Sidor

lördag 31 oktober 2015

"Illdåd" av Thomas Erikson

Författare: Thomas Erikson
Titel: Illdåd
Genre: Thriller
Antal sidor: 438
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Alex King 2
Förlag: Damm Förlag
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 oktober 2015




Första meningen: Tystnaden i andra änden påminde honom inte om någonting alls.

Baksidetext
Under en efterfest på lucianatten blir Sara Leijon brutalt våldtagen av fyra män. Chockad och skadad tar hon sig till polishuset och gör sin anmälan. Fallet tycks glasklart, alla bevisen finns där, på Saras kropp och i hennes berättelse. Men när det gäller en våldtäktsrättegång är ingenting enkelt. När Sara lyckades ta sig ur lägenheten den där ödesdigra natten trodde hon att hon hade överlevt det värsta, men det visar sig snart att det bara var början.

Kriminalinspektör Nina Mander vet vad Sara ger sig in på när hon anmäler männen, hon vet att Sara har alla odds emot sig och i ett försök att hjälpa henne kallar Nina in beteendevetaren Alex King. Kanske kan han stötta och lotsa Sara genom den extrema påfrestningen. Alex tar sig an uppdraget, men vad han inte räknar med är hur starkt situationen kommer att påverka honom. Rättegången river upp fula sår ur det förflutna och för sent inser Alex att han tagit sig vatten över huvudet.

Min kommentar
Lite sorgligt är det att erkänna att jag vann den här boken för över tre år sedan (tack Lotten) och att jag först nu läste den. Detta trots att jag faktiskt tyckte väldigt mycket om första delen. Men det är väl lite så, i jakten på något nytt så får gamla favoriter stå åt sidan.

Jag har hört en hel del om den här boken, men eftersom det var väldigt längesedan den var på tapeten så började jag läsa helt förutsättningslöst. Men jösses. Allt jag hört var sant. Efter bara ett tiotal sidor är jag rejält förbannad. Och det blir värre. Och värre.

Thomas Erikson har gjort en extremt genomtänkt rollbesättning. Ingen kan bli kränkt, som ju är så modernt att bli nu för tiden. Killarna (här även kallade svinen) är en sådan blandning av olika slags människor att det är omöjligt att anklaga författaren för allehanda ting. Mycket intelligent. Allt berättas väldigt rakt på och utan sentimentalitet. Det är väldigt nära och obehagligt, till och med intensivt i de bitar som handlar om Sara. De korta kapitlen gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Bara ett kapitel till... Det är en fängslande historia och tyvärr är det väl precis så här det fungerar.

Jag, som gillade allt prat om olika färger i första boken, blir lite besviken på att det inte är lika mycket beteendevetenskap i den här. Jag vill ha mer färger! Alex själv blev lite för känslokall i den här boken, tycker jag, väldigt svårt att få något grepp om honom. Om jag ska säga något negativt så är det att scenerna i rätten blev lite för långrandiga ibland, det blev mycket juristsnack. Och slutet gillar jag egentligen inte, men det var väl det enda tänkbara.

Thomas Erikson gör att riktigt bra jobb med att få fram problemet med sådana här brott och allt känns trovärdigt beskrivet. Hur bevisar man egentligen att någon sagt nej? Och att någon uppfattat det? Jag vill egentligen inte kommentera innehållet i sak, men om jag så ligger dyngrak och naken vid vägkanten så betyder det inte att någon har rätt att ha sex med mig. Och det finns ingen som helst anledning att behandla ett våldtäktsoffer som en brottsling.

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 och genomsnittet 3,79 (beräknat på 78 betyg).
Goodreads hade den 3,79 i genomsnitt (beräknat på 38 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Illdåd: Lotten, Boklysten och Fru E:s böcker.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

fredag 30 oktober 2015

Läsplanering november 2015

Då är det alldeles snart november. Och mitt skräcktema kan äntligen börja. Jag är så sugen på skräck att jag förmodligen har tryckt in på tok för många böcker och kommer att vara helt less på läskigheter när månaden är slut. Dessa hoppas jag hinna med och helst några till.

Vinterfolket av Jennifer McMahon.
Inmurad av Mikael Strömberg. Hyllvärmare.
Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist. Hyllvärmare.
Kvinnan i svart av Susan Hill.
Väktarna av Stephen King. Hyllvärmare.
Mannen som föll i glömska av Mia Ajvide. Hyllvärmare. Boktolva.
Demonologi för nybörjare av Caroline L. Jensen.

Nytt och spännande

Trots köpstopp så ramlar det in en del nytt och det är inga dåliga grejor.

Jag fick ett mejl från Swedish Zombie och faktum är att jag höll på att börja joddla (och jag kan inte ens det) när jag läste vad det stod.
Cia Sigesgård (japp, hon med råttboken) har skrivit nytt. En novell som heter Nio månader. Så här står det på Swedish Zombie:
Emma och Daniel kämpar med hormonbehandlingar och pliktsex för att göra ett kärleksbarn. När graviditetstestet äntligen är positivt blir lyckan fullständig.

Nästan.

Cia Sigesgårds novell bjuder på myspys och tomtebolycka som snart övergår i en mardröm.
Frågan är om jag klarar att vänta till skräcktemat i november... Tack så mycket!

Dagen efter dök det upp ännu ett paket.
Jag blev så otroligt lockad av miljön i Monica Kristensens Kolbarnet. Så här står det om boken på Leopard Förlag:
Vad händer i ett slutet samhälle där alla känner alla, när ett barn försvinner? Isande norsk spänning i succéserie av polarforskaren Monica Kristensen.

Femåriga Ella försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet och först tror man att det är flickans alkoholiserade pappa som har tagit henne med sig för att hämnas på mamman. Men när tiden går och varken far eller dotter dyker upp börjar byns invånare att befara det värsta. Det djupa polarmörkret och en extrem kyla har lagt sig tungt över Svalbard och en liten flicka har mycket små chanser att klara sig på egen hand. När man hittar pappan, som visar sig ha omkommit i en bilolycka under mystiska omständigheter, inser polisen att kampen att rädda Ellas liv är en kamp mot klockan.

I kriminalromanen Kolbarnet har Monica Kristensen skapat ett levande och nyanserat porträtt av ett isolerat samhälle där såväl illegal smuggling som det lilla samhällets intriger och byskvaller utgör en viktig komponent i berättelsen.
Svalbard. Mörker och kyla. Och ett barn som försvunnit. Hur spännande låter inte det? Tack för boken!

torsdag 29 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven K

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel.

Det verkar som att det kommer ett gäng lätta bokstäver här nu...

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på K.
Det fanns en del att välja bland, men jag tror Kristina Ohlsson vinner den kampen.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Kathy Bates är en av mina favoritskådisar och hon är otroligt mångsidig. Hon har gjort roller i flera Stephen King-filmatiseringar, bland annat den psykopatiska Annie Wilkes i Lida, och hon har även medverkat i många komedier.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Charlotte Kalla behöver kanske ingen närmare presentation, det måste vara svårt att ha missat henne. En helt osannolik tävlingsmänniska med ett pannben av Guds nåde och alltid är hon glad också.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Det fanns flera här också, men Kristina Appelqvist får nog vinna den fajten.

Hett i hyllan #11

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Det är många böcker som jag inte förstår varför de har blivit stående olästa i hyllan. Veckans hyllvärmare är en sådan.
Nostradamus försvunna profetior av Mario Reading köpte jag sommaren 2011. Vi var på semester i Hovs hallar och åkte runt på lite utflykter. Bland annat till Båstad. Utanför själva staden hittade vi ett litet affärscentrum, eller vad man nu ska kalla det. Där fanns i alla fall några outlets. I en av dem såldes det böcker. Jag köpte fyra stycken och den här boken är faktiskt den enda av dem som fortfarande är oläst.

När jag ser en titel som innehåller Nostradamus och profetior så måste jag ju bara köpa. Och lite förvånad är jag faktiskt över att jag inte läst den än. För något år sedan upptäckte jag dessutom att det här råkar vara första delen i en serie som kallas Antichrist Trilogy... Vad kan gå fel där liksom?

Om nu du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 28 oktober 2015

"Pojke försvunnen" av Anna Jansson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 396
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Maria Wern 8
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2007 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 oktober 2015






Första meningen: Av jord är du kommen, till liv skall du åter varda.

Baksidetext
Charlotta Nilsson, Andreas och Amandas mamma, känner en ständig oro för sina barn, hon söker ofta läkare för deras skull, och symptomen är många. Nioårige Andreas har oförklarliga blåmärken och feber, Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befogad eller handlar det om en sjuk hjärnas rop på hjälp? Är det rent av så att hon gör sina barn sjuka?

Kriminalinspektör Maria Wern arbetar under sommaren på Gotland för att få lugn och distans efter skilsmässan. Strax före midsommar får polisen in en anmälan om en nioårig pojke som försvunnit från en fest i Herrviks fiskeläge. Man söker efter honom bland grottorna i berget ovanför Östergarnsskola. Där gör kriminalinspektör Maria Wern en upptäckt. Två namn med ett hjärta omkring. Gammal kärlek rostar aldrig, eller är det precis det den gör?

Min kommentar
Åttonde delen om Maria Wern och för första gången funderade jag allvarligt på att lägga ner den här serien. Innan jag läst ut de tio delar jag har. Åtminstone i början av boken. Vi är verkligen inte kompatibla, Anna Jansson och jag.

Jag har inte kommit mer än runt 30 sidor när jag börjar bli riktigt irriterad. Den ena föreläsningen efter den andra dyker upp, bland annat en om gränskontroll. Det hela är så krystat att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Det känns också väldigt märkligt att alla de där poliserna extraknäcker på Gotland på somrarna. Samtidigt. Vi får också följa Andreas, pojken som försvunnit, ett bra tag (alldeles för länge) och jag klarar bara inte barn som berättarröster. Det blir så otroligt pratigt och osammanhängande.

Det märks tydligt att Anna Jansson engagerar sig mycket i sina berättelser och det är ju berömvärt, men för mig som läser så blir det bara för mycket när det sparkas åt alla håll. Det är kängor till invandrarpolitiken, jordbrukspolitiken, män, sjukvården, tullen, polisen, restaurangbranschen, människohandel, prostitution... och så vidare. Personligen tycker jag att deckare är perfekta att ta med samhällskritik i, själva genren lockar ju till det, men det får inte vara allt på en gång. Då blir jag bara trött. En ganska "rolig" detalj är att män som berättar för kvinnor vad de ska tänka och känna får sig en knäpp på näsan, men Anna Jansson gör precis samma sak själv. Jag får hela tiden veta exakt vad jag ska tycka.

Maria själv är jag också less på, hennes romantiska drömmar är bara trista och får på tok för mycket utrymme. Hon är alldeles för självupptagen och hennes självgodhet får mig nästan att vilja kräkas. Alla som inte tycker som hon, tycker fel.

I mitten någonstans tar det sig och tempot höjs. Det är en helt osannolikt sorglig historia som vecklar ut sig och en liten stund där, vid upplösningen, så blir jag berörd. Vid ett tillfälle skrattar jag rejält också och det är när det beskrivs hur det går till när man spelar kubb. Eller egentligen innan man kommer igång. Men det hjälper inte i det stora hela, det är lite för många sidohistorier, som ju så klart binds ihop, och för många sammanträffanden. Det hjälper inte ens med rundturer genom ett härligt Visby.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,6 och genomsnittet 3,41 (beräknat på 712 betyg).
Goodreads hade den 3,35 i genomsnitt (beräknat på 101 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Pojke försvunnen: En bok om dagen, Cinnamon Books och Allt oviktigt och viktigt.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 27 oktober 2015

Tisdagsutmaning: Läslov

Veckans utmaning på Kulturkollo: Om du hade läslov den här veckan vad skulle du läsa då?

Om jag hade orkat läsa hela dagarna så skulle det nog bli en del läst och då kanske den där läskigt höga olästhögen skulle minska något. Tyvärr orkar jag inte läsa hela tiden, även om jag hade haft möjlighet, men man får väl drömma lite.

Vad jag skulle ha läst sammanfaller nog faktiskt med det jag ska läsa, bara att det hade gått lite fortare. Skräck kommer i alla fall att vara i fokus och första boken ut är lite uppvärmning. Jag vet inte om det finns några där ute som är gamla nog att komma ihåg skräckfilmen Triffidernas dag (det är egentligen inte jag heller om man tänker originalvisning, den kom 1963 och visades på bio i Sverige 1968). När den visades på TV vet jag inte, men jag var inte speciellt gammal när jag såg den och den har levt kvar i mitt minne. Ibland när jag är ute och går så kan jag se växter som triggar igång det där minnet. Inte på ett otäckt sätt utan mer "wow, jag måste se den igen". I alla fall så har boken som filmen bygger på getts ut i nyutgåva. Gissa om jag ville ha! Grundhistorien är att världen blir översvämmad av köttätande växter samtidigt som nästan alla människor blir blinda. Den håller jag på och läser just nu.

Nästa bok i kön är egentligen en liten novell, Nio månader av Cia Sigesgård. Och som jag har längtat efter något nytt från henne. Jag tror de flesta kan lista ut vad den handlar om med hjälp av titeln.

Sedan hade jag äntligen börjat med Vinterfolket av Jennifer McMahon. Den har jag varit sugen på ända sedan Lingonhjärta rekommenderade den till mig. Sommaren 2014. Det verkar vara en härlig spökhistoria om mystiska försvinnanden.

Ja, du förstår kanske, det är skräck och spökhistorier som gäller just nu...

Top Ten Tuesday: Halloween freebie - svensk skräck


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Halloween themed freebie -- your choice (ie. 10 best ghost stories, 10 things that scare you in books, 10 literary Halloween costumes, 10 vampire novels, 10 books that WILL scare you, 10 non-scary books for Halloween, 10 scariest covers, etc.).

Det här är ju ett tema som passar mig väldigt bra. Mitt problem är bara att få ner antalet böcker till tio. Alltså nischar jag det lite och väljer svensk skräck; noveller, romaner, läst och oläst.

Först ett par böcker med noveller, som jag läst
1. Bländverk innehåller femton noveller, bland annat av Caroline L. Jensen, Kristoffer Leandoer, Mattias Lönnebo, Oskar Källner och Malin Rydén. Många av dem handlar om zombies, men trots att zombies inte hör till min favoritgenre så gillade jag de flesta novellerna.
2. Stockholms undergång innehåller tolv noveller, bland annat av Boel Bermann, Eira A. Ekre och Andreas Rosell och alla handlar om olika sätt som Stockholm kan gå under på. Allt från regnbågar till pest.

Sedan några fullängdsböcker som jag läst
3. Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård kan vara den äckligaste bok jag läst. Och det säger inte så lite, faktiskt. Vet du vilka dina grannar är? Och vad de gör?
4. Människohamn av John Ajvide Lindqvist är den bästa jag läst av av hans böcker. Än så länge måste jag nog säga. En flicka försvinner och går inte att hitta. Trots att det inte finns någonstans att gömma sig mitt ute på den öde isen.
5. Mörkrädd av Andreas Roman är en riktigt otäck och suggestiv berättelse om en väldigt mörkrädd kille. Inget splatter. Bara läskigt.

Och lite som jag ännu inte läst, många av dem hoppas jag hinna med i november
6. Nordiska väsen av Johan Egerkrans är så himla fin.
7. Nio månader av Cia Sigesgård hoppas jag mycket på. Och alla kan nog gissa vad den handlar om, med den titeln.
8. Demonologi för nybörjare av Caroline L. Jensen ser jag fram emot att läsa, jag har läst flera av hennes noveller och gillat väldigt mycket. Den handlar om Gud som har gått in i väggen och att Beelzebub planerar ett uppror mot Satan.
9. Färjan av Mats Strandberg vet jag inte om jag behöver berätta något om. Kan någon ha missat det? Ska bli spännande att se vad den kan göra med min redan ganska stora motvilja mot färjor.
10. Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist handlar om två flickor. Den ena hittas i skogen av en musiker, som blir helt förbluffad över det lilla barnets tonsäkra skrik. Han tar hem henne och gömmer henne i källaren. Den andra flickan får ingen lätt uppväxt och hon roar sig med elaka hyss och trollande på nätforum. Gissa om deras vägar korsas...

måndag 26 oktober 2015

Film: Ex_Machina

Titel: Ex_Machina
Originaltitel: Ex_Machina
Genre: Science fiction
Regissör: Alex Garland
Manus: Alex Garland
Skådespelare: Domnhall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: UK | USA
Längd: 103 min
Serie: -
Såg den på DVD 9 oktober 2015





Handling
Den 24-årige begåvade dataprogrammeraren Caleb vinner första priset i en tävling på sin arbetsplats om att tillbringa en vecka i en avsides belägen lyxvilla. Villan ägs av företagets grundare, Nathan, som även bor och arbetar där. På plats möter han ett projekt som Nathan uppfunnit - en vacker kvinnlig robot - och inser att även han är del i ett experiment. Han ska utvärdera de mänskliga egenskaperna hos den hisnande roboten Ava. Hur tänker och känner sig Ava, är det möjligt för robotar att vara medvetna om sina handlingar eller till och med älska? Och var går egentligen den moraliska gränsen mellan vetenskap, etik och att leka Gud? Men experimentet förvandlas till en mörk, psykologisk kamp - ett triangeldrama där lojaliteten splittras mellan människa och maskin.

Min kommentar
Det här är en film som aldrig gick på bio här i Sverige, den släpptes direkt på DVD. SF sa följande: Orsaken till att den inte går upp på bio är en sammanlagd bedömning baserad bland annat på filmens kvalitet och potential för att hålla för en biografvisning. I stället valde man att fokusera på kvalitetsfilmer som, till exempel, Ted 2.

Det här är ingen vanlig science fiction, om man menar att det ska handla om rymdslagsmål, lasersvärd och underliga livsformer. Här finns dessutom ingen som helst action. I det avseendet händer det inte speciellt mycket, men det är ändå otroligt spännande. Här kommer en del adjektiv: vacker, tankeväckande, klaustrofobisk, filosofisk, psykologisk, suggestiv, lågmäld.

I stort sett är det tre personer som pratar om existentiella frågor och egentligen är det lite underligt att det kan bli så bra. Här finns inga stora gester, det är avskalat och naket. Vad är en robot? Vad är en människa? Om man ger en robot mänskliga egenskaper, vad händer då?

Alicia Vikander är fantastisk som roboten Ava, hon har exakt så mycket ryckiga robotrörelser att man kan se att hon är en robot. Det kan man i och för sig ändå, för hon har en helt enastående snygg dräkt på sig och jag kan inte låta bli att fundera på hur i hela friden den är gjord/filmad. Jag kan inte heller låta bli att undra varför hon, som är den senaste modellen, har en sådan dräkt när de äldre versionerna är klädda i hudliknande material. Sambon tyckte att det var för att vi skulle se att hon var en robot, men det visste vi ju ändå. Vilket ju också fick mig att fundera över turing-testet. Då ska man ju inte veta att den man testar är en robot. Nåväl, jag har något svagt minne av att just den biten förklarades i alla fall.

Det här är en film som jag vill se om, ganska snart. Jag har på känn att jag har missat massor. Bland annat såg det ut som ett litet (ganska stort faktiskt) plot hole i slutet, i alla fall är det ingen (ja, jag har googlat) som kunnat förklara det på ett tillfredsställande sätt.

Ex_Machina kan nog bli min nästa 2001: A Space Odyssey, en film jag jag sett hur många gånger som helst utan att egentligen förstå den riktigt.



Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 009 betyg).
IMDb hade den 7,7 i genomsnitt (beräknat på 180 476 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 25 oktober 2015

En smakebit på søndag: Bränd himmel

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I dag har vi en vikarie, nämligen Astrid Terese. Det är tur att någon annan kan ställa upp när ordinarie värdinna är upptagen med livet :)

För att göra förvirringen komplett så har vi i natt fått tillbaka den där timmen som jag saknat sedan i våras. Jag kan inte för mitt liv förstå varför man envisas med att fortsätta med något som faktiskt ingen mår bra av.

Nu är det i alla fall söndag igen och då är det dags för en smakebit. Egentligen trodde jag att jag fortfarande skulle läsa Bränd himmel av Gilly Macmillan, en väldigt spännande bok. Faktum är att den var så spännande att jag inte kunde sluta läsa igår och därför är den nu utläst. Jag tänker ändå ge er en smakebit från den för den är synnerligen läsvärd. Den handlar om åttaårige Ben som försvinner en dag då han springer i förväg i skogen när han, hans mamma och deras hund är ute och går och allt en sådan händelse innebär. Inklusive spekulerande media och bara rent elaka människor.

Smakebiten kommer från sida 28.
     "Får jag springa i förväg?"
     "Åh, Ben, jag vet inte."
     "Snälla mamma." Hans vokaler var utdragna, inställsamma.
     "Hittar du då?"
     "Javisst!"
     "Är det säkert?"
     "Vi går ju dit varje gång."
     Det hade han rätt i, det gjorde vi faktiskt.
     "Okej, men om du inte hittar stigen in till gungan, så stannar du och väntar på mig på den stora stigen."
     "Okej", sa han och satte av i full fart med Skittle vid sin sida.
     "Ben!" ropade jag. "Är det säkert att du hittar?"
     "Jadå!" ropade han med vissheten hos ett barn som förmodligen inte har lyssnat på föräldern eftersom det har något roligare att göra. Han stannade inte, han vände sig inte om mot mig.
     Och det var det sista jag såg av honom.

lördag 24 oktober 2015

"Blind lydnad" av Will Lavender


Genre: Thriller
Antal sidor: 303
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Obediance
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Förlag: Damm förlag
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2008
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 9 oktober 2015





Första meningen: Det konstiga med Williams var att ingen någonsin hade sett honom.

Baksidetext
Inget är vad det synes vara... Blind lydnad är en psykologisk thriller om att inte veta vad som är sant och vad som är påhittat. Om hur gränser suddas ut med hjälp av manipulation. Om en katt-och-råtta-lek med människans psyke.

När studenterna på Winchester University ska börja sin nya kurs får de inte en lista på vilka böcker de ska läsa eller något annat de är vana vid. De får ett uppdrag. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som professor Williams delar ut. Har inte studenterna lyckats hitta henne efter sex veckor kommer hon att bli mördad. Till att börja med är alla studenter förväntansfulla och tycker att uppgiften är annorlunda och lockande. Men snart börjar mysteriet Polly att ta över tre av studenternas liv. De tre kopplas samman med varandra och med Pollys försvinnande. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske inte påhittat? Finns Polly på riktigt? Kommer hon att bli mördad om sex veckor om ingen av dem hittar henne? Och vad är det som händer med studenternas egna liv när de börjar ta sin uppgift på allvar?

Min kommentar
Psykologisk thriller... Inget är vad det synes vara... två saker som jag verkligen går igång på och det var förmodligen det som lockade mig när jag köpte den på bokrean 2013. I år satte jag den på boktolvan så den säkert skulle bli läst.

Det börjar väldigt lovande, jag menar, en kurs i logik och argumentationsanalys, det låter ju jätteintressant (OBS! Ingen ironi!). Själva idén med ett fall att lösa låter också helt fantastiskt, det hade jag velat ha på en sådan kurs. En lagom ödesmättad och olustig inledning. Sedan blir allt bara konstigt.

De här studenterna behöver verkligen en kurs i logik, de ställer helt fel frågor och reagerar väldigt underligt. Om jag själv hade gått den kursen så hade jag förutsatt att fallet var ett "verkligt" fall, alltså taget ur verkligheten. De här människorna blir helt besatta när de upptäcker att deras fall liknar ett verkligt. Jag får överhuvudtaget ingen känsla för varför de blir så till sig och besatta från början och den information de får från professorn förklarar på inget sätt deras misstänksamhet.

Under vägen kommer de fram till de mest ologiska och hårresande slutsatser som de baserar på... ja, det vet jag inte. Det är på nivån Åh, han har blåa byxor! Då måste han vara en mördare! eller En man som är ute och går med en hund... honom måste jag följa efter!. De blir som en skock får som bara driver runt helt planlöst. De uppvisar betydande brister i logiskt tänkande och att dra slutsatser baserade på fakta.

För mig räcker det inte att författaren förklarar hur nervigt och läskigt det är, det måste berättas av det som händer. Det gör det inte här. Jag får bara en massa förklaringar av hur karaktärerna känner det, jag får inte känna det själv. Karaktärerna ja, de är fullständigt orealistiska och får ingen substans alls när de irrar runt.

Jag tycker det är synd att den väldigt lovande idén helt slarvas bort. Det är ju ingen konst att få ihop en komplicerad plot när man låter karaktärerna helt enkelt bara gissa rätt, utan att ledtrådarna leder dem dit. Det känns inte heller speciellt trovärdigt att man skulle kunna genomföra något sådant här i den digitala tid vi lever i. Det är ju bara att googla...

Boktipsets estimerade betyg var 3,2 och genomsnittet 3,08 (beräknat på 46 betyg).
Goodreads hade den 3,11 i genomsnitt (beräknat på 1 660 betyg).
Jag ger den 2,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Blind lydnad: Vargnatts bokhylla, Boklysten och Tidningsida.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

fredag 23 oktober 2015

Kommande böcker november 2015

Kan det verkligen vara möjligt? Får man lite respit i bokutgivningen? Eller har jag missat något?

Future av Dmitrij Gluchovskij
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 750
Utgivningsdatum: 2015-11-01
Förlag: Coltso

Från Bokus
Välkommen till framtiden!

Sedan man fann en bot mot dödligheten har jorden blivit en akut överbefolkad plats. Hela Europa har växt ihop till ett enda stort stadslandskap av gigantiska höghus. Endast de rika och mäktiga har råd att leva ett behagligt liv på de övre våningarna, medan den stora massan trängs längre ner. Fortplantningen är strängt reglerad och illegala födslar bestraffas hårt. En dag kommer polisman nr 717 en terrorgrupp på spåren och hamnar mitt i en komplott som sträcker sig ända upp till samhällets högsta plan - och snart skakar den brutala samhällsordningen i sina grundvalar.


En tegelsten på 750 sidor och rysk science fiction/dystopi. What's not to like... liksom?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Skönheten av Christian Johansson
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 357
Utgivningsdatum: 2015-11-27
Förlag: Swedish Zombie

Från Bokus
Hur värjer man sig mot den som vill ont? Mot det som vill ont?

Vissa hävdade att allting började då en flicka försvann spårlöst. Andra påstod att platsen alltid varit ond. Ön låg övergiven sedan krigstiden, och skulle så förbli, var det tänkt. Det var ingen lämplig plats att bosätta sig på. Men när en snipa flyter iland på en intilliggande ö och ett barnlöst par får sin högsta önskan uppfylld startar ett händelseförlopp som avslöjar ett ondskefullt mysterium.

Skönheten är en fascinerande och skrämmande thriller om kärleken till våra barn och en oförklarlig ondska som går i arv.


Jag var väldigt nyfiken på hans Parasitus, men av någon anledning blev det inte så att jag skaffade den. Nu ger han ut nytt.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Hälsning från de döda av Stuart MacBride
Genre: Kriminalroman
Serie: Ash Henderson (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2015-11-02
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Medierna kallar honom Födelsedagsfiraren. Han har kidnappat flickor i många år alltid när de ska fylla tretton. Därefter skickar han födelsedagskort till deras familjer som visar hur han långsamt torterar flickorna till döds.

För fem år sedan försvann kriminalinspektör Ash Hendersons dotter Rebecca. Ett år senare kom det första kortet. Men Ash har alltid hållit det för sig själv. För om sanningen kommer fram lyfts han bort från utredningen, och då kan han inte ge Rebeccas mördare det helvete han förtjänar...


Jag har länge försökt hitta Stuart MacBrides gamla serier, men har inte lyckats. Det här är en ny serie.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



En sån som du av Gillian Flynn
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 50
Utgivningsdatum: 2015-11-20
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet - en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner - hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkommet avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning.

Men... vad är detta? En skräcknovell av Flynn? Måste ha!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

En barndomsfavorit och lite till

I maj, tror jag att det var, upptäckte jag till min stora glädje att en av min barndoms stora filmfavoriter, Triffiderna anfaller, är baserad på en bok. Inte nog med det, boken skulle släppas i nyutgåva.
Häromveckan låg den äntligen i brevlådan, Triffiderna av John Wyndham. Så här står det om boken på Styxx Fantasy:
Morgonen efter att himlen exploderat vaknar Bill Masen upp i en mardröm. Större delen av Londons befolkning har blivit blinda och i trädgårdar och parker lurar de märkliga köttätande växterna som nyligen dök upp som från ingenstans. 
Bill, och de få människor som ännu har synen i behåll, ställs inför en rad svåra beslut kring hur mänskligheten ska kunna leva vidare. 
Vissa sätter sin tillit till att amerikanerna ska komma till undsättning, en del litar på att Gud ska ställa allt till rätta, andra lyssnar bara till vapnens makt. 
Bill Masen är en av få som inser att Triffiderna är på väg att ta över och hans resa från Londons förorter ut på den engelska landsbygden är en av science fiction-litteraturens mest lästa och betydande böcker. 
Vi är jätteglada att kunna presentera Triffiderna för en ny generation läsare som kommer svepas med i en av de första efter katastrofen-berättelserna som inspirerat många, bland annat tv-succéerna Doctor Who och Walking Dead.
Det ska bli så oerhört spännande att läsa den. Tack för boken!

Nu räckte det inte riktigt med den... Jag som kämpar febrilt (nåja) med att inte skaffa fler böcker än vad jag läser fick ett plötsligt oväntat tillskott när sambon kom hem med inte mindre än sex böcker från jobbet. Tack och lov, eller vad man nu ska säga, så hade jag redan tre av dem och de får vackert flytta vidare. Men tre stycken får flytta in hos mig.
En bror för en syster av Lena Matthijs är tydligen fjärde delen i en serie, så nu måste jag ju tyvärr skaffa mig första delen också. Alibi AB av Christina Larsson och I död och lust av Elizabeth Haynes vet jag knappt vad det är för böcker, men jag har andra, olästa, av dem båda två.

torsdag 22 oktober 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven J

Enligt O (bilden är lånad från henne) gillar alfabetsutmaningar. Förra gången var jag inte med så nu tänker jag hänga på. Den här versionen handlar om att lyfta fram kvinnor inom kulturen. Det kan ju aldrig vara fel.

Massor av J finns det i mina hyllor, inte bara i bokhyllorna.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på J.
Jag gissar att jag kanske inte är ensam om J.K. Rowling den här veckan.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på J vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Ännu en rolig kvinna blir det, nämligen Josefin Johansson. Världen har för få roliga kvinnor.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på J som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Amanda Jenssen har varit en stor favorit ända sedan hon var med i Idol 2007. Hon har en sällsamt speciell röst och personlighet. Hennes texter betyder något, det är inte bara textmassor. Och hon verkar inte ha något som helst intresse av att sälja ut sig.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på J är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Joanne Harris har jag varit sugen på att läsa något av ett bra tag nu. Och det är inte bara för att en av hennes böcker heter Choklad.

Hett i hyllan #10

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

För några år sedan läste sambon Stefan Tegenfalks serie om Walter Gröhn och han tyckte den var väldigt bra. Han är oftast ett pålitligt boktips så sommaren 2011 köpte jag första och andra delen.
Första delen läste jag faktiskt i vintras, men andra, Nirvanaprojektet, står fortfarande oläst. Dessutom köpte jag på mig tredje delen, Den felande länken på bokrean 2013.

Jag tror att den här serien får vara med på nästa års Finish That Series Challenge. Men då får jag ju köpa fjärde delen också, Pianostämmaren... Eller så gör jag helt enkelt så att jag läser de två delar jag har och ser vad jag tycker om dem (var inte speciellt förtjust i första delen, trots allt). Om jag gillar så kan jag ju skaffa den sista delen sedan.

Om nu du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 21 oktober 2015

Tisdagsutmaning: Från en annan horisont

Veckans utmaning på Kulturkollo: Berätta om en bok du läst eller resa som du gjort som på något sätt förändrade ditt sätt att se på Sverige eller världen.

Det är egentligen väldigt sällan som jag har en orubblig åsikt/syn om/på saker och ting, så det är ganska svårt att få mig att ändra mig. Det finns ju, som bekant, alltid två sidor på ett mynt, inget är svart eller vitt och det är så jag försöker se på det mesta här i livet. Nu menar jag inte att jag aldrig tycker saker och ting, för det gör jag, men det är inte speciellt ofta som jag får veta något som gör att det händer något så omvälvande att jag ändrar min syn på Sverige eller världen. Det gör ju att den här frågeställningen blir lite jobbig för mig.

För att åtminstone försöka svara på frågan så väljer jag boken Barn 44 av Tom Rob Smith. Inte för att den ändrade min syn på Stalintiden i gamla Sovjet, utan för att den fick mig att känna lite av hur det måste ha varit att leva då (jag tänker inte vara så förmäten att jag påstår att jag förstår hur det var). Det var en bok som fick mig att känna i stort sett alla känslor som finns och man kan nog säga att den rocked my world.

Hopplösheten jag kände när jag insåg att det inte spelade någon roll vad du sa eller gjorde, om staten bestämde något så var det så, var fullständigt knäckande. Vem som helst i din bekantskapskrets kan sälja dig för att klara sig själv. Du kan inte lita på någon. Det finns ingen som helst möjlighet att motbevisa några anklagelser. Det fick mig att inse att det där med t(r)yckfrihet ska man vara väldigt, väldigt rädd om. För vem vet vad som händer om man börjar förbjuda vissa tankar/åsikter. Och vem vet vilken åsikt som står på tur att förbjudas då. Kanske din.

"[bubble]" av Anders de la Motte


Genre: Thriller
Antal sidor: 424
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: HP Pettersson 3
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 oktober 2015





Första meningen: Som ett knytnävsslag i bröstet - det var ungefär så det kändes.

Baksidetext
Medan HP desperat försöker slingra sig ur Spelets järngrepp har Rebecca påbörjat sin nya karriär på säkerhetsavdelningen i PayTags växande IT-imperium. Men ett gammalt bankfack visar sig ha ett mycket oroande innehåll och hon tvingas återigen vända sig till den mystiske Tage Sammer för att be om hjälp. Är han verkligen pappans gamle officerskamrat, eller är det som HP påstår - att Sammer i själva verket är SpelLedaren?

Och vilka är egentligen den avhoppade grupp Spelare som jagar HP, vad vill de honom, och framför allt, var kommer syskonens barndomsvän Mange Sandström, alias Farook Al-Hassan, in i bilden?

Samtidigt som Stockholm ännu en gång rustar för prinsessbröllop hamnar HP och Rebecca på en sista dödlig kollisionskurs. Men om verkligheten bara är ett spel, hur skiljer man då vän från fiende? Eller kan fienden i själva verket visa sig vara en vän?

Min kommentar
Jag har ju alltid gillat konspirationsteorier och teknik (specifikt IT) är ett av mina största intressen. Två saker som verkligen tillgodoses med hela den här serien, i vilken [bubble] är den tredje och sista. Min största undran när jag började läsa var om jag skulle få svar på alla frågor jag samlat på mig under vägen.

I början känner jag mig helt förvirrad över alla referenser till vad som hänt tidigare, det tar ett tag att leta upp all information som finns där i minnet. Även om jag var lite irriterad där en stund så tycker jag att tillbakablickarna sköts på ett föredömligt sätt. Det mesta kommer tillbaka till mig bara genom korta meningar, inga långa förklarande textmassor alltså. Skönt.

Det dröjer inte många sidor innan jag i stort sett är svettig av paranoia. Jag börjar tänka underliga tankar och vet knappt vad jag ska tro längre. Detta trots att jag haft min åsikt klar sedan bok ett. Jag blir imponerad över hantverket och att Anders de la Motte faktiskt får mig att tvivla på mig själv genom hela boken (nu hade jag rätt från början på alla punkter, utom en. Den där Micke hade jag tydligen fel om. Eller? Ja, du ser. Inte ens nu är jag helt säker.).

Tempot är högt och det är så spännande att jag inte vill lägga ifrån mig boken. Den är snabbläst så det är inte något problem någon längre stund. Det som gör att allt går så snabbt, tror jag, är de väldigt korta besöken i de två händelsetrådarna; en för HP och en för Rebecca. Jag kan nog tycka att det ibland blev lite för korta stycken, vilket gjorde det hela ganska ryckigt. Men det blev ju lite extra spännande också.

HP har verkligen tagit sig som karaktär, från en lat slusk till en modig snabbtänkt hjälte. Rebecca har väl också gjort framsteg, men i den här boken blev jag irriterad på henne för att hon var så korkad och godtrogen. Hon missar gigantiska ledtrådar. Ska hon verkligen vara kvalificerad för Säpo?

Jag tycker jag får svar på alla mina frågor och alla trådar knyts ihop på ett väldigt snyggt sätt. Förutom en. Var det Erman HP såg? Det tror jag inte att jag fick veta. De här böckerna skulle bli väldigt bra som film, tror jag och det gläder mig att läsa att det tydligen är (har varit?) på gång. Men var är den?

Nu när jag läst ut den här serien så har jag gett mig själv lov att köpa på mig hans andra serie, den som börjar med MemoRandom.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,4 och genomsnittet 3,52 (beräknat på 178 betyg).
Goodreads hade den 3,69 i genomsnitt (beräknat på 576 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om [bubble]: Bokstunder, Bokberoende och En bok om dagen håller doktorn borta.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 20 oktober 2015

Tematrio - Priser och sån't

Dags för Lyrans Tematrio igen. Veckans tema: Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

Tack och lov så har det här temat tillägget: Det kan förresten räcka med att de varit nominerade. Inte heller måste det vara Augustpriset, var gärna kreativa och hitta lite udda priser. Nu har jag visserligen faktiskt läst fler än tre Augustpristagare, upptäckte jag när jag kollade igenom några listor, men ändå. Jag brukar inte välja bok efter vilka priser den har vunnit utan jag brukar utgå från vilka böcker jag gillar att läsa och om den vinner något pris så må det vara hänt.

Det finns ju en del deckarpriser också så jag plockar prisvinnarna från Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman, där jag tydligen läst en del. För att göra det enkelt för mig så väljer jag de tre nyaste som jag tyckt bäst om.

1. Till offer år Molok av Åsa Larsson fick priset 2012. En björn skjuts och i magen hittar man en människotumme. Några månader senare hittas en kvinna mördad i sitt hem. Rebecka Martinsson startar sin egen lilla utredning.

2. Den döende detektiven av Leif GW Persson fick priset 2010. Lars Martin Johansson drabbas av en stroke precis när han ska ta ett bett av den smaskiga grillade korv. Medan ha ligger på sjukhuset får han höra talas om år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka. Från sjuksängen försöker han styra en privat utredning.

3. Nattfåk av Johan Theorin fick priset 2008. Åluddens stora gård har fått nya ägare efter att ha stått tom i många år. Det är bara ett problem, det finns en sägen om Åludden; varje jul får gården besök av de döda.

Top Ten Tuesday: Önskningar till bokjinnen


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är 10 Wishes I'd Ask The Book Genie To Grant Me (a new book from a certain author, a reading superpower, a library that is your absolutely #librarygoals, a character to come to life, to met a certain author etc. etc.) YOU DREAM IT AND THE BOOKISH GENIE CAN DO IT.

Oj, oj, oj... tänk, nu när man har möjligheten att önska sig vad man vill så blir det helt tomt i huvudet.

Jag önskar...

1. att något svenskt förlag tar sig i kragen och översätter Stephen Kings böcker omedelbums. Jag har nu väntat i över tre år på översättningen av The Wind Through the Keyhole och Joyland. Och det kommer nya hela tiden.
2. att det rum jag kallar bibliotek skulle vara som det där rummet i Harry Potter, det som blev det man behövde.
3. att jag hade obegränsad lästid och ändå hann med allt annat jag också vill göra.
4. att Åsa Larsson snart kommer med nästa del om Rebecka Martinsson.
5. att Amanda Hellberg snart kommer med en ny bok.
6. att Cia Sigesgård snart kommer med en ny bok.
7. att Fredrik Backman snart kommer med en ny bok (tips: jag vill läsa om Parvaneh).

måndag 19 oktober 2015

TV-serie: The Big Bang Theory - Säsong 1

Titel: The Big Bang Theory - Säsong 1
Originaltitel: The Big Bang Theory
Genre: Komedi
Skapad av: Chuck Lorre, Bill Prady
Skådespelare: Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Simon Helberg, Kunal Nayyar
Premiär: 2007-09-24
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 17
Avsnittslängd: ca 25 min
Såg den på DVD september-oktober 2015






Handling
Nördfysikerna Leonard och Sheldon förstår sig på det mesta, från den oemotståndliga gravitationskraften hos svarta hål till atomernas komplexa struktur. Men när atomerna samlas i en kvinnas skepnad kommer deras teorier och kunskaper till korta. Det framgår med all önskvärd tydlighet när de får snyggingen Penny till granne i studentkorridoren – hon får hela deras universum att gunga och expandera på sätt som de aldrig hade kunnat föreställa sig...

Min kommentar
För några år sedan (det måste ha varit under första säsongen) så ramlade jag ideligen in på avsnitt av Big Bang Theory och bytte snabbt kanal. Jag tyckte inte alls det var roligt. Men plötsligt hände det något och jag insåg att det här var nog något för mig. Förra året inköptes boxen med de sex första säsongerna.

Jag vet egentligen inte om det finns något kvar att säga om den här serien, som inte har blivit sagt. Men jag älskar den verkligen och jag kan överhuvudtaget inte förstå varför jag inte fastnade för den direkt. Det här är bland det roligaste jag har sett, det passar min nördhumor perfekt.

Min absoluta favorit, helt utan konkurrens, är Sheldon. Serien hade varit noll och intet utan honom. Jag kan fullständigt relatera till Sheldon och hans oförmåga att interagera med andra människor. Med den skillnaden att han säger vad jag bara tänker. Nästan alla roliga scener är med Sheldon och hans tvångsmässiga beteende. Han är helt enkelt obetalbar.

Som klar tvåa kommer Leonard, han är också en riktigt kul kille, men på ett helt annat sätt än Sheldon. Leonard vet att han inte är bra på relationer och det gör ju att det uppstår en del humor. Howard är bara äcklig och jag vill helst inte se honom alls. Penny ser jag som väldigt trovärdig när hon umgås med de här nördarna, det kan sannerligen inte vara lätt. Kemin mellan dem allihop är fantastisk och timingen perfekt. Alla härliga referenser till alla dessa rymdfilmer/-serier gör mig lycklig i hela kroppen.

Det hade lätt kunnat bli plumpt och lite pinsamt, men allt görs med stor värme. Och stor humor. Det är också lite oklart vem man egentligen driver med; nördarna eller de "vanliga". Nördarna (där jag faktiskt anser mig höra hemma) är en förbisedd och marginaliserad grupp när det gäller TV-serier, i alla fall när det gäller intelligenta sådana (TV-serier alltså). Ibland skrattar jag så jag kiknar.

Alla har väl redan sett första säsongen, men för min egen skull så måste jag skriva hur den slutar annars har jag glömt det när det är dags för säsong två. Inte för att det är en cliffhanger, men ändå [spoiler]Leonard vågar äntligen bjuda ut Penny på date[/spoiler].



TV-serier.nu hade säsongen 4,4 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 479 514 betyg).
Jag ger säsongen 5,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.