måndag 1 februari 2021

Film: Tenet (2020)

Titel: Tenet
Originaltitel: Tenet
Genre: Science fiction
Regissör: Christopher Nolan
Manus: Christopher Nolan
Skådespelare: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Kenneth Branagh
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 150 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 1 januari 2021
Handling
I en skuggvärld av spionage på hög internationell nivå är ordet Tenet det enda redskap en agent har för att rädda mänskligheten. Hans mål utvecklas under det att uppdraget utförs. Bortom tiden. Inte tidsresor. Inversion.

Min kommentar
Tenet är en film som jag blev nyfiken på första gången jag la märke till den. Jag har för mig att jag såg en hel del negativt om den då, så jag försökte glömma bort den. Det gick så där, kan man väl säga. Eftersom jag både har köpt och sett den nu. Det här är den där typen av film som jar har något slags hat-kärlek till. Jag får huvudvärk av den och det känns alltid som att det är något som inte stämmer. Att det är något fel på logiken.

Jag blir ytterst tveksam i början. Det är otroligt rörigt och det är nästan omöjligt att hänga med. Då menar jag inte bara på grund av att det är vanskligt att se skillnad på män i full skyddsutrustning. När det börjar klarna vad filmen handlar om så blir jag alldeles yr.

Detta är en film som kräver totalt fokus, det är en komplicerad och komplex historia. Tyvärr så misslyckas etableringen i början totalt. Där kunde det helt klart ha gått lite långsammare och kanske lite mer kött på benen hade hjälpt till. Jag får egentligen inte veta någon bakgrund alls, vare sig vad gäller karaktärer eller händelser. Allting bara hastas över och det var nästan obegripligt. Om man i stället lagt mer tid där och skurit ner på senare händelser, som får förhållandevis mycket tid, så hade det nog hjälpt.

Jag gillar att utmanas när jag ser på film och det lyckas den med. Det är en annorlunda historia och det känns nytt. Riktigt snyggt är det också. Oftast. Det stora problemet är nog egentligen att man inte får tid att andas, ingen tid att tänka efter. Den ena actionscenen avlöser den andra.

Jag kan redan nu säga att jag garanterat kommer att se Tenet igen. Om inte annat så för att hitta de där logiska hålen.Letterboxd hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 241 318 betyg).
IMDb hade den 7,6 i genomsnitt (beräknat på 244 799 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Hm. Förra lördagen såg vi halva den här filmen. Maken konstaterade sen att han var för trött för att hänga med. Jag var också trött, men tveksam om den ens var värd att se hela. Jag kunde inte uppbåda tillräckligt med intresse, och begrep inte hälften... Vi får se när vi gör ett nytt försök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg den ju i slutet av min julledighet och det var nog tur. Det är tveksamt om jag hade klarat att hänga med efter en vanlig jobbvecka. Jag är väldigt svag för den den här typen av film, den som ger mig huvudvärk 😁

      Radera