lördag 23 januari 2021

"De vackra döda" av Belinda Bauer

Författare: Belinda Bauer
Titel: De vackra döda
Genre: Thriller
Antal sidor: 348
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The beautiful dead
Översättare: Leif Janzon
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 december 2020
Första meningen: Beskåda den skönhet som bara döden skänker.

Baksidetext
Eve Singer är beroende av döden. Hennes karriär som kriminalreporter på TV är på väg att dala, och hon är beredd att ta till nästan vilka medel som helst för att tillfredsställa sin blodtörstiga publik.

Mördaren är också beroende av döden. Inte nog med att han fortsätter att döda. Han tillkännager dessutom sina makabra framträdanden i förväg, i syfte att visa upp döendets skönhet för världen. När han kontaktar Eve tar hon tacksamt emot erbjudandet om att få vara först med varje nytt och blodigt spektakel. Tills hon inser att mördaren har två besattheter - och att hon är den andra.

Min kommentar
När jag har läst ut alla de planerade böckerna för en månad så blir jag lite vilse. Det är svårt att välja en av alla olästa böcker i hyllan, on the fly, eller vad man ska säga. Belinda Bauer har alltid varit ett säkert kort och det var inte längesedan jag läste henne. Av någon anledning kände jag att jag inte hade fått nog, utan ville ha mer och då fick det bli De vackra döda.

Liksom förra boken så befinner vi oss i London. Kanske har vi förflyttats dit för gott. Det gör mig inget, även om jag egentligen föredrar hedarna. När jag började läsa så hade jag ingen aning om att boken faktiskt passade rent tidsmässigt. Den utspelar sig i december, fram till juldagen. Hon har en alldeles speciell ton, Belinda Bauer. Det är cyniskt och ironiskt, men samtidigt mycket kärleksfullt. Det vimlar av skarpa iakttagelser av vardagliga ting och företeelser. Som den om Liam Neeson, som gör samma roll om och om igen. Precis vad jag själv har tänkt i några år nu.

I Belinda Bauers böcker brukar det inte vara speciellt många karaktärer, vilket egentligen är ovanligt för en brittiska spänningsromaner, rent generellt. Dessutom har hon för vana att återanvända några av dem. Här träffar vi, bland annat, polisen Emily Aguda, som var med i Det slutna ögat. Jag ville ju veta mer om henne efter att ha läst den. Det var roligt att se att det har gått bra för henne. Även Dougie Trewell har varit med i en tidigare bok, Skuggsida, men jag kan inte påstå att jag minns honom. Jag gillar det här greppet. Det känns så slösaktigt att skapa en karaktär för en enda bok.

För en gångs skull så är det inga barn inblandade. I stället handlar det om de val många oss måste göra. Moraliska dilemman kombinerat med vad ett moraliskt rätt val kommer att kosta mig. Har jag råd att förlora jobbet för att göra det som är rätt? Det handlar också mycket om medias, och folk i allmänhet, känslokyla (och faktiskt också mördarens beroende av media). Allt ska filmas och läggas upp så alla kan se. Utan en tanke på att det är riktiga människor som har råkat illa ut. Personligen så önskar jag att fler gjorde som Kevin Barrs pappa när okänsliga "journalister" knackar på dörren.

I början känner jag lite att Eve förtjänar det hon får, men längs vägen börjar jag tycka om henne. Speciellt när jag läser om hur hon tar hand om sin demente far. Hon verkar egentligen inte gilla det hon måste göra för att behålla jobbet. Nu när hon börjar bli gammal (30) och inte längre ung och vacker nog för att synas i TV. Även om jag inte alltid tycker att hon agerar rätt så kan jag förstå henne.

De vackra döda är enormt spännande och för mig var det bladvändarvarning. Det är en makaber historia och jag undrar om jag inte rankar detta som Bauers hittills bästa.

Avdelningen för olika funderingar:
Vems huvud var det egentligen i lådan? Fick man veta det?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 3 942 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om De vackra döda: Lottens bokblogg, A bookaholic Swede och Kulturnästet.

2 kommentarer:

  1. När jag läser din recension så tänker jag att jag är dålig på att känna igen karaktärer mellan böcker. Kan hålla med om att det är ett snyggt grepp, men jag har missat det :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stephen King är ju en fena på att återanvända sina karaktärer, på så sätt är jag väl lite van vid det 🙂 Emily Aguda kom jag faktiskt ihåg, det var ju inte speciellt längesedan jag läste Det slutna ögat, jag gillade henne där och tänkte att det hade varit kul att få veta mer om henne. Oväntat och roligt.

      Radera