Sidor

söndag 31 augusti 2014

En smakebit på søndag: Död i Garnethill

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Idag har det emellertid hänt något så ovanligt att vi har bytt värd, eftersom Mari har fått Internetproblem. I stället har Astrid Terese på bloggen Betraktninger axlat värdskapet. Det är ju tur att sådant här går att lösa.

Denise Mina är en författare som jag inte alls gillat när jag läst böcker om Paddy Meehan och Alex Morrow. Tyvärr har jag för vana att köpa på mig många böcker av en författare innan jag vet om jag gillar, bara för att jag så gärna vill tycka om och då blir det lite jobbigt när det inte alls passar mig. Nu ska Denise Mina få en sista chans med sin Garnethill-trilogi, det sista jag har hemma oläst av henne och jag har precis börjat läsa första delen, Död i Garnethill.

Direkt när jag läste det här stycket visste jag att jag måste ta det som smakebit. Det är fullständigt groteskt och kom helt oväntat, så till och med jag reagerade. Så här börjar kapitel två på sida 18.
Douglas satt fastbunden med flera varv rep i den blå köksstolen. Halsen var avskuren rakt över ända in till ryggkotorna och huvudet hängde åt sidan. Blodet hade skvätt och sprutat över hela mattan och höll nu på att torka. En lång röd stråle sträckte sig dryga metern snett bort från stolen, täckte armstödet på soffan och nådde nästan fram till golvlisten på bortre väggen.

lördag 30 augusti 2014

"Eldvittnet" av Lars Kepler

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 562
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Joona Linna 3
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2011
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 augusti 2014






Första meningen: Elisabet Grim är femtioett år och hennes hår är gråsprängt.

Baksidetext
Birgittagården är en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Den ligger ensligt i skogen norr om Indalsälven. En mörk höstnatt mördas en av de intagna flickorna inne på anstaltens isolering. Hon hittas på britsen med båda händerna för ansiktet.

Ingen har sett något. Det finns inga vittnen, men bara någon dag efter det våldsamma mordet börjar en kvinna i Stockholm ringa polisens tipstelefon och lämna felaktig information. Först begär hon pengar för sina upplysningar, men sedan ber hon dem bara att lyssna, allt mer desperat.

Joona Linna reser till Birgittagården och befinner sig snart mitt inne i den märkligaste mordgåta han någonsin stött på. När han börjar söka efter svar sätts förödande krafter i våldsam rörelse. Sanningen är en älv som störtar ner i en sjö av eld.

Min kommentar
Tredje boken om den smått övermänskliga superpolisen Joona Linna har stått ett bra tag i hyllan. Förra boken, Paganinikontraktet, gjorde inte direkt att jag blev sugen på att läsa nästa. Men nu var det till slut dags att ge pseudonymparet Kepler en chans till.

Vi kommer på kant nästan med en gång. Oskicket med de där små sammanfattningarna som man måste genomlida med jämna mellanrum fortsätter och gör mig nästan tokig. Jag vill verkligen inte läsa samma sak fyra-fem gånger, jag fattar första gången. Det är inte konstigt att de här böckerna är så tjocka när allt upprepas i det oändliga.

En annan sak som fortfarande är likadan är antalet karaktärer. Det vimlar verkligen av folk här. Och alla har inte med saken att göra. Dessutom beter flertalet av dem sig väldigt konstigt åt ibland och säger saker som är helt uppåt väggarna. Det handlar bland annat om vad den fantastiskt vackra Saga Bauer får män att säga till henne. Fullständigt absurt. Antingen har dessa män osannolikt dålig impulskontroll eller så är de äckliga mansgrisar. Med osannolikt dålig impulskontroll

Det finns också en del sidohistorier som jag inte alls förstår varför de finns där, som till exempel grejen med den lilla pojken och människohandel. Det grenar ut sig och blir bara orimligt. Nästan som att författarna vill trycka in allt brottsligt de kan komma på i samma bok.

Huvudpersonen, Jonna Linna, finns det väldigt mycket att säga om och nästan inget av det är positivt. Jag gillar honom inte och jag har stora trovärdighetsproblem med honom. Joona gör vad som är bäst för Joona. Att andra kommer emellan är av mindre (ingen) vikt. I den här boken får vi i alla fall äntligen veta vad det är som tyngt honom och jag är inte helt säker på att hans karaktär vann på det.

En del andra konstigheter, som jag inte får ihop, är att polisen plötsligt vet att bilen som stulits krockat med ett trafikljus. Detta trots att ingen varken sett eller hört talas om den sedan den försvann. För att inte tala om Elin som hade tid att ta av sig skorna trots att hon rusar in genom dörren, eftersom hon tror att någon mördas i huset. För tagit av sig skorna måste hon ju, hennes fötter börjar ju blöda av allt glas hon trampar i.

Nu när jag skrivit av mig om allt jag inte gillat så får jag ändå tillstå att det är spännande och åtminstone en av karaktärerna gillar jag och bryr mig om. Om inte annat så vill jag veta hur det ska gå för henne. Tempot är högt också och det beror nog mycket på de väldigt korta kapitlen, i genomsnitt tre sidor långa. Språket är väldigt korthugget och det passar mig.

Nu har jag bara Sandmannen kvar oläst i hyllan, sedan vete fåglarna om det faktiskt blir någon mer. Det är något som skaver och kliar när jag läser, ungefär som en ylletröja när det är för varmt.

Boktipsets estimerade betyg var 4,4. På Goodreads hade den 4,02 i genomsnitt. Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Eldvittnet: Lotten, Bokbrus och Bokfetischist.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

fredag 29 augusti 2014

Bokbloggsjerka 29 augusti – 1 september

Efter en lång och otroligt varm sommar utan Annikas bokbloggsjerka så är det tydligen höst nu. För nu är det dags igen. Yey!

Veckan uppgift är: Vad har du läst för spännande böcker i sommar?

Någon fullpoängare blev det dessvärre inte i sommar, men tre böcker som nästan nådde ända fram läste jag i alla fall. De tre var Zack av Mons Kallentoft & Markus Lutteman, Gården av Tom Rob Smith och Morgonen hon försvann av Linwood Barclay. Spänning från första till sista sidan.

Annika går ut hårt och lottar också ut en bokask till tre lyckliga vinnare. Om jag skulle vinna så gillar jag den här mest.

Ännu en e-novell

För några dagar sedan fick jag Oskar Källners e-novell Tills tiden skiljer oss åt av Mix förlag. Det ska vara en science fiction om jag förstått det rätt. Oskar Källner verkar ha många strängar på sin lyra; zombies, tentakelmonster och nu science fiction.

När jag tittar lite snabbt på den så verkar det som att det finns länkar i den och när man klickar på dem så hamnar man i något slags appendix, en logg. Hoppas det funkar i läsplattan. Det ska bli väldigt intressant att läsa den.

torsdag 28 augusti 2014

Läsplanering september 2014

September. Första höstmånaden och nu börjar det bli mörkt på kvällarna så nu är det dags för säsongens första skräckroman. Hoppas jag.

Död i Garnethill av Denise Mina. Hyllvärmare

Bida sin tid av Titti Guldstrand. Hyllvärmare

Kongospår av Christian Unge.

Helgonet av Carin Gerhardsen. Hyllvärmare

Den hand som skälver av Kjell Eriksson. Hyllvärmare

onsdag 27 augusti 2014

"Sankta Psyko" av Johan Theorin

Genre: Thriller
Antal sidor: 399
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2011
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 augusti 2014






Första meningen: Käre Ivan, kan man skriva ett kärleksbrev till någon man aldrig har träffat?

Baksidetext
Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken.

Jan är en duktig pedagog, men han har också hemligheter. Han har inte avslöjat för någon vad som egentligen hände nio år tidigare, när lille William försvann från den förskola där han då arbetade. Han har inte heller berättat varför han var så angelägen om att få tjänsten på Sankta Patricia: att det har att göra med att Alice Rami, den egensinniga sångerskan som han varit besatt av sedan tonåren, är patient på sjukhuset. Är något av dagisbarnen hennes? Jan är förbjuden att fråga, men lockelsen att hitta en väg in till de slutna avdelningarna och möta Alice igen växer.

En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren, låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.

Min kommentar
Theorin är en författare som jag uppskattat tidigare, även om jag tycker att han varit lite ojämn i Ölandskvartetten. Jag har uppskattat de övernaturliga delarna i de böckerna och tycker att det är det han gör allra bäst, det där med att bygga upp en otäck stämning där man inte riktigt vet vad som är sant eller ej, det kan han.

Den här boken är varken deckare eller skräck och övernaturlighet finns överhuvudtaget inte, men otäck stämning finns det gott om. Hela tiden när jag läser har jag en obehaglig känsla och har ingen aning om vad som ska hända härnäst. Bara att det ska hända något. Och att detta något är otäckt.

Boken har tre olika trådar; nutid, Bangen (en psykiatrisk klinik, när Jan är runt 14) och Lodjuret (Jans första jobb, när han är runt 20) och bytet mellan trådarna sker på ett föredömligt sätt. Det är aldrig någon tvekan om när vi befinner oss. Sakta men säkert kommer vi Jan inpå livet och det är egentligen ingen sympatisk person som tar form, men vi får också reda på varför allt är som det är. Det är lite som att skala en lök, hela tiden dyker det upp ett nytt lager. Jag är väldigt svag för den här berättarstilen, när det görs på ett bra sätt. Som i den här boken.

Spänningen och obehagskänslan byggs hela tiden på så det är en fördel att kapitlen är korta vilket gör att läsningen går väldigt snabbt, det hinns alltid med ett kapitel till. En viss del av boken är ganska förutsägbar, men slutet är fullkomligt ovisst och överraskande. Vilken tvist! Jag är fortfarande lite osäker på vad som egentligen hände, hur det gick och om sanningen till slut kom fram. Ett slut i min smak.

Det är en väldigt intressant idé med en förskola bredvid ett säkerhetsklassat mentalsjukhus och inte heller speciellt trovärdigt. Just det faktum att boken inte är en spökhistoria utan en "vanlig" roman gör att jag kanske har lite högre krav på trovärdighet och vem skulle placera barn i närheten av våldsbrottslingar för att de ska kunna umgås? Om man bortser från det så är detta en spännande historia som är svår att sluta läsa.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7. På Goodreads hade den 3,49 i genomsnitt. Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Sankta Psyko: Lotten, Eli och Bokmalen.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

tisdag 26 augusti 2014

Topp Tio böcker jag vill läsa men inte äger än


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books I Really Want To Read But Don't Own Yet.

Oj oj oj, det är många det, men jag ska göra mitt bästa för att bara ta med tio stycken.

1. En mörderska bland oss av Hannah Kent
2. Slutet på kedjan av Fredrik T Olsson
3. Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem
4. Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist
5. Nos4a2 av Joe Hill
6. Väckelse av Stephen King
7. Snögloben av Amanda Hellberg
8. Gone girl av Gillian Flynn
9. New Yorks gudar av Lyndsay Faye
10. Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen

måndag 25 augusti 2014

Kommande böcker september 2014

Ännu en månad med mängder av intressanta boksläpp...

Hon som älskade honom av Sara Kadefors
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 160
Utgivningsdatum: 2014-09-17
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Malena är slav under sitt starka känsloliv. Under en kris lämnar hon staden för att söka lugnet i en sörmländsk avkrok. Men mötet med den nya miljön blir allt annat än harmoniskt. Naturen känns irrationell och djuren hotfulla. Hennes enda trygghet blir familjen som hyr ut stugan och som hon från början velat hålla på avstånd. Hon tillbringar alltmer tid med mannen i huset, Nathan. Nathan är en ansvarstagande människa som gör allt för de utsatta ungdomar som han och hustrun öppnat sitt hem för. Men snart anar Malena ett mörker under hans trygga fasad, något hon känner igen och dras till. För sent inser hon vad deras oskyldiga umgänge kan innebära. Och innan hon vet ordet av hänger familjens välmående på en skör tråd.

Detta är en roman om kärlekens kraft, dess förmåga att läka och lindra men också att söndra och förgöra. Är det värt att göra andra människor olyckliga för att tillfredsställa egna behov? Och vad är kärlek? Något vi bestämmer oss för eller något instinktivt och oundvikligt?


Sara Kadefors har jag läst och gillat tidigare.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Visenterna av Ulf Lundell
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 544
Utgivningsdatum: 2014-09-18
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Frank Kornfeldt är en upprörd man. Lite för upprörd för sitt eget bästa. Det är omständigheterna som rör upp. Omvärlden. Sakernas tillstånd. Hur landet ligger.

Erén har lämnat honom, kommit samman med en Lustigkurre. Det kan man bli upprörd av. Allians i 8 år kan göra vem som helst upprörd.

Frank närmar sig 65-årsdagen. Dagen P. Som i pension. Vad göra nu? Lägga ner? Fortsätta som förut? Eller ska det ställas om till något helt annat? Ett ensamhetsexperiment inleds. Själv. Naturen, fåglarna, djuren. Stjärnorna och kosmos. Människorna på avstånd. Nog av dom. Men i minnena lever dom vidare, gör sig ständigt påminda, härjar, viskar och gapar.

Upprördheten måste mildras. Man kan få infarkt. Även vinkranarna måste stängas. Lättare sagt än gjort.

Och vilka är visenterna som står dolda, dolska i skogarna? Vad talar dom om, hotade, undanskuffade?


Ulf Lundell har jag inte läst på evigheter. Kanske är det dags att återuppta bekantskapen?

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Vi ses i morgon av Tore Renberg
Genre: Drama
Serie: Vi ses i morgon (1)
Antal sidor: 572
Utgivningsdatum: 2014-09-20
Förlag: Bokförlaget Atlas

Från Bokus
Det är september och ovanligt varmt i Stavanger, världens rikaste stad. Ett tonårspar är redo att riskera allt för kärleken. Ledaren för ett kriminellt gäng drabbas av en medelålderskris. Och en ensamstående tvåbarnsfar måste verkligen få tag på en miljon kronor fort.

Jag har ju i och för sig inte läst något alls av Tore Renberg, men filmen Mannen som älskade Yngve Frej var ju riktigt bra.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Slaktmånad av Lars Pettersson
Genre: Kriminalroman
Serie: Kautokeino (2)
Antal sidor: 338
Utgivningsdatum: 2014-09-08
Förlag: Ordfront

Från Bokus
I oktober 2013 hittas en man i en bil på en avlägsen fjällväg utanför Kautokeino i Nordnorge, skjuten med ett prickskyttegevär. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Omständigheterna gör att det klassas som terrordåd och säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in.

Samtidigt har kampen hårdnat om rätten till marken i Sápmi, samernas traditionella renbetesland. Till följd av ökad internationell efterfrågan har utvinning av dyrbara metaller blivit allt mer lönsamt. Det svenska Polar Gold AB vill öppna en nerlagd gruva väster om Kautokeino. Men kommunstyrelsen röstar emot.

Alla är dock inte motståndare till ny industri i trakten: fler arbetstillfällen och lönsamma bidrag lockar och Sametinget tonar ner risken för förgiftat vatten och förstörd natur.

Åklagare Anna Magnusson är numera aktiv renägare på deltid. Hennes familj dras snart in i konflikten eftersom det är på deras traditionella parnings- och kalvningsområde som gruvan ligger. När så ännu ett mord inträffar blir stämningen än mer spänd i det lilla slutna samhället långt norr om polcirkeln.


Ojdå, var detta en serie?

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



En mörk och förvriden flod av Sharon Bolton
Genre: Kriminalroman
Serie: Lacey Flint (4)
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2014-09-18
Förlag: Modernista

Från Bokus
Före detta polisen Lacey Flint sade upp sig från sitt jobb för att leva ett lugnare, tryggare liv. Nu bor hon ensam i sin husbåt på Themsen och försöker komma över mannen hon är förälskad i: polisen Mark Joesbury. Men Mark är försvunnen efter att ha arbetat under täckmantel, och Lacey kan inte få honom ur tankarna. Samtidigt fortsätter hon att råka ut för nya, obehagliga händelser.

När Lacey hittar ett lik i floden nära sitt hem kan hon inte låta bli att börja ställa frågor: Vem är den döda kvinnan? Varför har hennes kropp placerats i floden? Och vem är det som har levererat oönskade gåvor till Laceys husbåt?

Någon iakttar Lacey Flint på nära håll. Någon som vet exakt vad som driver henne


Det är väl ett måste att läsa denna...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Vedergällning av Thomas Eriksson
Genre: Kriminalroman
Serie: Alex King (4)
Antal sidor: 448
Utgivningsdatum: 2014-09-22
Förlag: Damm Förlag

Från Bokus
En man i en skottsäker glasbur i en rättssal. Han har anmält sig själv för grova brott, han ska sköta sitt eget försvar och är tämligen säker på att han inte kan dömas. Det är ett oerhört märkligt rättsfall. En annan man i häkte i väntan på rättegång. Åtalspunkterna är många och spektakulära, och polisens femtiotusensidiga förundersökning är gedigen. Ingenting får gå fel, absolut ingenting, och därför kallar polisen in beteendevetaren Alex King som extra resurs. Men rättegången skjuts upp gång efter annan när den åtalades advokater mördas en efter en. Till slut verkar ingen längre vilja ta sig an hans fall. Ett gigantiskt hål i det svenska rättssystemet har uppenbarat sig. Vad gör man med en mördare som inte går att döma? Och en som ingen vill försvara?

Nu inser jag att jag ligger väldigt mycket efter i den här serien. Har bara läst första boken.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Hud av Mo Hayder
Genre: Kriminalroman
Serie: Walking man (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2014-09-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
När Lucy Mahoneys ruttnande kropp återfinns nära ett järnvägsspår utanför Bristol tyder allt på att hon tagit sitt eget liv. Det är också just så polisen vill ha det: snyggt och prydligt och enkelt att lägga till handlingarna.
Men kriminalkommissarie Jack Caffery är inte lika övertygad. Han är en jägare på spåren, någon som håller sig gömd i mörkret och osedd kan ta sig in i folks hus. Och för första gången på länge är han rädd.

Polisdykaren Flea Marley arbetar sida vid sida med Caffery. Med sitt förflutnas trauman tryggt bakom sig, har hon nu börjat undra om deras förhållande inte skulle kunna gå bortom det yrkesmässiga. Men så upptäcker hon något som förändrar allt. Det kommer henne inte bara obehagligt nära, det är så skrämmande att hennes liv aldrig kommer att bli sig likt igen.

Och den här gången kan ingen inte ens Jack hjälpa henne.


Har inte läst första delen än, väntar på att få ihop alla delar om Jack Caffery först.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Britt-Marie var här av Fredrik Backman
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2014-09-01
Förlag: Partners in stories

Från Bokus
Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap, Borg har gått igenom en finanskris som inte lämnat något annat efter sig än "till salu"-skyltar och en ölstinkande pizzeria. Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte början på en underbar vänskap, det är det sannerligen inte.

Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. För när det kommer till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna.

Britt-Marie var här är en roman om fördomar (inte för att Britt-Marie har fördomar, givetvis inte), korrekt organiserade bestickslådor (gafflar-knivar-skedar, i den ordningen, men inte för att Britt-Marie ältar!) och en landsbygd vid en transportsträcka. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat.


Behöver jag säga något alls här...?

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Plan B av Jonathan Tropper
Genre: Lad-lit
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2014-09-22
Förlag: Gilla Böcker

Från Bokus
Bens kompisgäng lämnade college med storslagna drömmar. Nu ska de fylla 30, och inget har blivit som de tänkt sig. Ben ska skilja sig, Lindsey är arbetslös, Chuck är fortfarande en clown och Alison är olyckligt kär i samma kille. Den femte personen i gänget, Jack, är visserligen en hyllad filmstjärna, men med ett kokainberoende, vilket vännerna bestämmer sig för att ta på allvar. När deras intervention misslyckas, formas plan B: en kidnappning.

Tydligen är detta Troppers debutroman.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Den stumma flickan av Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth
Genre: Kriminalroman
Serie: Sebastian Bergman (4)
Antal sidor: 496
Utgivningsdatum: 2014-09-24
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En familj hittas mördad i sitt hem och Sebastian Bergman och Riksmord kallas in. Det är en komplicerad mordutredning och trycket ökar då den ende misstänkte hittas mördad, skjuten med samma vapen som familjen.

Det finns ett vittne till mordet på familjen. Den tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner, och hennes fotspår försvinner in i den stora skogen bakom huset. Nu gäller det att hitta henne innan mördaren får reda på hennes existens.

Nicole återfinns men är så traumatiserad att hon inte längre pratar. Det enda hon gör är att rita. Teckningarna talar sitt tydliga språk. Hon har sett mördaren.

För Sebastian blir den stumma Nicole en stor utmaning. Hon påminner om hans egen dotter som han förlorade i tsunamin, och han blir besatt av att försöka läka hennes inre. Samtidigt har mördaren fått vittring på var hon befinner sig.


Ännu en serie där jag är hopplöst efter. Har inte läst någon del alls.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.

söndag 24 augusti 2014

En smakebit på søndag: Svart fjäril

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I dag ska jag börja läsa en ny bok, eller ja, den är inte ny i betydelsen utgiven nu. Faktum är att den är ganska gammal, den kom 2005, men jag ska börja läsa den i dag; Svart fjäril av Anna Jansson, som är sjätte delen i serien om Maria Wern.

Min smakebit kommer alltså från bokens inledning. En inledning som, nu när jag läser den, får mig att tänka att detta måste vara en av de sämsta inledningar jag sett på en deckare. Å andra sidan blev jag överlycklig över andra meningen, jag är så svag för allitteration. Det är som musik i mina öron.
Sensommaren låg som en vemodig skugga över barndomens fiskeläge. Vassruggarnas vaksamma spröt fångade viskningar från havet och från strandängens vissnande gräs. De uråldriga stenarna i muren runt den lilla stenkyrkan mumlade lågmält, samtalade om tiden före människorna. Tiden då världsalltet var ett sammanhållet element. Före den stora splittringen, explosionen då all kunskap och visdom ströddes för vindarna. Så kom eldens tid då stenarna föddes ur ett varmt sköte och formades till eviga fornminnen medan himlarna brann.

lördag 23 augusti 2014

"Metro 2033" av Dmitrij Gluchovskij

Genre: Science fiction
Antal sidor: 453
Originalspråk: Ryska
Originaltitel: Метро 2033
Översättare: Ola Wallin
Serie: Metro 1
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2007 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 augusti 2014






Första meningen: "Vad var det? Artiom, gå och se efter!"

Baksidetext
Moskva år 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna.

En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva.

Min kommentar
I min ungdom var jag väldigt svag för gamla ryska klassiker. Vad det var som klickade med mig vet jag inte, men minsann, det är fortfarande likadant.

Boken börjar lite småsegt, det är väldigt mycket som ska etableras i början; karaktärer, miljö, tunnelbanestationer och inte minst vad det egentligen är som hänt. Och varför. Det är inte tråkigt, men lite segt. Det som jag kännetecknar som rysk litteratur är högst närvarande. Det är många och långa filosofiska monologer, det är mörkt och febrigt, nästan som i en feber(mar)dröm. Det är härligt att se att allt är sig likt.

Artioms vandring (som man kan följa på kartan längst bak i boken) tar oss med på en resa genom en liten minivärld, där alla möjliga och omöjliga ideologier och -ismer finns representerade. Mänskligheten är sig precis lik och har inte ändrats ett enda dugg, kärnvapenkrig eller ej. Artiom möter hela tiden nya människor som hjälper honom vidare, vilket nästan får mig att känna det som att jag befinner mig i ett spel där man hela tiden går vidare till nästa nivå. Förutsatt att man gjort rätt saker. På vägen får vi en inblick i vad människor är beredda att göra för att överleva och det är rätt så intressant att fundera över. Man kan säga att inte alla personer Artiom möter visar mänskligheten från sin bästa sida. Miljön är så otroligt deprimerande och beskrivs så väl att jag är väldigt glad att jag läste boken mitt i högsommaren. Det är tillräckligt klaustrofobiskt att föreställa sig de där mörka, läskiga tunnlarna när det är ljust och soligt ute.

Slutet är lite märkligt och jag kan nog tycka att det blev lite väl mycket där, men jag gillar att det är lite öppet. En del saker får jag inte riktigt ihop. Jag är ingen biolog och har ingen som helst aning om vilka eventuella effekter radioaktivitet kan ha på djur och människor, eller hur lång tid det skulle ta för mutationer att uppträda, men visst borde det väl i alla fall ta minst en generation för mindre förändringar? Och betydligt längre tid för större?

En positiv sak är i alla fall att det inte finns några som helst åsikter eller pekpinnar i boken. Allt bara beskrivs (inte speciellt) kort och koncist. Jag får dra vilka slutsatser jag vill.

Det är väldigt svårt att sätta ett betyg och den kunde fått ett högre om det inte vore för alla monologer, men det är ju samtidigt det som gör den rysk. Jag kommer förmodligen inte att läsa Metro 2034, men när Metro 2033 kommer som film, då ska jag se den. Jag är bergsäker på att den blir lysande.

Boktipsets estimerade betyg var 4,1. På Goodreads hade den 3,97 i genomsnitt. Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Metro 2033: Lotten, PocketBlogg och Bokfetischist.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

fredag 22 augusti 2014

Jag ska på Bokmässan!

När sambon kom hem från jobbet igår så tittade han lite klurigt på mig och så sa han: "Ska vi inte ta och åka på Bokmässan i år?"

Behöver jag säga att jag svarade jo? Hotell bokades, så det viktigaste är klart i alla fall. Eftersom jag inte varit på Bokmässan sedan 1985 (det kan ha varit någon gång mer, kommer inte ihåg) så har jag ingen aning om hur det funkar nu. Jag vill ha massor av tips!

Har försökt hitta inlägg om tips, men det var inte helt lätt. Behöver man visitkort? Jag är inte direkt den "säljande" typen så vad ska man ha dem till och vad ska det i så fall stå på dem? Det som rör bloggen behöver ju vara där förstås, men något mer? En sådan där knapp som jag sett att många skaffat, behöver man en sådan? Monterkarta har jag förstått är viktigt, var hittar man den? Att förboka entrébiljett verkar vara det smartaste, eller? Vad mer?

Och så vill jag ju gärna träffa några andra, trevliga bokbloggare. Ska du dit?

torsdag 21 augusti 2014

Dag 14: Favoritbok av favoritförfattare

Det var en faslig massa år sedan jag läste min absoluta favoritbok av Stephen King, Pestens tid, så kanske är den inte alls så bra som jag minns. Den står ändå ohotad däruppe i toppen, för det jag minns är att det är en helt fantastisk historia.
Pestens tid av Stephen King

onsdag 20 augusti 2014

"Morgonen hon försvann" av Linwood Barclay

Genre: Thriller
Antal sidor: 394
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Fear the worst
Översättare: Elisabet Fredholm
Serie: -
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 juli 2014






Första meningen: På morgonen den dag jag miste min dotter bad hon mig att laga äggröra till henne.

Baksidetext
Tim Blakes liv är ingen framgångssaga, liksom många andra har han ett par större misslyckanden bakom sig. Men det är inget dåligt liv, och en stor anledning till det är tonårsdottern Sydney. En eftermiddag kommer Sydney inte hem.

När Tim åker till hotellet där hon sommarjobbar visar det sig att ingen på hotellet hört talas om Sydney. Inte ens hennes närmaste vänner vet var Sydney hållit hus den här sommaren. Tims liv förvandlas långsamt till mardröm och han blir alltmer desperat i sitt sökande. Dagarna går utan några livstecken från Sydney. Så hittas hennes övergivna bil. Där finns spår av blod. Det börjar stå klart för Tim att han inte är ensam i sin jakt efter dottern. Vad är det värsta som skulle kunna hända ditt barn?

Min kommentar
Två böcker har jag läst av Barclay (Utan ett ord och Alltför nära) tidigare och jag har egentligen aldrig blivit besviken. Alla har varit väldigt spännande och det är på sin plats att utfärda en varning för sträckläsning.

Även den här boken är oerhört spännande och jag dras med ända från början. Det är ett högt tempo och det händer något hela tiden. Ibland tror man sig ha listat ut precis vad det handlar om, men man har alltid fel. Här är så många oväntade händelser så jag nästan blir yr. På ett bra sätt alltså. Det är svårt att lägga ifrån sig boken för det kommer aldrig något bra tillfälle att göra paus. Jag vill hela tiden veta mer och jag blir vansinnigt nyfiken på vad Sydney kan vara inblandad i.

Det blir väldigt mycket Tim Blake i den här boken. Och han är inte speciellt trevlig eller sympatisk, jag hade inte klarat av att umgås med en sådan person någon längre stund. Först kväver han nästan sin dotter med sitt kontrollbehov och misstroende, sedan blir han otroligt godtrogen och naiv när han tror på allt andra säger till honom. Tim ska dessutom vara en alldeles normal och vanlig man, men ibland får han superkrafter och det känns inte speciellt trovärdigt när en ordinär pappa plötsligt klarar sig bra i eldstrider och allt annat som händer. Lite av det kan naturligtvis förklaras av omständigheterna, hans dotter är ju trots allt försvunnen, men ändå.

Dottern är inte heller speciellt trovärdig, nu är hon inte med speciellt mycket eftersom hon är försvunnen, men hennes agerande är för mig fullkomligt obegripligt.

Boken är inte bara spännande utan faktiskt lite rolig mitt i allt elände också. Linwood Barclay verkar vara en mycket observant man, hans beskrivningar av olika människor och företeelser, speciellt bilförsäljare och allt som hör till det yrket, är träffsäkra och humoristiska.

Det jag eventuellt kan ha att klaga på är att Barclay verkar ha en förkärlek för historier som handlar om barn eller föräldrar som plötsligt försvinner utan att meddela sig och utan spår. Det känns lite likadant alltihop. Vi får väl se om det fortsätter så för jag har ytterligare två av hans böcker i hyllan redan.

Boktipsets estimerade betyg var 3,9. På Goodreads hade den 3,85 i genomsnitt. Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Morgonen hon försvann: Annika, PocketBlogg och I min hylla från A till Ö.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

tisdag 19 augusti 2014

Topp Tio böcker alla säger att jag måste läsa


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books People Have Been Telling You That You MUST Read (whether because they think it's a "you" book or it's just been generally recommended so often).

Ja, det är ju långt fler än tio stycken i alla fall. Jag skulle gissa att det gäller ungefär hälften av alla olästa böcker i hyllan. Så här är ett urval...

1. Förr eller senare exploderar jag av John Green.
2. Divergent av Veronica Roth.
3. Fågelbarn av Christin Ljungqvist.
4. Främlingen av Diana Gabaldon.
5. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell.
6. Mörkt motiv av Louis Penny.
7. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman.
8. Cinder av Marissa Meyer.
9. Polis av Jo Nesbø.
10. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

måndag 18 augusti 2014

Dag 13: Favoritförfattare

Ja, det kommer väl inte som en överraskning för någon som brukar titta in på den här bokbloggen. Här lyser en ensam författarstjärna i toppen. Kungen av skräck: Stephen King.

söndag 17 augusti 2014

En smakebit på søndag: Mannen från bergen

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag hade en del förhoppningar när jag började läsa sjunde delen i serien om Ann Lindell, Mannen från bergen av Kjell Eriksson. Sakta men säkert har ju böckerna blivit lite, lite bättre. Därför blev besvikelsen desto större när jag upptäckte att han fått ett kraftigt återfall i användningen av gamla förlegade ord och att det är ännu mer utsvävningar i den här boken.

Min smakebit kommer från sida 206, där jag bara på några meningar höll på att bokstavligen krevera. Jag vet att många där ute gillar poetiskt språk och långrandiga beskrivningar av allehanda saker, men det gör inte jag.
På morgonen hade han badat i ån, skrubbat sig minutiöst och trots det kalla vattnet njutit. Han hade simmat fram och tillbaka, smekts av näckrosblad och vass, och efteråt soltorkat på stranden.
     Han var en senig, kort man och det fanns de som lät sig luras av hans spensliga kropp. Men han kände sin egen styrka. Liksom alla zapoteker, skolade i jordbruksarbete, var han förmögen att arbeta både hårt och länge. Han kunde bära hundra kilo på sina axlar, röja med hackan eller macheten i timmar utan att förtröttas, ta rast, äta lite bönor och posol för att sedan fortsätta, vandra miltals, upp och ner genom dalar och över bergsryggar.
     Han var en sådan man som Mexiko vilade på, litade på. Han skulle försörja sig själv, sin familj och dessutom vara med och bidra till andras rikedom och överflöd. Han hade rest alla kyrkor och monument, dragit väg längs branta bergskammar, odlat majs, bönor och kaffe, så varför kunde han inte få vila några minuter vid en främmande flod, sträcka ut sig och låta solen torka hans lemmar?

lördag 16 augusti 2014

"Det svåra fallet K" av Lennart Ökvist

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 228
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Parabellum Nord
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Danskt band
Källa: Rec ex
Utläst: 21 juli 2014





Första meningen: Uppe i ett apelsinklyftformat vindsfönster belyste månens strålar en pojkes ansikte.

Baksidetext
"Allt började den sommarmorgon som Louis knackade på vår dörr och hade frågor om Gerhard Lanier. Gerhard som jag trettio år tidigare arbetat med på sinnessjukhusets fasta paviljong, men som sedan försvunnit, helt enkelt gått upp i rök.

Men egentligen började historien långt, långt tidigare..."

Det är en av ingångarna i Det svåra fallet K, där sökandet efter Gerhard under en sommar och höst upptar några personers intresse. När så historien rullas upp, färgad av distorserade minnen och önskningar, blir det alltmer oklart vem de letar efter, eller varför...

I en brett upplagd kriminalroman tar Lennart Ökvist oss i Det svåra fallet K in i en värld där ingenting är svartvitt, allra minst personerna och deras bevekelsegrunder, och där svaren finns att söka mer i skuggorna än i det klara sensommarljuset.

Min kommentar
Den här boken har stått oläst i min hylla i vad som känns som evigheter. Det kan bero på att jag inte hört så mycket om den, att omslaget inte lockar mig ett dugg och att baksidetexten inte låter speciellt intressant. Inte så mycket talar för den så att säga.

Nu när den äntligen är läst så är det fortfarande inte så mycket som talar för den. Och omslaget kan jag överhuvudtaget inte förstå. Första felet är nog att kalla detta för en kriminalroman. Det finns visserligen ett eller flera mord, men där slutar alla likheter med en deckare. Det är oerhört långsamt och berättande, ganska så trist faktiskt. Inte någon gång känner jag någon som helst spänning eller nyfikenhet, det finns helt enkelt inget driv som för berättelsen framåt.

För mig, som älskar struktur, så är denna historia något av en plåga att läsa. Det hoppas mellan olika tidstrådar, minst tre, utan några som helst markeringar. Berättarna skiftar också mest hela tiden, oftast är det "jag". Ibland har jag ingen aning om när "jag" är eller ens vem "jag" är. Det är helt enkelt alldeles för ostrukturerat för mig. Språket är också väldigt tillkrånglat och flyter inte alls.

Slutet skulle man kunna tycka kom oväntat, som en blixt från klar himmel, men jag tycker nog att det var det enda möjliga alternativet och det gissade jag ungefär en fjärdedel in i boken.

För att göra boken ännu mer svårläst så var den väldigt dåligt korrekturläst, jag slutade räkna efter runt 30 sidor och då var jag uppe i minst tio. Ett av de värre felen, dessutom det som gör mig mest irriterad, är ett namnbyte på en av karaktärerna. Eller så missade jag helt enkelt att det fanns två Jörgen, som båda hade sett samma sak.

Jag brukar inte sätta så här låga betyg, men när i stort sett alla mina "ogilla"-saker dyker upp i samma bok då händer det.

Boktipset hade inget estimerat betyg, genomsnittet på fyra satta var 2,25. På Goodreads hade den 3,0 i genomsnitt, men bara ett var satt. Jag ger den 1,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Det svåra fallet K: Annika, Bokraden och Böckerx3.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

fredag 15 augusti 2014

En liten boklista

Den här lilla listan hittade jag hos C.R.M. Nilsson. Tyckte den verkade kul, men nu när jag skulle fylla i svaren så upptäcker jag att den nog kanske passar bättre för yngre människor. Alternativt äldre med mycket bättre minne än vad jag har.

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade
Jaha. Det var väl ca 40 år sedan det... Jag vet inte riktigt hur andra har det med minnet, men riktigt så bra är nog inte mitt. Det kan ha varit en av dessa två: På stranden av Nevil Shute eller Månstenen av Wilkie Collins.
Bok som förändrat mitt liv mest
Jag har nog egentligen svårt att se att mitt liv blivit förändrat på grund av/tack vare en bok.

Bok jag tycker är överskattad
Ja, jag vet att detta är mitt standardsvar 1A, men det är faktiskt Min kamp av Knausgård. Jag fattar bara inte.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med
Jag har verkligen försökt gilla Denise Mina och har läst fyra av hennes böcker, men jag klarar bara inte av dem. Nu ska jag ge henne en sista chans med Garnethilltrilogin, som jag ska läsa i Tre på tre.

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom
Nej, det tror jag minsann inte att det finns någon. Det finns ett helt gäng böcker som jag däremot inte kommer ihåg om jag läst eller ej, de flesta av dem tillkom under gymnasietiden. Det var en förfärlig massa böcker man var tvungen att läsa där. Inte många av dem satte djupare spår. Uppenbarligen.

Författare vars böcker är underskattade
Jag känner nog inte till någon som är underskattad rent generellt.

Jobbigaste bok jag läst
Jobbig på vilket sätt? Det finns många böcker som berört mig eller frammanat så många olika känslor att det blivit jobbigt rent psykiskt. En av dem är Barn 44 av Tom Rob Smith. En del har fått mig att gråta så mycket att jag knappt kunnat läsa vidare. En av dem är Den långa flykten av Richard Adams. En del är så dåliga att jag knappt orkar vidare. Se svar under överskattad bok.

Läser helst
Skräck och sci-fi.

Önskar att jag läste mer
Skräck och sci-fi. Och så längtar jag tillbaka lite till de där fantastiska historiska romanerna jag läste på 80-talet.

Bästa barnboksförfattaren
Jag är inte speciellt bevandrad i barnböcker, men när jag var liten så älskade jag Astrid Lindgren, precis som alla andra.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut
Dean Koontz. Vad hände? Är det han eller jag?

Roligaste bok
Den roligaste bok jag läst måste vara En man som heter Ove. Samtidigt var den en av de sorgligaste jag läst.

Bok som berört mig mest
Mest? Det är omöjligt att svara på, jag har ju ändå läst i över 40 år. Men en av de senare, se svar ovan.

Recensera din senast lästa bok
Det är ju Eldvittnet av Lars Kepler det. Den tredje i serien om den smått övermänsklige superpolisen Joona Linna. Underhållningen är på topp, men samtidigt blir man idiotförklarad med jämna mellanrum när det plötsligt kommer sammanfattningar av saker man redan läst. Blandade känslor alltså.