måndag 15 februari 2021

Film: Outside the wire (2021)

Titel: Outside the wire
Originaltitel: Outside the wire
Genre: Action
Regissör: Mikael Håfström
Manus: Rowan Athale, Rob Yescombe
Skådespelare: Anthony Mackie, Damson Idris, Enzo Cilenti, Emily Beecham, Michael Kelly
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 114 min
Serie: -
Såg den på Netflix 15 januari 2021

Handling
Året är 2036. Ett blodigt inbördeskrig rasar i Östeuropa. Det finns fredsbevarande amerikanska trupper vid gränserna. Flera av dem är robotsoldater, så kallade gumpar. Bakom kulisserna styr den hänsynslösa krigsherren Victor Koval. In i detta kaos skickas en android med mycket mänskliga drag och en drönarpilot för att hitta något som kan ödelägga hela världen.

Min kommentar
Det kom ett mejl om en ny film på Netflix... Jag var ytterst tveksam, från början, Outside the wire lät som en historia jag har sett... hur många gånger som helst. Dock orkade jag inte fortsätta leta efter möjlig fredagsfilm så det fick bli den ändå. Lite hjälpt blev jag också av en recension som egentligen inte var speciellt positiv, men det stod att man kunde se den om man gillade teknik.

För mig blev första reaktionen att det var ett väldigt oamerikanskt manus, en väldigt tydlig och direkt kritik mot krig och specifikt amerikansk inblandning precis överallt där de inte borde vara. Att de i stället för att försöka bevara freden eldar på motsättningarna. Kanske beror det på hur man själv väljer att se filmen.

De då (två, egentligen) karaktärer som finns är väldigt tydliga. Eller kanske är det egentligen bara en karaktär, den ene är ju inte mänsklig. Väldigt snabbt och effektivt etableras exakt vilken typ av människa Harp är. Han sitter och äter snacks när han övervakar en kritisk situation. Som om han var på bio och inte tittade på något som faktiskt hände, just där och då.

Förutom det där med fräck teknik och en scen där Leo kastar sig genom båda sidorutorna på en bil (har jag banne mig aldrig sett tidigare!) så är filmen inte jätteoriginell. Vilket den alls inte behöver vara. Om man ska jämföra med mat så kan en enkel, vällagad maträtt klå en innovativ och nyskapande med hur mycket som helst. Detsamma gäller film och den här är enkel och vällagad. Det är aldrig tråkigt och det finns en hel del roliga replikskiften.

Filmen tappar lite mot slutet, men i stort sett så är den ännu ett inlägg mot artificiell intelligens i situationer där den behöver interagera med människor. Kanske är det därför som jag ändå gillar den och sätter ett högre betyg.

Outside the wire är inte speciellt mycket sci-fi, utan betydligt mer action och då väldigt solid sådan. Nästan två timmars gedigen underhållning.Letterboxd hade den 2,4 i genomsnitt (beräknat på 1 298 betyg).
IMDb hade den 5,3 i genomsnitt (beräknat på 2 483 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Tyckte att det var en riktigt hyfsad film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte den var mycket underhållande.

      Radera