Sidor

onsdag 31 augusti 2016

"Sista samtalet" av Stephen Booth

Författare: Stephen Booth
Titel: Sista samtalet
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 388
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The kill call
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Ben Cooper och Diane Fry 9
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 augusti 2016




Första meningen: På den tiden var det alltid bara vi tre.

Baksidetext
Det är rävjakt ute på en regn- och vindpinad ljunghed i grevskapet Derbyshire, när hundarna plötsligt hittar ett lik. Det tillhör en välklädd herre som har fått skallen krossad - men av vad? I samma veva ringer en anonym röst och berättar för polisen om just detta lik. Det är bara det att anmälaren påstår att det ligger nästan en kilometer från den plats där hundarna verkligen hittade det. Diane Fry och Ben Cooper får inte någonting att gå ihop, och snart nog får de lära känna en värld av jägare och militanta jaktsabotörer, häststölder och en tämligen undanskymd sektor av den brittiska köttmarknaden. Diane Fry försöker ta reda på mer och mer om den mördades ljusskygga affärsverksamhet, medan Ben Cooper blir alltmer övertygad om att mordgåtans lösning står att finna långt tillbaka i ett ganska solkigt förflutet. Historiens vingslag ekar över denna trakt, inte minst i den lilla by där minnet av digerdöden har blivit en lukrativ turistattraktion. Men hur levande historien än må vara upptäcker Fry och Cooper rätt snart att nuet är jobbigt nog.

Min kommentar
Det här är ju den nionde delen i serien och i mitt tycke är den mer lik den första boken, Svarta hunden, den som fick mig att vilja fortsätta läsa. I alla fall vad gäller själva känslan. Det kan bero på att sidantalet nu är nere i mer lätthanterligt antal, vilket betyder att det inte är riktigt lika mycket utsvävningar.

Generellt kan man nog säga att miljön är en av den här seriens starka sidor. Jag har aldrig, rent fysiskt, varit i Peak District, men när jag läser de här böckerna så känns det verkligen som att man faktiskt går runt där. Det är en helt osannolikt vacker natur som beskrivs och jag inser att jag nog måste åka dit. Också.

Det känns konstigt att Diane Fry plötsligt är den jag tycker bäst om, hon är nu bara kantig och inte elak. Man skulle kunna säga att hon börjar bli mer mänsklig. Det händer att hon till och med skämtar, något som var otänkbart för några böcker sedan. Dessutom plockade hon en del pluspoäng när det plötsligt avslöjades vilken musik hon lyssnade på i bilen (Annie Lennox och Alison Moyet). Ben Cooper, å andra sidan, blir bara konstigare och konstigare. Personligen hade jag blivit knäpp av att ha en sådan människa i min närhet. Han är långsam, grubblar och ältar hela tiden och berättar massor som jag inte är alls intresserad av.

Det här med alla karaktärer som bara dyker upp med sina namn i varje bok stör mig mer än någonsin. Jag får aldrig veta något om dem, trots att de finns med där hela tiden. Inte ens Liz Petty, som nu är Bens flickvän, får man lära känna. Förutom att hon inte känns speciellt trovärdig när hon i stort sett tvingar Ben att försöka prata med Diane om eventuella personliga problem. Det dyker också upp två nya kollegor och det återstår att se om de blir några man får komma närmre. Det är väldigt många karaktärer med i alla de här böckerna och många brukar kännas onödiga. I Sista samtalet är det bara en man som inte verkar ha någon som helst funktion om det inte är så att författaren bara vill förmedla hur farligt det kan vara att springa omkring ute i naturen i dimma.

Berättandet sker i två trådar, en som är minnen från 1968 och en nutid. Vanligtvis hör sådana här trådar ihop, [spoiler]vilket de inte gör här[/spoiler]. Det kan man tycka vad man vill om, men jag tycker att Booth gör det hela lite för snårigt och komplicerat. Det blir inte trovärdigt med alla dessa turer och fantastiska sammanträffanden. Motivet i det ena fallet är extremt långsökt och hela sidohistorien får ett väldigt abrupt slut.

Vi får lära oss massor om hästar och hur handeln med dem går till, vilket är relevant för huvudspåret. Jag var tvungen att googla lite och kolla upp när den stora hästköttskandalen var, men den här boken utspelar sig faktiskt flera år tidigare. Annars är det fortfarande så att det presenteras en hel del ovidkommande information om allehanda saker, vare sig de är relevanta eller ej, bland annat långa stycken om byn som nästan blev utraderad av böldpesten 1665. När det inte blir för mycket så är det intressant.

Den stora händelsen i den här boken, om man får kalla det så, är att Diane Frys förflutna kommer ikapp henne lite. Det ska bli väldigt intressant att se vart det tar vägen i nästa bok.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,35 (beräknat på 64 betyg).
Goodreads hade den 3,76 i genomsnitt (beräknat på 745 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Sista samtalet: Klok som en bok, Annikas litteratur- och kulturblogg och Midnatts ord.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 30 augusti 2016

Veckoutmaning: Mitt 70-tal!

Veckans utmaning på Kulturkollo: 70-tal.

Dekadens, politik, plyschoveraller – 1970-talet kan vara så mycket. Den här veckan vill jag att du delar med dig av ditt 70-tal. Det kan vara ett foto, en berättelse, ett minne, en maträtt, en färg – helt enkelt något du förknippar med 70-talet.

70-talet. Det var då nästan allt hände. Det som formade mig till den jag är i dag skulle man väl kunna säga. Min första tanke var att hoppa över utmaningen den här veckan, eftersom det är omöjligt att få med allt jag skulle vilja. Men mitt stora problem är att bilderna på mitt 70-tal finns antingen hos min mor (25 mil härifrån) eller i en låda långt inne i förrådet (inga digitalkameror på 70-talet). Tack och lov så fick jag ett collage när jag fyllde 30 som jag fotade, dagen till ära, och klippte ur några sammanfattande bilder. Här är den korta versionen av mitt 70-tal.

Jag började i skolan.

Jag blev kär för första gången.

Jag hängde med kompisar. Ser vi inte ruggigt coola ut... Bilen är min systers fräcka folkabubbla.

Och katter.

Jag var på min första och sista maskerad.

Jag konfirmerade mig.

Jag slutade i nian (tekniskt sett så var detta redan 80-tal, när bilden togs, men nian var en omtumlande tid och hälften av den var på 70-talet). Det här kan vara enda bildbeviset som finns på att jag någon gång har kunnat sy, både kjol och blus (eller vad det nu är) har jag gjort själv.

Det är samma kille på fotona från första skoldagen, konfirmationen och sista skoldagen. Vi växte upp tillsammans och föddes faktiskt nästan samtidigt också (det skiljer nio dagar mellan oss). Mina och hans föräldrar var/är vänner och vi har alltid följts åt. Mycket bus ägnade vi oss åt när vi var barn och tonåringar, vi hängde nästan alltid ihop (utan att någonsin vara pojk- och flickvän, märk väl) och när min pappa dog så var han nästan lika ledsen som jag.

Top Ten Tuesday: Back to school


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Back To School Freebie anything "back to school" related like 10 favorite books I read in school, books I think should be required reading, Required Reading For All Fantasy Fans, required reading for every college freshman, Books to Pair With Classics or Books To Complement A History Lesson, books that would be on my classroom shelf if I were a teacher.

Jag gör det enkelt för mig, trodde jag i alla fall, och väljer böcker som utspelar sig i skolmiljö. Det kändes som att det borde vara enkelt, men det var knappt jag kom på tio stycken. Jag vet att det borde vara väldigt många fler.

1. April, April av Mattias Edvardsson (och En nästan sann historia)
2. En komikers uppväxt av Jonas Gardell
3. Harry Potter av J.K. Rowling
4. Jellicoe Road av Melina Marchetta
5. Broder Odd av Dean Koontz
6. Carrie av Stephen King
7. Divergent av Veronica Roth
8. Världens lyckligaste kvinna av Jessica Knoll
9. Livrädd av Sharon Bolton
10. Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

måndag 29 augusti 2016

TV-serie: Castle - Säsong 6

Titel: Castle - Säsong 6
Originaltitel: Castle
Genre: Crime
Skapad av: Andrew W. Marlowe
Skådespelare: Nathan Fillion, Stana Katic, Jon Huertas, Susan Sullivan, Molly C. Quinn
Premiär: 2013-09-23
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 23
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på DVD juni-augusti 2016






Handling
Efter Castles häpnadsväckande frieri till Beckett, vad händer sedan? Den karismatiska deckarduon står inför helt nya utmaningar med både bröllopsplaner och spännande brottsfall att lösa i sjätte säsongen av Castle. Becketts nya jobb och Castles hängivenhet innebär en rad komplikationer som kan sluta med att de skiljs åt för alltid. Dessutom är Castle mindre road av att hans dotter flyttat ihop med sin nye frisinnade pojkvän.

Min kommentar
Ja, vi är fortfarande lika glada i den här serien och det är verkligen inte speciellt vanligt att en serie håller så här länge. Eftersom detta är sjätte säsongen så kan man nog betrakta hela inlägget som en enda stor spoiler för tidigare säsonger.

Anledningen till att vi ännu inte har tröttnat på serien är nog att det hela tiden kommer nya idéer och handlingar, inget avsnitt är det andra likt. Och naturligtvis karaktärerna. Jag gillar dem allihop, de känns som mina vänner. Till och med Gates är en sympatisk och reko person nu. Ryan och Esposito är precis sådana vänner som jag skulle vilja ha, de backar alltid upp Beckett (och Castle) och deras olikheter gör att det nästan alltid blir roliga dialoger. Castle själv får lite minuspoäng när han blir överbeskyddande (och otrevlig) när Alexis flyttar ihop med sin icke godkända pojkvän. Samspelet och kemin mellan alla karaktärer är obetalbara.

När säsongen började var jag lite bekymrad över hur de skulle lösa problemet med att Beckett började jobba i Washington (naturligtvis tackade hon ja till jobbet). Jag blev lite besviken på hur de löste det, men har ingen aning om hur de skulle ha gjort annars. Tråden med mordet på Becketts mor fortsätter och får kanske ett avslut. Jag hoppas verkligen det. Trådar som fortsätter i all oändlighet blir bara trista till slut.

Den röda tråden genom hela säsongen är Becketts och Castles bröllopsplaner. Det är inte helt lätt att få ihop deras scheman. I sista avsnittet är det äntligen dags, men allt går fel. Slutet var inte alls vad jag förväntade mig. Naturligtvis avslutas det med en cliffhanger av Guds nåde. Nu ångrar jag lite att jag övertygat sambon om att vi måste se något annat emellan...

[spoiler]Efter att allt som har gått fel har rättats till så är Beckett till slut på plats i Hamptons och väntar på Castle. Han har varit och lämnat in Becketts skilsmässohandlingar och när de pratar i telefonen är han 20 minuter från hemmet. I nästa klipp får man se Castle och att en stor svart bil kommer upp bakom honom, den kör upp bredvid. Nästa scen är en timme senare, Castle har fortfarande inte kommit fram till bröllopet. Beckett ringer hans mobil, men får inget svar. I stället ringer det i hennes telefon. I nästa klipp ser man Beckett springa, i sin bröllopsklänning, fram till ett dike där Castles bil står och brinner.[/spoiler]



TV-serier.nu hade säsongen 3,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,2 i genomsnitt (beräknat på 119 390 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: The hateful eight

Titel: The hateful eight
Originaltitel: The hateful eight
Genre: Western
Regissör: Quentin Tarantino
Manus: Quentin Tarantino
Skådespelare: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Michael Madsen
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 161 min
Serie: -
Såg den på DVD 19 augusti 2016





Handling
John "The Hangman" Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming mot staden Red Rock där hon ska ställas inför rätta och troligen hängas. Längsmed vägen plockar han upp två främlingar, och tillsammans fortsätter den brokiga skaran sin resa. Men när en kraftig snöstorm sveper in över slätterna, tvingas de fyra ta skydd i en raststuga uppe i bergen. Väl där möts de inte av ägarna, utan av fyra okända ansikten. Åtta hänsynslösa och fientliga individer blir fångade av naturens krafter i en stuga där de inte kan undkomma varandra. Snart står det klart för alla att Daisy är värd sin vikt i guld, närmare 10.000 dollar för den som lyckas föra henne till Red Rock. Intrigerna och sveken ökar drastiskt och de åtta inser att de kanske inte alla kommer att klara sig till Red Rock trots allt… men vem överlever längst?

Min kommentar
Quentin Tarantino. Han vann mitt hjärta med Pulp Fiction och även om jag inte har gillat allt jag sett av honom så är han ju speciell. Minst sagt. Den mannen borde ha en helt egen genre. Inget han har gjort passar in på någon befintlig.

Det här är ingen egentlig western, här finns inte några cowboys och inte heller några indianer. Hästar finns det några stycken och vi får även se några vackra vyer. I början. Större delen av filmen utspelar sig i ett enda rum.

The hateful eight är, naturligtvis, både rå och brutal, men som vanligt är det så överdrivet och övertydligt att jag aldrig tycker att det blir äckligt. Dessutom tycker jag nog att den här filmen är mindre blodig än hans tidigare alster. Det kan i och för sig bero på att det inte var speciellt många karaktärer. Först sista timmen börjar blodet spruta på riktigt och jag måste säga att "death rate" är exceptionell.

Det finns tyvärr en del sega partier och de består av väldigt långa dialoger. Eller kanske mer monologer, nu när jag tänker efter. Man skulle nog kunna kalla filmen för dialogdriven, eftersom i stort sett inget händer, alla bara pratar. Mycket. Men vilka dialoger/monologer det är! Jag skrattade högt flera gånger. Misstroendet växer för varje mening som yttras och det finns inget sätt att veta säkert vad som är sanning och vad som är lögn.

Detta är en väldigt stjärnspäckad film och de gjorde det bra allihop. Samuel L. Jackson är ju en favorit och gamle Kurt Russell, som jag inte sett i någon film på många år, måste göra sitt livs roll. Det förvånar mig inte heller att Jennifer Jason Leigh blev nominerad för bästa kvinnliga biroll. Hon är gräslig på alla sätt och vis.

Jag kunde inte för mitt liv räkna ut hur allt skulle sluta, vem som var i maskopi med vem och vilka som skulle dö. Det enda jag var säker på var att det skulle vara klurigt och att många skulle behöva sätta livet till. Det hade jag rätt i.

The hateful eight är inte Tarantinos bästa (den titeln har nog Pulp Fiction för evigt), men den är väldigt bra ändå. Mitt största problem är nog längden, drygt 2,5 timme är på tok för långt för vilken film som helst.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 594 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 276 065 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 28 augusti 2016

En smakebit på søndag: Den osynlige väktaren

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från virkeligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I dag har vi oväder här, med åska och regn. Trots att jag är åskrädd så tycker jag att det är ganska skönt eftersom vi har haft nästan tropisk värme i flera dagar. Varmt gillar jag inte alls.

Efter att nästan ha spurtat igenom förra boken, En nästan sann historia av Mattias Edvardsson, så har jag i dag smygstartat på septembers läsning. Först på listan står Den osynlige väktaren av Dolores Redondo, som är något så ovanligt (för mig) som en baskisk deckare. Det är första delen i vad som ska bli en trilogi.

Min smakebit är från sida 18.
Den här morgonen hade kommissarie Montes valt en iögonfallande slips i mörkrött siden, säkerligen dyr, och en lilafärgad skjorta; det hela gjorde ett elegant intryck men hade en anstrykning av Miamisnut som var aningen stötande. Detsamma måste poliserna ha tänkt som åkte i hissen tillsammans med dem. Det undgick inte Amaia att de såg på varandra med höjda ögonbryn när de steg ur. Hon tittade på Montes, eftersom han också borde ha sett blickarna. Men han bara stod där och gick igenom anteckningarna på handdatorn, insvept i ett moln av Armaniparfym och till synes omedveten om vilket intryck han gjorde.

lördag 27 augusti 2016

"Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand

Författare: Mikael Bergstrand
Titel: Delhis vackraste händer
Genre: Gubb-lit
Antal sidor: 378
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Göran Borg 1
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 15 augusti 2016




Första meningen: "Nå, vad tycker du?"

Baksidetext
När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen. Sina vuxna barn träffar han bara sporadiskt och nu lär det dröja ett tag till, eftersom de ska på semester till Thailand med sin mamma och hennes nye, välbärgade man. När ett tröstlöst vinterregn vräker ner över Malmö och Göran Borg är på väg till det enahanda jobbet på informationsföretaget undrar han om livet kan bli så mycket tristare. Det kan det.

Han kan till exempel få sparken, luras iväg på en charterresa till Indien, drabbas av galopperande turistdiarré och lämnas ensam att dö på ett sjabbigt hotellrum i Jaipur.

Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.

Min kommentar
Den här boken fick jag av en snäll kollega sommaren 2013, efter att hon ställt den, för mig, något kryptiska frågan "Läser du?" Jag hade ju sett den på många, många bloggar, men aldrig riktigt funderat på om jag skulle läsa eller ej. Men vem är jag att tacka nej när jag erbjuds en bok?

Jag hade nog egentligen inte riktigt klart för mig vem och vad boken skulle handla om. Förutom Indien. Överraskningen var därför väldigt stor när jag upptäckte att jag var i Malmö. Det är alltid kul att hamna på platser man känner igen. Igenkänningen tog slut ganska snabbt eftersom det inte tog speciellt lång tid innan jag befann mig i Indien. Det märks att Mikael Bergstrand känner till Indien, precis så här kan jag tänka mig att en nordbo uppfattar landet. Jag kan inte påstå att jag känner mig lockad att åka dit efter att jag har läst boken, men det gjorde jag å andra sidan inte innan heller. Bilden av Indien blir väldigt tydlig och den stämmer dessutom väldigt bra med den bild jag fått av olika indiska kollegor. Mycket folk, mycket lukter, mycket färg, mycket ljud. Den här boken är som en kärleksförklaring till Indien.

Språket är lite lätt cyniskt och ironiskt. Ordet snärtigt är det som dyker upp i huvudet. Jag gillar det och det passar till både karaktärer och sammanhang. Även om jag ännu inte har träffat någon indier som pratar som Yogi.

Göran Borg känner jag igen, den typen har jag träffat förr. Han är egentligen inte speciellt sympatisk, med alla sina tvångsmässiga neuroser och sin halvdeppiga pessimism. Han har dock sina bra sidor också och jag gillar hans sätt att se på det mesta. Faktum är att han påminner lite om Backmans Ove. Hans diametrala motsats är Yogi. I alla fall i början. Yogi är bara tröttsam och överdriven, hoppas jag, men det går inte att låta bli att gilla honom. Hans sätt att se på världen och hans förklaringar, till allt, är obetalbara. Generellt sett så är alla karaktärer bra beskrivna, även de mindre sympatiska, och jag tycker verkligen att jag får lära känna dem.

Huruvida själva historien är trovärdig eller ej kan jag inte alls uttala mig om, men visst, allt detta skulle säkert kunna hända. Humor är ju en vansklig sak och det är lätt att gå över gränsen till plumpt. Kulturkrockar är väl riskabelt i sig, men i min värld är det kul. När de dessutom skildras med sådan värme och kärlek så faller jag pladask. Vi har olika kulturer och det bästa man kan göra är väl att skratta åt skillnaderna och hur avigt det kan bli ibland. Den här boken får mig att må bra.

Det tog mig alltså över tre år att ta tag i den här boken och nu är jag väldigt glad över att jag har läst den. Redan innan sista meningen var läst började jag fundera på hur jag skulle komma runt mitt köpstopp och skaffa mig både andra och tredje delen. Dessutom upptäckte jag att Mikael Bergstrand skrivit deckare, som utspelar sig i Malmö, innan han gav sig på gubb-lit (hans definition, inte min). De böckerna får jag nog ta och kolla upp.

Om du inte vill läsa boken så tror jag mig våga rekommendera att titta på TV-serien som ska visas till jul(?). Ingen mindre än Björn Kjellman spelar Göran Borg. Bara det gör den ju sevärd.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,0 och genomsnittet 3,6 (beräknat på 445 betyg).
Goodreads hade den 3,6 i genomsnitt (beräknat på 405 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Delhis vackraste händer: Bokblomma, Bloggbohemen och Bokmania.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 26 augusti 2016

Bokpaket igen

Det kommer lite spridda skurar med nya böcker och det är väl egentligen väl om det håller sig så.

Från snälla Modernista kom Jessica Knolls debut Världens lyckligaste kvinna, som ska vara en psykologisk thriller. Så här står det om boken på Modernista:
Hennes perfekta liv är en fullkomlig lögn...
Som high school-elev vid prestigefyllda Bradley School fick Ani FaNelli utstå en chockerande, offentlig förnedring efter en serie omskakande och brutala händelser. Något som väckte ett desperat behov av en ny identitet.
I dag har hon ett glamouröst jobb på The Women’s Magazine i New York, en dyr garderob och en snygg framgångsrik fästman – hon är så nära att leva det perfekta liv hon arbetat så hårt för att förverkliga.
Men tonårens förnedring är inte Anis enda sår. Hennes förflutna rymmer också en smärtsam hemlighet. Något som fortsätter att hemsöka henne, som hotar att komma upp till ytan och förstöra allt.
Vad händer om Ani bryter sin tystnad: Skulle det till sist kunna befria henne – eller bara slå allt hon kämpat för i spillror?
Jag har redan läst den, recensionsdatum är inte förrän sista augusti, men mitt inlägg kommer först nästa lördag. Tack för boken!

Bokbloggsjerka 26 – 29 augusti

Fredag igen och som vanligt är det dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans frågan: Vad läser du just nu?

Igår började jag läsa En nästan sann historia av Mattias Edvardsson. Jag har väntat länge på att börja läsa den, eftersom recensionsdatum inte är förrän 7 september. Förmodligen hade jag ett uppdämt behov av den. Igår läste jag 129 sidor...

torsdag 25 augusti 2016

Läsplanering september 2016

Då är väl hösten här då, september är nästa månad. I år blir det inte någon bokmässa för mig, men det är nog lika bra det. Planeringen för september kan nog bli tajt, upptäckte jag när jag kollade hur många sidor det här blev. Samtliga böcker har minst 400 sidor, men jag får väl läsa på ordentligt. Det här blir en månad med full satsning på recensionsexemplar.

Den osynlige väktaren av Dolores Redondo.
Hälsning från de döda av Stuart MacBride.
Det enda rätta av Charlotte Rogan.
Den du borde frukta av Ingrid Eflberg.
Bödelns sång av James Oswald.

Hett i hyllan #54

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har jag kört den här Hett i hyllan i drygt ett år, började 20 augusti förra året, och det säger väl en del att jag fortfarande, inköpsmässigt, befinner mig på bokrean 2013.
Kate Morton är en författare som syns en hel del i bokbloggosfären och jag har aldrig läst något av henne. Därför kunde jag ju inte låta bli att köpa I det förflutna när den dök upp framför mig i bokhandeln.

Jag är nog egentligen lite tveksam om den här genren är något för mig, men hur ska man veta utan att prova? Sanningen är väl att jag faktiskt läste en del sådant här i min ungdom, det är nu väldigt längesedan och jag är nog ganska nyfiken på om jag fortfarande gillar. Skeptisk är jag.

Det känns som att jag måste ta tag i de här böckerna från skammens år 2013. Ett bra sätt är nog att läsa en i taget och kanske ska jag sätta upp Kate Morton på min boktolva nästa år.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 24 augusti 2016

Kommande böcker september 2016

Det är med stor förvåning som jag ser att nya intressanta böcker fortsätter att dyka upp i en aldrig sinande ström. Letar jag kanske för noga?

Slutet på sommaren av Anders de la Motte
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 380
Utgivningsdatum: 2016-09-05
Förlag: Forum

Från Bokus
En sensommarkväll 1983 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Det enda spåret efter honom är en sko i de höga majsfälten.

Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.

Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande.

Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut.


Jag tyckte jättemycket om hans serie om HP så den här är ju ett måste. Först får jag nog ändå läsa hans förra serie, MemoRandom.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Björnstad av Fredrik Backman
Genre: Drama
Serie: Björnstad (1)
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2016-09-21
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?

Bara allt. Den betyder bara allt.

Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar, och om de fruktansvärda saker vi ibland gör för framgång.

Den handlar också om Peter, som flyttar hem efter proffskarriären för att bygga upp sin moderklubb, och Mira som samtidigt offrar en advokatkarriär för att bosätta sig i skogen med man och barn. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.


Backman som skriver om sport? Två av mina favoriter!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Kan man dö två gånger av Leif GW Persson
Genre: Kriminalroman
Serie: Evert Bäckström
Antal sidor: 492
Utgivningsdatum: 2016-09-23
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Sjöscouten Edvin sätts i land på Ofärdsön i Mälaren för att plocka svamp. Istället hittar han en halvt begravd dödskalle.

Trots att Edvin bara är tio år har han genast situationen klar för sig. Han lägger kraniet i en plastpåse, rymmer från scoutlägret och åker raka vägen hem till sin granne - kriminalkommissarie Evert Bäckström.


GW gillar jag ju. Evert Bäckström... not so much. Vi får se.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Uppstigningens brunn (del 1) av Brandon Sanderson
Genre: Fantasy
Serie: Mistborn 2
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2016-09-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
Ondskan är besegrad. Men kriget har bara börjat...

De gjorde det omöjliga: de lyckades övervinna den gudalika varelse vars brutala regim hade pågått i tusen år. Nu måste Vin - tjejen från gatugänget som blivit landets mäktigaste dimfödde - och Elend Venture, den idealistiske unge adelsmannen som är förälskad i henne, bygga upp ett nytt fungerande samhälle i askan efter imperiet.

De har knappt hunnit börja då tre separata arméer går till anfall. När belägringen intensifieras tycks en uråldrig legend erbjuda en glimt av hopp. Men även om den existerar, så är det ingen som vet hur man hittar Uppstigningens brunn, eller vilken sorts kraft den består en med.

Dödandet av Överstehärskaren visar sig ha varit den lättare delen. Att överleva i svallvågorna efter hans fall kommer att bli den verkliga utmaningen...


Var inte helt övertygad av första delen, men jag är (nästan) helt säker på att det beror på att jag läste den i ogynnsam miljö.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Sista vakten av Stephen King
Genre: Thriller
Serie: Bill Hodges (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2016-09-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
För sju år sedan körde den ökände "Mercedesmördaren" Brady Hartsfield rakt in i en folkmassa. Åtta människor dog och långt fler fick men för livet. Den pensionerade kriminalpolisen Bill Hodges har inte kunnat lägga vansinnesdådet bakom sig, och när han nås av den oroande nyheten att en efter en av de överlevande efter Mercedesmassakern försökt ta sina liv under mystiska omständigheter, inser han att mardrömmen är långt ifrån över.

Hodges blir allt mer övertygad om att Brady Hartsfield har ett finger med i spelet i det som börjar likna en självmordsepidemi. Men hur kan det vara möjligt, när Hartsfield som är dömd till psykiatrisk vård, sitter i rullstol och knappt kan prata? Vad döljer sig bakom Mercedesmördarens tomma blick?


Ojdå. Det här får mig att komma på att jag ännu inte läst förra delen...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Förlorat ansikte av Anna Karolina
Genre: Kriminalroman
Serie: Amanda Paller (3)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2016-09-07
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. En man kör henne till sjukhuset men försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men när Amanda Paller tar över polisutredningen anar hon att något annat ligger bakom attacken. Då händer det som inte får hända: Tara försvinner spårlöst från sitt rum på sjukhuset.

Förre polisen Magnus kommer ut från fängelset. Livet ligger i spillror. Det ljusnar när Felipe erbjuder honom ett jobb på bageri, men innan han vet ordet av befinner han sig mitt i en uppgörelse i undre världen.


Tyckte väldigt mycket om Stöld av babian, men jag får nog se till att skaffa och läsa andra delen innan det är dags för denna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Blodmåne av Markus Lutteman
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 380
Utgivningsdatum: 2016-09-22
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
En noshörningshona dödas brutalt på Kolmårdens djurpark medan svenske rockstjärnan Rob Chasey roar sig med att trasha hotellrum i New York.

Några timmar senare finner han sig själv på den sydafrikanska savannen, mitt i en global härva av smuggelkarteller och korrumperade diplomater.

Där visar det sig att han själv är främsta villebrådet, och att den enda han kan lita på är den omutligt vackra parkskötaren Thabisa.

Helt oväntat hittar Rob Chasey ett motangrepp frågan är bara om det även kan rå på det syndikat som ligger bakom mordet på den svenska noshörningen.


Jag har nog faktiskt inte läst någon skönlitterär bok av Lutteman, som han har skrivit själv. Det måste man väl ändå prova.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Mörkertid av Lars Pettersson
Genre: Kriminalroman
Serie: Kautokeino (3)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2016-09-27
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
Det är mörkertid. Den månad då solen inte når upp över horisonten. Man kan ana att den finns där eftersom molnen i öster färgas röda. Dagsljuset blir bara till några få blå timmar.
I ett skyddsrum på Esranges raketskjutfält gör Nils Mattis ett obehagligt fynd: en människas kropp, bestialiskt styckad. Det faktum att han själv just tjuvskjutit en älg i området håller honom från att kontakta polisen vilket väcker misstankar när polisen ändå upptäcker att han varit där. Återigen får åklagare Anna Magnusson rycka in och försvara familjen.

På polishuset nere i Kiruna försöker Melker Grundström, vikarierande kommissarie från Storuman, ta ställning till det problem med renstölder som den lokala polisen år efter år slingrat sig undan. Nu ska han dessutom ta hand om utredningen av den döde i skyddsrummet.

Melker använder de korta dagarna till att försöka reda ut vem den döde egentligen är och varför han blivit mördad på ett så brutalt sätt. När han äntligen tror att han lyckats identifiera mannen, kompliceras situationen betydligt av att man hittar den döde från skyddsrummet en gång till. Den här gången ligger han på golvet i sin egen lägenhet, skjuten i huvudet med ett grovkalibrigt vapen.


Ja, jag har ju inte läst den första delen än, men jag kan väl få vara intresserad av denna ändå...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Som universum, ungefär av Jón Kalman Stefánsson
Genre: Drama
Serie: ?
Antal sidor: 396
Utgivningsdatum: 2016-09-??
Förlag: Weyler Förlag

Från Bokus
Ari har slarvat bort ett äktenskap men är på väg hem för att träffa sin döende far. Allt för­flutet kommer tillbaka. Barndomen i Reykjavik. Mammas död. Ungdomsåren i Keflavik. Pappas supande. En klassisk Jón Kalman-roman med Islands alla starka män och ännu starkare kvinnor.

Jag har inte läst något av Jón Kalman Stefánsson på väldigt länge, men jag har varit sugen på att göra det ett bra tag nu.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Över frusen älv av Theréze Ingmarson
Genre: Drama
Serie: Böckerna om Sophie (2)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2016-09-12
Förlag: Theréze Ingmarson

Från Bokus
Det är höst när Sophie återvänder till Älvdalen och bosätter sig på den gård hon köpt djupt inne i skogen. Nya vänner och kärleken till Christer får henne att lämna västkusten för gott. Hon fyller gården med vanskötta djur som en avliden släkting lämnar efter sig. Samtidigt maler minnen från sommarens otäcka händelser vid sommarstugan nästgårds. Och vem ses som mest varglik, giriga arvtagare eller de fyrbenta som smyger runt knuten? Allt medan kylan tränger sig på.

Nej, jag har inte läst första delen i den här serien heller...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



6 dagar av David Bergman
Genre: Thriller
Serie: Johanna Lindström (1)
Antal sidor: 325
Utgivningsdatum: 2016-09-15
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
De nordiska regeringscheferna har samlats i Rosenbad för att underteckna fördraget i den blivande nordiska unionen. Den festliga inledningen avbryts abrupt då terrorister slår till mot regeringskvarteren. Kraftiga explosioner skakar centrala Stockholm med ett okänt antal sårade och döda till följd.

Sveriges överbefälhavare, Johanna Lindström, lyckas nätt och jämnt överleva. Samtidigt utsätts landet för en våg av avancerade IT-attacker som hotar att slå ut hela samhället. Sverige dras snabbt allt närmare en öppen konflikt då en serie politiska och militära incidenter höjer spänningen i Östersjön. Med en huvudstad på randen till anarki och en försvagad statsledning har nationen aldrig varit mer sårbar.

Johanna är fast besluten att skydda sitt land men hon kämpar mot en fiende hon inte kan se. Det finns även krafter inom hennes egen organisation som till varje pris vill se henne misslyckas. Och tiden är på väg att rinna ut.


Kanske är jag lite morbid, men det här är ett tema som jag tycker det är intressant och spännande att läsa om.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2016-09-19
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
När konditorn Olivia Rawling råkar sätta fyr på en efterrätt, samt hela lokalen där hon jobbar, flyr hon till den mest trösterika plats hon kan komma på: den lilla staden Guthrie, där hennes bästa vän Hannah bor. När hon blir erbjuden ett jobb av Margaret, den grälsjuka ägaren till pensionatet Sugar Maple Inn, ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med sin överentusiastiska hund flyttar Olivia in i husets bakstuga och det dröjer inte länge innan hennes desserter frestar hela byns befolkning.

Olivia finner sig snabbt till rätta i småstadslivet, och när Martin McCracken återvänder till Guthrie för att ta hand om sin sjuka far uppstår ljuva känslor. Men när en oväntad besökare dyker upp ställs allt på sin spets. Olivia inser att hon antingen måste stanna och inse att livet inte alltid blir som man tänkt sig, eller göra det som hon gör bäst fly.


Lite feelgood är ju aldrig fel.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Jag vet var du bor av Claire Kendal
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 355
Utgivningsdatum: 2016-09-07
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Clarissa blir mer och mer rädd för sin kollega, Rafe. Han låter henne inte vara i fred, och han vägrar ta ett nej. Han är alltid där hon är. När hon blir utvald för juryarbete kan hon äntligen slappna av. Rätten är en fristad, där kan Rafe inte komma åt henne. Men i rätten uppdagas en våldsam historia om kidnappning och övergrepp, och Clarissa börjar se paralleller mellan sin egen situation och kvinnan i vittnesbåset. När hon inser att hon bär bevisbördan själv börjar Clarissa nysta upp den skruvade och makabra saga Rafe har spunnit kring dem - och upptäcker att det lyckliga slut han föreställt sig är mer fasansfullt än hon någonsin kunnat ana.

Psykologisk thriller... jag har sagt det förut, men det behövs inte mer än så.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Tennison av Lynda La Plante
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 624
Utgivningsdatum: 2016-09-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
Som 22-årig, nyutexaminerad polis 1973 placeras Jane Tennison i problemdistriktet Hackney i östra London. I den chauvinistiska polismiljön tvingas hon snabbt lära sig hantera chockerande situationer utan någon som helst hjälp eller sympati från sina överordnade. Snart blir hon involverad i sitt första mordfall.

Brittiska deckare brukar det inte vara något fel på.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

"Helveteselden" av Karin Fossum

Författare: Karin Fossum
Titel: Helveteselden
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 233
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Helvetesilden
Översättare: Margareta Järnebrand
Serie: Konrad Sejer 12
Förlag: Forum
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 augusti 2016




Första meningen: Femte juli 2005, varmt.

Baksidetext
I handlingens centrum står två ensamstående mödrar med varsin son, två familjer som på varsitt håll kämpar mot tillvarons torftighet och dåliga odds, män som svikit och familjehemligheter som får katastrofala följder.

Det är en varm sommardag i början av juli 2005. I en sänka, intill en träddunge, står en gammal, rostig husvagn. Inuti ligger en kvinna och hennes femårige son döda. Brutalt mördade. Fyra knivhugg i moderns kropp, lika många i barnets. På golvet bredvid dem ligger det blodiga mordvapnet, en kniv med långt blad.

Kniven och ett blodigt fotavtryck är de enda spår poliskommissarie Konrad Sejer har då han försöker lösa vad som på en gång framstår som ett vansinnesdåd och ett välplanerat mord. Varför befann sig kvinnan och hennes son i husvagnen? Och vem har haft motiv att mörda dem?

Min kommentar
Det här är alltså tolfte delen i serien om Konrad Sejer och jag var faktiskt lite orolig när jag började läsa. Förra boken gjorde mig ganska besviken och även om nu Helveteselden är bättre än Carmen och döden så är den ändå väldigt långt ifrån Fossums tidigare böcker.

På något sätt känns det som att Fossum skriver på slentrian nu och den där känslan jag fick för de inblandade i de, åtminstone, åtta-tio första delarna, infinner sig inte. Det känns lite som att jag har läst det förut. Återigen handlar det om en aning osunda relationer mellan mor och son, något slags diagnos och frånvarande fäder. Alla brott begås inte av den här försvinnande mängden människor. Sejer och Skarre är knappt med alls, de figurerar bara i utkanten och Sejer känns väldigt trött och grå. Jag får inte alls samma känsla för honom.

Boken blir också extremt svårläst eftersom alla talstreck och/eller citationstecken plötsligt lyser med sin frånvaro. Det gör det i stort sett omöjligt att reda ut vad som är dialog och vad som är tankar. Jag var faktiskt tvungen att kolla om det har varit så i de andra böckerna, men det har det inte.

Historien börjar på sätt och vis i slutet, med mordet. Allt som händer efter det är inte viktigt. Vi får i stället veta vad som ledde fram till dådet. Det är nog ett ganska bra upplägg för det är väldigt tydligt vem som är förövaren. Det finns liksom bara en möjlig skyldig.

Det som räddar boken lite är att karaktärerna är väldigt tydliga och trovärdiga. Relationerna är bra beskrivna och jag blir speciellt berörd av Bonnies liv. Vilken kämpande och positiv människa. Och vilket öde. En riktigt sorglig historia. Spännande är den dock inte, inte ett dugg, i alla fall inte i betydelsen nervkittlande.

Jag tycker Fossum misslyckas kapitalt med att försöka lura läsaren att tro att mördaren är någon annan. Alltför många gånger påpekas en liten detalj [spoiler]att Jens bil är röd[/spoiler] och det blir liksom övertydligt att det bara är där för att vilseleda. En härlig liten tvist blir det i slutet också, för mig var det oväntat i alla fall.

Nu har jag alltså blivit lite besviken på de två senaste böckerna av Fossum och det får mig att fundera över om jag ska läsa den nya som lär vara på gång. Hviskeren kom ut på norska för bara en månad sedan. Vad jag har hört är att den ska vara väldigt bra...

Boktipsets estimerade betyg var 3,4 och genomsnittet 3,24 (beräknat på 69 betyg).
Goodreads hade den 3,55 i genomsnitt (beräknat på 179 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Helveteselden: Läsa & Lyssna, Bokbabbel och LitteraturMagazinet.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.