Sidor

tisdag 30 juni 2015

Top Ten Tuesday: De tio bästa böckerna hittills i år


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books I've Read So Far In 2015.

Äntligen en lätt! Skulle man kunna tro. Det är ju bara att kolla statistiken. Men det blir lite problem... jag har två fullpoängare och två som nästan nådde ända fram. Så långt allt väl. Sedan kommer det dessvärre inte mindre än 21 stycken som fått 4 i betyg... Nåja, det är väl bara att försöka plocka ut de sex bästa av dem. Det här är något så ovanligt som en lista i inbördes ordning.

1. Ensam på Mars av Andy Weir
2. Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson
3. Lewismannen av Peter May
4. Divergent av Veronica Roth
5. Lotus blues av Kristina Ohlsson
6. Flickoffret av James Oswald
7. De ensamma av Håkan Nesser
8. Väckelse av Stephen King
9. Kvinnan på tåget av Paula Hawkins
10. En mörk och förvriden flod av Sharon Bolton

måndag 29 juni 2015

Film: Nowhere boy

Titel: Nowhere boy
Originaltitel: Nowhere boy
Genre: Drama
Regissör: Sam Taylor-Johnson
Manus: Matt Greenhalgh
Skådespelare: Aaron Taylor-Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff, Thomas Brodie-Sangster, David Threlfall
Utgivningsår: 2009
Produktionsland: UK | Kanada
Längd: 98 min
Serie: -
Såg den på TiVo 26 maj 2015




Handling
Historien om John Lennon, innan han blev en Beatle. Om hans relation med mamman, som övergav honom, och om mostern, som tog hand om honom.

Min kommentar
Beatles har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, även om jag varit mer en Paul-fan än John-fan, och filmer om dem har alltid haft en speciell lockelse. När jag började titta på denna så trodde jag att det var den jag redan sett en gång, Backbeat, som handlar om när Beatles blir kända, men denna är om tiden innan berömmelsen. Den slutar där Backbeat börjar, kan man säga.

Den här filmen tog mig med storm, den berörde mig på så många plan. Nog för att jag redan visste en del om Johns uppväxt, som att hans mor övergav honom och att han växte upp hos sin moster, men när man ser det i en film så här så blir det annorlunda. Vad jag saknar är förklaringen, om det nu finns någon, till att Johns mamma, Julia, lät sin syster ta hand om honom. Det är möjligt att det antyds och att man ska dra egna slutsatser, men förutom att hon verkar otroligt omogen och som en berg-och-dalbana i humöret så är jag inte människa att förstå bakgrunden.

Johns moster, Mimi, är stenhård mot honom, men hon har verkligen ett hjärta av guld. Om det här hade varit i dag så skulle John med största säkerhet blivit diagnosticerad med en bokstavskombination. Han är otroligt provocerande och ibland rent elak. Det kan inte heller vara speciellt lätt att veta att inte ens mamma ville ha en.

John och Paul framställs som varandras motsatser och deras första möte verkar inte alls ha gått speciellt bra. Här finns både svartsjuka och rivalitet. Att de lyckades spela i samma band så länge är en fantastisk bedrift.

Castingen är fantastisk och jag tycker det är bra kemi mellan skådespelarna. Fokus ligger på relationerna mellan alla inblandade och utan större åthävor skildras alla komplicerade förhållanden. Något som Johns liv verkar ha varit fyllt av.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 665 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 26 910 betyg).
Jag ger den 5,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

Allt om TV-serier 13: En som fått mig att gråta

Det finns nog egentligen många TV-serier som får mig att gråta en skvätt ibland, men det är en som lyckas väldigt ofta. Speciellt den senaste säsongen, den elfte i raden. Då grät jag nästan hela tiden, kändes det som. Vilken serie? Greys anatomy.

Favoritkaraktär: Alla, inklusive de som har passerat revy. I början var det George.
Mest lik: Ingen, men kanske lite åt Cristina-hållet.

söndag 28 juni 2015

En smakebit på søndag: Rörgast

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Just nu läser jag fjärde och sista delen i Johan Theorins serie Ölandskvartetten, Rörgast. Jag hade hoppats att det skulle vara lite mer övernaturligt i denna, helt enkelt mer likhet med Nattfåk, men det verkar vara de vanliga onda människorna i den här också.

Smakebiten kommer från sida 259-260 och i det här stycket är det Jonas 12 år som vi följer. Röret som nämns är ett gammalt gravröse. Jag vet inte om Jonas bara försökte skrämma en kompis eller om han verkligen tror att gasten (anden, spöket) släpps fri från röset när tretton stenar ramlat...
Blåelden som stack upp ur den steniga marken hade börjat torka ut och bli mörkt lila. Vildgräset därute hade gulnat. Buskarna hade börjat tappa sina löv. Det var bara röret som såg ut som vanligt, bortsett från att en till sten hade rullat ner. Hur många var det som låg i gräset nu - tio, eller elva? Jonas gick snabbt förbi dem, utan att räkna.
     Han klev ut på den gamla stentrappan som ledde ut från klippkanten, ner i sänkan och vidare till stranden. Det var inte mer än femtio meter att gå, men han stannade plötsligt på halva vägen.
     Han hade hört ett ljud nere i sänkan. Från det gamla stenbrottet, där huggarna hade brutit sig nedåt och lämnat ett V-format sår med spruckna stenbitar efter sig.
     Ett skrapande ljud till höger. Jonas såg ditåt. Allt han såg var rosafärgad sten och grått grus. Inga människor.
     Men ljudet hördes igen, flera gånger. Det lät som om någon högg eller hackade rytmiskt i marken, med spett eller spade.
     Nej, inte i marken. Under marken.

lördag 27 juni 2015

"Sandmannen" av Lars Kepler

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 517
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Joona Linna 4
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 juni 2015






Första meningen: Det är mitt i natten och snö blåser in från havet.

Baksidetext
En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Ingen kan gömma sig för Sandmannen. Stanna inte, somna inte. Mardrömmen har bara börjat.

Min kommentar
Efter att ha haft väldigt blandade känslor för Keplers tidigare böcker så har Sandmannen inte lockat speciellt mycket.

Det börjar väldigt bra. Faktiskt nästan exakt som Eldvittnet slutar. Jag säger nästan för det är en del som skiljer sig åt, vilket jag tycker är väldigt märkligt. Det konstigaste är ändå att medicinen som ska överdoseras plötsligt har bytts ut mellan böckerna. Tycker nog att man får ha lite koll när man återanvänder text.

Tyvärr är det samma übermänniskor i den här boken; Joona som har en helt övernaturlig förmåga att se saker som andra missar, Saga som är så övernaturligt vacker att människor knappt klarar att titta på henne, Jurek som nästan på ett övernaturligt sätt manipulerar människor bara genom att säga några ord. Nåja, jag förstår ju att det inte är meningen att det ska vara trovärdigt på något sätt, men det finns faktiskt en gräns. Något annat som är precis som vanligt är de extremt korta kapitlen, i genomsnitt tre sidor långa och den otroliga mängden karaktärer.

Vad som skiljer sig från de andra böckerna är att det i denna i stort sett inte alls finns de där sammanfattande förklaringarna av vad som hände tio sidor innan. Tack och lov! Det gjorde läsningen mycket mer behaglig och utan vredesutbrott. Namnen på karaktärerna har också förändrats, till det bättre, de flesta har alldeles vanliga och normala namn.

Det börjar som sagt väldigt bra och fantastiskt spännande. Sedan händer det något och jag tycker det blir segt, förmodligen är det när vissa saker ägnas lite för mycket tid. Men ibland, ganska ofta, är det andlöst spännande. Vi får bland annat äntligen veta bakgrunden till varför Joona är som han är. Även Sagas bakgrund blir lite klarare.

Det som jag tycker är mest otäckt är vad som händer Saga när hon infiltrerar säkerhetsavdelningen där Jurek sitter. Jag har ingen aning om det är trovärdigt att man placerar en kvinna på samma ställe som en serievåldtäktsman, utan egentlig övervakning, men det är egentligen inte det som är det läskiga. Den som är mest skrämmande och höjer mitt blodtryck till farliga nivåer är läkaren som har ansvaret där. Jag får nästan panik. Efter allt man läst/sett i nyheterna så är det väl tyvärr också denna del som är mest trovärdig. Jag är väldigt glad över att läkaren får vad han förtjänar.

Slutet får man nog kalla en rejäl cliffhanger och helt ärligt vet jag inte alls vad jag ska göra nu. Detta var ju sista delen jag hade hemma och jag hade tänkt att ge upp serien med den. Men Sandmannen är så mycket bättre än de två tidigare delarna. Så hur ska jag göra nu?

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,7 (beräknat på 1 112 betyg).
Goodreads hade den 4,2 i genomsnitt (beräknat på 3 481 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Sandmannen: Vargnatts bokhylla, Boklysten och Bokbrus.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 26 juni 2015

Läsplanering juli 2015

Jag hoppas få läst en del på långa tågresor, men ibland är det lika kul att titta ut genom fönstret...

Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson. Hyllvärmare. FTSC.
Gone girl av Gillian Flynn.
Doppler av Erland Loe. Hyllvärmare. Boktolva.
Ankharen av Ståle Brandt. Hyllvärmare. E-bok.
Visning pågår av Sofie Sarenbrant. FTSC.

torsdag 25 juni 2015

Kommande böcker juli 2015

Men. Vad är nu detta? Det ska inte vara några intressant boksläpp över sommaren. Jag orkade inte ens ta med alla. Suck.

Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser
Genre: Drama
Serie: Storstadstrilogin (3)
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2015-07-31
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det må vara att Arne Murberg inte är något nobelprisämne. Men han är en god människa och när hans far på sin dödsbädd ger honom ett uppdrag gör han sitt bästa för att ro det i land. En komplikation är att uppdraget hör hemma i Berlin; Arne är ingen van resenär och hans tyska kunde vara bättre. Han preparerar sig noga och ger sig så småningom iväg. Väl framme i den tyska huvudstaden tar han sig fram med karta och på Guds försyn, åtminstone till en början, men hans snirklande väg korsas av både onda och goda krafter. En galen professor och en ung kvinna i rullstol, till exempel. Och ett par gula skor. Och en häxprocess.

Jaha, så detta är en serie? Då måste jag ju skaffa Maskarna på Carmine Street också...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Stjärnfall av Lars Wilderäng
Genre: Thriller
Serie: Stjärnklart (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-07-28
Förlag: Massolit Förlag

Från Bokus
Tio år har gått sedan den moderna civilisationens undergång, när all elektronik slogs ut av ett högteknologiskt angrepp. Livet har sakta börjat stabiliseras, men är faran verkligen över? Nedsläckningen, som perioden när elen försvann kallas, var troligtvis bara början. Nu står mänskligheten inför ett än större hot.

Militären Jocke är äntligen tillbaka i Sverige efter ett långt uppdrag i Mellanöstern och hoppas på ett lugnt liv. Storbonden Filip Stenvik har fått skydd av Federationen Västra Götaland men oroar sig för nya angrepp. Maximilian har vuxit upp till en man och gör sitt bästa för att bryta sig fri från barndomshemmet och gå sin egen väg. På Carlstens fästning samlar Bohusläns landshövding, Gustaf Silverbane, sina styrkor, medan forskningschefen Anna Ljungberg försöker analysera den motståndare de inte vet mycket om. Men tänk om fienden redan finns bland dem? Kanske närmare än någon kan ana.


Jag har precis köpt första delen och om baksidetexterna stämmer så passar detta mig som handen i handsken.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Skymningsflickan av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Charlotta Lugn (4)
Antal sidor: 413
Utgivningsdatum: 2015-07-31
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly?

Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse.
Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet.

Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.


Jag har överhuvudtaget inte startat läsa den här serien, men jag har ju gillat alla Wennstam jag läst.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



De öde fälten av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (7)
Antal sidor: 331
Utgivningsdatum: 2015-07-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Det är värmebölja i Norfolk när en grävskopa på en byggarbetsplats stöter på något hårt i marken: ett flygplansvrak från andra världskriget - med piloten kvar vid spakarna. Ruth Galloway inser dock snart att kvarlevorna rimligen inte kan vara så gamla. DNA-tester visar att mannen är Fred Blackstock som rapporterats saknad till havs. Polisen, med Harry Nelson i spetsen, kopplas in och utredningen fortsätter.

Strax intill byggarbetsplatsen driver nu den anrika familjen Blackstock en grisfarm. En mystisk man ses smyga omkring på området varefter en rad obehagliga incidenter sker. Och när kvarlevorna av ytterligare en kropp hittas ställs saker och ting på sin spets. Vad är det som pågår på släktens ägor? Och hur ska man egentligen tolka de anhörigas reaktion?


Då är det nog dags att läsa förra boken nu...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Cress av Marissa Meyer
Genre: Science fiction
Serie: Månkrönikan (3)
Antal sidor: 550
Utgivningsdatum: 2015-07-22
Förlag: Modernista

Från Bokus
Cinder och kapten Thorne är på rymmen med Scarlet och Wolf i släptåg. Tillsammans planerar de att störta drottning Levana och hennes armé.

Deras största hopp ligger hos Cress, som har varit instängd i en satellit sedan hon var barn, med bara dataskärmar som sällskap. All denna tid framför datorer har gjort Cress till en lysande hacker. Och olyckligtvis har hon precis fått order från Levana att spåra upp Cinder och hennes stilige medbrottsling.

När ett våghalsigt räddningsförsök slår fel splittras gruppen. Cress får till sist sin frihet, men den har ett högt pris. Samtidigt kommer inte drottning Levana att låta något stå i vägen för hennes äktenskap med kejsare Kai.

Cress, Scarlet och Cinder har kanske inte tackat ja till att rädda världen - men de är antagligen de enda som kan göra det.


Snart ska jag läsa Cinder. Snart.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Spindeln i hörnet av Nikki Owen
Genre: Thriller
Serie: Maria Martinez Villanueva (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-07-28
Förlag: Massolit Förlag

Från Bokus
Mörk och skruvad psykologisk thriller med en mycket opålitlig berättare.

Plastikkirurgen Maria Martinez Villanueva sitter fängslad för mordet på en katolsk präst. Hon hävdar att hon är oskyldig.

Från Marias perspektiv får vi följa en besynnerlig verklighet där det är svårt att veta vad som egentligen är sant. Psykologen Kurt ifrågasätter hennes mentala hälsa utöver hennes diagnos: Aspergers syndrom.

Maria är övertygad om att hon befinner sig i centrum av en stor konspiration. Osäker på vilka hon kan lita på försöker hon ta reda på vem som är skyldig till att hon sitter fängslad.


Mörk och skruvad psykologisk thriller med en mycket opålitlig berättare. Hela den meningen är en enda stor trigger.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Bombmakaren och hans kvinna av Leif GW Persson
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2015-07-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är måndagen den elfte maj när Lisa Mattei, operativ chef på Säkerhetspolisen, får ett telefonsamtal från sin chef. Ett telefonsamtal som förändrar allt och sätter nationen i höjd beredskap.

Den här verkar inte höra till någon serie så frågan är om inte denna måste flytta hem till mig. Huvudsaken är att inte Evert Bäckström är med...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.

onsdag 24 juni 2015

"Listan" av Robert Kviby

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 319
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Annie Lander 2
Förlag: Telegram Förlag
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 14 juni 2015






Första meningen: "De sista tio ölen var kanske ingen riktigt bra idé."

Baksidetext
December 1997.
Annie och Max Lander har varit på flykt i åtta år, undan den svenska polisen och Annies psykopatiske halvbror. I Patras, Grekland, blir de kontaktade av Thurston Richards, pensionerad amerikansk krigskorrespondent, som hävdar att han har bevis på att legosoldater som deltog i Balkan-konflikten var involverade i de systematiska våldtäkterna av bosniska flickor. Och det finns omständigheter som tyder på att en del av soldaterna var svenskar, med kopplingar till Annies förflutna. Med en okänd förföljare efter sig, ger sig trion ut för att avslöja sanningen innan tiden, och deras frihet, tar slut.

Min kommentar
För snart två år sedan läste jag första delen, De korrupta, i den här serien och jag var väl inte helt övertygad. I alla fall så har den här andra delen förblivit liggande på min läsplatta och faktiskt inte lockat alls. Eftersom jag i år fokuserar på att läsa klart serier så kom denna till slut överst i att-läsa högen.

Boken utspelar sig ca tio år efter De korrupta, 1997-1998. Jag får ingen som helst känsla av tiden, det kunde ha varit precis när som helst. Dessvärre kommer jag inte ihåg speciellt mycket från första boken och det refereras ofta till händelser och personer från den.

Tyvärr känns det lite som att jag skulle kunna kopiera in vad jag skrev om De korrupta, även här är det på tok för många namn och karaktärer, för många trådar och för många kopplingar mellan trådarna. Många karaktärer är inte alltid ett problem, men när de är så flyktigt och grunt tecknade som här så kan jag helt enkelt inte hålla isär dem. De blir bara namn. Alla trådar och kopplingar gör att det blir rörigt. Det är också alldeles för mycket politik inblandat, det är inte något jag uppskattar. Jag har alltid trott att jag är en konspirationsteoretiker, men jag får faktiskt se mig slagen här.

Precis som i första boken så blev alla ć ett ?, men den här gången provade jag att byta teckensnitt. Jag lyckades hitta några där alla tecken fanns, men då blev det tyvärr ett mycket mer svårläst sådant.

Jag skulle gärna ha velat veta hur Annie och Max klarade sig i alla dessa år, ekonomiskt då. De jobbade inte och såvida de inte hade massor av kontanter som de tog ut innan de flydde så borde man inte kunna leva utan nya pengar i nästan tio år. Inte ens i Grekland.

Kanske berodde den upplevda rörigheten på att jag mest läste korta stunder, i alla fall tills jag kommit ungefär halvvägs. Men om man måste ägna åtta sidor åt att förklara upplösningen så känner jag att man gjort det för krångligt. Temat är dock oerhört intressant.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 2,71 (beräknat på 7 betyg).
Goodreads hade den 3,25 i genomsnitt (beräknat på 4 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Listan: Zellys bokblogg och Tidningen Kulturen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 23 juni 2015

Tematrio - Landsbygden

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans uppgift: Berätta om romaner som utspelar sig på landsbygden, svensk eller utrikisk.

Landsbygd är ju lite diffust, men dessa torde platsa.

1. Norrlands svårmod av Therése Söderlind är en mystisk och mörk bok, om hur illa det kan gå om man inte pratar med varandra.

2. Gården av Tom Rob Smith är en klassisk vad-är-egentligen-sant bok. Utspelar sig, för det mesta, på landsbygden utanför Falkenberg.

3. Kara Kush av Idries Shah handlar om Rysslands ockupation av Afghanistan 1979 och afghanernas motstånd, när de blev bortglömda av världen. Snötyngda berg och ödsliga öknar.

Top Ten Tuesday: Favoriter


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är In honor of 5 years of Top Ten Tuesday (our first Top Ten Tuesday debuted June 21, 2010) -- My Ten Favorite Top Ten Topics We've Ever Done In The Past 5 Years.

Jaha. Det här blir ju inte lätt. 138 stycken Top Ten Tuesday har jag varit med på och att plocka ut mina tio favoriter är en omöjlig uppgift. Därför tänker jag välja de ämnen som varit mest populära. Det kan man ju också kalla för en typ av favoriter.

Siffran inom parentes är antalet visningar. Jag tycker själv att en del siffror låter väldigt höga, men detta är vad som finns i statistiken.

1. Topp Tio böcker jag rekommenderar mest (5651) 2013-03-26
2. Topp Tio böcker jag rekommenderar till någon som inte läser deckare (1015) 2012-01-17
3. Topp tio böcker att läsa under 2013 (814) 2013-01-01
4. Topp tio böcker av Stephen King (302) 2012-07-03
5. Topp Tio böcker som får mig att gråta (161) 2014-02-04
6. Topp Tio uppskattade/ovanliga namn på karaktärer (150) 2013-10-22
7. Topp Tio böcker jag läst hittills under 2013 (145) 2013-06-25
8. Topp Tio rekommendationer till den motsträviga King-läsaren (138) 2013-11-19
9. Topp tio bokliga mål för 2014 (137) 2014-01-07
10. Topp Tio kick-ass hjältinnor (136) 2012-10-30

måndag 22 juni 2015

Film: Micke & Veronica

Titel: Micke & Veronica
Originaltitel: -
Genre: Komedi
Regissör: Staffan Lindberg
Manus: Jimmy Lagnefors (bok)
Skådespelare: Izabella Scorupco, David Hellenius, Suzanne Reuter, Claes Ljungmark, Philip Zandén
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: Sverige
Längd: 99 min
Serie: -
Såg den på TiVo 6 juni 2015





Handling
Ensamstående rik läkare (Veronica) träffar ensamstående fattig hantverkare (Micke) när Veronica planerar att renovera sitt kök. De blir kära och bestämmer sig för att åka på semester, tillsammans med de fyra barnen (två var) till Veronicas överklassföräldrars sommartillhåll i Bohuslän.

Min kommentar
Även om svenska komedier inte alltid blir så lyckade så är jag ändå väldigt svag för dem. Till skillnad från amerikanska komedier så brukar jag oftast känna igen mig och igenkänningsfaktorn är ju en stor del i hur kul det egentligen blir.

Den här filmen är precis så där smårolig och småputtrande som de brukar bli. Inte speciellt många gapskratt, utan mer små fniss. Oftast lite generade, eftersom jag känner mig illa till mods över hur karaktärerna agerar.

Trots Mickes och Veronicas passionerade förhållande så slår det inga gnistor om paret, de känns mer som något tryggt och invant. Jag tycker ändå att både David Hellenius och Izabella Scorupco gör det väldigt bra, det är bara kemin mellan dem som kanske inte känns helt rätt.

Egentligen fungerar förhållandet bra ända tills Micke tvingas vara någon han inte är. Och naturligtvis gör Veronicas läskiga föräldrar, hämtade direkt från helvetet, saken ännu värre. Filmen illustrerar alla tänkbara fördomar som kan finnas mellan överklass och arbetarklass, på ett väldigt bra och roligt sätt. Är det verkligen så att lika barn leka bäst, alltid?

Fotot är vackert, men det kan ha att göra med att en stor del av filmen utspelar sig på Västkusten, i Bohuslän. Det får mig att plötsligt längta efter räkor, vitt vin och segelbåtar. Inte nödvändigtvis samtidigt.

Även om det blir väldigt pinsamt och ibland nästan hysteriskt, som när Mickes pappa plötsligt dyker upp, så gillar jag replikskiftena och de komiska poängen sitter där de ska. Filmen blir kanske lite övertydlig vid vissa tillfällen och som vanligt när det gäller komedier så är det otroligt förutsägbart. Men det gör inget. Det är lättsamt, roligt och man vet vad man får.



Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 331 betyg).
IMDb hade den 5,5 i genomsnitt (beräknat på 472 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

Allt om TV-serier 12: En som var så dålig att jag slutade titta

Det finns faktiskt ett fåtal serier som jag slutat titta på. Den främsta anledningen är nog att det hela blivit lite uttjatat, men inte direkt dåligt. Men det finns en TV-serie som jag bara klarade ungefär 15 minuter av, sedan var jag tvungen att byta kanal. Kommissarien och havet var (är?) så usel att den helt enkelt inte går att titta på. Största anledningen är dubbningen. Är det något jag avskyr som pesten så är det dubbning. Det är en gåta att de lyckats kontraktera så många fantastiska skådespelare...

söndag 21 juni 2015

En smakebit på søndag: [buzz]

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Iliaden går så sakteliga framåt, en sång varje dag är ungefär vad jag mäktar med, men den är förvånansvärt bra. Den är ju trots allt nästan 3000 år gammal...

För att bryta av den något tunga daktyliska hexametern så läser jag en "vanlig" bok vid sidan om och nu har turen kommit till andra delen i serien om HP Pettersson, [buzz] av Anders de la Motte. Så här börjar den.
I två snabba språng var han över henne.
     Hon hann inte ens reagera innan han slitit upp henne ur stolen. Hennes rygg mot väggen, hans ena hand i ett stenhårt strupgrepp runt hennes hals - så hårt att hennes tåspetsar lyfte från den mjuka mattan.
     Porslinsskrammel och förskräckta skrik från de övriga gästerna - men han sket i vilket. Loungen låg på sjätte våningen och det skulle dröja minst tre minuter innan hotellets säkerhetspersonal hunnit dit. Tre minuter var mer än tillräckligt för att han skulle hinna göra det han var tvungen att göra.

lördag 20 juni 2015

"Señor Peregrino" av Cecilia Samartin

Genre: Drama
Antal sidor: 378
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Tarnished beauty
Översättare: Maria Cederroth
Serie: Peregrino 1
Förlag: Bazar Förlag
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 juni 2015






Första meningen: Det var inte första gången en flicka ropade våldtäkt när magen blommade ut över kjollinningen.

Baksidetext
Jamilet, en sällsynt vacker flicka i en dammig mexikansk by. Men under kläderna bär hon en hemlighet, från ryggen ner till benen, vrider sig ett ohyggligt födelsemärke, som att hon har blivit gripen av djävulens hand. Med falska papper och förhoppningen om ett normalt liv flyr Jamilet till USA. Hon tar arbete på ett mentalsjukhus och får ta sig an den gamle Señor Peregrino. En udda och mystisk herre, som kräver att Jamilet lyssnar på hans historia, i utbyte mot att han inte avslöjar hennes illegala vistelse. När Señor Peregrino tar henne tillbaka till sin ungdom, då han påbörjade sin pilgrimsvandring till det legendariska Santiago de Compostela förändras allt. Señor Peregrino är en poetisk och överraskande berättelse om att aldrig mista tron på kärleken. Om att våga leva på den sköra linjen mellan fantasi och verklighet.

Min kommentar
Den här boken vann jag för snart två år sedan. Just då var Cecilia Samartin väldigt i ropet och jag läste om hennes böcker i stort sett varenda dag. Ändå har boken blivit stående i bokhyllan och i år tog jag med den i min boktolva, så den säkert skulle bli läst.

Ibland hittar man bortglömda guldkorn och detta är precis en sådan bok. Jag är såld nästan ända från start. I början går det undan på riktigt, vi får bara veta tillräckligt för att ha en bakgrund till varför Jamilet smiter över gränsen till USA. Det passar mig utmärkt, trots allt så är det ju inte den här delen av berättelsen som är den viktiga. Det enda som egentligen stör mig är att jag inte vet när allt utspelar sig. För mig är det ganska viktigt, så jag vet hur jag ska förhålla mig till olika händelser; till exempel förfasas över taskig kvinnosyn eller helt enkelt förklara den med att så var det på den tiden.

Både Jamilets och Señor Peregrinos berättelser fascinerar mig och jag kan inte säga vilken jag tycker mest om. Det jag reagerar på är att vad som händer i Jamilets "romans" verkar gå lite hand i hand med Señor Peregrinos, jag vet inte om det faktiskt är så, men det är en känsla jag får. Boken håller mig i alla fall i ett järngrepp och jag vill hela tiden framåt eftersom jag är nyfiken och måste få veta mer och vem är egentligen Señor Peregrino?

Det är långsamt, men ändå spännande och stämningen är nära nog magisk. Detaljer och miljöbeskrivningar hålls på en lagom och angenäm nivå. Jag blir aldrig uttråkad.

Tyvärr är boken uselt korrekturläst och ibland är det nästan omöjligt att reda ut vad som egentligen ska stå där. Förutom det så är boken väldigt välskriven och en riktigt bra historia. Just nu är jag glad att jag redan har andra delen stående, som jag vann i samma utlottning.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,7 (beräknat på 205 betyg).
Goodreads hade den 3,80 i genomsnitt (beräknat på 1 010 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Señor Peregrino: Boklysten, Midnatts ord och En bok om dagen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 19 juni 2015

Men det är ju omöjligt!

Faktum är att det till och med är fullständigt orimligt att tro att man ska kunna stå emot pocketrean som just nu kan hittas på både Adlibris och cdon.

Jag ligger hyfsat bra till när det gäller inköp i år så jag gav mig själv tillåtelse att köpa en "omgång" på varje ställe. Böckerna från cdon verkar ha fastnat någonstans, de sägs vara skickade och fakturan kom för ett par dagar sedan, men några böcker har inte dykt upp. De får helt enkelt vänta med att bli presenterade.

På Adlibris blev det i alla fall Jakthundarna av Jørn Lier Horst, You had me at hello av Mhairi McFarlane, Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman och Plan B av Jonathan Tropper.

torsdag 18 juni 2015

En tisdagsutmaning om det som skrämmer

Den här veckan handlar det om skräck på Kulturkollo.

Vilket är ditt allra bästa blodisande tips i sommarnatten? En film? En bok? En spökhistoria berättad av någon särskilt skrämmande berättare?

Oj, oj, oj, min favoritgenre! Då blir det svårt, men på ett helt annat sätt än vad det brukar. Jag har ju så många tips... alltså fuskar jag lite. Det blir både bok och film, dessutom både nytt och gammalt.

Den absolut läskigaste bok jag läst är Varsel (The Shining) av Stephen King. Det var omöjligt att lägga ifrån sig boken innan den var slut. Den enda bok som till och med fått följa med in på toaletten. En lite nyare bok, som faktiskt fick mig att till och med må illa, är Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård. Kanske inte det läskigaste jag läst, men definitivt det äckligaste.

Sedan har vi ju nästan allt av Stephen King, det mesta han skrivit är både bra och otäckt. Som Christine, Cujo, Död zon, Jurtjyrkogården, Lida, Om en Buick 8, Signal, Under kupolen...

Den första film som skrämde livet ut mig på riktigt var Poltergeist (1982) och jag vågade inte gå ner i källaren på tre månader efter att jag sett den. Jag har sett att det tydligen är en re-make på gång, men om den är lika läskig vet jag ju inte. En lite nyare film är The Conjuring (2013), den handlar om paret Warren som hjälper en familj som terroriseras av demoner. Eller liknande.

Och så har vi ju The Others (2001), Paranormal activity (2007), Sjätte sinnet (1999) Saw (2004) och alla gamla klassiker som Stilla natt blodiga natt (1974), Seven (1995), alla Alien-filmerna (1979-1997), När lammen tystnar (1991), Psycho (1960), Exorcisten (1973), Fredagen den 13:e (1980), Carrie (1976), Huset som Gud glömde (1979), Alla helgons blodiga natt (1978), Rosemarys baby (1968) och så vidare.

21 påståenden om mig

Ja, jag kan lika gärna erkänna. Jag är beroende av de här små listorna/enkäterna, de är så otroligt bra att ha när man inte orkar hitta på något annat. Den här hittade jag hos Kattugglan. Förra sommaren faktiskt.

Jag heter Monika.
Jag är för tillfället uppgiven, men ändå ganska glad.
Jag är bra på problemlösning.
Jag tycker inte om lever. Hur kan man äta kroppens giftcentral?
Jag är dålig på att inte köpa fler böcker.
Jag läser nästan varje ledig stund.
Jag gillar när en bok eller film överraskar mig.
Jag sjunger egentligen inte ens hellre än bra.
Jag älskar mina nära och kära.
Jag är inte speciellt bra på att ha tålamod.
Jag föredrar skugga framför sol.
Jag tycker om katter, men har tyvärr ingen nu. De ska inte bo i lägenhet.
Jag är beroende av ostbågar (förutom böcker då).
Jag har på mig mysbyxor och t-shirt. Alltid när jag är hemma.
Jag dricker väldigt mycket vatten.
Jag lyssnar på musik ibland, men helst lyssnar jag på tystnaden.
Jag blir arg på folk som avbryter mig när jag är mitt uppe i något.
Jag blir rädd av mycket, men mest skrämmer nog intoleranta människor mig.
Jag önskar att min sambo kunde fatta att det inte alls är farligt att vistas i Australien.
Jag är pinsamt dålig på att släppa kontrollen.
Jag är uppväxt i en liten, liten by nästan precis mellan Göteborg och Borås.

onsdag 17 juni 2015

"Går i alla gårdar" av Ulla Bolinder

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 273
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Förlaget Orda
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: e-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 28 maj 2015






Första meningen: I oktober 1957 fick jag veta att en kvinna hittats mördad i byn där min äldre syster Signe bodde med sin man och deras nioåriga dotter Ingrid.

Baksidetext
Året är 1957. I en liten uppländsk by sprider sig rädslan och oron när en av byns kvinnor hittas misshandlad och död på en äng. Vem kan ha gjort sig skyldig till detta illdåd? Polisen har inga spår efter förövaren och i byn växer sig skvallret allt starkare.

Min kommentar
Den här boken lät väldigt intressant när jag läste om den i ett mejl från författaren. Små byar och skvaller är något jag är uppfödd med, även om vi aldrig drabbades av något mord. Eftersom jag också är svag för svenska deckare så ville jag gärna läsa den.

Min bedömning av boken är säkert inte helt rättvis, helt enkelt på grund av att den beskrivs som en deckare. Vilket den inte är. Trots att den står klassad som det överallt där jag tittar. Det här är ett tidsdokument över slutet av 50-talet och i stort sett även en uppväxtskildring då barn står för större delen av berättelsen. Men deckare är det inte, jag hittar inte tillstymmelse till utredning och egentligen får vi inget konkret resultat.

I korta kapitel får vi veta vad i stort sett alla invånare i den lilla byn tror och vad de egentligen tycker om varandra. Till slut är vi uppe i 37 berättare, de flesta med bara ett enda kapitel. Vad de här kapitlen är vet jag inte riktigt, det kan i alla fall inte vara polisförhör. Ingen polis skulle låta någon pladdra på så där om allt och inget. Även två poliser får komma till tals, men de kapitlen ger inte speciellt mycket i utredningssynpunkt, man vet inte ett dugg mer när kapitlet är slut utan det står och stampar på samma fläck. Den nio-åriga Ingrid har fått nästan vartannat kapitel och vi får veta allt om henne; hur hon samlar på bokmärken, funderingar om varför djur och människor finns, hur hon hoppar hage, vilka ramsor de tycker om, dockorna hon leker med, vad de har i badrumsskåpet och så vidare. Tyvärr är det ännu en nackdel för mig. Jag är inte speciellt glad i barn som berättare, det blir ofta alldeles för pratigt och ostrukturerat.

Däremot tycker jag att barnens röster är väldigt trovärdiga, tankarna är flyktiga och trådar tappas hela tiden. Precis så är det ju. Jag kom också plötsligt ihåg saker som jag trodde att jag hade glömt bort, som sagan om de vilda svanarna. Jag älskade den när jag var liten och den lilla sagoboken var fullständigt sönderbläddrad. Tidsmarkörerna är ljuvliga och trots att jag inte var född i slutet av 50-talet så känner jag känslan av att faktiskt vara där.

Om du vill ha en rafflande deckare så kan jag inte rekommendera den här boken, men om du vill ha en fantastisk berättelse om hur en nio-åring ser på världen och en resa tillbaka till 50-talet så tycker jag absolut att du ska läsa den.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,0 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 1 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Går i alla gårdar: Ewelinas Bokblogg och Bokpool.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 16 juni 2015

Tematrio - Stockholm

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans uppgift: Berätta om tre romaner som utspelar sig i vår huvudstad.

Många (eller nästan alla) av de deckarserier som jag läser utspelar sig i Stockholm, men de brukar inte vara speciellt beroende av miljön. Därför tänkte jag göra det lite svårt för mig och välja något helt annat...

1. Stockholms undergång av skrivarkollektivet Fruktan är en samling noveller som, ja, handlar om Stockholms undergång. På många varierande sätt. Zombies. Pest. Monster. Väderfenomen. Kometer.

2. Jens Lapidus Stockholm noir-serie skulle jag nog säga är väldigt beroende av sin bakgrund.

3. Helt ärligt så kommer jag inte ihåg exakt hur mycket Stockholm det är med i Sömnen av Ulf Lundell, men jag tror det är den av hans böcker som i alla fall mestadels befinner sig där.

Top Ten Tuesday: Böcker på min sommarläslista


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Books On My TBR For Summer 2015.

Som vanligt är det så att min sommar redan har börjat så sommarläslistan är följaktligen också påbörjad. Dessa böcker hoppas jag hinna med.

1. Sandmannen av Lars Kepler. Fjärde delen om Joona Linna. Detta kan bli min sista Kepler.

2. Britt-Marie var här av Fredrik Backman. Ja, nu är det dags. En sommar utan Backman är ingen sommar.

3. Rörgast av Johan Theorin. Fjärde och sista delen i Ölandskvartetten.

4. Iliaden av Homeros. Ska jag äntligen få pricka av den här boken som läst?

5. Gone girl av Gillian Flynn. Förmodligen är jag sist i hela världen med att läsa denna och jag glömmer hela tiden bort att den finns. Jag vill ju så gärna se filmen...

6. Doppler av Erland Loe. En helt ny författare för mig. Han ska tydligen vara kul.

7. Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson. Femte och senast utgivna i serien om Fredrika Bergman. Jag vet inte om det kommer fler...

8. En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. Detta är också en ny författare för mig, men boken har jag hört väldigt mycket om. Den borde passa mig.

9. Död i skugga av Anne Holt. Femte och senast utgivna i serien om Yngvar Stubø och Inger Johanne Vik. Jag vet inte om det kommer fler...

10. Mercurium av Ann Rosman. Fjärde delen om Karin Adler. Ska bli spännande att se hur stor roll hon har i denna.