Sidor

måndag 9 september 2024

TV-serie: Pørni #1 (2021)

Titel: Pørni
Originaltitel: Pørni
Genre: Dramakomedi
Skapad av: Henriette Steenstrup
TV-bolag: Viaplay
Skådespelare: Henriette Steenstrup, Nils Ole Oftebro, Ebba Jacobsen Öberg, Gunnar Eiriksson, Jon Ranes
Premiär: 2021-05-02
Produktionsland: Norge
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 30 min
Såg den på Netflix augusti 2024





Handling
Tre tonåringar, en åldrande far att ta hand om hemma och massor av utsatta barn att hjälpa på jobbet som socialarbetare... livet som arbetande förälder är verkligen ingen lek för Pernille, som kallas Pørni. Dessutom sörjer hon sin systers bortgång och behöver dras med en jobbig exman. Hur ska hon någonsin hinna med sitt kärleksliv?

Min kommentar
Under sommaren avverkas den ena TV-serien efter den andra, eftersom det enda som visas på TV är gamla repriser. Det är som att de som bestämmer tror att ingen tittar på TV under sommaren. I alla fall, då är det ju bra att det finns streamingtjänster och andra människor som tipsar om bra serier. En av de som tipsar är enligt O och hon har tjatat om Pørni ett bra tag nu. Till slut så ger man bara upp. Tack och lov.

Vilken underbar och fantastisk människa hon är, Pørni (japp, nästan hela det här inlägget kommer att handla om henne, bara henne). Hon är inspirerande. Jag inser ju att jag inte kan bli som hon, fullt ut, men man kan ju våga hoppas på lite mer lik. I bästa fall.

Pørni har problem med i stort sett allt; kärleken (nej! vad hände?!), döttrarna (själviska, så klart), systersonen (som envist "hatar" sin far), ex-maken (vilken slemsäck!) och trilskande klienter. Inget är lätt för henne. Jag fattar inte hur hon orkar med det utan att få ett totalt sammanbrott. Hon är otroligt lösningsorienterad. Ibland löser hon problem på ett ganska okonventionellt sätt. Jag gillar det.

Man skulle, illvilligt, kunna påstå att hon bryr sig om sina "jobb-barn" mer än sina egna, men det skulle vara att fara med osanning. Hon finns där hela tiden. Ovillkorligen. Något jag inte kan förstå alls är hur en person som Pørni (som verkar ha bra moral och bestämda uppfattningar) har lyckats få två så bortskämda barn. De tar precis allt för givet och har inget som helst begrepp om pengar.

För att göra saker och ting än värre så har hennes syster dött (oklart hur längesedan) i en bilolycka. Vi får inte veta hur den gick till heller, men det vi vet är att det var systerns man som körde. Därav att sonen hatar sin far. Det är så osannolikt tragiskt när Pørni ringer sin döda systers telefonsvarare. Det får mig nästan att bryta ihop. Hon har ingen annan att anförtro sig åt.

Pørni ger upphov till både skratt och tårar (nästan). Den är väldigt berörande, hoppfull och uppfriskande. Förmodligen kommer vi att se andra säsongen hyfsat snart. När vi behöver något mot det annalkande höstmörkret.



Trakt.tv har serien 3,4 i genomsnitt (beräknat på 51 betyg).
IMDb har serien 8,1 i genomsnitt (beräknat på 3k betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

2 kommentarer:

  1. Vi såg första säsongen för några år sedan, men fastnade inte alls. Märkligt ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev faktiskt förvånad. Denna trodde jag absolut att vi skulle tycka lika om.

      Radera