Sidor

fredag 31 maj 2019

Läsplanering juni 2019

Tiden bara rusar fram och i morgon är det juni. Vilket ju så klart betyder att det är hög tid att titta på läsplaneringen. Det är ju en del ledigt i juni. Oftast betyder det att jag läser mindre, av någon okänd anledning, men dessa hoppas jag hinna med.

Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericsson. Hyllvärmare. Boktolva. Sist på serien.
Den goda dottern av Karin Slaughter. Hyllvärmare. Vi möts igen.
Memento mori av Elias Palm. Hyllvärmare. Finish That Series.
Den onde samariten av Mason Cross. Finish That Series.

torsdag 30 maj 2019

Hett i hyllan #198

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Bokrean 2016 släppte jag alla hämningar, tydligen.
Dennis Lehane har länge varit en favorit, även om jag tycker att hans "Great American Novel" som började med Ett land i gryningen inte alls var så bra som jag hade hoppats. The Drop hör inte till den serien och inte heller till Kenzo-Gennaro-serien. Den verkar vara fristående.

Det här är en riktig tunnis, bara 230 sidor, så den borde ju gå snabbt att läsa. Dessutom vill jag ju väldigt gärna se filmen som baseras på den här boken också. Ändå så står boken bara där, utan att bli läst. Alla dessa gamla favoriter som får stå tillbaka. Det gör mig ledsen. Kanske är det dags för även Dennis Lehane att dyka upp i Vi möts igen-utmaningen.

Så här står det på baksidan:
Bob Saginowski jobbar som bartender på Cousin Marv's i Flats, en bar som på papperet ägs av Bobs kusin Marv men som i själva verket är i händerna på den tjetjenska maffian. Bob lever ensam, går regelbundet i kyrkan och håller sig på sin kant. Men så inträffar två händelser som vänder upp och ner på hans tillvaro och får det förflutna att komma upp till ytan. En kväll blir baren rånad, och maffian låter Bob och Marv veta att det är deras uppgift att jaga rätt på rånarna. Ungefär samtidigt hittar Bob en misshandlad hundvalp i en soptunna som tjejen i huset bredvid, Nadia, övertalar honom att behålla. The Drop är en brutal berättelse från undre världen, befolkad av färgstarka personligheter och full av oväntade vändningar.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 29 maj 2019

"Törst" av Jo Nesbø

Författare: Jo Nesbø
Titel: Törst
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 585
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Tørst
Översättare: Per Olaisen
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 maj 2019




Första meningen: Han tittade in i ett vitt intet.

Baksidetext
En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister?

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Min kommentar
Man skulle kunna tro att man skulle vara lite less på den här serien om Harry Hole efter tio böcker. Man skulle också kunna tro att om man verkligen älskar de här böckerna så borde man redan ha läst denna elfte del som kom för två år sedan. Jag är inte ett dugg less på Harry Hole och jag ville inte läsa Törst innan jag visste om det skulle komma en ny bok. Jag vill ju liksom inte sitta där utan Harry Hole... Nu kommer det snart en ny del så nu var det fritt fram att läsa.

I början av Törst blir jag lite orolig. Det är jobbigt att läsa (lite märklig meningsbyggnad och liknande) och jag kommer inte alls in i boken. Allt löste sig dock med en längre lässtund. De här böckerna kräver en del, speciellt fokus, av sin läsare och det räcker liksom inte med en kvarts läsning i taget. När jag väl gett den mer tid så får jag ett annat problem i stället. Jag kan inte sluta läsa. Herregud, så spännande!

Många av karaktärerna är gamla bekanta och de kommer tillbaka till mig förvånansvärt snabbt (det är ändå nästan 4,5 år sedan jag läste Polis). Harry Hole själv är ju den som gör de här böckerna. Det är svårt att förklara för den som inte har läst dem hur speciell han är. Han är en person som jag gärna velat ha som vän. Det finns ingen mer lojal än han. Jag är hopplöst såld på Harry Hole. Det finns också en hel del nya, intressanta karaktärer, bland annat Anders Wyller som jag ser fram emot att lära känna bättre. Är han en ny Harry Hole? Och så kan jag inte låta bli att undra varför journalister i böcker/filmer alltid är så otroligt korkade och helt saknar förmåga till konsekvenstänk.

Det finns ingen som kan jonglera med olika trådar som Jo Nesbø. Han har en osviklig förmåga att inte på något sätt röja vem som är boven. Eller, en av dem vet man ju här, men vem mer? Jag kände mig misstänksam mot nästan alla. Egentligen var det bara en jag var säker på att det inte var, förutom Harry Hole själv då. Jag är fortfarande osäker på om min huvudmisstänkte var/är oskyldig. Boven, som man vet om, gillar Pink Floyds The Dark Side of the Moon, vilket måste betraktas som en positiv egenskap. Enligt mig är det ett av tidernas bästa album. Se där, nu fick du veta något nytt om mig också.

Jag känner mig alltid trygg i Nesbøs händer, jag är alltid 100% säker på att det inte kommer att finnas några logiska luckor. Däremot är jag alltid orolig för vem han ska ta död på. Jo Nesbø lyckas alltid behandla aktuella frågor och teman. Dessutom lyckas han alltid med konststycket att inte peka finger. Alla dessa saker gäller även för Törst.

Trots det lilla ljus som finns i Törst så blir mörkret bara mörkare och mörkare för varje bok. När slutet kommer (men... så kan det väl inte sluta!?) så är jag väldigt glad för att nästa bok bara är en månad bort.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,19 i genomsnitt (beräknat på 21 357 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Törst: Lottens bokblogg, Romeo and Juliet och Kulturbloggen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 28 maj 2019

Veckans topplista: Vårens bästa

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Veckans topplista som sköts av Johannas deckarhörna.

Veckans tema: Vårens bästa.

Det här är ett svårt tema. Jag har en fullpoängare och en nästan fullpoängare som ju är självklara. Sedan har jag en hel hög med fyra i betyg. Det är inte det lättaste att rangordna dem, men jag gör väl ett försök. Så böckerna i den här listan är faktiskt i inbördes ordning.

1. En mors bekännelse av Kelly Rimmer
2. Störst av allt av Malin Persson Giolito
3. Problemet med Henry och Zoe av Andy Jones
4. Under ytan av Gilly Macmillan
5. Den gode lögnaren av Nicholas Searle

måndag 27 maj 2019

Film: Wonder (2017)

Titel: Wonder
Originaltitel: Wonder
Genre: Drama
Regissör: Stephen Chbosky
Manus: Stephen Chbosky, Steve Conrad, Jack Thorne, R. J. Palacio (bok)
Skådespelare: Jacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson, Izabela Vidovic, Noah Jupe
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 113 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 10 maj 2019




Handling
August Pullman, en pojke med en ansiktsdeformation, ska börja femte klass och för första gången på en vanlig grundskola. Hans livsglädje och personlighet kommer att förändra livet för alla runt omkring honom.

Min kommentar
Mitt behov av att äntligen se en bra film vann till slut över "jag orkar inte med en sorglig film just nu" och det blev dags att se Wonder. Min "oro" kom helt på skam. Jag trodde detta skulle vara en sorglig film, alltså lika med fulgråt. I stället var den sorglig på ett vackert sätt. Till och med sambon gillade.

Filmen berättar ur olika perspektiv och det ger en extra dimension. Vissa saker blir kanske inte ursäktade, men förklarade. Jag gillar det. Speciellt att skiftena är så tydliga.

Jag vet inte om det är jag som är konstig, men man skulle ju kunna tycka att man skulle känna mest för Auggie. Det gör inte jag. Som vanligt blir jag mest ledsen för det osynliga syskonets skull. Det gör mig så otroligt ledsen att någon ska behöva växa upp i skuggan av någon annan. Oavsett anledning. Annars behandlas både stort och smått och jag känner nog nästan alla känslor som finns. Filmen är förvånansvärt osentimental, det är egentligen bara mot slutet som det blir för puttenuttigt.

Skådespelarinsatserna är fantastiska. Jag kan ju erkänna att jag blev lite orolig när jag såg att Owen Wilson spelade Auggies pappa, men han gör det med den äran. Så klart kan han inte låta bli att vara rolig, men han är lysande. Julia Roberts behöver man väl knappt säga något om, hon är alltid bra. Jacob Tremblay, som spelar Auggie, är riktigt bra. Redan när jag såg honom i Room förstod jag att det var något stort på gång.

Visst, Wonder är fylld av klyschor och väldigt amerikansk. Det är tillrättalagt och övertydligt. Den saknar helt dramaturgisk kurva, men skit i det. Budskapet är det viktiga här och det kommer fram.



Letterboxd hade den 3,7 i genomsnitt (beräknat på 53 439 betyg).
IMDb hade den 8,0 i genomsnitt (beräknat på 110 251 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 26 maj 2019

Smakebit på søndag: Sprickor i jorden

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det är mycket som händer nu och då får tyvärr läsningen stryka på foten, men tack och lov så är det trevliga saker som händer i stället. I fredags kom min mamma och syster på besök och igår var det kalas här (jajamän, det var jag som fyllde år 😁). I dag är det Mors dag och då ska vi till sambons mamma. Det går i ett, skulle man kunna säga. Det är nog tur att nästa vecka bara är en tredagars, men då ska vi minsann också ut på äventyr.

När de planerade böckerna för maj var utlästa så tyckte jag att det äntligen var dags för Sprickor i jorden av Mariette Lindstein, en fortsättning på Vit krypta som jag läste för nästan exakt ett år sedan. Boken befinner sig fortfarande i uppbyggnadsfasen, startsträckan är mycket längre i den här och också mycket obehagligare. Jag har kommit en bra bit längre än smakebiten, men längre fram är det svårt att hitta något som inte avslöjar för mycket.

Min smakebit är från sida 94:
    Precis samma inre drift tog över när jag öppnade dörren till receptionen och fick syn på Eva Sand.
    Jag blev genast på min vakt, redan innan hon vänt sig om. Innan hon sg på mig. Och när hon gjorde det kändes det som om jag mött hennes blick förut. När jag tänkte den tanken blev jag nervös. En obehaglig känsla från det förflutna hann ikapp mig, ändå kunde jag knappt nudda vid det tillhörande minnet. Var hade jag sett henne?

lördag 25 maj 2019

Från A till Ö: W - Whisky

W - Whisky. Vad är din smak när det kommer till böcker?
Vissa gillar whisky, andra föredrar jordgubbssaft när de sitter framför en varm brasa i sin stora herrgård (om man nu har en sådan, jag har klarat mig lika bra utan). Vilken genre i böcker är din smak?

Man skulle kunna förledas att tro att jag föredrar deckare och visst gillar jag sådana, men den bästa genren jag vet är en helt annan. Tyvärr så är den genren lite svår att göra riktigt bra och det är egentligen bara då som skräck är min favorit. Som boken här nedanför, både läskig och rolig. En perfekt kombination.

Bilden är länkad till mitt inlägg.
Bokea av Grady Hendrix

fredag 24 maj 2019

Kommande böcker juni 2019

Tretton intressanta boksläpp i juni. Det är ju inte så farligt många, men det känns som att jag måste ha missat några. Kan detta vara alla?

Jag ser dig av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Anders Knutas (15)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-06-04
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Lugnet har lagt sig på Lilla Karlsö efter turistsäsongen, men septembervädret är vackert och havet ännu varmt efter den långa, heta sommaren.En grupp studenter tillbringar helgen ensamma på den karga och ensliga ön innan höstterminen tar fart på allvar. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp på pojkvännens arm och gör en fasansfull upptäckt. Både han och kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande. Mordet skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri ökar oron och paniken sprider sig på högskolan. Är någon ute efter att mörda studenter eller råkade ungdomarna bara vara på fel plats vid fel tillfälle? Kommissarie Knutas tampas med fallet samtidigt som hans eget liv tar en ny oväntad och dramatisk vändning.

Ojdå, del 15? Då har jag minsann missat en.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Verkanseld av Louise Boije af Gennäs
Genre: Thriller
Serie: Motståndstrilogin (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-06-04
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Stockholm 2018. Det har bara gått ett drygt år sedan det första överfallet och ingenting i Saras liv är sig likt. Flera i hennes direkta omgivning har dött under märkliga omständigheter som omöjligt kan vara en slump, även om polisen och sjukvården vill få henne att tro det.

Sorgen och rädslan håller Sara i ett stadigt grepp men djupt inom henne spirar en kraft; ett okuvligt motstånd. Sara kommer inte ge upp utan kamp om bara hennes motståndare kunde ge sig till känna.


Har inte läst de två första delarna än, men jag köpte dem på bokrean.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Krokodilväktaren av Katrine Engberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Köpenhamnsserien (1)
Antal sidor: 359
Utgivningsdatum: 2019-06-11
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En oavlåtligt spännande kriminalroman om svek, hämnd och övergivna barn.En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet. Det blir inledningen på en mardröm för alla i det slitna bostadshuset. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet. Kvinnan har ett fått ett mönster ristat i ansiktet, och de vill snabbt hitta den skyldige innan vetskapen och paniken sprider sig. Men utredningen går trögt. Ända tills det visar sig att kvinnans hyresvärd håller på att skriva en deckare där mordet finns exakt återgivet. Vem kan ha läst den och låtit en grym fantasi bli verklighet?

En ny dansk deckarförfattare!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2019-06-13
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
New York City, 2015: Åttioåriga Elise Duval har bott i USA sedan hon kom från Frankrike som barn, strax efter andra världskriget. När en okänd kvinna plötsligt dyker upp med ett antal brev, skrivna av Elises mor på tyska under kriget, skakas hennes liv i grunden. Sakta men säkert börjar helt sekels hemligheter veckla ut sig.

Berlin, 1939: Amanda Sternberg, bokhandelsägare och nybliven änka, flyr Nazityskland tillsammans med sina två döttrar, men när hon anländer till Haute-Vienne har hon bara en dotter kvar. Och deras frihet blir flyktig, Amanda och dottern fångas snart in och tas till ett koncentrationsläger.


Gillade hans förra bok så den här får jag nog läsa också.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



En cirkel av sten av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Ruth Galloway (11)
Antal sidor: 299
Utgivningsdatum: 2019-06-17
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson hemsöks av ett spöke från det förflutna. Samtidigt är deras gemensamma framtid osäkrare än någonsin, med tanke på att Nelsons fru ska föda barn när som helst.Nelson har fått en rad hotfulla brev. De är anonyma men påminner om brev han fick för länge sedan. Då ledde de till ett fall som har förföljt honom sedan dess, fallet som sammanförde honom och Ruth och gällde en flicka han inte kunde rädda.Ruth arbetar med en utgrävning i Norfolks saltängar och plötsligt hittas benrester i en cirkel av sten. De visar sig tillhöra en försvunnen tolvåring. Allt mer påminner om det gamla fallet, men mannen som skrev breven till Nelson är död. Eller?

Elfte delen redan? Har ju inte läst de tre tidigare än...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Pojken i snön av Samuel Bjørk
Genre: Kriminalroman
Serie: Mia Krüger och Holger Munch (3)
Antal sidor: 377
Utgivningsdatum: 2019-06-20
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Det är vintern 1999. En äldre man kör med bil över fjället när han plötsligt är tvungen att tvärbromsa. Framför honom står en blåfrusen pojke med ett par rådjurshorn på huvudet. I samma trakter, fjorton år senare, hittas en ung flicka i balettkjol brutalt mördad. Kriminalkommissarie Holger Munch och hans kollega Mia Krüger dras in i det märkliga fallet. På brottsplatsen finns en övergiven kamera och Holger och Mia tror först på en snabb lösning. Men då är de ännu lyckligt ovetande om vad de snart kommer att möta.

Ännu en författare som jag inte har läst än, men är väldigt nyfiken på.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Främlingen från Cornwall av Liz Fenwick
Genre: Feelgood
Serie: Cornwall (3)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2019-06-21
Förlag: Norstedts

Från Bokus
När hennes nittiotvååriga farmor Jaunty drabbas av sjukdom och blir för klen för att leva ensam flyttar Gabriella Blythe in hos henne i den avlägset belägna stugan vid havsviken Frenchman's Creek i Cornwall för att hjälpa till. Jaunty vägrar att lämna stugan där hon bott i decennier. En gång var Jaunty en berömd konstnär men lever sedan länge tillbakadraget, fortfarande upptagen av händelser i sitt förflutna som inbegriper ett skeppsbrott under andra världskriget.

Gabriellas och Jauntys stillsamma liv vid havet får ett avbrott när en främling dyker upp under en storm ute på havet. Finn, som främlingen heter, har sökt sig till Frenchman's Creek eftersom han ärvt en vackert målad akvarell med motiv av en ensligt belägen stuga och målningen har något med hans egen familj att göra. När Finn försöker undersöka historien bakom målningen samtidigt som han lär känna Gabriella och Jaunty uppdagas en märklig familjehemlighet om ett långtgående svek.


Har inte läst någon av de här böckerna, men jag vill väldigt gärna.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.


Kniv av Jo Nesbø
Genre: Kriminalroman
Serie: Harry Hole (12)
Antal sidor: 583
Utgivningsdatum: 2019-06-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Harry Hole vaknar upp svårt bakfull, med händerna och lakanen dränkta i blod. Nu väntar en uppgörelse med en gammal fiende, i ett drama som också blir Harrys största personliga utmaning.

Här behövs inga kommentarer.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.



Ett högt pris av Donna Leon
Genre: Kriminalroman
Serie: Brunetti (20)
Antal sidor: 270
Utgivningsdatum: 2019-06-28
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Jakten på gärningsmannen leder som alltid in i det mytomspunna Venedigs mörkaste vrår. En ung kvinna återvänder från semestern och hittar sin granne, en äldre dam, död på golvet. Troligen har hon drabbats av hjärtinfarkt. Kommissarie Brunetti bestämmer sig för att undersöka saken närmare. Snart upptäcker han att den äldre kvinnan har varit engagerad i en kvinnojour. Och att hennes lägenhet har fungerat som fristad för misshandlade och utnyttjade kvinnor. Övertygad om att detta är den viktigaste ledtråden i utredningen om dödsfallet börjar han söka svar. Och stöter på en historia som sträcker sig årtionden bakåt i tiden. En historia fylld av kärlek, lögner och bedrägeri.

Första delen är vad jag har läst i den här evighetslånga serien.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Papa av Jesper Stein
Genre: Kriminalroman
Serie: Axel Steen (5)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2019-06-07
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
På ett hotell i Berlin träffar den albanske maffiahantlangaren Bashkim en skräckinjagande dansk gangster. Droger och pengar byter händer och de avtalar om en ny transaktion med en stor mängd vapen. Säljare är den ryske maffiabossen Papa och köpare colombianska FARC. Samtidigt länsas 143 bankfack i en källare vid Nørreport i Köpenhamn. Kriminalinspektör Vicki Thomsen ska lösa brottet, men blir från första stund motarbetad av sina manliga kollegor på stöldroteln. Ingen känner till bankfackens exakta innehåll, men det står snart klart att dådet har koppling till ryska kriminella.

Jag är väldigt nyfiken på den här författaren också.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Nu stormar det i dalens famn av Ewa Klingberg
Genre: Drama
Serie: Begravningsbyrån Tranan (3)
Antal sidor: 240
Utgivningsdatum: 2019-06-10
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Det har hunnit bli nytt år på begravningsbyrån Tranan. Sandra har tillfälligt gett upp tanken på att återvända till sitt gamla liv. Dagarna fylls av nya dödsfall, anhöriga med besynnerliga önskemål och fortsatt renoveringsstök.

Motgångarna är många och den nyetablerade b yrån på andra sidan staden konkurrerar om kunderna. Men när våren nalkas spirar både knoppar och kärlek i Tranås. Vågar Sandra ändå hoppas på en ljus framtid?


Jag får nog ta och läsa den här serien också.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.



Exet av Alafair Burke
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2019-06-12
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Olivia är en av New Yorks bästa försvarsadvokater. När hon får reda på att hennes ex, bestellerförfattaren Jack, misstänks för mord på tre främlingar, är hon övertygad om att han är oskyldig. Frågan är vem som vill sätta dit honom och varför.

Olivia bestämmer sig för att försvara Jack. För många år sedan krossade hon nämligen hans hjärta, och hon hoppas att detta kan gottgöra hennes svek. Så länge som Jack är oskyldig, förstås. För det är han väl?


Den här låter ju spännande.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus.



En man att lita på av Nicholas Searle
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2019-06-13
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Jake Winter har misslyckats. Både civila och säkerhetspersonal har omkommit under ett terroristdåd på en tågstation, en attack som underrättelseofficer Winter hade i uppgift att stoppa. Men trots att han nu är under utredning och tvingas granska sin egen kompetens, sina instinkter och beslut, så undanhåller Jake något.

Utan sina chefers vetskap har Winter planterat en källa bland fyra jihadister, som planerar ytterligare ett dåd. Han hoppas att Rashid, en ung brittisk man som nyligen återvänt, desillusionerad, från krigsfältet, ska vara nyckeln till hans professionella återlösning.

När hans tidigare handlingar ifrågasätts och dissekeras hänger allt på att denna operation lyckas. Men kan han verkligen lita på Rashid?


Läste nyligen hans debut och den var grymt bra så det måste bli fler av honom.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus.

torsdag 23 maj 2019

Hett i hyllan #197

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi kommer att stanna kvar i 2016 ett bra tag.
Det känns som att det inte var alls speciellt längesedan som jag köpte Sanningen om fallet Harry Quebert av Joël Dicker, men det var på bokrean 2016. Alltså över tre år sedan.

Jag kommer ihåg precis varför jag köpte den och jag är faktiskt lika sugen på att läsa den nu som då. Den låter väldigt spännande och jag har hört mycket bra saker om den. Nu har den ju blivit en TV-serie också så jag gissar att jag snart måste läsa den. Om inte annat så jag kan se TV-serien efteråt.

Så här står det på baksidan:
New Hampshire, sommaren 1975. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård. Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig. Dessutom börjar han skriva en roman om fallet, en roman som redan innan den publicerats verkar vara på väg att bli en bestseller av sällan skådad kaliber. Romanen bär titeln Sanningen om fallet Harry Quebert.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

onsdag 22 maj 2019

"En mors bekännelse" av Kelly Rimmer

Författare: Kelly Rimmer
Titel: En mors bekännelse
Genre: Drama
Antal sidor: 350
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A mother's confession
Översättare: Lisbet Holst
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 april 2019




Första meningen: I regel försöker man undvika att prata om det som hände.

Baksidetext
Olivia och David skulle kunna vara det perfekta paret. När deras dotter Zoe föds är lyckan fullkomlig. Men Olivia har blåmärken och drar sig undan från vännerna. Den som står dem närmast är Davids mamma Ivy, men hon vägrar att se tecknen på att allt inte står rätt till. När David tar livet av sig slås båda kvinnornas liv i spillror. Olivia försöker efter hand anpassa sig till sitt nya liv. Hon ska gå tillbaka till jobbet och skaffa en dagisplats åt Zoe. Men varför tittar alla så konstigt på henne när hon är ute med barnvagnen?

Min kommentar
En mors bekännelse dök upp här som en överraskning för ett bra tag sedan. Trots att jag egentligen inte visste något om den så fick jag direkt förutfattade åsikter på grund av titel och baksidetext. Det lät inte alls som en bok för mig. Av någon anledning, som jag inte längre kommer ihåg, så tog jag med den i årets boktolva. Och ibland är det faktiskt skönt att inse att man kan ha fel. En bra påminnelse. Jag vet inte riktigt var jag ska börja och vad jag än skriver så kan jag inte göra den här boken rättvisa.

Det finns två berättare här, Olivia, som berättar i nutid med tillbakablickar, och Ivy, vars berättelse börjar ungefär när David föds och fortsätter till nutid. De berättar i vartannat kapitel och det är nog tur. Ivys tråd gör mig så arg att jag ibland känner att jag inte orkar fortsätta läsa. Så här skapas ett monster. Ibland får jag lägga undan boken en liten stund för att hämta andan efter hennes kapitel. Olivias kapitel gör mig arg av helt andra anledningar och även om de är tunga så ger de mig ändå hopp.

Boken befolkas, tack och lov, mestadels av sympatiska människor. De flesta är kvinnor, starka kvinnor. Olivia är så klart den jag känner allra starkast för, men jag gillar till och med terapeuten. Det har nog aldrig hänt tidigare.

Precis allt med En mors bekännelse känns trovärdigt. Jag är ju lite överkänslig mot sentimentalitet, men här finns inte tillstymmelse till det. Många känslor bubblar upp till ytan, men jag tillåts känna dem, själv. Det är en så sorglig och berörande berättelse som pusslas ihop. Man skulle kunna säga att ämnet är varför det är så svårt att lämna en man som slår och även om jag förstod det redan innan så är det ännu tydligare nu. Däremot kommer jag aldrig någonsin att förstå hur man kan ställa sig bakom någon som gör fel. Till exempel misshandlar sin fru.

Berättandet är så skickligt, lågmält och med små medel lotsas vi vidare och trots att jag redan från början förstår vad som har hänt så blir inte historien sämre. Kanske blir den till och med bättre. Det enda negativa jag kan komma på är epilogen, den är helt onödig. Jag gillar inte tillrättalagda slut, men jag kan köpa det här.

En mors bekännelse borde läsas av fler. Många fler. Den skär i hjärtat.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 5 587 betyg).
Jag ger den 5,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om En mors bekännelse: hyllan, Endast eböcker och Bloggäventyr med Bosse Lidén.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

tisdag 21 maj 2019

Veckans topplista: Skottland

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Veckans topplista som sköts av Johannas deckarhörna.

Veckans tema: Skottland.

Jag gillar Skottland, både i verkligheten och i litteraturen. Det är en speciell miljö. Jag verkar dock inte ha läst alltför många böcker som utspelar sig där. I alla fall inte så många som jag vill ha med på en topplista. Ett tag funderade jag på att göra en lista enbart med Peter Mays böcker...

1. Hälsning från de döda av Stuart MacBride, utspelar sig i Dundee-området och är första delen i en serie.
2. Flickoffret av James Oswald utspelar sig i Edinburgh och är första delen i en serie.
3. Svarthuset av Peter May utspelar sig på Yttre Hebriderna och är första delen i en serie.
4. Svart som natten av Ann Cleeves utspelar sig på Shetlandsöarna som hör till Skottland och är första delen i en serie.
5. Vågspel av Ann Rosman är visserligen en svensk bok, men den utspelar sig på Orkneyöarna och är sjätte delen i en serie.

måndag 20 maj 2019

TV-serie: Störst av allt (2019)

Titel: Störst av allt
Originaltitel: Quicksand
Genre: Drama
Skapad av: Camilla Ahlgren
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, Ella Rappich, William Spetz, Reuben Sallmander
Premiär: 2019-04-05
Produktionsland: Sverige
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Netflix april 2019





Handling
När en tragedi sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasieelev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.

Min kommentar
För knappt en månad sedan läste jag äntligen boken som den här serien baseras på, Störst av allt av Malin Persson Giolito. Jag vet att jag var sen på den, men när jag såg att serien var på gång så var jag till slut tvungen att läsa. Det gick bara en vecka mellan bok och serie. Längre kunde jag faktiskt inte hålla mig.

Som vanligt så är det omöjligt för min hjärna att koppla isär bok och serie, den vägrar helt enkelt att se dem som två olika skapelser. Därför blir jag lite förvirrad när jag får helt andra vibbar jämfört med boken. En del relationer känns väldigt annorlunda, som till exempel den mellan Maja och hennes mamma och också den mellan Maja och Samir. Nåväl, min hjärna lägger helt enkelt ihop all information och den kombinationen blir nästan för mycket för mig. Det blir väldigt starkt och berörande.

Jag kan inte riktigt uttala mig om miljön är trovärdig, jag har aldrig umgåtts med snuskigt rika människor, men den motsvarar i alla fall alla mina fördomar mot dem. Något som är trovärdigt är karaktärerna, även om de flesta är rika så är tonårsproblemen desamma. Jag kan relatera till många av känslorna (dock inte till jag-är-bäst-i-hela-världen-och-alla-andra-är-här-för-att-serva-mig) och det är en av anledningarna till att allt som händer kryper in under skinnet. Kemin mellan karaktärerna är riktigt bra, speciellt då mellan Sebastian och Maja.

När jag såg Felix Sandmans namn i rollistan (innan jag hade sett något avsnitt) så blev jag lite förvånad. Jag kände bara till en person med det namnet och min bok så är han sångare. Nu visar det sig minsann att han även kan agera. Sedan var ju också William Spetz med, ännu ett namn som jag förknippar med helt andra saker, men också han är riktigt bra. Skådespelarinsatserna överlag är helt fantastiska, men det är Sebastian och Maja som är mest lysande.

Jag gillar förresten titeln den har fått på engelska (tydligen heter boken också Quicksand). Allt känns som kvicksand. Ju hårdare du kämpar emot desto djupare sjunker du.

Äntligen en riktigt bra Netflix-produktion. Manus verkar ju vara deras största problem, men här hade de ju ett fantastiskt "på köpet".



TV Time har serien 9,5 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,7 i genomsnitt (beräknat på 8 373 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.


Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

Film: Isn't it romantic

Titel: Isn't it romantic
Originaltitel: Isn't it romantic
Genre: Komedi
Regissör: Todd Strauss-Schulson
Manus: Erin Cardillo, Dana Fox, Katie Silberman
Skådespelare: Rebel Wilson, Liam Hemsworth, Adam Devine, Brandon Scott Jones, Betty Gilpin
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 88 min
Serie: -
Såg den på Netflix 3 maj 2019





Handling
New York City-arkitekten Natalie arbetar hårt för att bli sedd på jobbet, men blir snarare ombedd att hämta kaffe och slänga andras skräp än att designa stadens nya parkeringshus. Som om det inte vore nog blir Natalie, som är en livslång cyniker när det gäller kärlek, medvetslös efter att ha blivit rånad. När hon vaknar upp har hon plötsligt hamnat i sitt livs värsta mardröm – en romantisk komedi – där hon har huvudrollen.

Min kommentar
En komedi är ju alltid avkopplande för hjärnan att se när den har gått på högvarv ett par dagar. Envis som jag är så fortsätter jag dessutom att ge Netflix chans efter chans. Jag vet ju att det finns guldkorn där. Isn't it romantic är tyvärr inte ett av dem. Men den hade kunnat vara.

Filmen har en lite annorlunda vinkling på romantisk komedi, men den är ändå samma likadan. Det fanns en del poänger, det ska jag ge den, och det blev ett och annat skratt, men jag tycker den misslyckas med det den (som jag tror att den) försöker göra. Den driver friskt med romantiska komedier, tyvärr går de inte hela vägen. Isn't it romantic blir inte en riktig parodi, i stället blir den exakt det den försöker parodiera.

En annan sak som drar ner betyget är att grundkonceptet, det hela filmen vilar på, tyvärr är något som jag har extremt svårt för. Dallas förstörde det för mig för över 30 år sedan och jag har uppenbarligen inte hämtat mig ännu.

Rebel Wilson är riktigt bra, hon har en härlig karisma och hon är trovärdig. Om man nu kan använda just det ordet för den här typen av film. Även Adam Devine är bra, men den som stjäl showen är Brandon Scott Jones. Hans parodi på Den-homosexuella-bästa-vännen är lysande.

Isn't it romantic är precis vad den utger sig för att vara och är en underhållande bagatell som får mig att må bra.



Letterboxd hade den 2,7 i genomsnitt (beräknat på 30 296 betyg).
IMDb hade den 5,9 i genomsnitt (beräknat på 35 997 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

söndag 19 maj 2019

Smakebit på søndag: Dödsdömd

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här veckan har det inte blivit mycket läst och det beror på tre olika saker. Först och främst en bok som nästan tog kål på min lust att läsa, sedan har det ju varit semifinaler i ESC och sena matcher i hockey-VM. Igår kulminerade det ju med final i ESC och hockeymatch. Samtidigt. Gissa vad jag tittade på.

I fredagskväll gjorde jag i alla fall en rejäl ansträngning och läste ut boken från förra veckan och igår morse började jag äntligen på en ny. Dödsdömd av Sharon Bolton. Den har alla förutsättningar att vara mycket bättre. Åtminstone så har den börjat väldigt bra.

Min smakebit är från sida 13:
    Andra i korgen hade tappat intresset för fiskgjusen och fler huvuden vändes åt deras håll. Flickan på marken tittade upp, såg ballongen och började skrika. Mannen som inte hade sett eller hört dem än, höjde stenen. Det såg ut som att flickan försökte pressa sig ner i marken. Mannen sänkte stenen.
    Flickan skrek inte igen. Det kvävda skriket som hördes perfekt i gryningsluften, kom från någon i ballongen. Det var det enda ljud de undslapp sig. Chocken höll dem i ett järngrepp. Mannen på marken hade vänt sig om och tittade upp. Det gjorde också hans hund. Passagerarna i ballongen såg hur mannen släppte stenen och lyfte handen mot huvudet för att hålla hatten på plats medan han sträckte på halsen och stirrade uppåt.