Sidor

måndag 9 september 2024

Film: The edge of seventeen (2016)

Titel: The edge of seventeen
Originaltitel: The edge of seventeen
Genre: Dramakomedi
Regissör: Kelly Fremon Craig
Manus: Kelly Fremon Craig
Skådespelare: Hailee Steinfeld, Haley Lu Richardson, Blake Jenner, Kyra Sedgwick, Woody Harrelson
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA, Kina
Längd: 104 min
Serie: -
Såg den på Netflix 2 augusti 2024





Handling
Alla vet att det är tufft att växa upp, och livet blir inte lättare för Nadine när hennes äldre bror Darian dejtar hennes bästa vän. Plötsligt känner sig Nadine mer ensam än någonsin, tills en pojkes oväntade vänskap skänker en glimt av hopp.

Min kommentar
Det blev ännu en film av äldre årgång, The edge of seventeen var den andra filmen som var markerad med sista chansen. Jag hade nog faktiskt ingen koll på att även denna hade några år på nacken. Det gjorde nu ingenting och jag är glad att jag har sett den.

Egoistiska och självcentrerade 17-åriga tjejer verkar vara en grej. Jag vet inte hur många sådana historier jag har sett/läst den senaste månaden bara. Det får mig att undra hur många filmer/böcker man egentligen kan göra om detta. Är det sådana tonårstjejerna är nu?

Nadine är en melodramatisk drama queen, förutom det att han är full av sig själv. Det är bara hon som har det jobbigt och mår dåligt. Hon bryr sig inte ett dugg om andra och är helt enkelt fullständigt ointresserad av hur andra upplever saker. Hon unnar ingen annan någon lycka för allt handlar bara om henne. Hailee Steinfeld gör henne fantastiskt bra. För trots att hon är en jobbig skitunge så är det svårt att tycka illa om henne. Ju mer man får veta desto mer empati känner jag.

Nadines relation med brodern Darian är väldigt bra skildrad. Även om jag tycker att man brukar ha växt ifrån det där barnsliga beteendet vid den åldern. Nu har det varit en del speciella omständigheter så jag kan till viss del förstå hur det blev så. Någon borde i alla fall ha sagt ifrån till Nadine många år tidigare. Föredragsvis hennes mamma då, men mamman har inte direkt betett sig som den vuxna i familjen. Det är i stort sett hon som har varit tonårsdottern. Faktiskt beter hon sig likadant som sin dotter.

Den stora behållningen i filmen är dock en helt annan karaktär. Läraren som Woody Harrelson gör är underbar. Jag älskar hans distans och humor. Jag läste någonstans att han improviserade många av replikerna och det märks. Det blev väldigt roligt och naturligt. En annan favorit, som är lätt att tycka om, är Erwin. Han verkar vara en riktigt bra pojk. Förmodligen för snäll och intelligent för en sådan som Nadine. Enligt Nadine. Eller?

The edge of seventeen balanserar betygsmässigt mellan 3,5 och 4. Ibland känner jag att jag hellre vill fria än fälla så den får det högre. Det är ändå en kärleksfull film, men mycket värme och den får mig, trots allt, att må bra till slut.


Letterboxd hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 545 180 betyg).
IMDb hade den 7,3 i genomsnitt (beräknat på 142k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar