande hur svårt det var att läsa med tårdränkta ögon.

2. Himlen är nära av Dean Koontz kan jag inte påstå att jag minns så mycket av. Det har ändå gått tjugo år sedan jag läste den. Men den har fått ett högt betyg.

3. Isbrytare av Kristina Ohlsson har jag inte läst, än, men det kommer.

måndag 6 maj 2024

TV-serie: Schitt's creek #1 (2015)

Titel: Schitt's Creek
Originaltitel: Schitt$ Creek
Genre: Komedi
Skapad av: Dan Levy, Eugene Levy
TV-bolag: CBC
Skådespelare: Eugene Levy, Catherine O'Hara, Dan Levy, Annie Murphy, Chris Elliott
Premiär: 2015-02-11
Produktionsland: Kanada, USA
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 20 min
Såg den på Viaplay mars-april 2024





Handling
Familjen Rose är vana vid ett liv i lyx. Men allt förändras över en natt för Johnny, Moira och deras vuxna barn Alexis och David. Hela familjens förmögenhet har försvunnit och det enda de nu äger är den lilla lanthålan Schitt’s Creek, som Johnny en gång köpte på skoj. Familjen har inget annat val än att flytta dit och försöka anpassa sig till sitt nya, betydligt, simplare liv.

Min kommentar
Eftersom jag alltid är på jakt efter TV-serier att titta på så blir jag glad när jag får tips om bra sådana. Schitt's Creek är en serie som @enligto skrev om för ett tag sedan. Roliga serier växer ju inte på träd och jag känner att jag alltid vill prioritera dem så den började vi titta på nästan direkt.

Den här serien har samlat en stor del av familjen Levy. Pappa Eugene (pappa Johnny i serien), sonen Dan (sonen David i serien) och dottern Sarah (Twyla i serien) finns alla i den här lilla byn med det extremt passande namnet. En by som verkar ha samlat alla original på ett enda ställe.

Eugene Levy är fantastisk som pappan. Hans minspel är obetalbart. Det är minimalistiskt, men det säger allt. "Barnen" David och Alexis är ungefär så bortskämda man kan bli. 30+, tror jag, och har inte jobbat en enda dag i sina liv, men är vanan att få precis allt de önskar. Det blir faktiskt humor av det. David tycker jag mest synd om och Alexis är bara odräglig. Mamma Moira är inte heller speciellt lätt att tycka om. Detta gäller för övrigt samtliga i hela byn.

Vissa karaktärer är vansinnigt överdrivna, hoppas jag. Som borgmästaren Roland. Förmodligen finns det sådana människor bland oss.I stort sett alla känns som karikatyrer och det blir ju ofta ganska kul. Här blir de dock lite för mycket karikatyrer och för lite människor.

Schitt's Creek är lite för hysterisk ibland och en del skämt är på tok för låg nivå för mig, men ganska mycket är riktigt kul. Efter vad jag har hört så blir det bättre i andra säsongen.



Trakt.tv har serien 4,2 i genomsnitt (beräknat på 4,9k betyg).
IMDb har serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 146k betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Film: Oppenheimer (2023)

Titel: Oppenheimer
Originaltitel: Oppenheimer
Genre: Biografi
Regissör: Christopher Nolan
Manus: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin
Skådespelare: Cillian Murphy, Matt Damon, Robert Downey Jr, Emily Blunt, Gustaf Skarsgård
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA, Storbritannien
Längd: 180 min
Serie: -
Såg den på SkyShowtime 5 april 2024





Handling
Historien om den amerikanske forskaren J. Robert Oppenheimer och hans roll i utvecklingen av atombomben.

Min kommentar
Jag var nog lite osäker på om jag ville se Oppenheimer, sedan gick den ju och vann Oscar för bästa film och jag försöker se de som gör det. Av en händelse så upptäckte jag att den streamade på en tjänst som vi har. Alla planer ändrades. Det var tur att vi började titta tidigt. Filmen är tre timmar lång..

I mitt tycke finns det ingen som helst anledning för någon film att vara tre timmar lång och denna hade lätt kunnat ha kortats ner till hälften, sedan kunde man ha lagt till andra intressanta saker så att den blev två timmar.

Om man, som jag, bara vet de mest grundläggande saker om Oppenheimer och atombomben så var det tufft att hänga med. Det kändes som att man förutsattes ha järnkoll på hans liv. Hela början på filmen (en timme, eller så) går igenom hela hans historia när han flyger runt i hela världen och träffar otaliga människor. Allt gick i ett rasande tempo så jag fick ingen ordning på någonting..

För att göra det hela ännu besvärligare så hoppar vi friskt fram och tillbaka i tiden, mellan tre(?) olika trådar. Jag hade ingen aning om när vi var i någon av dem, egentligen. Om det var före eller efter kriget. Om den svartvita tråden var före eller efter det i färg. Det var otroligt rörigt. En väldigt enkel och tydlig hjälp hade varit att visa ett årtal. Hela första timmen, ungefär, kändes nästan onödig..

Rollistan här är gedigen, minst sagt. Det vimlar av kända skådespelare. Det finns inget att klaga på där, det är fantastiskt välspelat. Oppenheimer verkar ha varit en mycket naiv person, idealistisk, med kass verklighetsförankring. Jag är osäker på om han verkligen trodde att atombomben skulle få slut på alla krig eller om det var en försvarsmekanism. Inte speciellt många av de andra karaktärerna får något kött på benen och det är rent hopplöst att hålla ordning på alla gubbar i kostym. Något känslomässigt djup finns inte (förutom när det gäller Oppenheimer) och det är svårt att veta vad de egentligen tyckte..

Tempot är genomgående underligt, tycker jag. Det går oerhört långsamt, men samtidigt så sker allt snabbt, när det väl händer något. Det mesta är bara prat, prat, prat. Visserligen ofta intressant, men väldigt högt över min kunskapsnivå..

Det hade varit mycket intressant att veta vilka delar i Oppenheimer som är fakta och vilka som är fiktion. Personligen så hade jag velat ha mer fokus på Oppenheimer och byggandet av bomben, i stället för hela bakgrunden i racerfart. Rent generellt så är det mer politik än bombbyggande. Det känns inte helt bra att sätta ett så här lågt betyg på filmen, men det är omöjligt för mig att sätta ett högre.


Letterboxd hade den 4,2 i genomsnitt (beräknat på 2 026 834 betyg).
IMDb hade den 8,3 i genomsnitt (beräknat på 708K betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

söndag 5 maj 2024

Smakebit på søndag: Patrioterna

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

En märklig vecka har det varit, det krävs verkligen inte mycket för att jag ska bli alldeles veckovill. I onsdags morse/förmiddag trodde jag att det var lördag, på kvällen trodde jag att det var söndag. Följaktligen så trodde jag ju att det var måndag i torsdags. Och sedan var det ju fredag. Sommaren har kommit till Skåne, över 20 grader, men en helt osannolik vind som ändå på något sätt var varm. I fredags såg jag utslagna syrener.

Smakebiten den här veckan kommer ur en bok som jag inte har börjat läsa än, men i morgon blir det dags. Patrioterna av Pascal Engman har stått länge i min hylla. Jag vann den i någon tävling 2018. Han har ju skrivit ganska mycket sedan dess, men jag har inte läst något alls av honom. Bara blivit otroligt nyfiken. Nu är det äntligen dags.

Min smakebit är från början av boken:
Hannah Löwenström satt vid skrivbordet i sin lägenhet i Hägerstensåsen och läste reaktionerna på den artikel hon skrivit i landets största morgontidning Sveriges Allehanda.
    Den hade väckt stor uppmärksamhet. Twitter kokade. Hennes inkorg svämmade över av ilskna mejl. På Facebook var tonen råare. Folk hånade hennes utseende, skrev att hon var en fet kossa och undrade varför hon gillade sin arabkuk.
    "Hora!!! Hoppas du blir våldtagen av ett gäng sandnegrer", skrev en Olof Jansson.
    Hon gick in på hans profil. Tittade på hans bilder. Olof Jansson hade fru och två barn - en son och en dotter. Bodde i Bengtsfors, gillade veteranbilar, arbetade på ett lager.
    Hon bläddrade förbi bilder från en semester på Gran Canaria, från en grillfest, Olof framför en bil. Under bilderna hade släkt och vänner skrivit glada kommentarer.
    Olof Jansson var en helt vanlig man med ett helt vanligt liv.
    Hannah begrep det inte: Varifrån kom allt hat?

lördag 4 maj 2024

Just nu - maj

Första lördagen i månaden hakar jag som vanligt på den ny-gamla kulturkollutmaningen.

Just nu ...

... läser jag ... sista delen i trilogin Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Gissar att jag är sist på den bollen, men jag var tvungen att vänta eftersom jag såg TV-serien och jag ville inte ha den i alltför färskt minne. Trots att det har gått mer än tio år sedan jag såg den så är det ganska uppenbart att det inte har hjälpt.

... ser jag på ... fortfarande på en hel del TV. Det är Sveriges Mästerkock VIP, Hela kändis-Sverige bakar, Robinson, Superstars, Masked singer ... En serie hinns med också. Vi har börjat titta på andra säsongen av Loot.

... lyssnar jag på ... ja, det är ju tystnaden då. Om det någon gång skulle lyssnas på musik (bara på jobbet egentligen, för att dölja alla tiotals småmöten som pågår i min närhet, hela tiden) så har jag hittat All Out 80s på Spotify.

... njuter jag av ... våren. Eller sommaren, som det plötsligt kom i Skåne. Trots kliande ögon och rinnande näsa. Tänk att jag glömmer allergin varenda år. Och så njuter jag verkligen av att lusten att pussla äntligen har återvänt. Det är så otroligt avkopplande att pussla. Timmar bara förvinner.

... längtar jag efter ... inget i närtid, men första delen av årets semester närmar sig med stormsteg. Den längtar jag efter. Och min födelsedag också, lite kanske, i slutet av den här månaden.

fredag 3 maj 2024

Månadsbokslut april 2024

Antal lästa böcker i april 2024: 7

22. Mullvaden av Anna Karolina
23. Problemet med får och getter av Joanna Cannon
24. Islossning av Arne Dahl
25. På ett ögonblick av Jo Callaghan
26. Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen av Jonas Gardell
27. Den sista utgrävningen av Elly Griffiths
28. Järtecken av Christoffer Carlsson

Sidor
Totalt lästa2533
Genomsnitt/dag84
Genomsnitt/bok361

Fördelning på antal sidor
1-99:0
100-199:0
200-299:0
300-399:5
400-499:2
500-599:0
600-699:0
700-799:0
800-899:0
900-999:0
1000-1099:0
1100-1199:0
1200-1299:0

Betygsfördelning
1:0
1,5:0
2:0
2,5:0
3:0
3,5:1
4:6
4,5:0
5:0

Snittbetyg: 3,92

Serier
Ingående i serie: 6
Påbörjade serier:2
Avslutade serier:
(läst senast utgivna/översatta)
4

Genre
Drama: 2
Fantasy:0
Feelgood:0
Humor:0
Kriminalroman:4
Romance:0
Science fiction:0
Skräck:0
Thriller:1

Utmaningar
Boktolvan: 1(4/12)
Finish That Series:2(7/18)
Hyllvärmare:4(17/42)
Tre på tre:1(2/3)
Vi möts igen:0(2/6)

Författare
Olika författare: 7
Ej läst tidigare:2

Kvinnor: 4
Män:3
Duo:0

Format
Danskt band/Häftad/Storpocket: 0
E-bok:0
Inbunden/Kartonnage:6
Ljudbok:0
Pocket:1

Språk
Originalspråk (svenska): 4
Originalspråk (engelska):0

Källa
Biblioteksböcker/e-lib: 0
Egen hylla/läsplatta:7
Streamingtjänst:0

Recensionsexemplar: 1

In/ut
Antal nykomna böcker: 1
Antal bortskänkta böcker:0

Månadens nominerade
Månadens bästa: Järtecken av Christoffer Carlsson
Månadens överraskning: Problemet med får och getter av Joanna Cannon
Månadens besvikelse: Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen av Jonas Gardell
Månadens roligaste: På ett ögonblick av Jo Callaghan
Månadens mysigaste: -
Månadens otäckaste: Islossning av Arne Dahl

Kommentar:
Jag tyckte jag läste som en tok, men speciellt många sidor blev det ju inte. Eller ja, mitt nya normala. Ungefär. Hyfsat många blev böckerna i alla fall, sju stycken får jag vara nöjd med. Bra var de allihop och alla utom en fick en fyra i betyg. Betygssnittet blev 3,92 och är mycket bra för att vara jag.

Sex böcker (Anna Karolina, Carlsson, Callaghan, Griffiths, Dahl, Gardell) ingår i olika serier. Två av dem (Callaghan, Carlsson) är första delen i sin respektive serie och hela fyra (Anna Karolina, Callaghan, Griffiths, Dahl) är den senast utgivna/översatta. Två av böckerna (Anna Karolina, Dahl) ingår i min Finish That Series-utmaning. En Boktolva (Cannon) hann jag med också samt även en Tre på tre (Gardell). Jag ligger i fas eller före i alla utmaningar.

Hyllvärmarläsningen, med målet 10% av samtliga hyllvärmare jag har, går också bra. Jag ligger lite före där. Det enda som har gått dåligt är läsningen av recensionsexemplar. Bara ett enda läst i april.

En enda ny bok köpte jag på hela månaden och den hade jag gett mig själv lov att köpa under Skånska deckarmässan. Inte en enda bok fick lämna mina hyllor, även om ett relativt stort antal ligger och väntar på att bli bortadopterade vid nästa kalas. Ett nettoresultat på +1 alltså. Jag måste ju säga att inköpsmässigt så har jag gjort mig själv mycket stolt, hittills i år.

Om månadens bästa: Med sex böcker med samma betyg så är skillnaden mellan dem hårfin, men Järtecken tar hem det här priset.
Om månadens överraskning: Jag hade nog förväntat mig att tycka om Problemet med får och getter, men den var mycket bättre än vad jag trodde. En helt annan bok, faktiskt.
Om månadens besvikelse: Det känns inte alls bra att vara besviken på Torka aldrig tårar utan handskar, men alla tidshopp gjorde mig bara förvirrad. Och ganska irriterad.
Om månadens roligaste: Så fort det är något slags konstgjord varelse med så uppstår humor, alltså tar På ett ögonblick hem detta.
Om månadens mysigaste: Jag funderade mycket, men kunde inte komma fram till att någon bok varit speciellt mysig.
Om månadens otäckaste: Islossning är kanske inte otäck på det blodiga sättet, men brottet i sig och människotypen som utför det skrämmer mig.

torsdag 2 maj 2024

Hett i hyllan #455

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Då ger vi oss på den åttonde, fortfarande olästa, boken från bokrean 2021.
Håkan Nessers böcker är på min autobuy-lista, så Halvmördaren (med en jättelång undertitel) var liksom självklar att köpa när jag hittade den på rean.

Inte ens favoritförfattare klarar sig från det här lite tråkiga ödet, att böckerna förblir olästa i hyllan. Håkan Nesser är ju också ganska produktiv så jag har en del stående. Just den här boken vet jag nog faktiskt egentligen inte alls något om. Den är ganska tunn, strax under 300 sidor bara, så den borde vara snabbläst. Det låter ändå som att det skulle kunna vara en typisk Nesser, om man med det menar underfundig och speciell.

Så här står det på baksidan:
"Även om du tror det, så spelar du ingen som helst roll i världen", säger Adalbert Hanzons pappa till sin son. Det är inte de mest trösterika orden att ta med sig ut i livet, men Adalbert klarar sig rätt bra ändå. Ända tills kärleken och det stora vanvettet drabbar honom.

43 år och ett fängelsestraff senare är Adalbert Hanzon en överviktig och lätt alkoholiserad misantrop. Plötsligt gör sig det förflutna påmint. Och de enda som kan hjälpa honom att få veta vad som egentligen hände för nästan ett halvt sekel sedan är förtretligt nog hans småsinte granne (som vägrar trilla av pinn enbart för att reta Adalbert) - samt en pratglad halvkusin som försöker tvinga honom att börja motionera. Men nöden har ingen lag. A man’s gotta do what a man’s gotta do.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 1 maj 2024

Bok: Skuggriket av Kim Faber & Janni Pedersen

Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Titel: Skuggriket
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 380
Originalspråk: Danska
Originaltitel: Skyggeriget
Översättare: Svante Skoglund
Serie: Martin Juncker 4
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 mars 2024




Första meningen: Han älskar jobbet som nattvakt på kolkraftverket, och det har han gjort från första stund under de snart fyrtio år som han haft sin tjänst där nere vid fjorden.

Baksidetext
En väktare mister livet i samband med en våldsam explosion på Nordjyllandsverket - ett av Danmarks sista kolkraftverk och en jättelik källa till koldioxidutsläpp. Vad som först verkar vara en olycka visar sig vara ett attentat när polisen hittar fragment av en militär kamikazedrönare bland spillrorna. En radikal organisation tar på sig dådet.

Samma morgon påträffas en annan man mördad i en lyxvilla i Köpenhamns norra delar. Han är son till landets kontroversiella klimatminister, och fallet får en explosiv utveckling då det visar sig att den döde hade ett allvarligt kokainmissbruk - och dessutom en central roll i ett hittills okänt narkotikanätverk.

Utredarna Martin Juncker och Signe Kristiansen kan först inte hitta något samband mellan de två händelserna, men när deras kollegor gör en omvälvande upptäckt ändras förutsättningarna totalt.

Min kommentar
Vissa serier kräver att man läser böckerna så fort de har kommit ut, nästan. Serien om Martin Juncker här till dem. Skuggriket fick jag i julklapp och jag läser den redan i mars, året efter. Även om ingen av de senare böckerna har lyckats komma upp i samma nivå som den första så är det här riktigt bra.

Kanske är det författarnas avsikt, men precis som förra boken så börjar denna med ett fall som tappas bort. Och så blir det det vanliga med gängkriminalitet. Vilket ju onekligen är högaktuellt, men det finns ju andra sorters mord också. En annan sak som verkar vara den här författarduons signum är att det är löjligt många karaktärer med.

Starten på historien sätter läsaren på prov. Efter bara knappt fyrtio sidor så har vi presenterats för tre helt olika fall och minst femton olika personer. Det spretar åt alla håll och kanter och det är väl verklighetstroget, men som läsare blir det jobbigt.

Många kapitel börjar med ett "han" eller "hon" och eftersom man följer flera personer så har man ingen aning om vems POV man besöker. Det blir en onödigt förvirrad känsla innan man får veta vems ögon man ser genom. Det är trots detta inte speciellt jobbigt att hänga med.

Den enda sympatiska karaktären här är Martin Juncker (och Kristoffer också), han är den enda jag faktiskt känner sympati med. Han är ingen perfekt människa, men det är han högst medveten om. Signe känns fortfarande inte som en särskilt sympatisk person. Hon fortsätter att rida på sina höga hästar, men hon har en rejäl uppförsbacke efter det hon gjorde i en av de tidigare böckerna. Nabiha verkar jag inte ha haft några synpunkter på tidigare, men här tar hon mer plats. Tyvärr inte bara på ett bra sätt. Jag är ganska säker på att jag inte hade uppskattat en polis som kommer med syrliga kommentarer om saker som inte har med något att göra. Värderande åsikter, som hur rika människor har det hemma och liknande. Otroligt oprofessionellt.

När boken är slut så sitter jag där med en känsla av att alla(?) fall är oavslutade. Eller egentligen inte, jag vet ju vem som mördade vem och så, tror jag, och även vem som sprängde kolkraftverket, tror jag. Men det är det där "tror jag" som bråkar i bakhuvudet.

Skuggriket slutar lite väl abrupt, eller det går undan i en väldigt fart där. Blir alla fall verkligen avslutade? Väldigt mycket känns i alla fall oklart. Men i det stora hela så spelar det ingen som helst roll. Femte delen har redan släppts på danska. När kommer översättningen?

Avdelningen för olika funderingar:
Som vanligt så hänger jag upp mig på småsaker, men det måste vara ett datumfel där i början. Explosionen på kolkraftverket skedde 11 februari, men några sidor senare så påstås det att en av vakterna, som var där, skulle gå i pension 1 februari.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,81 i genomsnitt (beräknat på 802 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Skuggriket: Lottens bokblogg, hyllan och DAST Magazine

tisdag 30 april 2024

Tisdagstrion: Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag

Två titlar poppade upp direkt. Den tredje fick jag jobba lite för och jag tvekade ett tag, eftersom den har varit med ett par gånger tidigare. Men den är faktiskt värd det. Och ingen King den här veckan, även om jag hittade en som hade kunnat passa, men då förstörde den mitt tema i temat.

1. Mambo i Chinatown av Jean Kwok handlar om Charlie och hennes familj. Om hur det är att växa upp i USA med en kinesisk far.

2. Tango för vilsna själar av Lucy Dillon är väl inte hennes bästa bok, tycker jag, men tango är det massor av.

3. Radhusdisco av Morgan Larsson en riktigt bra skildring av hur det var att växa upp på 80-talet.

måndag 29 april 2024

Film: Shotgun wedding (2022)

Titel: Shotgun wedding
Originaltitel: Shotgun wedding
Genre: Actionkomedi
Regissör: Jason Moore
Manus: Mark Hammer
Skådespelare: Jennifer Lopez, Josh Duhamel, Jennifer Coolidge, Lenny Kravitz, Sonia Braga
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 101 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 28 mars 2024





Handling
Darcy och Tom samlar släkt och vänner för det ultimata bröllopet på den perfekta platsen, men när hela sällskapet, utom brudparet, tas som gisslan får "tills döden skiljer oss åt" en helt ny innebörd. Det blir brudparets uppgift att rädda dagen. Och bröllopet.

Min kommentar
Förmodligen så har jag något slags uppdämt behov av fartfyllt och roligt, för det blev fortfarande inte någon av de filmer som jag egentligen hade tänkt. I stället blev det Shotgun wedding, en film som hamnade på listan bara tack vare Jennifer Lopez.

I mitt tycke så påminner denna lite om Ticket to paradise, men den är inte lika bra. Inte heller har den det karismatiska paret Julia Roberts/George Clooney i huvudrollerna. Vi får hålla till godo med Jennifer Lopez och Josh Duhamel.

Nivån på humorn är otroligt låg, men eftersom jag har ganska dålig humor (av precis det här slaget) så passar den mig. Den är ändå långt över kiss- och bajsnivå. Jag skrattar faktiskt flera gånger.

Det här är i sanning bröllopet från helvetet. Även släkten verkar komma från samma ställe. Brudgummen försöker skapa det perfekta bröllopet, för brudens skull. Tyvärr så glömmer han att bry sig om vad hon vill. Bruden går med på allt, för brudgummens skull. Det där brukar nog aldrig sluta väl. Jag har egentligen inga problem att tro på de känslor som brudparet går igenom. Även om allt är storslaget överdrivet.

Jennifer Lopez gör den här rollen lika bra som hon gjort alla andra. Josh Duhamel har väl gjort bättre ifrån sig i andra filmer. Tyvärr så saknar de lite av den tajming som bra komiker har. Birollerna gör det väldigt bra. Det händer mycket kul med dem också. Jennifer Coolidge spelar sitt vanliga hysteriska och högljudda jag. Det blir en hel del roliga replikskiften.

Shotgun wedding är mycket bättre och roligare än jag förväntade mig. Den försöker inte vara något den inte är och den tar sig inte själv på allvar, överhuvudtaget. Det är ren underhållning. Trots det lite lägre betyget så kan jag tänka mig att se om den, någon gång när jag känner mig lite låg.


Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 45 872 betyg).
IMDb hade den 5,5 i genomsnitt (beräknat på 38K betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

söndag 28 april 2024

Smakebit på søndag: Järtecken

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Vi stack iväg på en liten hotellweekend, som vi tyckte att vi förtjänade. Kanske kunde man ha hoppats på lite bättre vårväder, eftersom det enda man egentligen kan göra här är att promenera (jo, vi visste det innan och det var precis det vi ville ha).

Järtecken av Christoffer Carlsson har stått i hyllan i ganska många år nu. Min förhoppning var att läsa den så nära på plats man kan hitta någonstans att bo. Och så blev det faktiskt. I några timmar till (när jag postar detta) befinner jag mig bara runt en halvmil från Marbäck, i den lilla byn Simlångsdalen. Förmodligen så läser jag ut boken i dag, men smakebiten blir från starten och är den (numer) obligatoriska dåtidstråden, som utspelar sig 1994.

Min smakebit är från början av boken:
Man säger att döden tar en. Det är ett gammalt uttryck, från tiden då döden var en faktisk gestalt man kunde möta i Marbäcksskogen eller utmed vägen. En iskall hand griper tag om strupen, en skugga växer runt ens kropp tills man inte längre kan andas. Så föreställer man sig det som barn.
    Det finns annat man säger också. Det heter inte "olustigt" eller "elakt" utan kymigt.
    Jag mår kymigt.
    Jag har gjort något kymigt.
    Så säger man.
    Och det heter inte "jag visste inte vad jag skulle göra". utan vart jag skulle bli av. Som om den första lösningen var att fly.
    I natt reser lågorna sig mot himlen. Väderprognoserna har förutspått skyfall men inget regn faller. Allt täcks av sot och aska, de stora träden blir svedda. Lukten av rök når ända upp i Simlångsdalen och hela vägen in till Skedala, kilometer bort.
    Det är en händelse man kommer att minnas. Det bildas ett före och ett efter:
    Var var du när ...
    Var det före eller efter ...

lördag 27 april 2024

Kommande böcker maj 2024

Oj, så mycket intressant det kommer i maj. Då har jag ändå "plockat bort" en del. Massor av feelgood också. Är det för att det är vår?

En mördare i familjen av Cara Hunter
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 504
Utgivningsdatum: 2024-05-03
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
I december 2003 hittas Luke Ryder, styvfadern till den hyllade filmskaparen Guy Howard, död i trädgården till deras förortsvilla. Fallet fångar hela Storbritannien.

Tjugo år senare är mordet på Luke Ryder ännu olöst. Guy Howards mor och hans två halvsystrar befann sig i huset när det skedde, men alla svär på att de ingenting sett. Trots en omfattande polisutredning med stor medial uppmärksamhet hittades ingen misstänkt. Men vissa mordfall går inte att glömma.

När ett produktionsteam på Netflix får i uppdrag att skapa en ny serie, baserat på utredningen, tas fallet upp igen. Tidigare vittnen intervjuas, bevis granskas och offrets familj träder åter fram i ljuset. Mördaren ska äntligen avslöjas. Är du redo?


Oj, kommer den redan på svenska. Det var ju alldeles nyligen jag först hörde talas om den.



Korpen av Lina Bengtsdotter
Genre: Kriminalroman
Serie: Sakka Pienni (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-05-14
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
En vårnatt hittas en nybliven ung mamma ihjälskjuten i sin lyxvilla i Djursholm. Kriminalinspektör Sakka Pienni och resten av teamet på Regionala utredningsenheten i Stockholm får mordfallet på sitt bord. En intensiv utredning drar i gång, som blottlägger familjehemligheter, lögner och opålitliga alibin.

I takt med att fallet växer och kräver fler offer plågas Sakka av barndomsminnen från mörkerlandet i norr. Samtidigt gör hon allt för att dölja den hemlighet som kan ödelägga såväl hennes privatliv som yrkeskarriär. Snart är Sakkas största rädsla inte bara att förlora mördaren ur sikte, utan något som är ännu värre: att förlora sig själv.


Jag har ju fortfarande inte läst något alls av henne, men det hindrar inte att jag blir nyfiken på denna.



Min sista önskan av Caroline Säfstrand
Genre: Feelgood
Serie: Hemligheternas ö (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2024-05-16
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Stellas sommarplaner löser sig på ett överraskande sätt när någon anger i sitt testamente att hon och hennes son ska få bo två veckor i en stuga på den idylliska ön Ven. Men det framgår inte varför eller vems testamentet är. Det visar sig snart att fler fått samma meddelande: Nyskilde Ossian som behöver hitta nya mål i livet och konstnären Monika som flydde utomlands för många år sedan. Samtidigt hjälper öbon Bea sin vän Klas med hans mammas dödsbo. Bland sakerna hittar de nerskrivna önskningar, sådant mamman i hemlighet velat uppleva, och för varje fynd kommer de ett steg närmare avslöjandet som dramatiskt kommer att förändra livet för flera personer. Det blir en annorlunda sommar på Ven.

Nu inser jag att jag helt glömt bort första delen i den här serien.



Ett fall på Capri av Anders de la Motte & Anette de la Motte
Genre: Kriminalroman
Serie: Mord under solen (1)
Antal sidor: 447
Utgivningsdatum: 2024-05-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Sol, hav, mat, vin - och så ett mystiskt dödsfall.

Historieläraren Hugo Lind reser på en mat- och kulturresa till Capri tillsammans med en grupp andra nordbor. Arrangör är Belmonte Travels med den kluriga Lara i spetsen. Stämningen är hög och gruppen njuter av allt som paradiset har att erbjuda. Men en skugga faller över idyllen då en kropp hittas i vattnet nedanför den beryktade Salto Tiberio-klippan. Vem är den döde, och varför har personen en Belmonte Travels-broschyr i fickan? Har en orm smugit sig in i paradiset och är det rentav någon bland resenärerna som inte är på ön enbart för att uppleva livets goda?


Jag önskar att den här boken hade funnits förra året. När jag faktiskt var på Capri.



Sommaren på ön av Sarah Morgan
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-05-02
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Familjehemligheter och kärlek bland olivlundar och parasoller!

Författaren Catherine Swift har toppat bästsäljarlistorna i årtionden, men hennes egen historia har inte varit lika lyckad. Hon ska nu gifta sig igen, och vill göra allt för att reparera relationen till sina döttrar Adeline och Cassie.

När systrarna anländer till Catherines lyxvilla på Korfu har de väldigt olika förväntningar på vad sommarvistelsen ska föra med sig. Det visar sig också snart att inte heller de har varit helt ärliga om sina liv, och innan bröllopet går av stapeln bubblar allt upp till ytan ...


Jag har varit nyfiken på hennes böcker väldigt länge nu.



Det lilla patisseriet i Paris av Julie Caplin
Genre: Feelgood
Serie: Resor, mat & kärlek (3)
Antal sidor: 448
Utgivningsdatum: 2024-05-06
Förlag: Bokförlaget Nona

Från Bokus
I ett mysigt hörn av Paris väntar ett läckert litet patisseri på att bli upptäckt. Och kanske finns till och med kärlek på menyn ...

Som den yngsta av fyra syskon har Nina Hadley alltid haft sina storebröder som säger åt henne vad hon ska göra. Så när hon får chansen att flytta till Paris och hjälpa till att hålla en patisserikurs, kan hon inte säga au revoir tillräckligt snabbt! Det finns bara ett problem: den framgångsrike kocken Sebastian Finlay är ägaren av patisseriet. Han är också hennes bror Nicks bästa vän - och mannen som hon alltid har varit hemligt förälskad i.

Bland de mumsiga eclairerna och de delikata macronerna är det inte bara Ninas kulinariska skapelser som är frestande ...


Jag tror att jag är sugen på lite feelgood.



Kyrkklockor vid älven av Hanna Blixt
Genre: Feelgood
Serie: Leksandssviten (5)
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2024-05-07
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Det är kärlek i luften i Leksand. Maggie och hennes älskade Åke ska snart gifta sig, förväntan är stor, men tiden är knapp. Chokladtillverkningen och kaféverksamheten går numera så bra att Maggie och Hilma har svårt att hinna med. Hilma får i hemligt uppdrag av Åke att hjälpa till med bröllopsförberedelserna, men allting kompliceras av att personer ur hennes förflutna dyker upp. Varför har de alla kommit dit nu? Och vad är det för hemlighet hennes pojkvän Joel bär på?

Samtidigt får vi följa en flicka från en by utanför Leksand som upplever både kärlek och sorg i 1970-talets Spanien.


Femte delen? Men den här serien var jag ju nyfiken på.



I midsommarnattens ljus av Jessika Devert
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 302
Utgivningsdatum: 2024-05-08
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Minna, Christel, Iris och Sussie är fyra kvinnor med olika liv - men de saknar alla ett större kompisgäng.

På Minnas initiativ startas Resesystrar, en grupp där de några gånger om året ger sig iväg på en weekendresa för att prata, dricka vin, dansa och njuta av att bara få umgås med varandra.

När midsommar närmar sig bestämmer sig Minna för att bjuda in hela gänget till hennes sommarstuga vid vattnet. Det ska bli ett traditionsenligt firande tillsammans med respektive och barn. Kvällen blir underbar med Små grodorna, grill och många skratt, men när mörkret sänker sig över den röda stugan sker något som splittrar Resesystrar och inget blir som det en gång var. Lojaliteter sätts på prov och frågan är hur man kan förlåta när hemligheter plötsligt kommer fram I midsommarnattens ljus. Och vad var det som hände egentligen?


Denna måste jag ju läsa!



Allt kan hända av Lucy Dillon
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2024-05-08
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
För Lara och hennes dotter Eliza har det alltid bara varit de två. Men dagen då Eliza fyller 18 år vill hon plötsligt ha kontakt med sin pappa. Lara tvingas då avslöja hemligheten hon har hållit gömd för sin dotter hela hennes liv, och samtidigt måste hon återigen möta sin egen historia.

Eliza vill ha svar, och hos Lara själv väcks många frågor. Jakten på sanningen tar dem med på en roadtrip genom England, och slutligen leder den hela vägen till New York, där allt började en gång i tiden.

På vägen har drömmar krossats, och möjligheter gått förlorade. Men det verkar som att livet fortfarande har några överraskningar för Lara och Eliza.


Nu får jag nog snart ta och läsa något av henne.



Med hjärtat i Röda bergen av Alexandra Appelqvist
Genre: Feelgood
Serie: Röda bergen (2)
Antal sidor: 280
Utgivningsdatum: 2024-05-15
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Luca arbetar som kock i Paris när hon får veta att barndomsvännen Stella flyttat till Sverige, och bestämmer sig för att i hemlighet resa dit. Stella bor i en lägenhet vägg i vägg med sin pappa Peter, och arbetar på hans nyöppnade restaurang. Till slut har hon begravt sina gamla bekymmer och startat om på nytt.

Elsa hade det perfekta livet, nu är hon mitt i en skilsmässa. Hon sökte något mer och fann Peter, som lämnat Italien för Stockholm för sin dröm att öppna Röda bergens bästa krog. Allt borde flyta på enkelt, nyförälskade som de är, men inget verkar gå som de hoppats på.

En eftermiddag stöter Elsa och Luca ihop i trapphuset där Stella och Peter bor. Sedan händer det igen. Deras slumpmässiga möten blir början på en vänskap mellan två till synes helt olika kvinnor, som är på väg åt samma håll i livet. Fast är de verkligen det? Ju bättre de lär känna varandra desto tydligare blir det att allt kanske inte är som de har trott.


Den här låter ju intressant. Andra delen alltså.



Chateau under stormande himmel av Jessica Eriksson & Stefan Holm
Genre: Romance
Serie: Romantiska äventyr i Värmland (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-05-16
Förlag: HarperLove

Från Bokus
Kan kärleken övervinna stormen? Ellinor och hennes nya kärlek är nu ett par och renoveringen av hennes château går framåt. Kärleken till huset binder dem samman, men de är väldigt olika och kärleken sätts på prov. Valde hon rätt? Eller borde hon ha valt annorlunda?

Plötsligt ställs allt på sin spets när en annan arvinge till huset dyker upp.

Väninnan Alva stöttar henne från Stockholm, men även i Alvas liv stormar det. Kanske finns hennes nya liv i Värmland? Ellinor fortsätter sökandet efter sin släkt, huset bär på en massa hemligheter och hon drömmer märkliga drömmar om att ett barn gråter i den gamla rosenlabyrinten. Hänger det förflutna och nuet ihop på något sätt?


Helt ärligt så vet jag inte om jag lockas av denna eller ej.



En hemlighet för mycket av Jenny Fagerlund
Genre: Feelgood
Serie: Gärdetböckerna (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-05-16
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
När Annas sambo, Fred, dör inser hon att deras liv tillsammans var baserat på en lögn. Den stora våningen på Strandvägen är belånad till max, likaså bilarna och alla fastigheter utomlands. Dessutom har Fred tagit Annas besparingar och hon står både barskrapad och utan hem.

Efter att ha rasat ner på botten får Anna veta att det finns en lokal hon kan bo i. Den är sliten och den tidigare hyresgästen, ett hunddagis, har lämnat den i all hast men Anna har inget val utan försöker anpassa sig efter den nya situationen.

Hon lär känna flera av grannarna och börjar ta hand om tre hundar som får hennes dagar att bli mindre ensamma. Men trots att Anna försöker starta om på nytt är det omöjligt när flera saker inträffar som gör att hon en gång för alla måste ta itu med sitt förflutna och det liv hon levt med Fred. Snart inser hon också att Fred inte var den enda med hemligheter ...

Är det så att det faktiskt finns en hemlighet för mycket?


Jag gillade en annan bok jag har läst av henne så ...



Längst in i skogen av Marie Hermanson
Genre: Kriminalroman
Serie: Ellen Grönblad & Nils Gunnarsson (3)
Antal sidor: 362
Utgivningsdatum: 2024-05-23
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är 1926 och vinterkylan lamslår Göteborg. Inne på Naturhistoriska museet värmer sig barnflickan Maj med sina skyddslingar. Plötsligt är äldsta flickan Alice bara borta.

Överkonstapel Nils Gunnarsson huttrar i sin alltför tunna överrock och sörjer sina forna misstag, när han kopplas in på det märkliga fallet. Men för att lyckas lösa gåtan kommer han återigen att behöva hjälp av sin vän Ellen.


Jaha, så detta är en serie. Det har jag antingen missat eller glömt.



Slutet på historien av A J Finn
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 520
Utgivningsdatum: 2024-05-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
"Jag kommer att vara död om tre månader. Kom och berätta min historia."

Så skriver Sebastian Trapp, tillbakadragen deckarförfattare, till sin mångårige korrespondent Nicky Hunter, litteraturvetare med spänningslitteratur som fokus. Nicky reser till den spektakulära villan i San Francisco för att hjälpa till att skriva Trapps memoarer. På plats möter hon inte bara Sebastian Trapp utan också hans vackra fru Diana, hans egensinniga brorson Freddy och hans beskyddande dotter Madeleine.

Nicky försöker väva ihop trådarna i Sebastians liv. Tjugo år tidigare - på nyårsafton 1999 - försvann Sebastians första fru och tonårige son. Kan den perfekta deckarförfattaren själv ha begått det perfekta brottet? Och varför har han kommit ut ur avskildheten, två decennier senare, för att låta en främling gräva i hans förflutna?

När ett lik dyker upp i familjens damm med koifiskar är det ett tecken på att det förflutna inte är borta - det bara väntar ...


Jo, jag blir nog allt lite nyfiken.



Döden i Marlow av Robert Thorogood
Genre: Kriminalroman
Serie: Morden i Marlow (2)
Antal sidor: 280
Utgivningsdatum: 2024-05-30
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Efter att ha löst ett mord för ett år sedan har saker och ting återgått till det normala för korsordsmakaren Judith Potts och hennes vänner, hundvaktaren Suzie och kyrkoherdens fru Becks. Men allt förändras när Judith blir bjuden till ett cocktailparty för att fira den stundande vigseln mellan den förmögna sir Peter Bailey och den mycket yngre sjuksköterskan Jenny Page. På festen anar hon att vissa gäster inte tycker att vigseln är en särskilt bra idé, och innan eftermiddagen når sitt slut hittas brudgummen död i sitt arbetsrum. Då rummet är låst från insidan tror polisen inte att det handlar om ett mord, men Judith är av en annan åsikt. Det ser ut som att de tre vännerna har sitt andra fall ...

Mysdeckare är en trevlig genre och jag tror att denna är en sådan.



Fyrklövern av Christina Olséni & Micke Hansen
Genre: Kriminalroman
Serie: Mord i Falsterbo (9)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-05-24
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Det är högsommar och för Falsterbonäsets piggaste 90-åring, Egon Hjort, stundar bröllop. Men allt går inte som planerat. Elisabeth, den blivande bruden, har utan hans vetskap bjudit in de av hans gamla klasskamrater som fortfarande är i livet och som Egon konsekvent undvikit de senaste 75 åren. När en av dem hittas död under mystiska omständigheter med en fyrklöver i handen, riktas genast misstankarna mot Egon och hans vapendragare Ragnar.

Skanörspolisen Mårten Lind, som har fullt upp med att försöka hitta meningen med livet, får motvilligt kavla upp ärmarna och göra sitt bästa för att hålla Egon och Ragnar utanför utredningen. När ännu en i sällskapet hittas död, tvingas Mårten återigen samarbeta med den obstinata paragrafryttaren Agatha Björk från Malmöpolisen.


Jag har visserligen bara läst första delen, men jag kommer helt klart att fortsätta.



Bit för bit av Frida Moisto
Genre: Kriminalroman
Serie: Lisa Engström (5)
Antal sidor: 333
Utgivningsdatum: 2024-05-15
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Lisa Engström försöker skapa en normal tillvaro med jobb och sambo men plågas av mardrömmar från sitt senaste under cover uppdrag. En man hittas drunknad i Vättern. I munnen har han ett avskuret finger, men mannens egna fingrar är in takta Fingret visar sig tillhöra Kent Wetter, den förmodat döde maken till en lokalpolitiker, som varit försvunnen i ett år.

Strax därefter hittas ytterligare en man död. Offren har kopplingar till varandra, men de makabra fynden på mordplatserna förvirrar polisen. Vad har Kent Wetters försvinnande med morden att göra? Samtidigt börjar hotfulla meddelanden dyka upp på Kents sociala medier. Lever han, och är fler människor i fara, som meddelandena tyder på?


Nej, jag har inte ens läst första delen, men jag är ändå nyfiken på fortsättningen.

fredag 26 april 2024

Läsplanering maj 2024

Årets bästa månad, maj, är snart här. Trots flertalet helgdagar och ledigt så är jag lite osäker på hur mycket jag kommer att hinna läsa. Jag planerar alltså bara fyra stycken, men hoppas på fler. Det finns en plan även för det.

De försvarslösa av Kati Hiekkapelto. Finish That Series. Hyllvärmare.
Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden av Jonas Gardell. Tre på tre. Hyllvärmare.
Patrioterna av Pascal Engman. Boktolva. Hyllvärmare.
Ingen utväg av Cara Hunter. Finish That series. Hyllvärmare.

torsdag 25 april 2024

Hett i hyllan #454

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Sjunde boken från bokrean 2021, som fortfarande är oläst ...
Microslavar av av Douglas Coupland är ju ett måste i varje kodande människas bokhylla.

Eftersom jag är utvecklare (eller invecklare, som man också kan kalla sig) så kände jag ett oerhört sug att äga och läsa den här boken. Äger den gör jag nu, men läst är den fortfarande inte. Jag vet inte om läsningen av hans andra bok, Generation X (dit jag hör), hjälpte till att hålla mig nyfiken på den här. Det var en bok som jag överhuvudtaget inte kunde relatera till. Kanske funkar det bättre med en bok om min underliga yrkesgrupp i stället. Hoppas igenkänningen är högre (finns överhuvudtaget) här.

Så här står det på baksidan:
Datanörden Daniel Underwood och hans kollegor tillbringar minst sexton timmar om dygnet med att skriva och leta fel i mjukvarukod. De söker igenom företagets mejl för att se vad den store Bill Gates kan tänkas tycka och tänka om dem.

Men gänget vill bli något mer än bara kuggar i Microsofts stora maskineri. De lämnar datorimperiets arbetsbostäder i Redmont, Washington, och flyttar till Silicon Valley för att arbeta med ett Minecraftliknande projekt. Där försöker de desperat skapa fullvärdiga liv och hitta kärleken - mitt i vinandet och surrandet från den förvrängda, datordrivna värld de lever i.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 24 april 2024

Bok: Rakbladstårar av S A Cosby

Författare: S A Cosby
Titel: Rakbladstårar
Genre: Thriller
Antal sidor: 330
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Razorblade tears
Översättare: Ylva Spångberg
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 mars 2024




Första meningen: Ike försökte komma ihåg något tillfälle när män med polisbrickor som kom till hans dörr tidigt på morgonen medförde något annat än hjärtänglsan och elände, men hur han än försökte kom han inte på något.

Baksidetext
Ike Randolph har varit ute ur fängelset i femton år, med inte så mycket som en parkeringsbot på sitt samvete. Men som svart man vet han att det finns anledning till oro när poliser dyker upp utanför ens dörr.

Det sista han förväntar sig att höra är att hans son Isiah – tillsammans med sin vita make, Derek – har blivit mördad. Ike har aldrig fullt ut accepterat sin sons sexuella läggning, men blir förkrossad av Isiahs död. Dereks far, Buddy Lee, har skämts nästan lika mycket över sonens homosexualitet som Derek skämdes över sin pappas kriminella förflutna.

Ike och Buddy Lee, två ex-fångar som inte har mycket gemensamt utöver sitt kriminella förflutna och kärleken till sina söner, förenas nu i ett intensivt hämndbegär. Och tvingas samtidigt konfrontera sina egna fördomar, både om sina söner och varandra.

Min kommentar
Förra året läste jag den här författarens debut och blev väldigt förtjust och även glad över att jag redan hade hans nästa, Rakbladstårar, i hyllan. När läsningen i mars gick undan som ... ja, jag vet inte vad man ska likna det vid längre. Tåget är ju ingen bra liknelse numer. Men det gick undan i alla fall så jag tyckte att det var dags för den här boken.

Den här boken är nästan lite som Game of thrones. Här finns massor av människor. Nästan alla dör. Det är en helt osannolik body count. Trots det så vill jag nog påstå att det inte är något överdrivet våld, nästan. De gör liksom det de måste göra. Utan något som helst konsekvenstänk ger de sig ut på en hämndtour. Hämndtema är dessvärre inte en favorit, rent generellt.

Ike och Buddy är sinnebilden av ett omaka par. Om de inte hade haft sönerna gemensamt så skulle de på sin höjd ha blängt på varandra, men de skulle aldrig någonsin ha haft med varandra att göra. Det finns inget som förenar så snabbt och mycket som en gemensam yttre fiende. Ike är lite som en nykter alkoholist, men i stället för alkohol så är det våld. När han börjat så kan han inte sluta. Buddy är white trash, av rang.

Förutom våldet så är det en riktigt fin vänskap som växer fram. Lite av en bromance. Tyvärr så förstör dubbelmoralen en del för mig. Jag har så svårt för människor som tycker att alla andra är fördomsfulla mot dem, men själva har de minst lika många mot andra. Och då är det plötsligt inte fördomar, utan sanningar, och helt okej/inte så farligt. Dessvärre så gör de här två männen ingen som helst utvecklingsresa, egentligen. De vet att det gör/tycker är fel, men de väljer att strunta i det.

En del av mig vill inte tro att våldet är trovärdigt, men då invänder en annan del att det räcker med att läsa tidningen en helt vanlig dag för att bli överbevisad. Allt våld blandas upp med metaforer. Faktum är att boken är späckade med dem och de står formligen som spön i backen. Nästan alla är väldigt visuella och talande. Jag gillar dem nästan hela vägen, men det kan uppenbarligen bli för mycket även av det.

Rakbladstårar är, för mig, inte alls den gripande och berörande historia som Asfaltsland var. Här är det liksom bara våld, utan något emotionellt kapital. Jag kan i alla fall inte hitta det och då är det svårt för mig att bli känslomässigt engagerad. Om de tyckte att allt som hände var värt det? Det förtäljer inte historien.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,10 i genomsnitt (beräknat på 91 346 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Rakbladstårar: DAST Magazine, Deckarlogg och Kultmagasin