måndag 13 maj 2019

Film: Maze runner (2014)

Titel: Maze runner
Originaltitel: Maze runner
Genre: Science fiction
Regissör: Wes Ball
Manus: Noah Oppenheim, TS Nowlin, Grant Pierce Myers, James Dashner (bok)
Skådespelare: Dylan O'Brien, Ki Hong Lee, Blake Cooper, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter
Utgivningsår: 2014
Produktionsland: USA | Storbritannien
Längd: 113 min
Serie: -
Såg den på TiVo 18 april 2019
Handling
När Thomas vaknar upp instängd i en gigantisk, ständigt föränderlig labyrint tillsammans med en grupp andra pojkar, har han inget minne av världen utanför mer konstiga drömmar om en mystisk organisation. Den enda chansen att ta sig därifrån levande är att samarbeta och pussla ihop ledtrådar för att få veta deras verkliga syfte – och hitta en väg ut innan det är för sent...

Min kommentar
Det här är en film som har lockat mig väldigt länge och ännu mer efter jag läste boken i vintras. Filmen är inte helt lätt att få tag i för den går inte på några streamingtjänster och jag ville varken köpa eller hyra. När jag en kväll gick igenom vad som fanns på TiVo-boxen så hittade jag, till min stora glädje, den där. Det hade jag glömt.

Som vanligt när jag tittar på en filmatiserad bok så kan jag inte låta bli att jämföra de olika versionerna. Det är en del förändringar gjorda, men inget som stör mig speciellt mycket. Den stora skillnaden är nog uppbyggnadsfasen, den är inte alls lika lång i filmen. Därmed försvinner också en del av det mystiska. Labyrintens lösning gillade jag mycket mer som den var i boken än den de hittade på till filmen.

Ibland är det svårt att se vad som händer, speciellt vissa scener inne i labyrinten. Det är mörkt och väldigt snabba klipp, med närbilder så klart. Det är kanske meningen så, då behöver man ju inte vara så noga med hur allt ser ut på nära håll. Jag hade väntat mig en snyggare labyrint och snyggare "monster". De var mer löjliga än hemska. Så klart finns det en del logiska hål, men eftersom man inte har hela historien så väljer jag att låta dem passera.

Skådespelarna är inga kändisar, men många av dem har jag sett i en del annat. De är helt okej, men inget extra. Karaktärerna är en aning substanslösa (faktiskt ännu tunnare än i boken), men jag ser inte att det är konstigt. De här människorna har ingen bakgrund. De har levt i den där gläntan och det enda som är viktigt är att överleva. Det underlättar dock att ha läst boken, jag har ju i alla fall lite mer kött på benen än vad jag får här. Temat är intressant, om man ska stanna i det man känner till och vara "trygg" eller välja det okända. Det är inte alltid helt självklart vad som är bäst. Här är det dock solklart.

Det här är en spännande film och till och med sambon tittade i stället för att stirra ner i sin mobil. Nära två timmar lång är den, men det kändes inte. Nu är frågan bara om jag ska läsa nästa bok eller se filmen direkt...Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 118 204 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 384 131 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Den här filmen tyckte jag var sådär har jag för mig. Jag såg den i alla fall utan att ha läst boken, och blev inte sugen på att läsa den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes som att jag fick lägga till det jag fick i boken och det är nog möjligt att filmen inte hade varit lika bra utan det.

   Radera
 2. Jag tänkte på din fråga i slutet av recensionen om du skulle läsa eller se bok/film nr två först. Jag kan säga att de skiljer sig ännu mera från varandra och det är nästan som två olika historier. Du får inte ens hjälp av boken om det är något du inte förstår med filmen.
  Sen ska jag säga att jag rekomenderar de bägge bara man klarar av att distansera sig ifrån att de inte har något sammanhang med varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar verkligen inte när de inte följer boken som filmen sägs baseras på. En del av mig förstår att det är två olika verk, men jag vill inte att det ska vara det :) Jag får se hur jag gör med de här böckerna/filmerna då...

   Radera