måndag 25 januari 2021

Film: The midnight sky (2020)

Titel: The midnight sky
Originaltitel: The midnight sky
Genre: Science fiction
Regissör: George Clooney
Manus: Mark L Smith, Lily Brooks-Dalton (bok)
Skådespelare: George Clooney, Felicity Jones, David Oyelowo, Caoilinn Springall, Kyle Chandler
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 118 min
Serie: -
Såg den på Netflix 31 december 2020

Handling
Ett rymdskepp och dess besättning är på väg tillbaka från ett uppdrag på en av Jupiters månar. Denna himlakropp är nämligen tänkt som ett substitut till Jorden vars levnadsförhållanden kraftigt förändrats till det sämre under de senaste åren. Vad de inte vet är att förhållandena på Jorden försämrats ytterligare under tiden de varit iväg och bortom radiokontakt. Till den grad att det är direkt skadligt för dem att återvända.

På en evakuerad forskningsstation långt ute i ingenstans har forskaren Augustine anmält sig som frivillig att stanna kvar. Hans uppgift är att informera besättningen på rymdskeppet om de förändrade förhållandena på Jorden så fort de återfår radiokontakt. Augustine upptäcker att signalerna han skickar ut är för svaga. Han måste därför försöka ta sig till en annan forskningsstation som har möjlighet att skicka ut starkare signaler.

Samtidigt uppe i rymdskeppet kämpar besättningen för att ta sig helskinnade hem. Oförutsedda händelser tvingar dem att ta en alternativ rutt hem, vilket innebär att de färdas genom outforskat och potentiellt farligt rymdterritorium.

Min kommentar
Vi skulle egentligen sett en annan film den här nyårsaftonen, men sambon glömde att hyra den för sina SJ-poäng och när han kom på det (när det var dags att börja titta) så var filmerna "slutsålda". Det fick bli att snabbt hitta något annat och då föll valet på The midnight sky, som redan fanns på Netflix-listan. Trots de ganska dåliga recensionerna som jag sett skymta förbi. George Clooney är ju ändå alltid George Clooney. Eller?

Det är otroligt rörigt i början. Fokus skiftar mellan forskaren på Arktis, hans tillbakablickar och ett gäng i rymden. Det kändes väldigt splittrat. Lite som att filmen inte visste vad den ville bli när den blev stor. Jag tror att det hade blivit mycket bättre om man hade fokuserat på en av historierna. Nu kändes det som att två olika handlingar knöts ihop på ett väldigt krystat sätt.

Någon bakgrund får man inte och det gäller både händelsen (The Event som den kallas i filmen) och karaktärer. Då är ändå karaktärerna inte speciellt många. Ingen av dem blir tillräckligt intressant för att engagera mig. Faktum är att jag i stort sett skiter i hur det går för dem. Jag fick nästan känslan av att detta var mitten av en film för det finns vare sig början eller slut. Ingen poäng alls. Ungefär som det är att vara människa, faktiskt.

Mitt allra största problem med den här filmen är ändå vilken otur de måste ha haft när de tänkte. Hur kan man tycka att mänskligheten kan räddas med en kvinna, en man och ett ofött barn? Efter några generationer kommer de att vara så inavlade att de önskar att de inte hade överlevt. Och det förutsätter då att förlossningen går bra, att de får fler barn och att alla är fertila.

Det finns egentligen en stor potential att göra något känslomässigt och bra av The midnight sky. Tyvärr slarvas det bort med besked.Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 30 572 betyg).
IMDb hade den 5,6 i genomsnitt (beräknat på 43 241 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar