Sidor

fredag 31 juli 2015

Men titta här...

Av en för mig okänd anledning så dök det upp en bok här förra veckan. Och inte vilken bok som helst.

Aniara av Knut Larsson. Det här är alltså en tecknad version av Harry Martinssons Aniara. Jag är inte helt säker, men jag tror att vi läste utdrag ur den i gymnasiet, men jag minns egentligen ingenting, förutom något om rymden. Jag vet faktiskt inte varför den här boken kom hem till mig, jag har aldrig läst tecknade serier (förutom Tintin och liknande när jag var liten) så det här blir ju väldigt intressant. Kanske kan även jag få upp ögonen för tecknat?

torsdag 30 juli 2015

Läser jag som låntagare i Stockholm?

Hos Bokhyllan hittade jag lite olika topplistor hämtade från Stockholms stadsbibliotek. Är jag gammal eller ung? Läser jag som stockholmarna? Notera att de här listorna är från 2014.

Jag har fetmarkerat de jag läst och de som står olästa i hyllan är kursiverade.

Vuxenböcker
  1. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
  2. Den sanna historien om Pinocchios näsa av Leif G. W. Persson
  3. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
  4. Kanada av Richard Ford
  5. Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson
  6. Barnens ö av Per Christian Jersild
  7. Mellan rött och svart av Jan Guillou
  8. Lyckliga gatan av Liza Marklund
  9. Och bergen svarade av Khaled Hosseini
  10. Spår av Lena Sundström
  11. Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk
  12. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
  13. Rörgast av Johan Theorin
  14. Hägring 38 av Kjell Westö
  15. I farans riktning av Viveca Sten
  16. Var det bra så? av Lena Andersson
  17. Du går inte ensam av Mari Jungstedt
  18. En av oss sover av Josefine Klougart
  19. Tiggarflickan av Alice Munro
  20. Handen av Henning Mankell

Ungdomsböcker
  1. Nyckeln av Mats Strandberg
  2. Förr eller senare exploderar jag av John Green
  3. Cirkeln av Mats Strandberg
  4. Divergent av Veronica Roth
  5. Eld av Mats Strandberg
  6. Elias bok av Magnus Nordin
  7. Hungerspelen av Suzanne Collins
  8. Insurgent av Veronica Roth
  9. Det handlar om dig av Sandra Beijer
  10. Pappersstäder av John Green
  11. Född till hjälte av Rick Riordan
  12. Revolt av Suzanne Collins
  13. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
  14. Vargbröder av Michelle Paver
  15. Fatta eld av Suzanne Collins
  16. En sekund i taget av Sofia Nordin
  17. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs
  18. Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn
  19. De utstötta av John Flanagan
  20. Stad av skuggor av Cassandra Clare

Jag vet faktiskt inte vad jag ska dra för slutsatser av detta. Av böckerna för vuxna har jag bara läst två, men jag har i och för sig fyra av de andra olästa i hyllan. Av ungdomsböckerna har jag läst inte mindre än åtta stycken och ytterligare två äger jag. Läser jag alltså som en ung stockholmare? Intressant.

onsdag 29 juli 2015

"Visning pågår" av Sofie Sarenbrant

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 398
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Emma Sköld 3
Förlag: Damm Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 18 juli 2015






Första meningen: Hon ligger alldeles stilla under sänghimlen.

Baksidetext
Morgonen efter familjen Göranssons husvisning i Bromma hittar sexåriga dottern Astrid sin pappa brutalt mördad i gästrummet. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är en av familjens egna köksknivar. Har någon dröjt sig kvar efter visningen? Det enda som talar för det är att Astrid påstår att en främling har klappat henne på kinden under natten.

Kriminalinspektör Emma Sköld utreder fallet. Hon misstänker att mannens hustru kan ligga bakom dådet, och hemligheter som avslöjas stärker teorin. Men när fler mord sker i samband med husvisningar ställs allt på ända. Vad är det egentligen som pågår i det på ytan idylliska bostadsområdet? Och vad är kopplingen mellan offren?

Min kommentar
Jag fortsätter med min satsning på att läsa klart serier och en av de jag har på min lista är Sofie Sarenbrants serie om Emma Sköld. Efter att jag hade läst förra boken, Andra andningen, så önskade jag mig mer brott och mindre personliga problem i nästa. Halva önskningen uppfylldes i alla fall.

Kanske är det bara jag som retar mig på allt ältande i de här böckerna. Jag är så sjukt trött på Emmas ständiga gnäll. Och för all del Josefines också. Varför kan ingen av kvinnorna vara lycklig? Vare sig det är med eller utan man, bara lycklig i sig själv? Jag är helt enkelt less på alla kvinnliga offerroller. En annan sak som stör mig, fortfarande, är att känslor ska förklaras så att de till slut inte betyder något. Jag förstår att man är rädd om ens man slår en, att man känner en hel del om man får veta att ens man kanske lämnar en och att man funderar på framtiden när man är gravid. Faktiskt tror jag mig att kunna föreställa mig detta utan att någon ideligen förklarar för mig hur jag ska känna. Det är inte heller speciellt trovärdigt att Emma och Josefine blir personligt inblandade i varenda fall.

Med det sagt... det här är den bästa boken, hittills, i serien. Förutom ovan nämnda ältande så är det ett högt tempo. De korta kapitlen gör att det går väldigt snabbt att läsa. Det är spännande och faktiskt lite läskigt att föreställa sig hur enkelt det skulle kunna vara (kanske) att stanna kvar i ett hus efter en visning. Mer fokus borde för övrigt varit på det otäcka scenariot.

Här finns en jag-karaktär, som man ju snabbt förstår är boven i dramat och det tar mig knappt halva boken innan jag förstår vem det är. Minst två karaktärer i den här boken uppvisar plötsligt egenskaper som inte antytts tidigare. Så kan det ju i och för sig vara med psykopater, om jag förstått det hela rätt, men man tycker ju att somliga andra, som står dem nära och som kanske har lite psykologiutbildning i bagaget, borde ha upptäckt för längesedan.

Jag är inte speciellt insatt i polisens arbete, men jag tycker det verkar konstigt om de skulle dra igång en sökinsats med full styrka för att leta efter en vuxen, frisk person efter bara några timmar. Och om det skedde bara för släktskapet så är det faktiskt ännu värre.

Några obesvarade frågor som jag hoppas få svar på i Avdelning 73: Vad var det för kvitto som Josefine hittade i sin mans skrivbord? Ljuger han? Vad händer med Hugo? Kommer Emma och Kristoffer att flytta ihop? Kommer Kristoffer att bli Emmas drömman? Kommer Emma äntligen att bli lycklig när hon blir mamma?

Boktipsets estimerade betyg var 3,8 och genomsnittet 3,45 (beräknat på 197 betyg).
Goodreads hade den 3,46 i genomsnitt (beräknat på 108 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Visning pågår: Lotten, Bloggbohemen och Johannas deckarhörna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 28 juli 2015

Tematrio - Sån't som är blött

Dags för Lyrans Tematrio igen. Den här sommaren är det blött överallt, hela tiden. Till och med Tematrion. Veckans uppgift: Berätta om tre böcker vars titel innehåller något som är blött!

Blöta saker fanns det ganska gott om i hyllorna, här är tre av dem.

1. Svart bränning av Hammond Innes börjar med att en oljetanker går på grund i Engelska kanalen under en storm. Det dåliga vädret sprider oljan och katastrofen är ett faktum. En miljöaktivist startar en protestaktion. Som blir hennes död. Hennes man ger sig ut på jakt.

2. Vattenståndet av John Irving handlar hur Fred Bogus Trumper försöker få ordning på sitt liv. Inte mycket går rätt, en undergroundfilmare vill till och med göra en dokumentär om honom; om konsten att misslyckas.

3. Efter floden av P.C. Jersild utspelar sig 30 år efter en kärnvapenkatastrof. Edvin skickas i land från kuttern "Diana" för att rekognoscera och blir övergiven.

Top Ten Tuesday: Karaktärer som är boknördar


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Characters Who Are Fellow Book Nerds (love reading, are writers, work at a bookstore, etc.).

Karaktärer? Bara så där? Det tolkar jag som att det är fritt fram att välja sådana i filmer/TV-serier också.

1. Meggie (boken/filmen Bläckhjärta av Cornelia Funke)
2. Liesel (boken/filmen Boktjuven av Markus Zusak)
3. Hermione (böckerna/filmerna om Harry Potter av J.K. Rowling)
4. Jo (boken/filmen Unga kvinnor av Louise Alcott)
5. Van Veeteren (böckerna/filmerna om Van Veeteren av Håkan Nesser)
6. Charlie (boken/filmen The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky)
7. Rory (TV-serien Gilmore Girls)
8. Kathleen (filmen Du har mail)
9. Bastian (boken/filmen Den oändliga historien av Michael Ende)
10. Ivan (boken Drömbokhandeln av Laurence Cossé)

måndag 27 juli 2015

Film: Blackhat

Titel: Blackhat
Originaltitel: Blackhat
Genre: Thriller
Regissör: Michael Mann
Manus: Morgan Davis Foehl
Skådespelare: Chris Hemsworth, Viola Davis, Wei Tang, Leehom Wang, Holt McCallany
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 133 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 27 juni 2015





Handling
Ett kärnkraftverk i Kina drabbas av en hacker-attack. Koden som använts har sitt ursprung i en amerikansk hackares (Nick) kod, skriven för många år sedan. Nick avtjänar nu ett långt fängelsestraff, men den amerikanska regeringen behöver hjälp av honom och han släpps ut för att hjälpa till i jakten på den skyldige.

Min kommentar
Eftersom jag själv jobbar i IT-branschen så brukar jag vilja se alla filmer som handlar om hackers, kodknackare och annat som eventuellt kan ha med det att göra. Ibland önskar jag att jag skulle lite på kritiker, speciellt de vanliga människor som betygsätter på IMDb, men ibland väljer jag att se filmen ändå. Detta är ett sådant tillfälle när jag skulle ha trott på dem.

Redan början av filmen får mig att fundera på om detta kan bli bra. Där får vi nämligen göra en virtuell resa bland kretsar inne i ett datorsystem. Det var något som gjordes på 90-talet och 2015 är det ganska förlegat. Det är definitivt inte fräckt i alla fall. Nåja, om resten var bra så kunde jag ha haft överseende med det.

Det blir dock inte bättre. Snarare tvärtom. Det som stör mig allra mest är tjejens roll (Chen Lien). Hon sägs vara expert på nätverk, men hon gör egentligen aldrig något och verkar bara vara där för att det ska kunna bli en liten romans. Filmen hade varit mycket bättre utan denna fullständigt omotiverade och krystade kärlekshistoria.

Det vimlar dessutom av en hel del logiska vurpor och hål. Vid ett tillfälle jagas bovar i en tunnel och poliserna, som aldrig varit i den här staden, vet på något sätt var tunnelmynningen är. Bovarna bestämmer sig för att spränga bilen med de tre huvudpersonerna, problemet är bara att de väntade tills två av dem inte satt i den. De två som är kvar bestämmer sig för att handla massor av läkemedel på ett apotek, akut, men inget har ännu hänt. Dessutom undrar jag om dropp verkligen säljs över disk. Någonstans i världen. Och vem satte egentligen droppet, när det väl behövdes? Nätverksexperten eller hackern?

Både polis och bovar är lite korkade. Polisen kan inte ens se ett uppenbart mönster. Och bovarna bestämmer sig för att ta död på huvudpersonerna mitt bland tusentals vittnen (och det där med sprängningen av bilen, icke att förglömma).

Skådespelarprestationerna var mestadels OK, men Wei Tang (som spelade Chen Lien) var riktigt usel. Kanske hade romansen känts mer logisk om hon gjort det bättre. Det är synd att en så här bra story slarvas bort med dåligt manus, filmen borde egentligen ha kunnat vara väldigt spännande, men det fanns alldeles för mycket att reta sig på.



Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 198 betyg).
IMDb hade den 5,4 i genomsnitt (beräknat på 23 000 betyg).
Jag ger den 2,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

Allt om TV-serier 17: En jag önskar att jag aldrig tittat på

OK. Det här kan komma som en smärre chock för den som brukar läsa min blogg... Håll i hatten!

Den TV-serie som jag tänkte på allra först när jag skulle komma på en som jag önskar att jag aldrig tittat på är *trumvirvel*... Under the dome! Du vet, den som bygger på Stephen Kings bok. Jag älskade boken, men TV-serien fick mig nästan att revidera det. Här finns verkligen inte många rätt och allt är bara helkonstigt. Inte ens karaktärerna är rätt. Eller så minns jag helt fel. Men det tror jag inte.

söndag 26 juli 2015

Läsplanering augusti 2015

Augusti får väl nästan betraktas som den sista sommarmånaden och kanske har jag valt ut lite för få böcker, men hellre det än tvärtom. Dessa hoppas jag hinna med.

Britt-Marie var här av Fredrik Backman.
En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. Hyllvärmare. Boktolva.
Död i skugga av Anne Holt. Hyllvärmare. FTSC.
Mercurium av Ann Rosman. Hyllvärmare. FTSC.
Det oändliga havet av Rick Yancey.

lördag 25 juli 2015

"Ankharen" av Ståle Brandt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 488
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Kjetil Ruud 1
Förlag: Bra & Leve Förlag
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: E-bok
Källa: Rec ex
Utläst: 2 juli 2015






Första meningen: Sofie ligger i sin säng.

Baksidetext
Ett hjärtskärande skrik lämnade hennes läppar. En flock korpar lyfte skrämda och skrikande från trädet framför henne. Det blev med ens helt stilla, som om skogen väntade på något oundvikligt. Framför henne hängde ett groteskt och slappt bylte i form av en mänsklig kropp. På dess hjässa satt en orädd svart korp kvar och tittade tillbaka på henne med en skarp och vaksam blick. Korpen kraxade till innan den fortsatte sitt hackande i ett av de ögonlösa hålen som stirrade mot henne.

Detta är början på en intensiv jakt på en utstuderad mördare. Spaningsledaren och tillika kriminalkommissarie Kjetil Ruud vid länskriminalen i Karlstad tilldelas fallet. Spaningsarbetet leder honom till frågor vars svar finns både utanför landets gränser och även inom den egna kåren. Svar som inte tål att synas. Svar som får oanade konsekvenser.

Min kommentar
Det här med bortglömda e-böcker på läsplattan har börjat bli ett riktigt problem. Plötsligt kan jag hitta en stackare som legat där i nästan två år. Som den här boken.

Jag vet egentligen inte riktigt var jag ska börja, det finns en hel del att säga. Historien är bra och genomtänkt, poliserna kommer fram till lösningen genom utredning och inte slumpmässig tur. Det är ovisst och man får svaret samtidigt som poliserna. Men en hel del saker gör boken otroligt jobbig att läsa.

Det är så otroligt detaljerat och föreläsande ibland att jag faktiskt skummar texten, något jag aldrig gör. Alla hus, rum, människor beskrivs ända in i minsta detalj (blå dörr, nygustaviansk stol, pushup-bh). Jag får veta massor om whisky, både sorter och hur man dricker den, och allt om Sandgrund, som tydligen är ett populärt tillhåll i Karlstad. Jag får också veta hur stor säng man bör ha om man är ensam kvinna och hur obs-klasser fungerade förr. Det förklaras även för mig att 11 + 1 = 12.

Men det som stör mig allra mest är den sexistiska och fördömande attityden som genomsyrar hela boken. Om det är Kjetils tankar så är allt bara jättekonstigt. Han kan vid ena tillfället tänka att en ung kvinnas minimala klädsel lätt kan tas för en invit eller antydan att hon är tillgänglig, att en kvinna som är osminkad har ett "annars normalt utseende", att ett handslag är feminint och nästan bögigt, att en åtsittande klänning och en pushup-bh mer ger intryck av att kvinnan är prostituerad än socialsekreterare, att kvinnor i allmänhet bara behöver antyda sex för att linda män runt lillfingret och så vidare. I nästa andetag blir han förbannad på snedvriden kvinnosyn.

Korrekturläsningen måste ha varit obefintlig, här finns minst ett fel på varje sida. Det är alltifrån felaktig användning av ord till stavfel och särskrivningar (till exempel används genomgående vart i stället för var). Tempus byts lite när som helst och jag kan inte hitta någon logik i de bytena.

Från början tänkte jag att jag absolut inte ville läsa fler böcker i serien, men om Kjetils underliga funderingar om kvinnor och deras kläder togs bort och alla språkfelen rättades till så är boken bra, spännande och intressant. Jag vet inte om författaren har låtit någon utomstående läsa igenom manuset, det verkar i alla fall inte så. De flesta felen är väldigt enkla och tydliga och borde ha noterats vid en genomläsning. Om bara detta hade åtgärdats så skulle nog boken ha kunnat få ett bättre betyg.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 2,0 (beräknat på 3 betyg).
Goodreads var inga betyg satta.
Jag ger den 2,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Ankharen: Tankar från en samlares hjärna, Annika och Cissi Grip.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 24 juli 2015

Om man har köpstopp

Det dyker ju upp så ofantligt många nya och intressanta böcker hela tiden och om man har ett självpåtaget köpstopp så har man ett delikat problem. Vad gör en boknörd då?

Jo, det finns två lösningar på detta...

Man kan få recensionsexemplar, som Lavender Lit var vänliga nog att skicka till mig. Jag har hört så mycket om Kanske är det allt du behöver veta (E. Lockhart) att jag helst av allt skulle vilja sätta tänderna (eller ögonen) i den direkt och på en gång. Den är ganska tunn och har ganska gles text så det borde inte ta speciellt lång tid att läsa den. Kanske som nästnästa bok...

Eller så kan man delta i tävlingar. Och vinna. Som jag gjorde på Bokboxen. Det här är ytterligare en bok som jag hört väldigt mycket om, Den nionde graven av Stefan Ahnhem. Mitt enda problem nu är vilken bok jag ska läsa först. Den nionde graven som är andra delen, men utspelar sig före första delen, Offer utan ansikte. Du som läst båda, har du en rekommendation?

torsdag 23 juli 2015

Kommande böcker augusti 2015

Efter att sommaren har varit en icke sinande ström av intressanta boksläpp så fortsätter det med ännu fler.

Bränd himmel av Gilly MacMillan
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2015-08-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
Rachel Jenner fotograf och ensamstående mamma låter sin åttaårige son Ben springa före till en repgunga när de är ute i skogen en söndag eftermiddag. Ben är utom synhåll bara en kort, kort stund. Sen är han borta och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm. Allt blir svart.

Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra eftermiddagen? Och finns det fortfarande en chans att hitta Ben vid liv?

Utredningen tilldelas kriminalkommissarie James Clemo, som lägger ner all sin tid och kraft på det medieuppmärksammade, prestigefyllda fallet. Men i takt med att ledtrådar rinner ut i sanden, lögner kommer fram i ljuset och chockerande hemligheter avslöjas, blir läget allt mer desperat för alla inblandade. Fångad mellan den förkrossande oron över sin son, trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten, inser Rachel att det inte finns en enda person hon kan lita på.

Bränd himmel är en mästerligt konstruerad psykologisk thriller om hur ett ögonblicks ouppmärksamhet får de mest fruktansvärda konsekvenser och om hur allmänheten fäller sin obönhörliga dom.


Debuter är alltid intressant. Speciellt när orden psykologisk thriller är med i sammanhanget.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Sudden death av Anne Holt & Even Holt
Genre: Kriminalroman
Serie: Sara Zuckerman (2)
Antal sidor: 489
Utgivningsdatum: 2015-08-05
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Det är första gången hjärtläkaren Sara Zuckerman sitter i publiken på en fotbollsmatch. Den spelas på Wembley mellan två av Europas topplag. När matchen är slut faller en av spelarna plötsligt ihop. Sara inser allvaret och är den enda som griper in och räddar livet på spelaren inför 600 miljoner tv-tittare.

Sara och hennes kollega Ola Farmen misstänker snart att den dramatiska händelsen hänger ihop med ett nytt, okänt dopningsmedel. Om de har rätt är det flera spelare som riskerar en oförklarlig hjärtdöd. De två läkarna dras in i en kapplöpning med tiden och med mäktiga motståndare i en finansvärld där människor är brickor i ett cyniskt och obarmhärtigt spel.


Nu har jag ju förstås inte läst deras första bok, men jag brukar ju i alla fall gilla Anne Holt.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Det slutna ögat av Belinda Bauer
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2015-08-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Fem fotavtryck är det enda som visar att Daniel Buck någonsin varit där. Och nu är det allt hans mamma har kvar. Varje dag vaktar Anna Buck de små avtrycken i cementen. Polerar dem så att de glänser. Glider allt närmare vansinnets gräns. När ett medium erbjuder sig att hjälpa henne, tar Anna chansen. Vem skulle inte ha gjort det? Kanske han kan tala om för henne vad som hänt hennes son...

Men är mannen verkligen den han utger sig för att vara? Eller en grym bedragare?


Får nog snart ta tag i de där olästa Bauer som står i hyllan...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Lewispjäserna av Peter May
Genre: Kriminalroman
Serie: Isle of Lewis (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2015-08-20
Förlag: Modernista

Från Bokus
Fin Macleod numera säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis får i uppdrag att utreda en våg av illegal jakt på ön. Hans efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill - en lokal tjuvskytt som var Fins bästa kompis under tonåren. Whistler bär sedan länge på en stor hemlighet. Och när återföreningen tar en mörk, våldsam vändning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram.

Äntligen!

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Leo Junker (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-08-26
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Dagen före midsommarafton hittas en man skjuten till döds i det lilla samhället Bruket, en händelse som får Leo Junker att omedelbart lämna Stockholm.

Trettio år tidigare, i ett annat liv, rör sig två män med dunkla avsikter genom en otrygg värld. I deras spår följer en ung kvinna på väg att avslöja dem och en kall natt i november fattas ett oåterkalleligt och avgörande beslut. Så sammanflätas ett gammalt dödsfall med ett nytt och när sanningen går upp för Leo är den så farlig att den hotar hans liv.

Samtidigt sitter en svårt sjuk kvinna i ett rum i Stockholm. Sot och aska, säger hon. Sot och aska var allt som blev kvar. Nästan ingen förstår vad hon menar. Nästan ingen.


Serien om Leo Junker har jag inte börjat läsa än, men jag gillade ju verkligen Den enögda kaninen.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Jag är en tjuv av Jonas Karlsson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 240
Utgivningsdatum: 2015-08-27
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
"Häng en skylt på den skyldige!" Jonas Karlssons nya kortroman Jag är en tjuv berättar historien om när säkerhetsansvarige Roland oturligt nog lyckas ertappa en av snattarna på köpcentret och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på. Om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Oväntade vändningar, generationsöverskridande handfallenheter och en händelseutveckling som sätter allting i nytt ljus.

Jag är otroligt svag för Jonas Karlsson. Både som författare och skådespelare.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Kolbarnet av Monica Kristensen
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2015-08-03
Förlag: Leopard Förlag

Från Bokus
Femåriga Ella förvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet och först tror man att det är flickans alkoholiserade pappa som har tagit henne med sig för att hämnas på mamman. Men när tiden går och varken far eller dotter dyker upp börjar byns invånare att befara det värsta. Det djupa polarmörkret och en extrem kyla har lagt sig tungt över Svalbard och en liten flicka har mycket små chanser att klara sig på egen hand. När man hittar pappan, som visar sig ha omkommit i en bilolycka under mystiska omständigheter, inser polisen att kampen att rädda Ellas liv är en kamp mot klockan.

Svalbard? Snacka om exotiskt. Vill ha.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Vi av Jevgenij Zamjatin
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2015-08-20
Förlag: Modernista

Från Bokus
Jevgenij Zamjatins Vi [1924] var den första moderna dystopiska romanen - den direkta förebilden till både George Orwells 1984 och Aldous Huxleys Du sköna nya värld. Boken utspelar sig i en totalövervakad stat innanför glas. En profetisk satir över Stalins Ryssland (där boken förbjöds), men Zamjatins dystopiska visioner av en framtida övervakningens diktatur tog lika mycket intryck av väst: den första versionen av boken skrevs i Storbritannien under första världskriget. Vår tids ingång i paradigmet Big Data - där allt privatliv registreras - har gjort denna ryska klassiker kusligt aktuell.

Och så var det det där med de gamla ryssarna...

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.



Står dig ingen åter av Anna Karolina
Genre: Kriminalroman
Serie: ? (2)
Antal sidor: 406
Utgivningsdatum: 2015-08-19
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En kvinna mördar sin sjuåriga dotter och polisen hittar ingen annan förklaring än att hon var påverkad av det hallucinogena preparatet "badsalt", även känt som "kannibaldrogen" MDPV. När flera liknande mord sker i Stockholm blir det polisens högsta prioritet att komma åt den som levererar den livsfarliga drogen, maffialedaren Milorad Kraljevic.

På eget bevåg nästlar sig den unga ambitiösa polisen Amanda in i kretsarna kring maffialedaren. Risken att bli avslöjad är stor. Och inte blir den mindre när Adnan dyker upp igen. De har haft ett hemligt kärleksförhållande, men han har under några år varit på flykt från rättvisan som misstänkt polismördare. Att han är far till hennes tvillingar har hon lyckats hålla hemligt till nu. Men när ett av barnen blir kidnappat sätts allt på spel.

Samtidigt är ett nytt parti "badsalt" på väg in i landet och risken är hög att drogen skördar nya offer.


Fick med mig Anna Karolinas första bok från bokmässan förra året. Har dock inte läst den än.

Boken kan köpas på AdLibris , Bokus och cdon.

onsdag 22 juli 2015

"Doppler" av Erland Loe

Genre: Humor
Antal sidor: 159
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Doppler
Översättare: Lotta Eklund
Serie: Doppler 1
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2014
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 juli 2015






Första meningen: Min far är död.

Baksidetext
Andreas Doppler har fått nog av all duktighet, trivsamhet och konsumtionshysteri. Efter ett fall med cykeln lämnar han sitt välordnade familjeliv med ekonomijobb, villa och lördagsshopping. I skogarna utanför Oslo inrättar han sin nya tillvaro som jägare och samlare. Där blir han bästa vän med en älg och börjar bygga en totempåle för att bearbeta minnet av sin bortgångne far. Men livet i skogen blir inte så fridfullt som han hoppats på. Den ena figuren efter den andra gör intrång i hans nyvunna frid. Och vem kan stoppa dem? Alla har väl rätt till ett liv i skogen?

Min kommentar
Jag har hört mycket om Erland Loes böcker så när jag hittade Doppler på bokrean för två år sedan tvekade jag inte speciellt länge. Det enda som egentligen gjort mig tveksam till boken är att Loe jämförts lite med Arto Paasilinna. Som jag inte var speciellt förtjust i.

Det här med humor i böcker, det är svårt det. Jag vet att jag har det för jag skrattar åt andra saker, men jag har så otroligt svårt för egoistiska människor, som utan att tänka på någon annan gör det som de själva mår bra av. Det är väl bra att må bra, men om man har familj, som Doppler, så kan man inte bara sticka iväg och må bra på egen hand. Skrattet fastnar liksom i halsen.

Boken är lite (eller ganska så mycket) motsägelsefull, men det är förmodligen det som är meningen. Doppler är less på att vara duktig, men det är precis det som han är, därute i skogen. Totempålen han skapar är, om något, ett bevis på duktighet. Han tycker också att alla har rätt att bo i skogen och sluta vara duktiga. Problemet är ju att samhället inte funkar om alla gör likadant. Hur skulle Doppler, till exempel, fått tag på sin älskade lättmjölk om inte andra var duktiga. Och skogarna skulle snart bli fulla av folk om alla flyttade dit.

Jag kan föreställa mig att vad Loe vill ha sagt är att alla kanske borde tänka efter innan de bara konsumerar och att vi mer borde go back to basic. Det kan jag hålla med om. Som vanligt, skulle jag nog våga påstå, så måste man överdriva för att få fram sin synpunkt, ytterligheterna är lika fel och den gyllene medelvägen är den att föredra.

Berättelsen är lite för otrolig och konstig för mig och jag tycker inte den är speciellt kul, även om jag nu fnissar ibland. Jag fattar aldrig om Doppler helt enkelt bara är korkad eller om han är cyniskt ironisk. Jag hoppas på det senare. Nästa bok om Doppler, Volvo Lastvagnar, har jag redan i hyllan.

Boktipsets estimerade betyg var 4,1 och genomsnittet 3,73 (beräknat på 1 094 betyg).
Goodreads hade den 3,90 i genomsnitt (beräknat på 5 227 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Doppler: The Book Pond, Bokfetischist och Books ABC.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 21 juli 2015

Tematrio - Saker som är varma

Dags för Lyrans Tematrio igen. I brist på värme utomhus så... Veckans uppgift: Berätta om tre böcker vars titel innehåller något som är varmt!

Jaha ja, när jag började gå igenom alla titlar så upptäckte jag att här var det mest is, kallt, vinter... och så vidare, men jag lyckades skrapa ihop vad som behövdes.

1. 80° från varmvattnet av Karin Alfredsson handlar om kvinnors utsatthet och levnadsvillkor, i olika delar av världen.

2. Mareld av Dennis Karlsson handlar om mord i Marstrand och Skagen, mitt i sommaren.

3. Löpeld av Richard Martin Stern handlar om vad som kan hända med en 1,2 miljoner hektar snustorr skog en sommar med lång torka.

Top Ten Tuesday: Böcker som hyllar olikheter


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books That Celebrate Diversity/Diverse Characters (example: features minority/religious minority, socioeconomic diversity, disabled MC, neurotypical character, LGBTQ etc etc.).

Suck, det här är jättesvårt för mig. Jag funderar aldrig på om det finns några minoriteter av ett eller annat slag i de böcker jag läser. Egentligen tycker jag att bara det att man tänker på det är diskriminerande... Nåväl, det här blir en blandning av allehanda sort.

1. En dåre fri av Beate Grimsrud
2. En man som heter Ove av Fredrik Backman
3. Doppler av Erland Loe
4. Engelsforstrilogin av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
5. Udda av Sara Lövestam
6. Hungerspelentrilogin av Suzanne Collins
7. Milleniumtrilogin av Stieg Larsson
8. Niceville av Kathryn Stockett
9. Den fula ankungen av H.C. Andersen
10. Pricken av Margret Rey

måndag 20 juli 2015

Film: Guardians of the Galaxy

Titel: Guardians of the Galaxy
Originaltitel: Guardians of the Galaxy
Genre: Science fiction
Regissör: James Gunn
Manus: James Gunn, Nicole Perlmann
Skådespelare: Chris Pratt, Zoe Zaldana, Bradley Cooper, Vin Diesel, Dave Bautista
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: USA | UK
Längd: 116 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 26 juni 2015





Handling
Peter Quill är en äventyrare (och tjuv), som råkar hitta ett väldigt eftertraktat objekt. Vissa andra, onda typer, vill väldigt gärna lägga vantarna på objektet. I sin flykt från de onda typerna slår sig Peter Quill ihop med en vapengalen tvättbjörn, ett talande träd (nåja), en gåtfull lönnmördare och en hämndlysten jätte. Tillsammans blir de ett helt osannolikt team.

Min kommentar
Förra sommaren ratade jag den här filmen när sambon och jag skulle välja vilken film vi skulle se på bio. Jag hade bara läst toksågningar av den. För någon vecka sedan så var Peter Stormare på besök i Hellenius hörna och av någon anledning pratade de om den här filmen. Han nämnde att Hooked on a feeling var med i soundtracket. Då var jag ju bara tvungen att kolla upp det. Och upptäckte att filmen tydligen är väldigt omtyckt av vanliga människor i alla fall. Sådana som jag. Alltså köpte jag den.

Det kan vara ett av mina bättre beslut i år. Det här är en vansinnigt rolig film, helt enkelt fantastiskt kul. Ett varningens ord bara, detta är ingen film för den som vill ha något seriöst och djupt, med någon dold och mystisk mening. Det här är ren underhållning. Du får absolut inte ta filmen på allvar. Det gör den inte ens själv. Och du måste ha humor. Mycket humor.

Tänk bara, en galen tvättbjörn och ett talande träd (det enda han kan säga är i och för sig I am Groot, med olika tonfall och betoning)... och faktum är att just de två är den stora behållningen. Jag fullständigt älskar dem. Ja, hela det osannolika gänget faktiskt. De har verkligen lyckats med castingen. Replikskiftena är inte av denna världen och många gånger skrattade jag högt. Timingen är perfekt.

Effekterna är bra och medan jag sitter där och tittar i soffan så önskar jag att jag hade sett den på bio. Jag har hela tiden en känsla av att jag missar saker som händer i bakgrunden, för nästan varje gång jag tittar på annat än det som är i fokus så ser jag något kul vid sidan om. Jag bestämde direkt, innan filmen ens var slut, att jag måste se om den för att upptäcka vad jag missat.

Det enda jag möjligtvis kan klaga på är att soundtracket inte alls var så bra som jag hade hoppats.

Jag såg till min stora glädje att del två verkar vara planerad. Den ska jag se, oavsett vad kritikerna säger.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 4 014 betyg).
IMDb hade den 8,1 i genomsnitt (beräknat på 505 972 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

Allt om TV-serier 16: Den första jag blev besatt av

Nu är vi där igen... jag förstår inte varför allt måste vara så..., ja, dramatiskt. Besatt av? Nej, det har jag nog aldrig varit. Någonsin.

Den första jag har något minne av att jag bänkade mig framför TV:n för att titta på varje vecka är i alla fall Månbas Alpha. Nu snackar vi 70-tal. Så det var science fiction redan när jag var ganska liten.

söndag 19 juli 2015

TAG: TMI

De här enkätliknande sakerna som dyker upp då och då är en riktig guldgruva att ta från när man inte har tid/lust/ork för något annat. Denna hittade jag hos Vargnatt. Och TMI står för Too Much Information.

Vad har du på dig?
Eftersom jag är hemma när jag skriver detta så har jag på mig mjukisbyxor och t-shirt, min hemmauniform.

Hur lång är du?
160 cm.

Några piercingar?
Jag hade hål i öronen för så där 30 år sedan, men de har nog växt igen nu.

OTP?
Jag är så gammal att jag inte har en aning om vad detta betyder. Googlade och hittade: One True Pairing. Meaning your favorite combination of characters in a fandom. Nej. Det hjälpte inte ett dugg.

Favoritprogram/tv-serie?
Suck. Jag älskar TV-serier och det finns så oändligt många jag tycker om. Alltså gör jag det enkelt för mig, går åt ett annat håll och väljer något jag med säkerhet vet att jag aldrig kommer att tröttna på: Mästarnas mästare.

Favoritartist/band?
Per Gessle och Gyllene Tider kommer för alltid att ha hedersplatsen i mitt hjärta.

Någonting du saknar?
Ett jobb.

Favoritlåt?
Sanningen är ju att det finns fler låtar än böcker (väl?), hur ska jag kunna välja en enda låt? Det finns i alla fall en som följt med sedan mitten av 70-talet och som fortfarande är lika bra, Bohemian rhapsody med Queen.

Favoritskådespelare?
Men jösses... *skakar om burken och drar på måfå*... Tom Cruise och Meryl Streep.

Favoritfärg?
Beror lite på vilket humör jag är på, men lila och grön har det varit ett tag nu.

Hög eller låg musik?
Låg. Oftast i alla fall.

Senaste boken du läst?
Visning pågår av Sofie Sarenbrant.

Vad läser du just nu?
Började läsa Mr Mercedes av Stephen King nu på morgonen.

Senaste programmet du såg?
Nu måste jag nog först definiera se på... för mig betyder det något jag aktivt tittar på, inte något som står på i bakgrunden. Och då blir det ett gammalt avsnitt av Live at the Apollo, på BBC Brit.

Favoritmat?
Grillad kyckling, tzatziki och en god sallad.

Plats du vill besöka?
Egentligen vill jag till Australien, men sambon har ormskräck och tror att de ligger i drivor där, så antingen får jag åka själv eller byta sambo. Inget av alternativen tilltalar mig.

Senaste platsen du besökte?
Helsingör.

Favoritsötsak?
Jag är inte så mycket för sötsaker, jag är mer för salt, men då får jag väl välja choklad.

Senaste sporten du spelade?
Räknas kubb? Inte? Då får det bli brännboll. Jaså, räknas inte det heller? Då får det bli fotboll då, någon gång i slutet av 70-talet.

lördag 18 juli 2015

"Gone girl" av Gillian Flynn

Genre: Thriller
Antal sidor: 556
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Gone girl
Översättare: Ulla Danielsson
Serie: -
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2014
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 juli 2015






Första meningen: När jag tänker på min hustru tänker jag alltid på hennes huvud.

Baksidetext
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.

På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig var är Amy?

Min kommentar
Jag vet att det kan vara vanskligt att läsa en bok som blivit hyllad och älskad av nästan hela bokbloggarmaffian, men jag tycker att jag brukar klara det ganska bra. Jag brukar förutsätta att alla andra helt enkelt har fel...

Jag har förstått att många har tyckt att början på boken är seg och att det tar lång tid innan allt kommer igång och faktiskt tycker jag helt tvärtom. Början upplever jag som väldigt spännande och jag i stort sett slukar sidorna, däremot tycker jag det stannar upp efter runt 200 sidor. Då blir det bara en massa upprepningar och ordbajseri. Det tar sig i och för sig igen, men eftersom jag på ett väldigt tidigt stadium tyckte att jag listat ut precis vad som hade hänt så blev det aldrig nagelbitande.

Något som jag börjat förknippa med Flynn, efter tre lästa böcker, är att hon verkar älska karaktärer som ingen kan tycka om. Så är det även i den här boken. Efter bara tio sidor så har jag börjat undra varför i hela friden de här två människorna är gifta med varandra. De verkar inte ens tolerera varandra. Vilket kanske inte är så konstigt, varken Nick eller Amy är sympatisk och jag gillar inte någon av dem. Det är ju heller inget krav för att en historia ska vara bra.

Boken är skriven i dagboksform, något som jag inte brukar uppskatta, men här funkar det faktiskt. Nicks historia börjar den dagen, 5 juli 2012, Amys anteckningar börjar i januari 2005, sju år innan hon försvinner. Berättelserna alternerar sedan med vartannat kapitel. Som jag nämnde tidigare så tog det inte speciellt många sidor innan jag trodde att jag hade listat ut alltihop (ja, jag hade rätt) och jag väntade förtvivlat på tvisten. Som aldrig kom. Alltihop var väldigt förutsägbart. Kanske säger det mer om mig än om boken, att jag kan föreställa mig sådan utstuderad ondska. Eller så har jag helt enkelt läst för många liknande böcker.

Det känns som att något i "planen" skaver och att det är minst ett logiskt hål där, men jag kan inte sätta fingret på vad. Kanske är det bara så att jag gärna vill att det ska finnas något fel, jag vill inte gärna föreställa mig att något sådant här kan fungera.

Boken är definitivt inte dålig, i mångt och mycket är den riktigt bra, men den hade vunnit på att kortas ner ganska rejält. Det blev lite för mycket av samma och det hela var något för utdraget. Slutet däremot, det gillar jag. Det gav mig rysningar.

Trots att jag (ännu) inte sett filmen så ser jag Ben Affleck framför mig varje gång jag tänker mig Nick och faktiskt kan jag inte tänka mig en bättre skådis till den rollen. Ska bara låta det gå någon vecka, sedan ska jag se den.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,4 och genomsnittet 3,71 (beräknat på 799 betyg).
Goodreads hade den 3,98 i genomsnitt (beräknat på 1 048 260 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Gone girl: Lotten, Annika och Johanna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 17 juli 2015

Släpp böckerna fria

För det mesta har jag ett väldigt bra minne, men var jag läste om Facebookgruppen #glömenbok kan jag bara inte minnas. Det var i alla fall på en bokblogg.

I alla fall så gick jag med där och i tisdags släppte jag ut min första bok, Fel grav och andra berättelser av Kelly Link. Den fick åka från Lund till Malmö på regionbuss 171, men vart den tog vägen sedan vet jag inte. Hoppas den har fått det bra och att den nya ägaren tar hand om den.

Fotot blev inte så bra, men det kom ju andra passagerare så jag fick lite bråttom :)

En del av mina böcker kan ges bort på det här sättet, i alla fall de som varken min mamma eller svärmor vill ha.

Gå med i gruppen vetja och låt dina gamla böcker göra någon annan glad!

Och jag ber så hemskt mycket om ursäkt om någon tar illa upp av den här bilden, men jag bara måste dela med mig. Jag skrattade rejält när jag såg den på Texas Longhorn, Malmö Triangeln, när vi käkade lunch där.