söndag 31 januari 2021

Smakebit på søndag: Dolt i vatten

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har inte blivit speciellt mycket läsning i helgen, tyvärr. Det är lite för mycket sport på TV. Bland annat handboll då, som plötsligt har blivit roligt igen. I dag är det minsann VM-final som spelas. Vilket gäng!

Jag tjuvstartade februaris läsning nu i helgen, eftersom jag i veckan fick veta att jag skulle få ett efterlängtat manus att testläsa nästa månad. Dolt i vatten av Catherine Steadman stod först i den kön och den har börjat väldigt bra.

Min smakebit är från början av boken, trots att jag har kommit betydligt längre. Starten fick mig verkligen att se fram emot att läsa resten:
Har du någonsin grubblat över hur lång tid det tar att gräva en grav? Du kan sluta grubbla nu. Det tar en evighet. Hur lång tid du än tror att det tar - fördubbla den.

Du har säkert sett det på film: hjälten som, kanske med en pistol riktad mot huvudet, svettande och stånkande gräver sig djupare och djupare tills han befinner sig hundraåttio centimeter ned i sin egen grav. Eller de två odugliga skurkarna som under stolligt kaotiska former grälar och pikar varandra medan jorden lekande lätt skvätter omkring dem.
    Så är det inte. Det är jobbigt. Ingen del av arbetet är lätt. Marken är kompakt och tung och trög. Det är så jävla jobbigt.
    Och tråkigt. Och enformigt. Och det måste bli gjort.

31 kommentarer:

 1. tyckte om denna, spännande och intressant på många sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker de är ganska korkade, men det är inte osannolikt på något sätt.

   Radera
 2. Författaren verkar bekant men jag har inte läst något. Tack för smakbiten! Den verkar obehaglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar ha skrivit en del böcker, men detta är den första jag läser av henne.

   Radera
 3. Den här boken kommer att snart dyka upp i Hett i hyllan hos mig. Ska bli intressant att se vad du tycker.
  Vet inte hur många testmanus du läser, men jag hoppas det är från en viss favoritförfattare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är okej. Än så länge och då är jag drygt halvvägs.

   Det är bara en författare jag läser testmanus från 😁

   Radera
 4. Jag har aldrig funderat på hur lång tid det tar att gräva en grav ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har inte varit aktuellt, än så länge 🙂

   Radera
 5. Ja... den som nån gång har haft eller har en trädgård, med en massa sten och rötter i jorden, har ingen som helst svårighet att inse svårigheten. Tack för smakbiten! Pandemi-tv verkar innebära mer sport och mindre annat, så för mig innebär tv-tittande bara rapport, aktuellt och på söndagarna agenda... gud så deprimerande! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vara en hel del sport nu i januari, mycket skidor och handboll. Mer tror jag inte att det är, men det kanske känns så. Nu tycker jag att det mesta jag brukar titta på har kommit igång, så här är det fullt upp med TV 🙂

   Radera
 6. Det har vært sport på TV her og i helgen, men jeg har lest endel samtidig og sett innimellom. Det er ikke all sport jeg er like glad i å se på. Mannen min elsker handball, så det har vi selvfølgelig sett, og så blir det mye ski på denne tiden.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skidor gillar jag att titta på, men jag har valt bort det just nu. Det är ju alltid på förmiddagarna och det är då jag orkar få allt annat gjort 🙂

   Radera
 7. Den vill jag läsa! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Låter spännande. kollat en del på sport i helgen men inte handboll fast jag gillar det, är så mycket annat som jag velat se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland hopar sig programmen, men jag tycker det är skönt att många program jag brukar titta på har börjat igen. Och en del nya då 😁

   Radera
 9. Hej, läser inte deckare så mycket, men den här lät kanonspännande. Så den hamnar på läslistan,. Bara att få uppleva Bora-bora miljön är ju värt mycket. Jag håller med om Glasgow-boken. Ingen munter läsning men väldig välskriven och man får mycket känslor för personerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man vill vara petig då är detta ingen deckare, utan mer en thriller. Nästan samma, men här finns inget brott att lösa, i egentlig mening. De är inte på Bora bora speciellt mycket och jag kan inte påstå att jag fick någon direkt känsla för miljön.

   Radera
 10. Den boken verkar spännande. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. känner inte till den här författaren. för det är väl inte hon som skrev Fyren mellan haven? tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tvungen att kolla, så olika böcker kan väl inte vara skrivna av samma... De stavar inte efternamnet likadant, så nej, det är inte samma författare.

   Radera
 12. Verkar intressant, tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det mycket som hänger på hur allt binds ihop.

   Radera
 13. Haha, nä, just gravgrävande har jag faktiskt inte funderat på. :) Det är tur att jag är totalt ointresserad av sport på tv, jag som redan har så många intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det är speciellt vanligt att man grunnar på hur lång tid det tar att gräva en grav 🙂 Här är vi två som gillar att kolla på sport så det blir en del.

   Radera
 14. Hej! Vilken fin blogg du har! Skulle du vilja göra ett blogg länk byte med mig?

  Hälsningar
  Steffi

  https://bokcirkelnn.blogspot.com/

  SvaraRadera
 15. Låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera