torsdag 30 juni 2011

"Svart som natten" av Ann Cleeves

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 383
Serie: Shetlandskvartetten 1
Utgivningsdatum: 2006

Baksidetext
Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Den ensamstående mamman Fran Hunter har just lämnat sin dotter i skolan. Hon är på väg hemåt när blicken plötsligt dras till de svarta korparna som cirklar över ett underligt bylte ute på fältet. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som den nyinflyttade grannflickan Catherine Ross.

Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perex ignorerar ryktena och i stället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men en av dem är en mördare. Vem?

Min kommentar
Det var onekligen spännande att stifta bekantskap med Shetlandsöarna, jag har aldrig tidigare läst någon bok som utspelat sig där. Beskrivningen av miljön och personerna gör att i alla fall jag blir intresserad och gärna vill åka dit för att kolla om folk verkligen är sådana på Shetlandsöarna och karg natur har alltid tilltalat mig. Själva historien och gåtan är helt OK, men trots att det var underhållande så fångade de aldrig mig. Mördaren hade jag gissat på, men å andra sidan hade jag nog gissat på alla under läsandets gång. Det är alltid kul med en deckare där man faktiskt inte har en aning. Det kändes på sätt och vis lite som Agatha Christie.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar