måndag 11 januari 2021

Film: Just mercy (2019)

Titel: Just mercy
Originaltitel: Just mercy
Genre: Drama
Regissör: Destin Daniel Cretton
Manus: Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham, Bryan Stevenson (bok)
Skådespelare: Michael B Jordan, Brie Larson, Jamie Foxx, Tim Blake Nelson, Karan Kendrick
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 137 min
Serie: -
Såg den på SF Anytime 25 december 2020
Handling
Efter att den unge advokaten Bryan Stevenson han tagit examen från Harvard har han en rad välbetalda jobb att välja på. Istället åker han till Alabama för att försvara felaktigt dömda människor, och människor som inte haft råd med ordentligt juridiskt försvar, med stöd av den lokala advokaten Eva Ansley. Ett av hans första, och mest uppseendeväckande fall är Walter McMillians, som 1987 dömdes till döden för ett uppmärksammat mord på en 18-årig flicka trots övertygande bevis på hans oskuld.

Min kommentar
Det är något märkligt med den här filmen och jag förstår egentligen ingenting... I augusti förbokade jag Just mercy, det lät precis som en film för mig. Sedan väntade och väntade jag. Ibland kollade jag när den var planerad att släppas, men det kom aldrig något datum. Vad som kom, däremot, var ett mejl om att min beställning blivit annullerad. Filmen skulle tydligen inte släppas i Sverige. Jag blev oerhört besviken, men sedan hittade jag den på SF Anytime, att hyra, och eftersom jag hade några SJ-poäng som skulle gå upp i rök om jag inte använde dem så slog jag till.

För mig är det helt obegripligt att detta handlar om något som hände för bara runt 30 år sedan. Det är många känslor som bubblar upp till ytan och det är inte speciellt många positiva. Jag kommer aldrig någonsin att förstå mig på den typ av människa som kan göra något, som man ju uppenbarligen måste förstå är fel, mot någon annan människa.

Skådespelarna är väldigt bra. Det känns lite ovanligt att se Jamie Foxx i en så här seriös roll, jag tror inte jag har gjort det tidigare, men han gör det med den äran. Michael B Jordan är inget annan än lysande. De där vita gubbarna (åklagaren och sheriffen) måste också ha varit bra för de gjorde mig rejält arg.

Detta är ju en film som bygger på sanningen, en bok som Bryan Stevenson har skrivit. Alla ni som kaxigt hävdar att det inte finns något rätt/fel, sanning/lögn utan bara tolkningar, ni är så galet ute. Ni borde tvingas se den här filmen. Människor som Bryan Stevenson, som utan att tänka på sin egen säkerhet, slåss för sanningen är på riktigt hjältar.

Just mercy är oerhört provocerande och inte en film man tittar på lite lättvindigt, med ett halvt öga. Den går rätt in i själen. Samtidigt är den enormt motiverande och jag kände mig nästan beredd att ge mig ut på korståg mot världens orättvisor.Letterboxd hade den 3,8 i genomsnitt (beräknat på 43 610 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 44 433 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Det här låter som en film för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är riktigt bra och oerhört upprörande. Jag kan inte fatta varför den inte släpps i Sverige.

      Radera