lördag 27 februari 2021

"Tre män i en båt" av Jerome K Jerome

Författare: Jerome K Jerome
Titel: Tre män i en båt
Genre: Humor
Antal sidor: 203
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Three men in a boat
Översättare: Birgitta Hammar
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 1889 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 januari 2021
Första meningen: Vi var fyra inalles, George, William Samuel Harris, jag och Montmorency.

Baksidetext
Vad som skulle bli en vanlig reseguide blev en av världens roligaste romaner. Jerome K. Jeromes Tre män i en båt utspelar sig under två veckor längs med floden Themsen, från Kingston upon Thames i London, till Oxford och tillbaka. Berättelserna om de viktiga historiska platserna förlöses i en hejdlös komik, när J. och hans vänner, George och Harris, och J:s (påhittade) hund, Montmorency, ger sig ut på båtsemester.

Min kommentar
Tre män i en båt är tydligen en klassiker. Vad jag vet så hade jag aldrig hört talas om den när den dök upp hos någon bokbloggare, som jag inte längre minns vem det var. När jag såg att den fanns på bokrean 2017 så var jag bara tvungen att ha den. En bok som beskrivs som en av världens roligaste romaner är ju oemotståndlig.

Det börjar väldigt bra, jag älskar tonen som dryper av ironi. Mellan skratten (som är många) blir det lite långrandigt och faktiskt lite tråkigt. Det blir väldigt många utvikningar. Faktum är att inte speciellt mycket handlar om själva båtfärden. Man kommer ständigt på olika anekdoter, som handlar om tidigare båtutflykter, antingen med dessa tre män eller andra. Eller så handlar de om saker som inte har det minsta med båtresor att göra, som till exempel tavelupphängning. Eller så får man sig en historialektion. Mycket har hänt längs Themsen.

Jag fick intrycket att de här tre var gamla gubbar, men jag fick snart insikten att nej, de var nog yngre. Eventuellt medelålders. Några logistiska genier är de inte. Att packa för resan blir ett helt företag. De kan knappt öppna en konservburk, eller tvätta kläder. De har en dubbelmoral som är obegriplig och självironin, min favoritironi, är på topp. Dråplig, är ett passande ord för att beskriva den här historien. Underfundig är ett annat. Dessutom är den osannolikt brittisk. Elakheter och spydigheter sägs med allra största artighet.

För att vara en bok som är över 100 år så är den förvånansvärt aktuell. Människan har inte förändrats speciellt mycket. Tyvärr. När Tre män i en båt är som bäst så är den briljant.

Goodreads hade den 3,88 i genomsnitt (beräknat på 57 685 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Tre män i en båt: Bokhyllan, Boktanken och Den lilla boklådan.

2 kommentarer:

  1. Den här fick jag tidigt av min pappa som en lättläst bok på engelska. Minns inte hur gammal jag var men det bör ha varit i tidiga tonåren jag läste den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade aldrig hört talas om den innan någon bokbloggare skrev om den. Den har åldrats väldigt väl.

      Radera