söndag 21 februari 2021

Smakebit på søndag: Blod på snö

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Nu är tydligen vintern slut här i Skåne, igår var det åtta plusgrader. Man får väl vara glad för de nästan två veckor som var riktigt härliga. Kanske kommer vintern ändå tillbaka, det är ju fortfarande bara februari.

Just nu håller jag på att läsa ett manus och därifrån blir det ingen smakebit. I stället ska jag gissa lite vad jag kommer att läsa sedan och jag tror att det kan bli Blod på snö av Jo Nesbø, så därifrån blir det ett litet smakprov.

Min smakebit är från början av boken:
Snön dansade som bomull i ljuset under gatlyktan. Utan riktning, visste inte om den ville upp eller ner, lät sig bara svepas runt av den helvetiskt iskalla vinden som kom in från det stora mörkret över Oslofjorden. Tillsammans virvlade de, vinden och snön, runt och runt i mörkret mellan de nattstängda lagerbyggnaderna på kajen. Tills vinden tröttnade och ställde ifrån sig sin danspartner längst in vid väggen. Där hade den torra, genomblåsta snön hopats vid skorna på mannen jag nyss skjutit i bröstet och halsen.

24 kommentarer:

 1. så mycket snö som vi haft under sportlovsveckan, men nu det mesta borta... läskigt omslag... kramar i blod, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Skåne är det inte sportlov förrän veckan som kommer och det är lite tråkigt att snön är bort lagom till det.

   Radera
 2. Här är det nollgradigt och regnar. Underkylt. Suck...
  Jag kunde inte heller ta en smakbit från det jag läser ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, nollgradigt och underkylt regn. Det är ingen höjdare.

   Vi verkar ju läsa samma i dag 😁

   Radera
 3. Här i huvudstaden är det också plusgrader nu. Jag är i och för sig redo för våren så det gör inte så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade önskat att alla barn som har sportlov veckan som kommer hade fått ha kvar lite snö. Annars är jag också redo för våren 😁

   Radera
 4. Ett oväntat slut på smakbiten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att det är Nesbø så hade jag förväntat mig något, men jag blev överraskad av detta.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Inte läst något av Nesbø.

  SvaraRadera
 6. så synd att snön försvann lagom till sportlovet. är det inte ofta så här i Skåne? i övrigt är jag glad att slippa halkan. har inte läst något av Nesbø hittills, men någon gång blir det kanske. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får barnen vår i stället den här veckan, vilket ju är lite tråkigt. För dem. Själv tycker jag också att det ska bli skönt att slippa blankisen på gångvägarna.

   Radera
 7. Tack för smakbiten! det var länge sedan jag läste något av Nesbø på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så längesedan för mig och det kommer att bli minst en till, förutom denna, i år.

   Radera
 8. Vintern är kvar i boken du ska läsa i alla fall! Vi här i Dalarna har haft helvetiskt kalla veckor, nu har vi flera plusgrader och snön rinner bort. Trist för vi har ju sportlovsfirare på orten, backen håller nog ett tag till men inte är det kul när det regnar...tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del så klarar jag mig nog, men jag tycker synd om de sportlovslediga barnen. Åka pulka var ju bland det roligaste som fanns. Men man får väl vara glad för att vi hade vinter överhuvudtaget i år. Förra året hoppades ju det över helt och hållet.

   Radera
 9. Hm, min kommentar försvann....nytt försök. Trist om snön försvinner ”lagom” till sportlovet, inte dags än här men känns som att det kan bli så nu med plusgrader och regnet. Boken har jag läst. Har inte riktigt fastnat för icke Harry Hole böcker av någon anledning. Oklart varför. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört lite delade meningar om den här boken, både bu och bä, så det ska bli intressant att läsa den själv. Kungariket, som jag läste förra året, är ju också fristående. Den är fantastiskt bra i alla fall.

   Radera
 10. Jo Nesbø altså. Han kan overraske. Bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns bra att en författare fortfarande kan överraska, trots att man läst över tio stycken 🙂

   Radera
 11. Det känns som det var en tid sedan jag läste Nesbø.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är väl värd att läsa, tycker jag.

   Radera
 12. Har läst några böcker v den författaren men de funkade inte för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera