fredag 26 februari 2021

Kommande böcker mars 2021

Oj oj oj, nu är det igång! Så många härliga, nya, spännande böcker i mars. Om jag hade kunnat så skulle jag ha läst dem allihop. På en gång.

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Hallandssviten (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-03-10
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien - varför skriver han?

Jag har inte läst första boken i den här serien. Inte heller hela hans förra serie. Men det är inget hinder.Alla ljuger av Camilla Grebe
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Maria är lyckligt lottad. Hon trivs med sitt jobb, hon älskar sin son, sin nye man Samir och - oftast - bonusdottern Yasmin. Men när Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter rasar Marias tillvaro.

Inte kan väl någon mörda sitt eget barn?


Camilla Grebe ja, henne borde jag verkligen läsa något av. Snart.Spring eller dö av Maria Adolfsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Doggerland (4)
Antal sidor: 374
Utgivningsdatum: 2021-03-26
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död.

Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.


Den här serien har jag varit nyfiken på väldigt länge. Förra året försökte jag köpa första delen på bokrean, men då var den slut.I hjärtat av Ådala av Åsa Liabäck
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-03
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening.

I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala. Oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas


Feelgood. Jag vill ha mycket feelgood.Norrskensnatten av Anna Kuru
Genre: Thriller
Serie: Kirunatrilogin (2)
Antal sidor: 224
Utgivningsdatum: 2021-03-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
När vintern börjar släppa sitt grepp om gruvstaden Kiruna vaknar allt till liv. Bilmekanikern Allis har ett nytt jobb på bilprovningen och ett förnyat hopp om framtiden. Men samtidigt hemsöks hon av såriga minnen från det förflutna. Bilder som vägrar släppa henne ur sitt grepp och uppfyller hennes mardrömmar.

När påsken kommer ger sig Allis ut i fjällvärlden med sin farfars gamla pimpelark för att rensa huvudet och komma bort från stadens snöslask. Dagarna tillbringar hon på isen, hon fiskar och åker på skidturer. På kvällarna är det månljus och sprakande norrsken.

Men så hörs en kväll ett dån mellan de snöklädda fjällbranterna. Det betyder att ett oväder är på väg, det har farfar lärt henne. Men det är inte bara snöstormen som är på väg mot Allis under årets sista norrskensnatt - och det är inte bara i mardrömmarna som det förflutna håller på att hinna ikapp henne...


Denna är ju ett måste. Gillade första delen riktigt mycket.I tomma intet av Lisa Gray
Genre: Kriminalroman
Serie: Jessica Shaw (1)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-08
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
När privatdetektiv Jessica Shaw får ett anonymt tips och ett foto på en liten flicka som försvann spårlöst för tjugofem år sedan vänds hennes tillvaro uppochner. Flickan som syns på det gamla fotografiet är hon själv.

Fast besluten att ta reda på sanningen om sitt eget förflutna beger sig Jessica till den förort till Los Angeles där hon ska ha bott de första åren av sitt liv och där hennes biologiska mor mördades samma kväll som Jessica själv försvann. Polisen verkar ha gett upp fallet för länge sedan men Jessica närmar sig sanningen steg för steg utan att inse vilken fara hon utsätter sig för.

Samtidigt som Jessica ägnar sig åt sitt förflutna jobbar kriminalinspektör Jason Pryce på ett uppmärksammat fall: ett brutalt mord på en ung kvinnlig student. Mordet har skett i samma stadsdel som Jessica rör sig i och när deras vägar korsas börjar Jessica misstänka att Pryce vet mer om hennes fall än vad han ger sken av.


Den här låter ju spännande!Tyst offer av Peter May
Genre: Kriminalroman
Serie: John Mackenzie (1)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2021-03-10
Förlag: Modernista

Från Bokus
Södra Spanien, 2020. När Jack Cleland - en britt på rymmen från ett spanskt fängelse - ser sin flickvän dö, nermejad i en polisjakt som bland annat involverar kriminalkommissarie Cristina Sanchez Pradell, svär han på att hämnas.

Cristinas moster, Ana, lider av den sällsynta sjukdomen Ushers syndrom och har varit dövblind under hela sitt vuxna liv. Ana är kärnpunkten i Cristinas värld - och i Clelands grymma hämndplan...

John Mackenzie, en lysande men temperamentsfull utredare från Glasgow, tas in för att hjälpa de spanska myndigheterna med jakten. Bara Mackenzie kan tysta Cleland innan rymlingen får det sista, blodiga ordet.


En ny bok av Peter May. Och detta är faktiskt en ny bok. Inte en som skrevs för decennier sedan, men ges ut nu.Vår vid Sommen av Camilla Dahlson
Genre: Feelgood
Serie: Sommen (4)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-11
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Majlis lever i sorg efter sin man Nils som nyligen avlidit. Hon känner sig ensam och instängd i villan i Tranås och kan inte gå ut på stan utan att kvävas av alla människor, alla är de på väg någonstans, deras liv bara fortsätter medan hennes har stannat. Kanske vore det bättre att flytta ut till sommarstugan permanent? Hon känner ju Disa på Svalarps gård, så helt ensamt blir det inte.

Sagt och gjort, Majlis flyttar, men livet på landet är tuffare än hon tänkt sig och för första gången på 35 år måste hon ta itu med allt själv. Dessutom verkar Nils ha haft hemligheter för henne, det känns inte alls bra.

Och bina, vad i hela friden ska hon ta sig till med dem?


Ännu en serie som jag är nyfiken på. Och ännu en feelgood.Det ondas väsen av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (11)
Antal sidor: 376
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Knappt en dag passerar utan att nioårige Laurent Lepage ropar varg. Från rymdinvasioner till vandrande träd, via bevingade monster i skogen, till dinousaurier han sett i byn Three Pines: Hans berättelser är så osannolika att ingen tror honom, inklusive paret Armand och Reine-Marie Gamache. Men när pojken försvinner tvingas byborna överväga om någon av hans egendomliga historier trots allt kan ha varit sann.

Och så börjar ett frenetiskt sökande efter pojken och sanningen. Det man upptäcker djupt inne i skogen startar en kedja av händelser som leder till mord, till ett gammalt brott, ett gammalt svek - och ända fram till poeten Ruth Zardos ytterdörr. Och nu är det nu, skriver hon. Och det mörka är här. Armand Gamache - tidigare chef på mordroteln i Québec - tvingas inse att han genom att inte tro pojken själv har spelat en fasansfull roll i det som nu är på väg att hända...


Den här serien är så bra!Vedergällning av Robert Harris
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
November 1944. Tyskland är på väg att förlora kriget. I ett sista desperat försök beordrar Hitler produktion av 10 000 V-2-raketer, ballistiska vedergällningsvapen skapade i syfte att attackera allierade städer.

Rudi Graf, en tysk raketingenjör, drömde om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Holland där han ansvarar för avfyrning av Nazitysklands V-2-raketer mot London. Kay Caton-Walsh, en gång skådespelerska, nu en brittisk spion, skickas till Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna och neutralisera hotet. Det är bara en tidsfråga innan deras vägar kommer att korsas.


Jag är nog alltid nyfiken på Robert Harris böcker.Pojkarna av Cecilia Sahlström
Genre: Kriminalroman
Serie: Sara Vallén (6)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-16
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
En femtonårig pojke hittas mördad på en skolgård i Lund, mitt i sommarlovet. Gärningsmannen hittas snart, det är en kamrat till offret och han erkänner genast, men anledningen till brottet vill han inte avslöja.

Poliskommissarie Sara Vallén måste nu lista ut vad som föregick scenariot där en femtonåring skaffat ett vapen, siktat det mot sin vän och tryckt av. De andra två vännerna i den tajta kompisgruppen vägrar också att säga något.

Snart uppstår sprickor i pojkarnas fasad, och det som först verkade handla om ett bråk som gått för långt visar sig ha betydligt mörkare orsaker.


Någon gång måste jag jag läsa åtminstone en bok i den här serien. Jag bor ju i Lund...Knäckta ägg och krossade hjärtan - en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam
Genre: Feelgood
Serie: Lisbeth Cederström (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-03-17
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra.

Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer?


Frillesås? Det är ju nästan i mina gamla hemtrakter.Jordanden av Susanne Boll
Genre: Kriminalroman
Serie: Vera Lilja (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
En man hittas ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen och Veras vän, polisen Kenneth Karlsson, får fallet på sitt bord.

Vera drabbas av symptom på posttraumatisk stress och hennes nya kärlek, den före detta fotbollsspelaren Nico Larsson, rids av självtvivel i sin nya karriär som musiker och söker stöd hos en shaman. Vera har sett hur den typen av alternativ läkekonst kan stjälpa snarare än hjälpa människor, och fallet hon och Kenneth arbetar med gör inget för att skingra hennes oro.

Ytterligare en man hittas brutalt våldtagen och ondskan kommer oroväckande nära medan kylan äter upp dem inifrån, denna iskalla Stockholmsvinter.


Jag har ännu inte läst något av Susanne Boll, men jag har tänkt göra det. Någon gång.En avgörande ledtråd av Peter Gissy
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.


Det var på riktigt evigheter sedan jag läste något av Peter Gissy. Jag är alltid sugen på att läsa böcker som utspelar sig i Göteborg.Idag dör alla gudar av Johannes Pinter & Mattias Leivinger
Genre: Kriminalroman
Serie: Iris Riverdal (3)
Antal sidor: 397
Utgivningsdatum: 2021-03-22
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Polisinspektör Iris Riverdal togs som gisslan och utkämpade en strid på liv och död. Nu när allt är över hoppas hon få läka sina sår, återgå till ett normalt liv och börja jobba igen. Från ingenstans kommer så en ny brutal attack, en påminnelse sänd från mannen som ligger bakom hennes föräldrars död. Iris tvingas inse att hon aldrig kan blir fri så länge han lever. Tillsammans med några ärrade följeslagare påbörjar hon därför en sista desperat resa, rakt in i mörkrets hjärta.

Samtidigt befinner sig hennes kollegor i Ostrava för att utreda de förövare som skakat om Sverige med sin mordturné. I samarbete med tjeckisk polis följer de spår som pekar i en och samma riktning: mot en mäktig klanledare, den gåtfulle Sergei Nexus, och en till synes oansenlig by i de karpatiska bergen.

Alla krafter sammanstrålar i en explosiv slutuppgörelse där mörkrets slutmål går långt bortom vad någon kunnat föreställa sig.


Första delen i den här serien står oläst i min hylla.När allt brister av Helena Kubicek Boye
Genre: Kriminalroman
Serie: Anna Varga (4)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-24
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
När de anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag dyker inte hedersgästen upp.

Dagen efter festen påträffas Mariannes bil övergiven på en enslig skogsväg. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men när mannen, som tidigare varit inlagd på rättspsyk, vägrar tala kontaktar polisen psykologen Anna Varga för att få hjälp. Hon måste få honom att berätta var Marianne finns och om hon fortfarande är vid liv.

Mot sin vilja dras Anna Varga djupare in i utredningen. Det visar sig att Marianne Lindberg varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då kliniken gick under namnet Den vita staden bland ortsbefolkningen. Gömmer sig orsaken till hennes försvinnande i det förflutna?


Och så ännu en serie som jag är nyfiken på, men inte läst.Napalm av Frida Moisto
Genre: Kriminalroman
Serie: Lisa Engström (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-25
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
En varm sommarnatt väcks kriminalkommissarie Sten Johansson av mobiltelefonens signal. Ett bombhot vilar över Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Dessutom växer frustrationen inom arbetsgruppen. Lisa är försvunnen och de vet inte om de ska söka efter henne, vilket orsakar oväntade slitningar inom gruppen. Sten är övertygad om att Lisa behöver tid, men plågas samtidigt av oro.

Strax efter bombhotet inkommer en svårt skadad kvinna till akuten. Hon dör på operationsbordet, och det som utan tvekan är ett mord kan kopplas samman med bomben. Snart uppdagas ännu ett mord i samma stil. Har staden ännu en gång drabbats av en seriemördare?

Samtidigt är Lisa tillbaka i sin barndoms trakter, bunden av sitt förflutna. Det är något som inte stämmer, något personligt. Hon försöker desperat ta reda på sanningen i en alltmer hotfull miljö. För att stå ut blir hon tvungen att återknyta till den gamla Lisa, med napalm i blodet.


Jag har faktiskt första delen i den här serien i hyllan. Oläst.Var inte rädd för mökret av Kristina Agnér
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-03-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorpet hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna?

Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen - och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.

Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.


En bokbloggare som blir författare... den måste ju läsas.Upprättelsen av Yrsa Sigurðardóttir
Genre: Kriminalroman
Serie: Freyja & Huldar (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-29
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
I ett inlägg på Snapchat ber en skräckslagen ung kvinna om förlåtelse. När hon sedan hittas död är hennes kropp markerad med siffran två. Polisen Huldar tar hjälp av barnpsykologen Freyja för att förhöra den mördade tonåringens vän. Det visar sig snart att den mördade Stella inte var någon ängel, men vem hatade henne tillräckligt mycket för att mörda henne?

Snart försvinner ytterligare en tonåring, och nya filmer läggs ut.


Andra delen i den här serien har jag redan. Första delen har jag beställt på bokrean.Gäld till djävulen av Lisa Hågensen
Genre: Thriller
Serie: Raili & Ylva (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-03-15
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Svenskarna härjar och Bohuslän brinner. Året är 1612 och en man tar djävulen till hjälp för att få tillbaka sin mördade hustru. De flyr upp till Svartevattnet på det vindpinade Bredfjället, men blir snart varse att djävulen inte gör någonting gratis.

År 2012. Julen nalkas och Ylva ligger på psyket och yrar. Läkarna står handfallna och pratar om psykos eller hjärnskada, men Railis efterforskningar tyder på att Ylvas tillstånd har med några gamla syskon att göra. Raili yppar motvilligt sina farhågor för bibliotekskollegan Solveig, och tillsammans börjar de nysta i en härva av lögner, mord och mystik. När Ylva drastiskt blir sämre trotsar de den rytande snöstormen och tar sig till Svartevattnet för att rädda hennes liv.

Ovetande om de dolda krafter som verkar där snubblar de rakt in i ett makabert skeende som obevekligt leder dem in i mörkret.


Den här boken har jag väntat på i många år. Första delen var både spännande och rolig. En oslagbar kombination.

8 kommentarer:

 1. Ja, så många bra böcker! Du hade flera av de som jag tvekade om vilket känns bra. Men Louise Pennys bok lär inhandlas rätt snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pennys är ju den som är mest självklar här. Tillsammans med Anna Kurus bok. Tyckte första delen var fantastiskt bra.

   Radera
 2. Så många bra böcker! Två av dem åkte genast upp på inköpslistan, Maria Adolfssons och Louise Pennys. Lisa Hågensens får jag för recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisa Hågensens fick jag i veckan, jag också. Den har jag längtat efter i flera år 🙂 Och Pennys ser jag fram emot, väldigt mycket. Och Anna Kurus.

   Radera
 3. Ja, det släpps en hel del intressant under mars månad. Hur ska man ha tid att läsa allihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle behöva ha semester i ett år eller så...

   Radera
 4. Oj, oj vad många böcker man vill läsa nu! Christoffer Carlssons är helt oundviklig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger hopplöst efter i min Christoffer Carlsson-läsning. Snart dags att ta med honom i en utmaning 🙂

   Radera