lördag 30 januari 2021

"Göra levande" av Jens Daniel Burman

Författare: Jens Daniel Burman
Titel: Göra levande
Genre: Skräck
Antal sidor: 17
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Swedish Zombie
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 december 2020
Första meningen: Allt jag gjorde var att berätta som det var.

Baksidetext
Han klippte banden med alla omkring sig och isolerade sig i det stora huset. Allt för att ägna sig åt att förberedda mottagandet av sin döda fru. Fem kartonger med sprutor. Bara tanken på att sticka nålar i någons kropp gjorde honom yr. Men allt han kunde tänka på var att få henne tillbaka igen.

Min kommentar
Jag tror att det har blivit något av en tradition att avsluta ett år med noveller. I alla fall så råkade det bli så, igen. Två stycken blev det den här gången och Göra levande av Jens Daniel Burman blev den första. Den dök upp i min inbox för... ganska många år sedan, men så är det det där med e-böcker. De syns inte.

Det här får man nog säga har en viss likhet med Frankenstein och experimentet med hans monster, men värre. Och av betydligt sämre anledning. Kanske är jag för pragmatisk för att fångas av detta. I mitt huvud så är det som är dött dött och även om jag kan förstå att man kan önska att personen inte hade dött överhuvudtaget så är steget till att vilja "få tillbaka" personen gigantiskt. Faktiskt fullständigt obegripligt. Att sedan få för sig att inte göra som de väldigt tydliga instruktionerna säger, utan gå i fel ordning... Nej, det borde han ha begripit hur det skulle gå. Det är ju bara att tänka en liten smula.

Göra levande är en makaber historia, med groteska detaljer. Jag får anta att det "ovissa" slutet är meningen att skrämma mig, men det lyckas inte riktigt. Novellen är förvånansvärt dåligt korrekturläst. Det handlar ju faktiskt om bara några sidor.

Goodreads hade den 3,00 i genomsnitt (beräknat på 3 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Göra levande: Dessvärre så kan jag inte hitta någon.

4 kommentarer:

 1. Jag gillade den här riktigt mycket. Men tyckte sämre om Svarta ögon som jag läste därpå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste också Svarta ögon efter denna och jag håller med 🙂

   Radera
 2. Om jag inte tar fel så är han från Hälsingland och har jobbat i Sundsvall. Men jag har ändå inte läst något av honom. Jag och skräck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer att han är från Hälsingland. Delen om Sundsvall verkar också vara riktig och tydligen utspelar sig hans roman Huset där, eller börjar där i alla fall. Den har jag ju läst, men jag kan inte påstå att jag minns just det. Skräck passar av någon underlig anledning inte alla 🤔

   Radera