Sidor

söndag 28 februari 2021

Smakebit på søndag: 23

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Sista februari! Och våren har gjort sitt intåg på riktigt. Jag tror nog att vintern kommer att göra något mer besök, men jag väljer att njuta av det härliga vårvädret så länge det är här.

Läsningen har flutit på rätt bra den senaste veckan och böcker har mer eller mindre slukats. Därför tjuvstartade jag mars-läsningen igår med 23 av Linwood Barclay. Det är sista delen i trilogin om väääldigt mystiska händelser i den lilla staden Promise Falls. Och med mystiska så menar jag inte övernaturliga. Utan att veta hur allt slutar så vågar jag påstå att detta är en riktigt bra serie, som helt klart vinner på att man läser böckerna i snabb följd.

Min smakebit är från sida 92:
På vägen in till Promise Falls insåg Cal att det var något på gång.
    Han fick syn på två ambulanser som kom från var sitt håll men som båda var på väg i riktning mot sjukhuset. När han körde längs gatan såg han uniformerade poliser som rusade från hus till hus och bankade på dörrarna.
    Två kvarter från Lucy Brightons hus fick han syn på en röd pumpbil från Promise Falls brandkår som med blinkande ljus arbetade sig fram längs gatan, och han lättade på gasen. Men pumpbilen var inte på väg i ilfart mot en olyckplats. Cal tyckte sig höra något som basunerades ut, så han vevade ner bilfönstret, körde in mot trottoarkanten och lyssnade medan pumpbilen rullade förbi.
    "Drick inte kranvattnet!" vrålade det från högtalaren som var monterad bakom kylgallret. Brandmannen bakom ratten hade en mikrofon i handen.
    "Detta är ett nödläge! Drick inte kranvattnet!"

lördag 27 februari 2021

"Tre män i en båt" av Jerome K Jerome

Författare: Jerome K Jerome
Titel: Tre män i en båt
Genre: Humor
Antal sidor: 203
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Three men in a boat
Översättare: Birgitta Hammar
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 1889 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 januari 2021




Första meningen: Vi var fyra inalles, George, William Samuel Harris, jag och Montmorency.

Baksidetext
Vad som skulle bli en vanlig reseguide blev en av världens roligaste romaner. Jerome K. Jeromes Tre män i en båt utspelar sig under två veckor längs med floden Themsen, från Kingston upon Thames i London, till Oxford och tillbaka. Berättelserna om de viktiga historiska platserna förlöses i en hejdlös komik, när J. och hans vänner, George och Harris, och J:s (påhittade) hund, Montmorency, ger sig ut på båtsemester.

Min kommentar
Tre män i en båt är tydligen en klassiker. Vad jag vet så hade jag aldrig hört talas om den när den dök upp hos någon bokbloggare, som jag inte längre minns vem det var. När jag såg att den fanns på bokrean 2017 så var jag bara tvungen att ha den. En bok som beskrivs som en av världens roligaste romaner är ju oemotståndlig.

Det börjar väldigt bra, jag älskar tonen som dryper av ironi. Mellan skratten (som är många) blir det lite långrandigt och faktiskt lite tråkigt. Det blir väldigt många utvikningar. Faktum är att inte speciellt mycket handlar om själva båtfärden. Man kommer ständigt på olika anekdoter, som handlar om tidigare båtutflykter, antingen med dessa tre män eller andra. Eller så handlar de om saker som inte har det minsta med båtresor att göra, som till exempel tavelupphängning. Eller så får man sig en historialektion. Mycket har hänt längs Themsen.

Jag fick intrycket att de här tre var gamla gubbar, men jag fick snart insikten att nej, de var nog yngre. Eventuellt medelålders. Några logistiska genier är de inte. Att packa för resan blir ett helt företag. De kan knappt öppna en konservburk, eller tvätta kläder. De har en dubbelmoral som är obegriplig och självironin, min favoritironi, är på topp. Dråplig, är ett passande ord för att beskriva den här historien. Underfundig är ett annat. Dessutom är den osannolikt brittisk. Elakheter och spydigheter sägs med allra största artighet.

För att vara en bok som är över 100 år så är den förvånansvärt aktuell. Människan har inte förändrats speciellt mycket. Tyvärr. När Tre män i en båt är som bäst så är den briljant.

Goodreads hade den 3,88 i genomsnitt (beräknat på 57 685 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Tre män i en båt: Bokhyllan, Boktanken och Den lilla boklådan.

fredag 26 februari 2021

Kommande böcker mars 2021

Oj oj oj, nu är det igång! Så många härliga, nya, spännande böcker i mars. Om jag hade kunnat så skulle jag ha läst dem allihop. På en gång.

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Hallandssviten (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-03-10
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien - varför skriver han?

Jag har inte läst första boken i den här serien. Inte heller hela hans förra serie. Men det är inget hinder.



Alla ljuger av Camilla Grebe
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Maria är lyckligt lottad. Hon trivs med sitt jobb, hon älskar sin son, sin nye man Samir och - oftast - bonusdottern Yasmin. Men när Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter rasar Marias tillvaro.

Inte kan väl någon mörda sitt eget barn?


Camilla Grebe ja, henne borde jag verkligen läsa något av. Snart.



Spring eller dö av Maria Adolfsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Doggerland (4)
Antal sidor: 374
Utgivningsdatum: 2021-03-26
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död.

Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.


Den här serien har jag varit nyfiken på väldigt länge. Förra året försökte jag köpa första delen på bokrean, men då var den slut.



I hjärtat av Ådala av Åsa Liabäck
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-03
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening.

I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala. Oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas


Feelgood. Jag vill ha mycket feelgood.



Norrskensnatten av Anna Kuru
Genre: Thriller
Serie: Kirunatrilogin (2)
Antal sidor: 224
Utgivningsdatum: 2021-03-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
När vintern börjar släppa sitt grepp om gruvstaden Kiruna vaknar allt till liv. Bilmekanikern Allis har ett nytt jobb på bilprovningen och ett förnyat hopp om framtiden. Men samtidigt hemsöks hon av såriga minnen från det förflutna. Bilder som vägrar släppa henne ur sitt grepp och uppfyller hennes mardrömmar.

När påsken kommer ger sig Allis ut i fjällvärlden med sin farfars gamla pimpelark för att rensa huvudet och komma bort från stadens snöslask. Dagarna tillbringar hon på isen, hon fiskar och åker på skidturer. På kvällarna är det månljus och sprakande norrsken.

Men så hörs en kväll ett dån mellan de snöklädda fjällbranterna. Det betyder att ett oväder är på väg, det har farfar lärt henne. Men det är inte bara snöstormen som är på väg mot Allis under årets sista norrskensnatt - och det är inte bara i mardrömmarna som det förflutna håller på att hinna ikapp henne...


Denna är ju ett måste. Gillade första delen riktigt mycket.



I tomma intet av Lisa Gray
Genre: Kriminalroman
Serie: Jessica Shaw (1)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-08
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
När privatdetektiv Jessica Shaw får ett anonymt tips och ett foto på en liten flicka som försvann spårlöst för tjugofem år sedan vänds hennes tillvaro uppochner. Flickan som syns på det gamla fotografiet är hon själv.

Fast besluten att ta reda på sanningen om sitt eget förflutna beger sig Jessica till den förort till Los Angeles där hon ska ha bott de första åren av sitt liv och där hennes biologiska mor mördades samma kväll som Jessica själv försvann. Polisen verkar ha gett upp fallet för länge sedan men Jessica närmar sig sanningen steg för steg utan att inse vilken fara hon utsätter sig för.

Samtidigt som Jessica ägnar sig åt sitt förflutna jobbar kriminalinspektör Jason Pryce på ett uppmärksammat fall: ett brutalt mord på en ung kvinnlig student. Mordet har skett i samma stadsdel som Jessica rör sig i och när deras vägar korsas börjar Jessica misstänka att Pryce vet mer om hennes fall än vad han ger sken av.


Den här låter ju spännande!



Tyst offer av Peter May
Genre: Kriminalroman
Serie: John Mackenzie (1)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2021-03-10
Förlag: Modernista

Från Bokus
Södra Spanien, 2020. När Jack Cleland - en britt på rymmen från ett spanskt fängelse - ser sin flickvän dö, nermejad i en polisjakt som bland annat involverar kriminalkommissarie Cristina Sanchez Pradell, svär han på att hämnas.

Cristinas moster, Ana, lider av den sällsynta sjukdomen Ushers syndrom och har varit dövblind under hela sitt vuxna liv. Ana är kärnpunkten i Cristinas värld - och i Clelands grymma hämndplan...

John Mackenzie, en lysande men temperamentsfull utredare från Glasgow, tas in för att hjälpa de spanska myndigheterna med jakten. Bara Mackenzie kan tysta Cleland innan rymlingen får det sista, blodiga ordet.


En ny bok av Peter May. Och detta är faktiskt en ny bok. Inte en som skrevs för decennier sedan, men ges ut nu.



Vår vid Sommen av Camilla Dahlson
Genre: Feelgood
Serie: Sommen (4)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-11
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Majlis lever i sorg efter sin man Nils som nyligen avlidit. Hon känner sig ensam och instängd i villan i Tranås och kan inte gå ut på stan utan att kvävas av alla människor, alla är de på väg någonstans, deras liv bara fortsätter medan hennes har stannat. Kanske vore det bättre att flytta ut till sommarstugan permanent? Hon känner ju Disa på Svalarps gård, så helt ensamt blir det inte.

Sagt och gjort, Majlis flyttar, men livet på landet är tuffare än hon tänkt sig och för första gången på 35 år måste hon ta itu med allt själv. Dessutom verkar Nils ha haft hemligheter för henne, det känns inte alls bra.

Och bina, vad i hela friden ska hon ta sig till med dem?


Ännu en serie som jag är nyfiken på. Och ännu en feelgood.



Det ondas väsen av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (11)
Antal sidor: 376
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Knappt en dag passerar utan att nioårige Laurent Lepage ropar varg. Från rymdinvasioner till vandrande träd, via bevingade monster i skogen, till dinousaurier han sett i byn Three Pines: Hans berättelser är så osannolika att ingen tror honom, inklusive paret Armand och Reine-Marie Gamache. Men när pojken försvinner tvingas byborna överväga om någon av hans egendomliga historier trots allt kan ha varit sann.

Och så börjar ett frenetiskt sökande efter pojken och sanningen. Det man upptäcker djupt inne i skogen startar en kedja av händelser som leder till mord, till ett gammalt brott, ett gammalt svek - och ända fram till poeten Ruth Zardos ytterdörr. Och nu är det nu, skriver hon. Och det mörka är här. Armand Gamache - tidigare chef på mordroteln i Québec - tvingas inse att han genom att inte tro pojken själv har spelat en fasansfull roll i det som nu är på väg att hända...


Den här serien är så bra!



Vedergällning av Robert Harris
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
November 1944. Tyskland är på väg att förlora kriget. I ett sista desperat försök beordrar Hitler produktion av 10 000 V-2-raketer, ballistiska vedergällningsvapen skapade i syfte att attackera allierade städer.

Rudi Graf, en tysk raketingenjör, drömde om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Holland där han ansvarar för avfyrning av Nazitysklands V-2-raketer mot London. Kay Caton-Walsh, en gång skådespelerska, nu en brittisk spion, skickas till Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna och neutralisera hotet. Det är bara en tidsfråga innan deras vägar kommer att korsas.


Jag är nog alltid nyfiken på Robert Harris böcker.



Pojkarna av Cecilia Sahlström
Genre: Kriminalroman
Serie: Sara Vallén (6)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-16
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
En femtonårig pojke hittas mördad på en skolgård i Lund, mitt i sommarlovet. Gärningsmannen hittas snart, det är en kamrat till offret och han erkänner genast, men anledningen till brottet vill han inte avslöja.

Poliskommissarie Sara Vallén måste nu lista ut vad som föregick scenariot där en femtonåring skaffat ett vapen, siktat det mot sin vän och tryckt av. De andra två vännerna i den tajta kompisgruppen vägrar också att säga något.

Snart uppstår sprickor i pojkarnas fasad, och det som först verkade handla om ett bråk som gått för långt visar sig ha betydligt mörkare orsaker.


Någon gång måste jag jag läsa åtminstone en bok i den här serien. Jag bor ju i Lund...



Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam
Genre: Feelgood
Serie: Lisbeth Cederström (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-17
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra.

Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer?


Frillesås? Det är ju nästan i mina gamla hemtrakter.



Jordanden av Susanne Boll
Genre: Kriminalroman
Serie: Vera Lilja (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
En man hittas ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen och Veras vän, polisen Kenneth Karlsson, får fallet på sitt bord.

Vera drabbas av symptom på posttraumatisk stress och hennes nya kärlek, den före detta fotbollsspelaren Nico Larsson, rids av självtvivel i sin nya karriär som musiker och söker stöd hos en shaman. Vera har sett hur den typen av alternativ läkekonst kan stjälpa snarare än hjälpa människor, och fallet hon och Kenneth arbetar med gör inget för att skingra hennes oro.

Ytterligare en man hittas brutalt våldtagen och ondskan kommer oroväckande nära medan kylan äter upp dem inifrån, denna iskalla Stockholmsvinter.


Jag har ännu inte läst något av Susanne Boll, men jag har tänkt göra det. Någon gång.



En avgörande ledtråd av Peter Gissy
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.


Det var på riktigt evigheter sedan jag läste något av Peter Gissy. Jag är alltid sugen på att läsa böcker som utspelar sig i Göteborg.



Idag dör alla gudar av Johannes Pinter & Mattias Leivinger
Genre: Kriminalroman
Serie: Iris Riverdal (3)
Antal sidor: 397
Utgivningsdatum: 2021-03-22
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Polisinspektör Iris Riverdal togs som gisslan och utkämpade en strid på liv och död. Nu när allt är över hoppas hon få läka sina sår, återgå till ett normalt liv och börja jobba igen. Från ingenstans kommer så en ny brutal attack, en påminnelse sänd från mannen som ligger bakom hennes föräldrars död. Iris tvingas inse att hon aldrig kan blir fri så länge han lever. Tillsammans med några ärrade följeslagare påbörjar hon därför en sista desperat resa, rakt in i mörkrets hjärta.

Samtidigt befinner sig hennes kollegor i Ostrava för att utreda de förövare som skakat om Sverige med sin mordturné. I samarbete med tjeckisk polis följer de spår som pekar i en och samma riktning: mot en mäktig klanledare, den gåtfulle Sergei Nexus, och en till synes oansenlig by i de karpatiska bergen.

Alla krafter sammanstrålar i en explosiv slutuppgörelse där mörkrets slutmål går långt bortom vad någon kunnat föreställa sig.


Första delen i den här serien står oläst i min hylla.



När allt brister av Helena Kubicek Boye
Genre: Kriminalroman
Serie: Anna Varga (4)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-24
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
När de anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag dyker inte hedersgästen upp.

Dagen efter festen påträffas Mariannes bil övergiven på en enslig skogsväg. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men när mannen, som tidigare varit inlagd på rättspsyk, vägrar tala kontaktar polisen psykologen Anna Varga för att få hjälp. Hon måste få honom att berätta var Marianne finns och om hon fortfarande är vid liv.

Mot sin vilja dras Anna Varga djupare in i utredningen. Det visar sig att Marianne Lindberg varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då kliniken gick under namnet Den vita staden bland ortsbefolkningen. Gömmer sig orsaken till hennes försvinnande i det förflutna?


Och så ännu en serie som jag är nyfiken på, men inte läst.



Napalm av Frida Moisto
Genre: Kriminalroman
Serie: Lisa Engström (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-25
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
En varm sommarnatt väcks kriminalkommissarie Sten Johansson av mobiltelefonens signal. Ett bombhot vilar över Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Dessutom växer frustrationen inom arbetsgruppen. Lisa är försvunnen och de vet inte om de ska söka efter henne, vilket orsakar oväntade slitningar inom gruppen. Sten är övertygad om att Lisa behöver tid, men plågas samtidigt av oro.

Strax efter bombhotet inkommer en svårt skadad kvinna till akuten. Hon dör på operationsbordet, och det som utan tvekan är ett mord kan kopplas samman med bomben. Snart uppdagas ännu ett mord i samma stil. Har staden ännu en gång drabbats av en seriemördare?

Samtidigt är Lisa tillbaka i sin barndoms trakter, bunden av sitt förflutna. Det är något som inte stämmer, något personligt. Hon försöker desperat ta reda på sanningen i en alltmer hotfull miljö. För att stå ut blir hon tvungen att återknyta till den gamla Lisa, med napalm i blodet.


Jag har faktiskt första delen i den här serien i hyllan. Oläst.



Var inte rädd för mökret av Kristina Agnér
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-03-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorpet hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna?

Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen - och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.

Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.


En bokbloggare som blir författare... den måste ju läsas.



Upprättelsen av Yrsa Sigurðardóttir
Genre: Kriminalroman
Serie: Freyja & Huldar (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-29
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
I ett inlägg på Snapchat ber en skräckslagen ung kvinna om förlåtelse. När hon sedan hittas död är hennes kropp markerad med siffran två. Polisen Huldar tar hjälp av barnpsykologen Freyja för att förhöra den mördade tonåringens vän. Det visar sig snart att den mördade Stella inte var någon ängel, men vem hatade henne tillräckligt mycket för att mörda henne?

Snart försvinner ytterligare en tonåring, och nya filmer läggs ut.


Andra delen i den här serien har jag redan. Första delen har jag beställt på bokrean.



Gäld till djävulen av Lisa Hågensen
Genre: Thriller
Serie: Raili & Ylva (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Svenskarna härjar och Bohuslän brinner. Året är 1612 och en man tar djävulen till hjälp för att få tillbaka sin mördade hustru. De flyr upp till Svartevattnet på det vindpinade Bredfjället, men blir snart varse att djävulen inte gör någonting gratis.

År 2012. Julen nalkas och Ylva ligger på psyket och yrar. Läkarna står handfallna och pratar om psykos eller hjärnskada, men Railis efterforskningar tyder på att Ylvas tillstånd har med några gamla syskon att göra. Raili yppar motvilligt sina farhågor för bibliotekskollegan Solveig, och tillsammans börjar de nysta i en härva av lögner, mord och mystik. När Ylva drastiskt blir sämre trotsar de den rytande snöstormen och tar sig till Svartevattnet för att rädda hennes liv.

Ovetande om de dolda krafter som verkar där snubblar de rakt in i ett makabert skeende som obevekligt leder dem in i mörkret.


Den här boken har jag väntat på i många år. Första delen var både spännande och rolig. En oslagbar kombination.

torsdag 25 februari 2021

Hett i hyllan #289

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en bok från maj 2017.
Kleptomania av Kristina Hård var jag nyfiken på väldigt, väldigt länge.

När boken dök upp i ett mejl från Swedish Zombie så laddade jag omedelbart ner den. Sedan har den gömt sig på läsplattan ända sedan dess. Det hjälper tydligen inte hur nyfiken jag är på en bok, den blir inte läst ändå. Detta är tydligen också en serie, Arvet efter Kaiser, vilket gör den ännu mer intressant. Jag är inte helt säker på vilken genre det är, jag har sett både fantasy och science fiction. Skillnaden är ju ibland hårfin. Jag tror att jag måste ta tag i den här snart. Den låter ju jättespännande.

Så här står det på baksidan:
Den värsta tågolyckan i modern tid sker en sommarnatt i den djupaste skogen. Inga överlevande hittas. Inte förrän Linus Kaiser efter flera veckor stapplar ut ur skogen mil från själva olycksplatsen. Förvirrad, undernärd och med svår minnesförlust.

År senare är hans luftskeppsimperium en framgångssaga som ingen kan förstå hur det gått till. Själv är han döende i cancer. När Ingra Varg vill veta sanningen bakom framgången och alla pengar beslutar han sig för att avslöja vad som egentligen hände i skogen.

Hittade han något därute i skogen eller var det något som hittade honom...
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 24 februari 2021

Läsplanering mars 2021

Den hemska månaden februari är snart slut och mars närmar sig med stormsteg. Man börjar kunna ana slutet i tunneln. Förhoppningsvis gäller det inte bara ljuset utan även det där andra som har häskat över världen i ett år nu. Jag slår till med fem planerade böcker, för nu jäklar...

23 av Linwood Barclay. Finish That Series.
I fiskarnas tecken av Melissa Broder. Boktolva. Hyllvärmare.
Det sista brevet av Cecelia Ahern. Bokcirkel Feelgood-Kollektivet.
Motiv X av Stefan Ahnhem. Finish That Series.
Himlen ska gråta blod av Sigbjørn Mostue.

tisdag 23 februari 2021

Tisdagstrion: Sport & friluftsliv

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Sport & friluftsliv.

Ja, vad gör man med det här temat? Jag gillar visserligen att titta på sport, men läsa om det... not so much. Och friluftsliv? Det låter ju lite som fackböckernas vecka, men så enkelt tänker jag inte göra det för mig. Jag ska nog hitta tre skönlitterära böcker om sport och friluftsliv.

1. Björnstad av Fredrik Backman är ju mitt första självklara val. Man kan förledas att tro att den handlar om hockey.

2. Den stora matchen av Arnaldur Indriðason utspelar sig under, ja, den stora (schack)matchen mellan Boris Spasskij och Bobby Fischer i Reykjavik 1972. Det kan råda delade meningar om huruvida schack verkligen är en sport, men jo, jag har kollat upp det.

3. Pumaspår av Nevada Barr är första delen i en serie som utspelar sig i olika nationalparker i USA. Det kan man väl kalla friluftsliv? Jag har ännu inte börjat läsa de här böckerna.

måndag 22 februari 2021

The Stand #1 (2020)

Titel: The stand
Originaltitel: The stand
Genre: Fantasy
Skapad av: Josh Boone, Benjamin Cavell, Stephen King (bok)
TV-bolag: CBS
Skådespelare: James Marsden, Odessa Young, Alexander Skarsgård, Amber Heard, Jovan Adepo
Premiär: 2021-01-15
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 9
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på HBO februari 2021




Handling
Mänsklighetens öde vilar på den 108-åriga mor Abagails och ett fåtal överlevares sköra axlar. Deras värsta mardrömmar förkroppsligas i en man med ett dödligt leende och outsägliga krafter: Randall Flagg – den svarte mannen.

Min kommentar
Så var det då dags till slut. Att ge sig på den nya filmatiseringen av The stand (Pestens tid). Det var nästan 40 år sedan jag läste det som jag har kommit att betrakta som, inte bara Stephen Kings allra bästa bok, utan även den bästa bok jag någonsin har läst. Dessa snart fyra decennier gör ju så klart att jag egentligen bara minns grundhistorien och känslan, men till hjälp för minnet har jag också den gamla TV-serien, från 1994, som jag har sett ett flertal gånger. Senast var bara för en handfull år sedan.

De första två eller tre avsnitten är så otroligt röriga. Av någon anledning så börjar vi nästan i slutet och får bakgrunden i snabba tillbakablickar. Det får till följd att det blir så många hopp mellan karaktärer och tidslinjer att jag är nära att ge upp. Det blir liksom inte spännande när man börjar i slutet. Resultatet blir också att det saknas massor, både vad gäller bakgrund, karaktärsuppbyggnad och nerv. Man struntar alltså i det som gör boken så bra och det som King typ är bäst på.

För mig blir det här alldeles för tydligt, att det liksom handlar om striden mellan "det goda" och "det onda". Det är som att de verkligen försöker trycka ner det i halsen på en. Det är också på tok för förenklat med den gigantiska skillnaden mellan "rätt" och "fel". Å andra sidan... om jag ska välja mellan en het Alexander Skarsgård eller en gammal och trött Whoopi Goldberg...

Personligen tycker jag att castingen var bättre i den gamla TV-serien, men den är inte så oäven här heller. Alexander Skarsgård är riktigt bra, men varför i hela friden måste han sväva? Det blir ju bara töntigt. King gör ingen riktig cameo, han är bara med på en bild. Och jag bara måste nämna Trashcan man... han är så mycket over the top att jag bara blir trött.

Att filmatisera The stand är nog att betrakta som ett omöjligt uppdrag, speciellt om man bara gör den knappt nio timmar lång. De lyckades ändå bättre 1994. Trots att den faktiskt var betydligt kortare...



TV Time har serien 8,74 i genomsnitt.
IMDb har serien 5,5 i genomsnitt (beräknat på 13 043 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Film: Greyhound (2020)

Titel: Greyhound
Originaltitel: Greyhound
Genre: Krig
Regissör: Aaron Schneider
Manus: Tom Hanks, C.S. Forester (bok)
Skådespelare: Tom Hanks, Matt Helm, Rob Morgan, Michael Benz, Stephen Graham
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 91 min
Serie: -
Såg den på Apple TV+ 22 januari 2021





Handling
I en berättelse inspirerad av verkliga händelser från slaget om Atlanten, leder kaptenen Ernest Krause en konvoj av allierade skepp med tusentals soldater till andra världskrigets frontlinjer. Helt utan flygskydd i fem dagar måste kaptenen och hans konvoj strida mot fiendens u-båtar för att kunna ge de allierade en chans att vinna kriget.

Min kommentar
Jag hade egentligen, efter mina vanliga vedermödor, valt en annan fredagsfilm, men så kom det ett mejl där det fanns en bild på Tom Hanks. I en film som heter Greyhound. Som bara går på Apple TV+. Jag frågade sambon om vi hade det, det hade vi inte, men vi kunde skaffa det. Så det gjorde vi. Vad gör man inte för en film om konvojer och ubåtar med Tom Hanks...

I början av filmen så är jag nog mest förvirrad. Mängder av marina termer kastas fram och tillbaka. Det tar ett tag innan jag reder ut det mesta, men mycket hänger jag nog inte med på. Ingenting förklaras och här finns inga dramainslag överhuvudtaget (jo, en liten, liten tillbakablick finns), allt fokus är på att hålla ordning på var jagarna, ubåtarna och konvojen är. Det är så uppfriskande. Och filmen blir så kort utan alla utvikningar. Här finns bara fartygen, männen, fienden.

Jag är så imponerad över att de lyckades föra krig med den tekniken de hade på 40-talet. Det var inte som nu, när det sitter en finnig 19-åring och fipplar med en joystick. Allt räknades ut för hand och snabbt måste det gå. Att de kunde läsa sina plottertavlor... Kommunikationen sköttes genom att två underofficerare/meniga pratade i "telefon", sedan stod andra och upprepade all information till den som skulle ha den. Otroligt.

Det är inte speciellt svårt att föreställa sig att det var precis så här att korsa Atlanten under andra världskriget, med vargflocken ylande runt omkring. För mig är det en pulshöjare. Hanks är briljant som vanligt. Inga överdrifter. Inget drama. Bara ett stenansikte. Så trovärdigt.

Greyhound är ett praktexempel på hur det kan bli när man skalar av allt onödigt. Vem har egentligen tid för självförverkligande eller privat drama när man är under ständig attack? Jag gillar det.



Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 28 731 betyg).
IMDb hade den 7,0 i genomsnitt (beräknat på 66 226 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

söndag 21 februari 2021

Smakebit på søndag: Blod på snö

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu är tydligen vintern slut här i Skåne, igår var det åtta plusgrader. Man får väl vara glad för de nästan två veckor som var riktigt härliga. Kanske kommer vintern ändå tillbaka, det är ju fortfarande bara februari.

Just nu håller jag på att läsa ett manus och därifrån blir det ingen smakebit. I stället ska jag gissa lite vad jag kommer att läsa sedan och jag tror att det kan bli Blod på snö av Jo Nesbø, så därifrån blir det ett litet smakprov.

Min smakebit är från början av boken:
Snön dansade som bomull i ljuset under gatlyktan. Utan riktning, visste inte om den ville upp eller ner, lät sig bara svepas runt av den helvetiskt iskalla vinden som kom in från det stora mörkret över Oslofjorden. Tillsammans virvlade de, vinden och snön, runt och runt i mörkret mellan de nattstängda lagerbyggnaderna på kajen. Tills vinden tröttnade och ställde ifrån sig sin danspartner längst in vid väggen. Där hade den torra, genomblåsta snön hopats vid skorna på mannen jag nyss skjutit i bröstet och halsen.

lördag 20 februari 2021

"Med hjärtat som insats" av Simona Ahrnstedt

Författare: Simona Ahrnstedt
Titel: Med hjärtat som insats
Genre: Romance
Antal sidor: 365
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 24 januari 2021




Första meningen: Tom visade in honom i ett konferensrum.

Baksidetext
När Dessie och Sam var unga älskade de varandra till vanvett. Men på en fest krossades deras kärlek och brutalt drevs de isär. Ingen av dem har hämtat sig från sveken och lögnerna.

Femton år senare är Dessie säkerhetsexpert med erfarenheter från krigszoner över hela världen. Samtidigt som hon har en hög position i en våldsam bransch där kvinnor är sällsynta, kämpar hon med trauman som kan förgöra henne.

Sam var förortsgrabben som alla räknade ut. Efter Dessies svek var revansch länge hans drivkraft, och han har på egen hand skapat ett framgångsrikt hotellimperium. När Sam får mordhot riktade mot sig behöver han en livvakt. Ödet för Dessie i hans väg...

Det räcker med en blick så vet både Dessie och Sam vad som gäller. Den här gången spelar de med hjärtat som insats.

Min kommentar
När jag var i 20-årsåldern så läste jag ganska mycket romantik, eller tantsnusk som det hette då. Ganska snart så tröttnade jag på det och har aldrig hittat tillbaka. Ibland gör jag ett försök. Som nu, med Med hjärtat som insats, som är januaris bok i Feelgood-Kollektivet. Jag vill gärna ha det sagt på en gång, att jag inte är ett stort fan av genren...

Den allra främsta anledningen till att jag har svårt för romance är, så klart, just kärleksbiten. Jag har oftast svårt för den typ av människa som agerar helt och hållet utifrån sina känslor och vad den tror att någon annan har sagt eller gjort. Utan att bry sig ett uns om att ta reda på fakta. Något det så klart finns mängder av i den här genren kombinerat med att allt alltid bygger på ett kolossalt missförstånd, som hade kunnat undvikas om de bara pratade med varandra. Jag tycker oftast att det blir tramsigt.

Här blir det inte fullt så tramsigt, men hela grunden för historien är ju ett rent tjänstefel. Naturligtvis borde Dessie omedelbart ha berättat för sin chef att hon kände Sam, och hur. Man är aldrig någonsin livvakt åt en person man har en relation till/med. En annan sak i samband med detta är att, återigen för mig, så är särbehandling inte okej åt något håll. Det är vare sig rättvist eller jämlikt och dessutom blir det då svårt att förstå vilka regler som egentligen gäller. Så lite typiskt är det att mannen som ligger med sin klient får sparken, men inte kvinnan.

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det när mannen i historien är urtypen för machoman, även om han också har en del känsliga sidor, men han är stark, snygg, framgångsrik, rik... you name it. Han vill så gärna vara, och beskrivs även som, oerhört miljömedveten. I nästa stund är han ute och lyxshoppar. Jag har egentligen inget emot den kontrasten, ingen kan ju göra allt men alla kan göra något, om det bara inte hade tryckts så mycket på hur väldigt duktig han är.

Dessie däremot... hon är inte ett dugg stereotypisk. Henne gillar jag. Oftast. Speciellt det att hon (lite) liknas vid Modesty Blaise, min stora favorit ända sedan jag träffade på henne för första gången på 70-talet. Dessie är inte ett dugg stereotypisk. Däremot så har jag svårt att förstå att någon som har den disciplin som en elitsoldat måste ha, helt kan tappa det så här. Bara på grund av en person.

Samhällspolitiska ämnen är inte lätta att skriva om, utan att komma med pekpinnar. Jag tycker att Simona Ahrnstedt lyckas ganska bra med det. Det är inget jag egentligen reagerar över, förutom vid det tillfälle då Sam beklagar sig över att alltid tillhöra en grupp. "Det där fattade inte etniska svenskar. Att man alltid representerade en grupp." Som att man tydligen automatiskt kan representera gruppen etniska svenskar då? Det blir nästan bisarrt. Om man förutsätter att allt dåligt som händer en beror på kön, ras, religion, sexuell läggning eller vad man nu kan komma på som skiljer människor åt så förenklar man det ordentligt.

Det är ju inte bara romance i den här boken, den innehåller också en liten thrillertwist. Ena delen av den var lite väl tydlig, den andra... kanske lite osannolik. Tyvärr så gör det också att slutet känns krystat och det blir lite för mycket. Tycker jag som läser många deckare/thrillers. Efter läsningen av Med hjärtat som insats inser jag i alla fall återigen att det här med romance inte riktigt är min grej.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,43 i genomsnitt (beräknat på 173 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Med hjärtat som insats: Lottens bokblogg, Bokdivisionen och Nellon bookish.

fredag 19 februari 2021

Den årliga bokrea-statistiken

Det ser ut som att det är dags för något som blivit en tradition inför bokrean. Det är dags att gå igenom hur många av de där bokrea-böckerna som faktiskt är lästa. I dag verkar vara en perfekt dag för det, med bara några dagar kvar till årets bokfest.

Den här lilla sammanställningen är nog faktiskt ganska nyttig. I år gjorde jag den i alla fall innan jag började klicka på Köp-knappen, så kanske blev jag lite avskräckt. Kanske...

Så här har inköpen sett ut sedan 2010.
Jag var på väg att minska inköpen där, 2015, men sedan stack det iväg igen för att därefter återigen minska. Att det blev så få förra året beror egentligen mer på en slump, om man ska vara ärlig. Jag var sjuk just då och kunde inte ta mig till en fysisk bokhandel. Hur många det blir i år? Det återstår att se. Just nu ligger det nog runt 20 på min lista.

ÅrKöptaLästaOlästa
20101413 (13)1
20111816 (16)2
20122820 (19)8
20134031 (29)9
2014329 (9)23
20151912 (12)7
20163212 (6)20
2017237 (5)16
2018172 (1)15
2019213 (N/A)18
2020130 (N/A)13
Summa257125 (110)132

Hur många som är lästa (förra årets siffror i parentes) är inte någon munter läsning... Faktum är ändå att hur länge det än dröjer innan jag läser dem, så gör jag det. Så småningom.

torsdag 18 februari 2021

Hett i hyllan #288

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi är fortfarande i maj 2017.
Mannen som vände insidan ut av Fred Vargas är andra delen i serien om kommissarie Adamsberg.

Detta är alltså en fransk deckarserie och jag fortsätter ju att envist hävda att franskt inte är för mig. Ibland stämmer det. Ibland inte. I alla fall... Sommaren 2013 köpte jag det som är tredje delen i den här serien och så kan man ju inte ha det. 2016 lyckades jag få första delen, som är läst (och ja, jag gillade den). Alltså föll det ju sig naturligt att skaffa även andra delen. Som då fortfarande är oläst. Nu går mina tankar i den riktningen att man kanske borde ha med den här serien i sin Finish That Series-utmaning...

Det verkar dock finnas så många som elva böcker, men det är inte det som gör att det känns som ett dödsdömt projekt. Gissa vad? Alla delar är inte översatta! Underligt nog så verkar inte fjärde delen finnas på svenska (ännu underligare är att den inte ens räknas med), men sedan finns alla fram till och med den nionde boken. Helt ärligt så är det ganska rörigt där och jag är nog inte människa att reda ut det.

Så här står det på baksidan:
Camille Forestier har lämnat Paris och livet med kommissarie Adamsberg för en fridsammare tillvaro i de franska alperna. Under sommaren blir alltfler får rivna och spåren pekar på en ensam, ovanligt stor varg. Snart hittas en kvinna mördad på samma sätt och skräcken sprider sig i alpbyarna. När slumrande myter om varulvar väcks till liv och driver man ur huse beger sig kommissarie Adamsberg dit i hopp om att komma både Camille och sanningen närmare.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 17 februari 2021

"Blodig januari" av Alan Parks

Författare: Alan Parks
Titel: Blodig januari
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 351
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Bloody January
Översättare: Gabriel Setterborg
Serie: Harry McCoy
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 januari 2021




Första meningen: Det blev en av dessa utredningar som poliser kunde peka på som vattendelare i sina karriärer.

Baksidetext
När en tonårspojke skjuter ihjäl en ung kvinna mitt på en trafikerad gata i Glasgow och sedan tar livet av sig är kommissarie Harry McCoy säker på en sak: Det var ingen slumpmässig våldshandling.

Tillsammans med sin nya partner använder sig McCoy av sitt nätverk i Glasgows undre värld för att driva utredningen framåt, men snart stöter han ihop med ett hemligt sällskap som leds av stadens rikaste invånare: familjen Dunlop.

McCoys chef vill inte att han utreder dem. Dunlop-familjen verkar vara omöjliga att komma åt. Men McCoy har andra idéer...

Min kommentar
Böcker från/som utspelar sig i Skottland står av någon anledning väldigt högt i kurs hos mig. Dessvärre är det inte alltid de funkar. Blodig januari blev jag väldigt nyfiken på när jag såg den och en vacker dag så dök den upp här hemma på hallmattan. Det var ett tag sedan nu, men nu är den äntligen läst och vad passar bättre än att läsa den i januari.

Allt som kommer från Skottland (och specifikt Glasgow) är tydligen mörkt och skitigt. Här är det ännu värre... allt är liksom värsta möjliga. Till och med vädret. Hopplösheten är monumental. Frågan är hur någon överhuvudtaget orkar. Det bästa alternativet verkar vara att bara ge upp. För mig blir det alldeles för många ytterligheter.

Det finns en del trevliga tidsmarkörer också, som till exempel Sweet, Marc Bolan, Rod Stewart, Chirpy Chirpy Cheep Cheep, men för det mesta så är det deprimerande. Var poliserna verkligen så här på 70-talet? Jag hoppas inte det. Här spenderar de i alla fall mer tid på puben än löser mord. När de inte är snorfulla så är de höga som hus. Gärna både och. Vår så kallade hjälte är inget undantag. Han har dessutom affärer med kriminella och en "flickvän" som är prostituerad. Poliserna känns som karikatyrer av sig själva och allt är genomsyrat av klyschor och schabloner. Boken får mig att tänka på filmen Sin City. Som jag inte gillade.

McCoy, antihjälten, har trots allt ett visst rättspatos och integritet. Problemet är bara att han inte använder dem. Eller snarare är det så att olika omständigheter hindrar honom från att använda dem. Dubbelmoral verkar han vara utrustad med också och tydligen gäller andra gränser för hans kollegor än vad han har satt upp för sig själv. Bland annat så blir han rejält arg på en kollega som i stort sett gör samma sak som han själv. Det handlar bara om olika grader i helvetet. Jag tycker ändå att det hade varit kul med en polis som inte är korrumperad, inte super/tar droger, inte går till prostituerade och inte hänger med tungt kriminella.

Till och med språket är hårdkokt, vilket väl egentligen är tur för nu passar det ihop i alla fall. Till och med de liknelser som förekommer är hårdkokta, som till exempel "ett ansikte lika långt som en regnig helg". Det livar onekligen upp. Historien drivs framåt på ett effektivt sätt.

Det finns ändå en hel del utredning här, det gillar jag och jag är glad att det hinns med mellan alla pubrundor och baksmällor. Däremot så är jag så osannolikt less på dessa supermänniskor som blir slagna, sparkade, skurna och så vidare, men på nästa sida så står de upp ändå.

Blodig januari är rejält hårdkokt och innehåller allt som en hårdkokt deckare ska innehålla. Om jag ska läsa andra delen? Ja, kanske, men i så fall inte för McCoy. Jag sätter mitt hopp till Wattie.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,90 i genomsnitt (beräknat på 1 301 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Blodig januari: Lottens bokblogg, Kapprakt och En trave böcker.

tisdag 16 februari 2021

Tisdagstrion: Biblioterapi

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Tisdagstrion som sköts av Ugglan & Boken.

Veckans tema: Biblioterapi (böcker som får mig att må bra).

Nej, men usch vad jobbigt... Det är nog inte speciellt ofta som jag läser böcker som får mig att må bra, men biblioterapi är ju faktiskt inte bara att må bra av det man läser. Det kan handla om annat också. Jag väljer att fokusera på "annat" och kollar i boken Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George. Längst bak i boken finns Jean Perdus litterära akutapotek, därifrån plockar jag tre, som jag har läst. Inklusive Jean Perdus kommentarer.

1. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. I höga doser verksamt mot sjuklig optimism samt humorbrist. För bastubadare med handduksskräck. Biverkningar: motvilja mot ägande, möjligtvis kroniskt morgonrockssyndrom.

2. 1984 av George Orwell. Mot godtrogenhet och försoffning. Tidigare huskur mot sjuklig optimism, bäst-före-datumet passerat.

3. Tom Sawyers äventyr av Mark Twain. För att övervinna vuxenångest och återupptäcka barnet i sig/en själv.

måndag 15 februari 2021

Film: Outside the wire (2021)

Titel: Outside the wire
Originaltitel: Outside the wire
Genre: Action
Regissör: Mikael Håfström
Manus: Rowan Athale, Rob Yescombe
Skådespelare: Anthony Mackie, Damson Idris, Enzo Cilenti, Emily Beecham, Michael Kelly
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 114 min
Serie: -
Såg den på Netflix 15 januari 2021





Handling
Året är 2036. Ett blodigt inbördeskrig rasar i Östeuropa. Det finns fredsbevarande amerikanska trupper vid gränserna. Flera av dem är robotsoldater, så kallade gumpar. Bakom kulisserna styr den hänsynslösa krigsherren Victor Koval. In i detta kaos skickas en android med mycket mänskliga drag och en drönarpilot för att hitta något som kan ödelägga hela världen.

Min kommentar
Det kom ett mejl om en ny film på Netflix... Jag var ytterst tveksam, från början, Outside the wire lät som en historia jag har sett... hur många gånger som helst. Dock orkade jag inte fortsätta leta efter möjlig fredagsfilm så det fick bli den ändå. Lite hjälpt blev jag också av en recension som egentligen inte var speciellt positiv, men det stod att man kunde se den om man gillade teknik.

För mig blev första reaktionen att det var ett väldigt oamerikanskt manus, en väldigt tydlig och direkt kritik mot krig och specifikt amerikansk inblandning precis överallt där de inte borde vara. Att de i stället för att försöka bevara freden eldar på motsättningarna. Kanske beror det på hur man själv väljer att se filmen.

De få (två, egentligen) karaktärer som finns är väldigt tydliga. Eller kanske är det egentligen bara en karaktär, den ene är ju inte mänsklig. Väldigt snabbt och effektivt etableras exakt vilken typ av människa Harp är. Han sitter och äter snacks när han övervakar en kritisk situation. Som om han var på bio och inte tittade på något som faktiskt hände, just där och då.

Förutom det där med fräck teknik och en scen där Leo kastar sig genom båda sidorutorna på en bil (har jag banne mig aldrig sett tidigare!) så är filmen inte jätteoriginell. Vilket den alls inte behöver vara. Om man ska jämföra med mat så kan en enkel, vällagad maträtt klå en innovativ och nyskapande med hur mycket som helst. Detsamma gäller film och den här är enkel och vällagad. Det är aldrig tråkigt och det finns en hel del roliga replikskiften.

Filmen tappar lite mot slutet, men i stort sett så är den ännu ett inlägg mot artificiell intelligens i situationer där den behöver interagera med människor. Kanske är det därför som jag ändå gillar den och sätter ett högre betyg.

Outside the wire är inte speciellt mycket sci-fi, utan betydligt mer action och då väldigt solid sådan. Nästan två timmars gedigen underhållning.



Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 1 298 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 2 483 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam