lördag 18 maj 2019

"Störst av allt" av Malin Persson Giolito

Författare: Malin Persson Giolito
Titel: Störst av allt
Genre: Thriller
Antal sidor: 363
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 april 2019
Första meningen: Vid den vänstra bänkraden ligger Dennis, som vanligt iklädd reklam-T-shirt, stormarknadsjeans och oknutna gymnastikskor.

Baksidetext
De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."

Min kommentar
Störst av allt var ju den stora snackisen när den kom, för snart tre år sedan. Jag läste den inte då, men köpte den gjorde jag. På bokmässan samma år. Det är alltid lite jobbigt att läsa en bok som är så tokhyllad som denna är. Nu när den började gå som TV-serie på Netflix kände jag att jag var redo. Förväntningarna var inte längre skyhöga utan mer lagom och så vill jag ju gärna se TV-serien också (som jag för övrigt redan har sett, det inlägget kommer på måndag).

Varken miljö eller karaktärstyper är något jag känner mig hemma i/med, men det känns trovärdigt alltihop. Jag har inga som helst problem med att föreställa mig något av det. Inte ens häktet. För mig är det precis perfekt nivå på detaljerna och min egen fantasi får jobba lite.

Karaktärerna är inte många i Störst av allt och många av dem är dessutom döda. I nu-tråden då. Vi får dock träffa dem i tillbakablickarna. Jag gillar det här sättet att berätta en historia, det är väldigt effektfullt när allt liksom smyger sig på en och till slut sitter man där med hela "sanningen" i knät. Maja är ju den som är i fokus och jag gillar henne. Hon känns mogen och ärlig, men framför allt så lindar hon inte in obehagliga sanningar i något rosa fluff.

Det finns ohyggligt mycket att uppröras över i den här boken. Jag blir rent ut sagt förbannad på den typiska nutidsmänniskan, som vet precis hur man egentligen borde ha gjort. När allt är över. Man undrar lite var de var innan allt hände, medan det gick att stoppa. Alla var så oroliga, men ingen brydde sig tillräckligt för att ta över utan de lät Maja ta hela ansvaret för något som en 18-åring inte borde behöva ta ansvar för. Skenheliga människor!

Många tuffa ämnen behandlas och det görs helt utan pekpinnar. En stor del har att göra med förutfattade meningar. Vare sig det gäller rik, vit flicka eller fattig, svart pojke. Båda är precis lika fel. Känslan här är lite att man på något sätt är mindre ursäktad om man är rik. Ska man tycka mindre synd om Maja för att hon är privilegierad?

Vad som egentligen har hänt är inte speciellt svårt att gissa och jag tvekar aldrig om hur "sanningen" ser ut, men vägen till slutet är oerhört fängslande och engagerande. Ett intressant tema i svensk miljö. Även om nu miljön är obekanta Djursholm.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 6 439 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Störst av allt: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och C.R.M. Nilsson.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Ja, visst var den bra. Jag blev så arg på föräldrarna som inte hjälpte och stöttade sina barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var helt vansinnig, just det där att alla gav sken av att de var intresserade och oroliga men inte gjorde något.

   Radera
 2. Ja den är bra, fick faktiskt toppbetyg av mig och det är inte så många som får det....Tv-serien är också bra, tyckte jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ganska nära full pott, men det allra sista saknades. TV-serien såg jag veckan efter jag hade läst boken, kunde inte hålla mig :)

   Radera
 3. Svar
  1. En riktigt bra bok. Upprörande på så många sätt.

   Radera