Sidor

lördag 30 april 2016

"Ett andra liv" av S.J. Watson

Författare: S.J. Watson
Titel: Ett andra liv
Genre: Thriller
Antal sidor: 395
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Second life
Översättare: Mia Ruthman
Serie: -
Förlag: Bazar
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 april 2016




Första meningen: Jag går uppför trappan, men dörren är stängd.

Baksidetext
Hur väl kan du egentligen någonsin lära känna en annan människa? Och hur långt skulle du gå för att få reda på sanningen om någon du älskar?

När Julias syster blir brutalt mördad blir hon fast besluten att ta reda på varför. Men hennes sökande utvecklas snabbt till en upptäcktsresa genom sina mörkaste inre lustar. När hon blir involverad i en relation på nätet med en farlig främling tappar hon bort sig själv… förlorar kontrollen… kanske kommer hon förlora allt. Hennes sökande efter svar kommer att äventyra hennes äktenskap, hennes familj… och hennes eget liv.

Min kommentar
För lite drygt två år sedan läste jag Watsons debutroman, Innan jag somnar, som för mig var en typisk kryper-under-skinnet-bok. Ända sedan dess jag har längtat så efter den här boken. Tyvärr så blir jag en aning besviken. Jag får inte alls samma olustkänsla, vilket kan bero på att jag blir mer arg än rädd.

Jag har allvarliga trovärdighetsproblem redan från början och då speciellt när det gäller huvudpersonen Julia. Hon är mer än lovligt korkad och på något sätt känns hon lite som en mans fantasi om en drömkvinna; naiv, lättlurad, godtrogen och beredd att göra vad som helst för mannens skull. Är det verkligen möjligt att någon, år 2015 (då boken skrevs) kan vara så oförsiktig och aningslös på nätet?

Efter drygt 150 sidor är det mest spännande som hänt det som jag ger prov på i smakebiten (se länk nedan). I stort sett händer absolut ingenting, vi kommer inte framåt överhuvudtaget utan allt bara ältas och ältas. Allt upprepas i det oändliga och detaljnivån är smått irriterande. Allt eftersom boken fortsätter blir allt bara mer och mer fantastiskt, i betydelsen otroligt. Det hjälper inte alls att jag inte gillar en enda av karaktärerna. De är faktiskt ungefär lika korkade allihop.

Det tar sig lite i andra halvan, spänningsmässigt, tyvärr inte alls när det gäller trovärdigheten. Dessvärre är det lite för sent och jag är egentligen inte alls nyfiken på hur det ska gå. Större delen av boken väntade jag bara på att få veta om jag hade rätt. I stort sett var det som jag trodde, men jag förstod bara inte anledningen. Motivet är för övrigt ganska långsökt. Men OK, det finns galningar. Jag läser om dem i tidningen varje dag.

Slutet överraskar mig, men inte på ett positivt sätt. Det är fullständigt intetsägande, nästan som om författaren helt enkelt inte orkade med sin berättelse längre. Det kan också bero på att jag faktiskt inte bryr mig ett dugg om Julias öde.

Detta är alltså ännu en historia om en hjälplös och förvirrad kvinna, på ett sätt kan jag tycka att hon får vad hon förtjänar och faktiskt vill ha. Hon får inte alls ett andra liv, som titeln antyder, utan hon bara går från det ena beroendet till det andra och, helt ärligt, jag kan varken tycka om eller tycka synd om henne.

Det är lite svårt att sätta betyg på boken, en av anledningarna är att jag helt verkar ha missat att detta är något som man skulle kunna kalla en erotisk thriller. En genre jag inte gillar alls. Jag kan bara inte ge den en fyra, men den är ändå läsvärd till slut. Speciellt om man kanske gillar genren mer än vad jag gör.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,66 (beräknat på 6 betyg).
Goodreads hade den 3,21 i genomsnitt (beräknat på 7 575 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ett andra liv: Boklysten, Midnatts ord och Litteraturkvalster.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 29 april 2016

Åh så efterlängtad!

Jag kanske inte alls har nämnt detta, men jag älskar Star Wars. Detta har jag gjort ända sedan jag såg den allra första filmen (del IV, konstigt nog) när den kom till Sverige i slutet av 70-talet. Jag minns fortfarande hur det kändes efter jag hade sett den och gick ut från biografen. Det var som att vara hög på livet (samma känsla som jag fick när jag första gången åkte Balder på Liseberg).
Tyvärr delar inte sambon min kärlek till den här filmserien (han kallar ljussablarna för lysrör, hädare!), men ofta får han genomlida någon av filmerna (han sover ändå). Speciellt när det kommer en ny. Som nu. The Force Awakens finns nu i mitt hem.

Helst skulle jag vilja se den i kväll, vilket nog i och för sig sambon skulle gilla. Han ska nämligen jobba över. Men jag tror inte att jag hinner se färdigt den innan han kommer (jag vill ju inte titta på den när det är ljust ute och alla ljusreflexer stör bilden) och att bli störd mitt i är inte heller något bra. Hur göra?

Bokbloggsjerka 29 april – 2 maj

Fredag igen och det känns så bra att kunna säga att det som vanligt är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga: Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Jaaaa... det beror ju lite på vad jag räknar som mina hemtrakter. Är det där jag kommer ifrån eller där jag bor? En knepig fråga.

Personligen räknar jag alltid Göteborg med omnejd som mina hemtrakter, även om jag flyttade därifrån för snart tjugo år sedan. Man kan ta flickan ur Göteborg, men aldrig Göteborg ur flickan... eller hur var det?

I Göteborgstrakten utspelar sig massor av böcker och om jag hittar en så köper jag den. Tyvärr är de väldigt sällan bra. En serie jag läst med behållning är Åke Edwardsons om Erik Winter. Från början var det tänkt att den skulle vara tio delar, men plötsligt dök det upp ytterligare två. De har jag inte läst, men de första tio är bra.

En annan bok som utspelar sig i Göteborg är Löftet av Tinka Ullbro, den handlar om Paola som jobbar som barnpsykolog och hon arbetar mest med traumatiserade barn, barn som blivit utsatta för brott. Detta är egentligen också en serie, men jag har bara läst den här första delen.

Egentligen vill jag tipsa om Ann Rosmans böcker också, de utspelar sig (mest) i Marstrand, men ibland är de i Göteborg också. De här böckerna är bara helt fantastiska och de har allihop någon historisk del, till exempel Metta Fock Ridderbielke som lär ha varit den enda kvinna som suttit fängslad på Karlstens fästning. De här historiska bitarna är de som tar mest plats och de som är mest intressanta.

Om man ska kalla Lund för mina hemtrakter så har jag egentligen inte speciellt mycket att komma med. Jag har läst några, men de har inte heller varit något att tipsa om. Så jag förflyttar mig snabbt till Malmö. Mattias Edvardssons bok Där framtidens fötter vandrar är en riktig odyssé i Malmö. Den handlar om Charlie, som reflekterar över sin barndom på åttiotalet samtidigt som vi följer honom i nutid. När jag läste boken (som för övrigt är bra också) blev jag väldigt sugen på att följa Charlies irrfärder.

En annan bok som också utspelar sig i Malmö, men bara på sjuttiotalet är Torbjörn Flygts Underdog. Också en riktigt bra bok, där fortsättningen (som jag inte läst), Outsider, utspelar sig i Lund (tror jag).

torsdag 28 april 2016

Läsplanering maj 2016

Maj är snart här, årets bästa månad. Och det är inte bara för att jag fyller år då... jag lovar. Maj är ju då våren precis har kommit igång ordentligt och hela sommaren ligger framför en, som ett oskrivet blad. Oskrivna blad hoppas jag inte att det finns i de böcker jag har tänkt att läsa under månaden.

Dödens plats av Stephen Booth. Hyllvärmare. Finish That Series Challenge.
Stryparen av Jonas Moström. Hyllvärmare. Finish That Series Challenge
Ni älskar dem inte av Belinda Bauer. Hyllvärmare.
Du går inte ensam av Mari Jungstedt. Hyllvärmare. Finish That Series Challenge
Jellicoe Road av Melina Marchetta. Hyllvärmare. Boktolva. E-bok.

Hett i hyllan #37

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har vi rört oss ungefär en månad framåt (och faktiskt också 1,5 år) och befinner oss i september 2012. Till att börja med.
Sommaren 2012 släpptes första delen i Jonas Gardells serie Torka aldrig tårar utan handskar och eftersom jag oftast gillar Gardell så köpte jag den. Sedan hörde jag att den skulle bli TV-serie så jag väntade med att läsa den. Och jag ville dessutom ha alla tre delarna innan jag började läsa.

TV-serien såg jag och den var lika fantastisk som jag misstänkte. Men jag hade fortfarande inte andra och tredje delen i bokform. De delarna köpte jag först på bokrean 2014. Nu står alla tre här i hyllan och väntar. På vadå? Jo, jag hade ju tänkt att läsa dem i Pocketlovers Tre på tre-utmaning 2015, men det blev aldrig någon eftersom hennes dotter blev sjuk. Då blev böckerna bara stående. Jag hoppas ju fortfarande att Pocketlover ska komma tillbaka. Annars får jag väl läsa dem ändå.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 27 april 2016

Kommande böcker maj 2016

Det är något som är alldeles galet. Hur många nya spännande böcker kan det egentligen komma ut under en månad? Lyckligtvis så är min födelsedag i maj och flera av böckerna här finns på min önskelista.

Det andra ansiktet av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Anders Knutas (13)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2016-05-12
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Formgivaren och fyrabarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad, naken och fastbunden, i sommarhuset i Ljugarn. När ännu en familjefar faller offer för samma extrema våld tvingas Anders Knutas och Karin Jacobsson inse att de jagar en gärningsman som hela tiden byter skepnad - en mördare med två ansikten.

Del 11 och 12 har jag fortfarande inte läst, men de är med på min Finish That Series Challenge så de ska läsas i år.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Vågspel av Ann Rosman
Genre: Kriminalroman
Serie: Karin Adler (6)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2016-05-02
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.

Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.


Jag säger bara: Äntligen!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



I de bästa familjer av Mats Olsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Harry Svensson (2)
Antal sidor: 530
Utgivningsdatum: 2016-05-04
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Mitt i sommarnatten väcks Harry Svensson av att tioåriga Emma panikslaget bultar på dörren. När han öppnar springer hon genast och gömmer sig. Ögonblicket därpå hör Harry två män utanför huset.

Vilka är de? Och vad är det egentligen som odlas i det stora växthuset i skogen? Vad har traktens mc-gäng ihop med den förmögna familjen Björkenstam? Och var finns Emmas föräldrar?


Köpte första delen av den här serien på bokrean. Trodde det var en för mig ny författare, men det visade sig att jag faktiskt har läst en bok av honom; De ensamma pojkarna, som är en helt fantastisk bok.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Prio ett av Emelie Schepp
Genre: Kriminalroman
Serie: Jana Berzelius (3)
Antal sidor: 365
Utgivningsdatum: 2016-05-16
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
En tidig morgon i mars hittas en kvinna svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping. Först på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström som gör allt för att rädda hennes liv. Då ytterligare ett offer hittas går den ohyggliga sanningen upp för honom och han är tillbaka där allt en gång började.

När åklagare Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare börjar även hon se ett obehagligt mönster. Och det som först såg ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt större.

Vem ligger bakom de fruktansvärda morden? Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander är Jana fast besluten att ta reda på sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person från sitt förflutna, en person som tvingar henne att gå långt utanför lagens gränser.


Jag har ju fortfarande inte läst de tidigare böckerna i den här serien, men jag vill ändå ha denna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-05-16
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provence lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev - som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa.

Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provençe.


En bok som har ordet bokhandel i titeln lockar ju förstås.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Den som finner av Stephen King
Genre: Thriller
Serie: Bill Hodges (2)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2016-05-20
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Morris Bellamy är författaren John Rothsteins allra största fan. Han är fullkomligt besatt av den geniförklarade Rothstein och hans romaner om Jimmy Gold. Men Morris är besviken på sin idol. Rothstein har slutat skriva, och sålt sig till reklambranschen. Som straff måste han dö.

Efter att ha skjutit ihjäl Rothstein i författarens eget hem får Morris inte bara med sig pengarna i kassaskåpet, utan också en trave anteckningsböcker som bland annat visar sig innehålla det handskrivna manuset till ytterligare en Gold-roman. Morris hinner precis gömma undan anteckningsböckerna när omständigheterna gör att han hamnar i fängelse för ett annat brott.

Åratal senare finner en liten pojke vid namn Pete Saubers den undangömda skatten. En skatt som visar sig vara livsfarlig att ha i sin ägo. Den pensionerade kriminalaren Bill Hodges får nys om Petes trängda situation, och tillsammans med sina medhjälpare Holly och Jerome dras han in i fallet och i Morris Bellamys vansinne.


Kommentarer överflödiga.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Tiggaren av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: Emma Sköld (5)
Antal sidor: 360
Utgivningsdatum: 2016-05-23
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Varför vill någon till varje pris se kriminalinspektör Emma Sköld död? Och vad har det för samband med flera dödsfall av tiggare i Stockholm?

Minnesstunden är känslosam. En ung människa är död, under ofattbara omständigheter. Men i bakgrunden sitter en person som betraktar de sörjande med misstänksam blick. Någon som gör allt för att stanna i det fördolda - även om priset är smärtsamt högt.

Det är obehagligt aktuellt och fruktansvärt engagerande när Stockholms tiggare faller offer för vad som verkar vara en psykopatisk seriemördare.


Har inte läst förra delen, men vad spelar det för roll...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Tre minuter av Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Kriminalroman
Serie: Ewert Grens (7)
Antal sidor: 568
Utgivningsdatum: 2016-05-24
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Han infiltrerade grov organiserad brottslighet hela vägen in i fängelse. Han avslöjades innanför murarna, lämnades att dö. Han behövde tre sekunder för att överleva.

Tre år senare är Piet Hoffmann fortfarande på flykt med sin familj- hans älskade fru Zofia som han inte längre kan ljuga för, och sönerna Hugo och Rasmus.

Långt ifrån Sverige har han nu på amerikanska polismyndighetens uppdrag infiltrerat sig djupt in i kokainmaffians hjärta. Han ska, igen, möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången kämpar de på samma sida. Och skillnaden mellan liv och död är tre minuter.


Jag hade ju egentligen bestämt mig för att inte läsa fler i den här serien (egentligen trodde jag att det inte skulle bli fler), men...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Blindgång av Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: William Wisting (10)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-05-26
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En kall januarinatt försvinner taxichauffören Jens Hummel spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.

Wistings dotter Line, som tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn, har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, Frank Mandt, som polisen länge misstänkt för diverse skumraskaffärer. Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet finner de en revolver och en mycket stor summa pengar med missfärgade kanter.

Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line anser att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.

Wisting ställs inför ett svårt val - ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?


Jag väntar ju i och för sig fortfarande på att de sex första delarna ska översättas...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Tomma luften av Ann Cleeves
Genre: Kriminalroman
Serie: Shetlandskvartetten (6)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2016-05-31
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är midsommar på Shetlandsöarna, en tid av ljusa nätter och gäckande dimma. Polly, Caroline och Eleanor är vänner sedan universitetstiden och har tillsammans med sina partners lämnat Londons larm och stress för en långhelg på Unst, Shetlands nordligaste ö. De är där för att enligt den shetländska traditionen fira Carolines giftermål med öbon Lowrie. Sent på kvällen efter bröllopsfesten försvinner plötsligt Eleanor. Dagen därpå upptäcker Polly ett mejl från henne, som ser ut som ett självmordsbrev. Men det är något som inte stämmer med brevet, och när Eleanors kropp hittas nära den dramatiska klippkanten tätnar mysteriet.

Kriminalarna Jimmy Perez och Willow Reeves får uppdraget att resa till Unst för att utreda fallet. Innan Eleanor försvann påstod hon att hon sett spöket efter en liten flicka som drunknat på ön på tjugotalet. Enligt Eleanors vänner hade hennes intresse för spöket på Unst verkat närmast som en besatthet - höll hon kanske på att förlora förståndet? Jimmy och Willow får dock snabbt känslan av att Eleanors död är mer komplicerad än så.

Finns det en hemlighet bakom myten om spökflickan? En hemlighet så chockerande att någon flera decennier senare skulle kunna drivas till mord för att förhindra att sanningen kom ut?


Det blir ju väldigt konstigt när en författare fortsätter att skriva på en serie som egentligen bara skulle vara fyra böcker. Detta är då sjätte delen i den här kvartetten...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Operation Frithamn av Monica Kristensen
Genre: Kriminalroman
Serie: Svalbard (3)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2016-05-02
Förlag: Leopard Förlag

Från Bokus
Maj 1942. Två av de allierades skepp är på väg till Nordnorge för att genomföra en riskabel operation: De ska återta Svalbard från tyskarna. I själva verket har Operation Fritham även ett annat syfte, som bara ett fåtal personer känner till. Ombord finns en man som inte är den han utger sig för att vara och han för med sig något värdefullt som till varje pris måste skyddas.

Nästan 60 år senare möts norska, engelska och tyska soldater i en minnesceremoni i Ny-Ålesund för att läka gamla sår. I stället avslöjas blodiga hemligheter om vad som skedde på Svalbard under kriget. Sysselmannen Knut Fjeld måste nu försöka förhindra att en cynisk mördare från det förflutna dödar på nytt.


Förra boken kanske inte var jättespännande, men miljön var ju bara fantastisk.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Köld av Jakob Mjöbring
Genre: Kriminalroman
Serie: Snöserien (1)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2016-05-12
Förlag: North Chapter

Från Bokus
Köld är en samtidspräglad actionroman som utspelar sig under ett par intensiva och iskalla vinterdygn i det allra vackraste av Norrland. Ett brutalt mord i den internationellt präglade biltestarmiljön i det lilla samhället Arjeplog är startskottet för polisen Katja Lyss från specialenheten NOAx som tvingas försöka hantera både extrem kyla och oförklarlig ondska. Katja märker så småningom också att alla genomgripande förändringar av medielandskapet gör att såväl polisarbete som brottslighet tar sig nya uttryck och gör tjänstemännen i uniform till mer eller mindre ofrivilliga medaktörer i det nya mediesamhället.

Köld är den första fristående romanen i en serie om Katja Lyss, en före detta skibum och professionell friåkare som har utbildat sig till kriminalpolis och lämnat storstaden för Umeå. En tjänst inom en specialenhet tar henne till olika brottsplatser i ett vintrigt norra Sverige och ut i Europa.


Detta är ju lite exotisk miljö för mig.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Den osynlige väktaren av Dolores Redondo
Genre: Kriminalroman
Serie: Baztán (1)
Antal sidor: 448
Utgivningsdatum: 2016-05-17
Förlag: Bucket List Books

Från Bokus
Boken innehåller ett starkt inslag av baskisk folktro, och inom den är det kvinnliga dominerande. Inte förvånande då att den unga huvudpersonen kriminalinspektören Amaia Salazar är kvinna. När hon tar sig an fallet tvingas hon återvända till barndomstrakternas konflikter och ruvande hemligheter. De demoner hon trodde sig ha flytt framträder i nya skepnader. Vem eller vad rör sig i skogarna runt floden där flera unga kvinnor hittas döda? Var ligger förklaringen till spåren och tecknen i anslutning till fyndplatsen? I utredningsarbetet ställs Amaia Salazar inför kraven på saklighet och styrkan i de lokala myter som färgar vittnesmålen. Samtidigt brottas hon med ledtrådarna till en upplösning av det familjedrama som utspelar sig på det personliga planet.

Baskisk folktro? Det låter intressant.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Våran hud, vårat blod, våra ben av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-05-20
Förlag: Ordfront Förlag

Från SF-bokhandeln
Våran hud, vårat blod, våra ben innehåller en samling skräckberättelser med omisskännlig John Ajvide Lindqvist-stämning, som utspelar sig i ett samtida Sverige, men precis utanför vårt synfält. Vi får möta en samling vardagliga gestalter - och ett antal mindre vardagliga, såsom spöken, vampyrer, varulvar, mylingar, tomtar, zomibes och så ett havsmonster.

Titelberättelsen, som nominerades till British Fantasy Award för bästa novell, är enligt John Ajvide Lindqvist själv det otäckaste han har skrivit i det korta formatet.


Kommentarer överflödiga öven här.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

"Små svarta lögner" av Sharon Bolton

Författare: Sharon Bolton
Titel: Små svarta lögner
Genre: Thriller
Antal sidor: 408
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Little black lies
Översättare: Lilian Fredriksson, Karl G Fredriksson
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 april 2016




Första meningen: Jag tror att i stort sett varenda människa kan döda ifall omständigheterna är de rätta och tillräckliga drivkrafter finns.

Baksidetext
Vad är det värsta din bästa vän skulle kunna göra mot dig?

Det var visserligen inte mord. Ett ögonblicks ouppmärksamhet, en tragisk olycka och två barn är döda. Dina barn.

Du bor i ett litet ö-samhälle och kan därför inte undkomma kvinnan som har förstört ditt liv. Varje slumpartat möte blir en plågsam påminnelse om vad du har förlorat - din familj, din framtid, din psykiska hälsa. Hur länge dröjer det innan hämndbegäret blir för svårt att motstå? Om du saknar skäl att leva vidare, varför då inte låta dina mörkaste tankar bli till handling?

Så: Vad är det värsta du skulle kunna göra mot din bästa vän?

Min kommentar
Jag har läst alla böcker i serien om Lacey Flint, av samma författare, och tyckt ganska bra om dem. Små svarta lögner hör inte till den serien och är dessutom något helt annat. Personligen är jag ganska nöjd med att slippa Lacey Flint och den turkosögda Mark Joesbury.

Boken har tre berättarröster; Catrin, Callum och Rachel, något som jag inte brukar uppskatta speciellt mycket. Skillnaden i den här boken är att alla berättar sin historia en i taget, inte samtidigt. Det är dessutom väldigt korta överlappningar mellan de tre olika (ja, de är olika) berättelserna. Det är inte bara själva olyckan som är huvudhandlingen utan det tillkommer ett mysterium med små pojkar som försvinner.

Catrin är den som börjar, det är hennes två barn som dödats i en olycka. Kärnordet här är olycka. Något som Catrin inte alls verkar bry sig om eller i alla fall tycka är av underordnad betydelse. Visst förstår jag att det är hemskt att förlora sina barn, men Catrin är faktiskt inte riktigt frisk och jag undrar lite över hur mycket hjälp hon fick efter olyckan. Det är ganska långsamt där i början och ibland känns det mer som en turistbroschyr än en thriller. Vi får också veta en del om Falklandsöarnas historia och ett tag känns det som om jag sitter i skolbänken igen. Missförstå mig inte, det är intressant, men väldigt långsamt. Sidospåret med valarna förstår jag inte, kanske är det för att etablera Catrins personlighet. Catrins berättelse får mig också att fundera över varför Callum är så speciell.

Callum är näste man till rakning och nu får vi veta vad som är speciellt med honom. Inget som gör mig särskilt förvånad. Här blir det lite väl många utvikningar, speciellt till Falklandskriget tio år tidigare. Jag gillar inte Callum alls. En del kanske charmas av hans envishet, själv tycker jag att han är ett kräk. Faktum är att jag tappar intresset lite under Callums del.

När Rachel tar över stafettpinnen så blir det intressant igen och hennes historia är gripande på många sätt. Hon gör mig mest ledsen när hon nästan aldrig kallar sin yngsta son vid namn (sorgligt nog så känner jag faktiskt en sådan mamma), hon i stort sett avpersonifierar honom. Jag ser nog Rachel som ännu ett offer.

Detta är en berättelse om tre personers otroliga lidande, på tre helt olika sätt. Miljön är fantastisk och den där kargheten tilltalar mig, i både natur och människor. Men jag hoppas verkligen att öbefolkningen inte är så inskränkt i verkligheten. De beter sig på ett helt osannolikt korkat sätt och i själva verket borde de agera precis tvärtom. Jag vet vilka jag tycker är de ondaste människorna i den här historien. Jag har generellt väldigt svårt att ta till mig detta med att skydda sina nära och kära till varje pris och nu vill jag inte läsa fler böcker om hämndlystna människor.

Innan slutet kommer har jag kanske inte anklagat alla öbor för barnens försvinnande, men några av dem har jag allt pekat ut. Slutet gör mig nästan andlös och det får mig att fundera över om Rachel visste sanningen hela tiden. Ja. Det tror jag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,7 och genomsnittet 3,54 (beräknat på 61 betyg).
Goodreads hade den 4,01 i genomsnitt (beräknat på 4 225 betyg).
Jag ger den 4,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Små svarta lögner: Johannas deckarhörna, Läsa och lyssna och enligt O.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 26 april 2016

Veckoutmaning: Min bästa Shakespeareupplevelse


Veckans utmaning på Kulturkollo: Shakespeare.

Vilken är din bästa Shakespeareupplevelse?

Det är väl lika bra att erkänna direkt. Shakespeare har aldrig tillhört mina favoriter. Precis som jag alltid har haft svårt för att läsa poesi och pjäser.

Detta är inte mitt bästa Shakespeare-minne (det kommer sedan), men om jag inte tar med den här upplevelsen också så blir inlägget så väldigt kort... Någon gång i slutet av 80-talet åkte jag med jobbet till en av våra leverantörer. Jag kommer inte riktigt ihåg var själva firman låg, men vi bodde i Stratford-upon-Avon. En av kvällarna var vi i London och tittade på Richard III. Jag minns inte jättemycket av det heller, men de som klagar över nutidens filmvåld och våldsamma spel borde ta en titta på det här teaterstycket. Från slutet av 1500-talet. Många av mina kollegor somnade. Själv höll jag mig vaken, men gillade det gjorde jag inte.

Min bästa upplevelse som har med Shakespeare att göra är nog när jag pluggade engelska i slutet av 90-talet. Jag har ju som sagt aldrig gillat det där med att läsa poesi, men under en lektion så läste vår lärare lite... ja, vad det nu var, av Shakespeare. Det var något helt annat när någon som visste hur man skulle läsa läste och faktiskt så gillade jag det.

Och min absoluta Shakespeare-favorit:
"What's in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet."

Tematrio - Parrelationer

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans tema: Berätta om tre "starka" romaner som handlar om parrelationer.

Ja. Jag läser ju inte så där jättemånga böcker med "starka" parrelationer, i alla fall inte så som jag tolkar det. Alltså gör jeg en lite... friare tolkning. Kanske. Jag vet inte. Vad är egentligen en "stark" parrelation?

1. Dit drömmar färdas för att dö av Mattias Edvardsson beskriver inte någon sund relation. Inte på något sätt. Hemskheterna eskalerar och kulminerar i mordet på en liten pojke. Bygger på Bobby-fallet, men är författarens tolkning av vad som kanske hände.

2. I fyra par skor av Detta Prada handlar det inte bara om paret Elektra och Fabio, men det är de som är de egentliga huvudpersonerna. Väl. Visar hur det kan gå när man försöker förverkliga sig själv. Så till den milda grad.

3. Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson handlar om relationen mellan Per och Hanna (och Pers mamma). Man kan väl kalla detta faction och historien handlar om Yngsjömordet 1889.

Top Ten Tuesday: Bokmalsglädje


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Top Ten Bookworm Delights.

Det torde finnas hur många som helst, ändå är det lite svårt att dra upp tio stycken ur hatten, men jag gör ett försök.

1. När någon gillar boken jag rekommenderat lika mycket som jag själv gör. Eller mer.
2. När jag hittar en länge eftersökt bok, antingen på antikvariat eller som nyutgåva.
3. När jag bläddrar igenom utgivningskataloger.
4. När jag ligger i soffan i bokrummet och bara njuter av att omges av alla böcker.
5. När jag precis läst ut en bok och inser att detta är en ny favorit.
6. När jag kan sitta ute på balkongen och läsa.
7. När det dimper ner ett bokpaket av vilken sort som helst.
8. När en favoritbok refereras till i en annan bok.
9. När jag träffar någon jag kan prata böcker med.
10. När jag ser någon annan på bussen/tåget som också läser.

måndag 25 april 2016

Film: Spectre

Titel: Spectre
Originaltitel: Spectre
Genre: Action
Regissör: Sam Mendes
Manus: John Logan, Neal Purvis, Robert Wade, Jez Butterworth
Skådespelare: Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Ben Whishaw
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: UK | USA
Längd: 148 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 8 april 2016




Handling
Ett kryptiskt meddelande från det förflutna skickar James Bond på ett tufft uppdrag i Mexico City och slutligen Rom, där han möter Lucia Sciarra, den vackra änkan till en ökänd brottsling. Bond infiltrerar ett hemligt möte och avslöjar förekomsten av den lömska organisationen känd som SPECTRE.

I London ifrågasätter Max Denbigh, den nya chefen för Centrumet för nationell säkerhet, Bonds agerande och utmanar MI6, som leds av M. Bond anlitar i hemlighet Moneypenny och Q för att hjälpa honom att hitta Madeleine Swann, dotter till hans gamla fiende Mr White, som kan ha ledtråden till att reda ut nätet bakom SPECTRE. Som dotter till en mördare förstår hon Bond på ett sätt som de flesta andra inte kan.

När Bond beger sig mot hjärtat av SPECTRE får han kännedom om ett skrämmande samband mellan sig själv och fienden han söker

Min kommentar
Jag är uppväxt med Roger Moore som James Bond och även om jag kanske inte tycker att han är den enda, rätta James Bond (även Sean Connery och Pierce Brosnan går bra) så är typen det. Jag vill ha en chamerande, brittiskt artig och rolig agent, som dödar med glimten i ögat.

Egentligen vet jag inte varför jag fortsätter titta på de här filmerna, för inget av ovanstående finns med i dem. James Bond är nu bara en riktigt hårdkokt, våldsam och humorbefriad man som, för mig, är helt utan sex appeal. Kanske mest beroende på att jag inte hittar några som helst försonande drag hos honom.

Den här gången bestämde jag mig för att jag skulle titta på filmen som en "vanlig" film, det hjälpte en del, men jag har svårt för våld bara för våldets egen skull. Det låter kanske konstigt, men lite humor medan de slår ihjäl varandra gör det bättre, i mina ögon.

Mitt största problem med den här filmen (och kanske egentligen alla andra Bond-filmer) är alla dessa kvinnor som bara faller som furor där Bond går fram. Speciellt hon som, på grund av Bond, just precis har blivit änka. Det tar liksom bara några minuter från de träffas för första gången (när Bond brutit sig in i hennes hus) tills de hamnar i säng. Jag förstår ju att trovärdighet inte är de här filmernas högsta prioritet, men det måste ju liksom finnas gränser. Det finns på tok för många vackra lättcharmade kvinnor som behöver hjälp i de här filmerna. En hel del andra detaljer som slåss mot trovärdighetsfaktorn finns, bland annat att Bond och hans kvinnliga sällskap för stunden verkar vara helt ensamma på ett väldigt långt tåg.

Temat, övervakning, är väldigt aktuellt och skrämmande. Vem gör vad med den information som finns? Filmen är väldigt mörk, nästan desperat, och om inte minnet sviker mig så har väl alla Bond-filmer med Daniel Craig varit det. Till och med fotot är mörkt och filmen formligen andas hopplöshet och desperation. Det är tyvärr inte speciellt mycket fräck teknik, som det väl brukar och ska vara. Det mesta känns gammalt.

För mig har den här filmen inget som kännetecknar de Bond-filmer jag är van vid och vill ha, men som en vanlig actionrulle har den ett visst underhållningsvärde. Men varför sååååå lång?



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 300 betyg).
IMDb hade den 6,9 i genomsnitt (beräknat på 249 214 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 24 april 2016

En smakebit på søndag: Middagsmörker

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har varit mycket annat den senaste tiden och jag har nog inte läst riktigt så mycket som jag skulle ha önskat. Trots långa bussresor. Och nu i helgen har det inte blivit speciellt mycket heller, eftersom vi varit och hälsat på min familj. Men nu ska allt nog återgå till det normala.

Boken jag läser nu är Middagsmörker av Charlotte Cederlund, som ska vara en blandning av samisk mytologi och fantasy.

Min smakebit kommer från sida 106.
Ráijá har precis trugat på mig en extra portion linsgryta när Olivia kommer för att hämta mig. Jag är fortfarande både blåspräcklig och trött. Efter samtalet med Olivia igår hade jag svårt att somna. Borri noaidi och Nåjdernas råd snurrade i vilda serpentiner i mitt huvud och det var först långt efter midnatt som jag somnade av ren utmattning.
     Trots det ger tanken på att få träffa Olivias pappa mig ny energi. Jag längtar efter att få lämna hemligheten vidare till rådet. Då har jag gjort en av sakerna som andarna förväntar sig av mig. Har jag tur behöver jag aldrig utföra den andra.

lördag 23 april 2016

"Galveston" av Nic Pizzolatto

Författare: Nic Pizzolatto
Titel: Galveston
Genre: Thriller
Antal sidor: 245
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Galveston
Översättare: Lina Erkelius
Serie: -
Förlag: Kalla kulor
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 4 april 2016




Första meningen: En läkare tog bilder på mina lungor.

Baksidetext
Samma dag som Roy Cady får ett illavarslande cancerbesked av sin läkare, inser han att hans boss, en brutal lånehaj och barägare, vill se honom död. Någonting som påstås vara ett rutinuppdrag är i själva verket en dödsfälla för Roy, men när röken lagt sig är det han som lever och hans mördare som ligger kvar. Men kvar på platsen och i högsta grad vid liv är också Rocky, en ung kvinna med trasigt förflutet. Efter att ha hämtat upp Rockys lillasyster flyr trion från New Orleans till Galveston, Texas, i ett fåfängt försök att undkomma sina fiender.

Min kommentar
Jag tvekade länge innan jag bestämde mig för att jag ville läsa den här boken. Det var först när den av Svenska Deckarakademin fick priset som bästa översatta kriminalroman som vågen vägde över. Och att författaren ligger bakom TV-serien True Detective, som jag inte sett. Än. Alla verkar ju tokälska den i alla fall.

Jag är förmodligen helt fel ute när jag säger att jag tänker hårdkokt deckare från 30-talet, à la Dick Tracy, när jag läser. Förutom att Roy Cady är väldigt mycket skitigare och mörkare än Dick Tracy. Och han har heller ingen trenchcoat. Eller hatt. Men det beror nog bara på att det är för varmt.

Huvudpersonen, Roy Cady, är som sagt ingen glad och ljus personlighet. Detta är ännu en stentuff hårding med ett (antytt) hjärta av guld. De här antydningarna om den goda människan någonstans långt därinne fungerar inte speciellt bra. De förstörs helt av Cadys sätt att se på världen. Speciellt unga kvinnor. Jag blir rent ut sagt äcklad av hans sätt att se och tänka på Rocky och det gör mig nästan tokig. Samtidigt hoppas jag verkligen att det är karaktären som är gubbsjuk och inte författaren.

Huvudtråden, eller vad man ska kalla den, utspelar sig 1987 och det är möjligt att boken är ett tidsdokument, men alla musikreferenser är bortkastade på mig. Tyvärr försvinner lite av spänningen eftersom man också får läsa om vad som händer tjugo år längre fram, 2008. Det betyder ju att man har facit, så att säga, men man vet inte riktigt hur man kom dit. Dessvärre blev jag riktigt less på alla antydningar man får om att något hemskt har hänt genom att hela tiden (i tråden som utspelar sig 2008) läsa "metallen i mitt huvud", "skruvarna i min kropp" och så vidare i all oändlighet.

Miljön är helt fantastiskt beskriven och trots att jag aldrig varit i amerikanska södern så kan jag nästan se allt framför mig. Framför allt så känner jag den fuktiga värmen, men även lukter och ljud tränger sig på.

Jag har nog generellt sett lite svårt för skildringar av den här miljön, med tillhörande karaktärer, och jag kan inte alls relatera till denna mörka värld helt utan hopp. Även om inte allt behöver vara rosaskimrande så stör det mig när allt är nattsvart och utsiktslöst. Jag behöver tydligen en strimma av ljus.

Egentligen skulle jag vilja sätta 3,75 i betyg på boken, den är för bra för 3,5 men inte tillräckligt bra för 4. Det måste ju dock finnas gränser för hur många betygssteg man har.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,0 och genomsnittet 3,72 (beräknat på 11 betyg).
Goodreads hade den 3,73 i genomsnitt (beräknat på 8 090 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Galveston: Lottens bokblogg, Zellys bokblogg och Bokmalen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 22 april 2016

Bokbloggsjerka 22 – 25 april

Fredag igen och det känns så bra att kunna säga att det som vanligt är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga: Vad är du mest sugen på att läsa just nu (oavsett om du har boken/novellen/dikten/etc. i din ägo eller ej)?

Vilken kul fråga! Och jag har faktiskt ingen aning om vilken av alla vill-läsa-böcker som jag ska välja. Därför väljer jag två; en som redan är utgiven och en som inte är det.

Sjuka själar av Kristina Ohlsson är en bok som har skrikit lockrop ända sedan jag första gången hörde talas om den. Jag har läst alla hennes böcker (inte de för barn, än) och jag bara vet att jag kommer att gilla denna också.

En bok som ännu inte släppts på svenska är Stephen Kings Den som finner, andra delen i hans thrillerserie om Bill Hodges. Första delen, Mr Mercedes, var väl inte Kings bästa bok, men ändå väldigt bra och tja, det är ju King så...

Ingen av dessa böcker är i min ägo, men jag hoppas att jag får båda när jag fyller år.

torsdag 21 april 2016

Hett i hyllan #36

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vid samma tillfälle som förra veckans bok köpte jag ju ytterligare tre (det var ju fyra för tre), av vilka ännu en fortfarande är oläst.
En god man av Ulf Lindström hade jag kikat på många gånger innan jag till slut köpte den. En av anledningarna är för att den utspelar sig i Borås, en stad jag kanske inte tillbringat jättemycket tid i, men när jag var liten gick ofta turen dit när vi skulle handla. Många minnen är det som är förknippade med den stan, bland annat träffades mina föräldrar där i slutet av 50-talet.

Den här boken, kan jag med säkerhet säga, kommer att bli läst någon gång i år. Den finns nämligen med på min boktolva.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 20 april 2016

"Bortom portalen" av Sveriges vassaste fantastikförfattare

Författare: Anita Mederyd / K.G. Johansson / Hans Olsson / Boel Bermann / Marcus Olausson / Lupina Ojala / Linda Hallgren / Love Kölle / Ida Tellestedt / Alexandra Alexandersson / Oskar Källner
Titel: Bortom portalen
Genre: Fantasy | Science Fiction | Skräck
Antal sidor: 222
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 1 april 2016

Baksidetext
Tondöda zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Fantastikportalen presenterar stolt elva noveller från några av Sveriges vassaste fantastikförfattare.

Min kommentar
Det har förmodligen inte undgått någon att mitt hjärta klappar lite extra för science fiction och skräck, så när jag såg den här antologin visste jag att jag bara måste läsa den. Här får man sitt lystmäte i båda dessa genrer och som en bonus får man även lite fantasy. Och minsann hittar jag lite steampunk också, det allra första jag har läst.

Antologin innehåller elva noveller av lika många författare. Två av novellerna har jag läst tidigare och jag kan tycka att det är lite synd att ta med redan publicerade noveller, men nu är det som det är. De jag läst tidigare är De vita av Boel Bermann, tidigare publicerad i Stockholms undergång, och Marina, tidigare publicerad i Fyra kvinnor fyra flickor, av KG Johansson.

Förutom de två nyss nämnda är mina solklara favoriter:

Emma 2.0 av Anita Mederyd som behandlar faran med nanoteknik och vad som eventuellt skulle kunna hända om den används på människor. Den här novellen är precis min stil, lågmäld, suggestiv och klaustrofobisk. Jag bara älskar den.

Sjung, kära syster av Marcus Olausson kan tyckas vara gammal skåpmat, den påminner om gamla klassiker. Men här finns en twist som gör att den känns alldeles ny och fräsch. Kriget som tagit död på större delen av mänskligheten gjorde också så att musiken blev ett vapen. De som fortfarande kan sjunga har en liten chans att överleva när de anfalls av de tondöva, som är en härlig version av zombies. Största faran är att råka på en hel ensemble. Och twisten alltså, twisten.

En hemlighet i öknen dold av Lupina Ojala är mitt allra första möte med steampunk. I alla fall som jag läser själv. Den utspelar sig 1887 och börjar med att ett föremål från Brittiska museets Egyptensektion blivit stulet. Resan går, med luftskepp, till Egypten där allt får sin förklaring. Jag gillade verkligen denna och det är helt fantastiskt att man kan få med både handling, karaktärsutveckling, samhällskritik och sensmoral på bara tjugo sidor.

Väskan av Ida Tellestedt är en otroligt rå liten historia som jag föll som en fura för. Den är som en blandning av När lammen tystnar och Carrie.

Oskar Källner hör till mina favoritförfattare och hans novell, Jormungand, som finns med här har alla ingredienser som behövs för bra skräck. Tyvärr är det ju detta med tentakelmonster, son inte alls är min grej. Den har ändå sina ljuspunkter, humorn med vilken den här underliga, byråkratiska myndigheten (Avdelningen för upphovsrättsrelaterade Kultur och Litteratur) beskrivs är obetalbar. Kanske är detta förklaringen till alla myndigheters ineffektivitet?

Den här samlingen är lite som en Gott & Blandat-påse, om alla olika blandningar hade funnits i samma påse. Jag vill ha mer!

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,0 (beräknat på 2 betyg).
Goodreads hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 1 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bortom portalen: Bokhuset, Carola Strömstedt och Midnatts ord.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.