söndag 24 januari 2021

Smakebit på søndag: Med hjärtat som insats

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Just nu läser jag en bok som inte alls är i min genre... Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt är romance och när jag läser så är det inte utan att jag förstår varför jag generellt sett inte gillar det. Men... ibland måste man utmana sig själv (dessutom så ändras ju smaken ibland) och så är den januaris bok i Feelgood-Kollektivet.

Min smakebit är från sid 355 i e-boken:
Dessie drack av kaffet och lyssnade på den persiska musiken. Hon sträckte sig efter en liten baklava med pistage. "Är de från din mamma?" frågade hon. Hon kom ihåg att hon blivit bjuden på liknande bakverk i familjen Aminis lilla kök. Sams mamma hade pratat på sin brutna svenska, frågat om läxor, bett om hjälp att uttala ett ovanligt svårt svenskt ord, lagat mat och sedan gått iväg till något av sina jobb. Medan Dessie hade undanhållit för sina föräldrar att hon och Sam var ett par, så hade Azita nog ändå anat vad de betydde för varandra. De hade smugit med sin kärlek, velat behålla den för sig själva. Som ung hade Dessie inte riktigt fattat vilken enorm insats Sams mamma gjorde, hur hon startat om i ett nytt land och så småningom lyckats läsa in det som saknades för att hon skulle kunna ta upp sin forskargärning igen - samtidigt som hon försörjde sin son.

22 kommentarer:

 1. Den här läste jag förra året, så jag tänkte vara med på diskussionen i Feelgoodkollektivet den här gången. Och ja, du vet ju att jag gillar (en del) romance ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte nog mest kolla vad ni andra tycker om denna. Känner att jag kanske borde vara tyst 🙂 Det här är inte alls min grej och det är ju ändå lite skönt att vi inte tycker likadant om exakt allt 😁

   Radera
 2. jag läser ju lite av allt, om Simona Ahrnstedt har jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör jag också. Tycker det är kul, ibland så har man ju fel när man tror att man vet vad man tycker. Dock verkar jag ha helt rätt om just den här boken.

   Radera
 3. Alltså, spänning och romance är ju typ samma sak: lättläst underhållning med driv men istället för mord så är där kärlek! Jag läser ju också allt av Simona och läste den här i höstas jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just kärleksbiten jag har problem med. Och att allt alltid bygger på ett kolossalt missförstånd, som hade kunnat undvikas om de bara pratade med varandra. Tycker oftast att det blir tramsigt 😁

   Radera
 4. har inte läst något av den produktiva Simona Ahrnstedt. romance är nog inte riktigt min genre. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är sannerligen inte min genre heller.

   Radera
 5. Känner till författaren, men inte läst något, gillar variation av böcker/genrer men romance är inte riktigt min kopp te ;)Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska övertygad om att romance inte är min kopp te, men ibland så har jag fel. Dock inte den här gången. Heller.

   Radera
 6. Har läst alla Ahrnstedt böcker men det här var nog den jag gillade minst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt den andra jag läser av henne. Jag gillade inte den heller.

   Radera
 7. Håller med om att man behöver utmana sig själv ibland, men jag ska försöka närma mig fantasy först, få se om jag ramlar över någon romance också, låter sockersött i mina öron. Tack för smakbit, författaren är välkänd och omtyckt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sockersött skulle jag inte kalla det. Stör mig mer på övertydlighet och alla tramsiga missförstånd.

   Radera
 8. Jag läser sällan romance och aldrig Ahrnstedt men jag såg Bridgerton på Netflix i julhelgen. Den var charmig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog inse att i alla fall Ahrnstedt inte är min grej. Detta är den andra jag läser nu och har inte gillat någon av dem.

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Jag är nyfiken på att läsa denna. Har läst alla hennes tidigare böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte riktigt rätt person att uttala mig om romance, så jag är tyst 🙂

   Radera
 10. Baklava åt jag när jag var i Turkiet för tio år sedan. Väldigt söta (i smaken).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är mest socker i de där bakverken. När det blir så sött att det gnisslar i tänderna så har min söt-gräns passerats för längesedan 🙂

   Radera
 11. Jag brukar gilla Ahrnstedts böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst två och de verkar inte vara för mig.

   Radera