fredag 17 maj 2019

The Jumbo Genre Recomendation Tag

Camilla på bloggen Mitt bokintresse taggade mig att göra den här trevliga tagen. Det här är ju ett ganska svårt ämne, genrebestämning, men jag gör ett försök.

Science fiction
Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov, den är gammal och jag vet inte om den har åldrats väl, men jösses vad bra den var på 80-talet.

Fantasy
Kanske är inte Stephen King den man först tänker på när det handlar om fantasy, men hans Det mörka tornet-serie är det bästa jag har läst i genren.

Mystery
Här finns ju en uppsjö att välja bland, men en som jag har kommit att uppskatta den senaste tiden är Louise Pennys serie om Armand Gamache.

YA - unga vuxna
YA känns inte som en genre, det är lite som att kalla skönlitteratur genre, i vilket fall så är den ju stor och blandad. Jag har skrivit ett topp tio-inlägg om bra böcker för unga vuxna så i stället för att skriva det igen så kommer en länk. Återanvändning är ju modernt.

Horror - skräck
Här får det ju bli skräckens mästare, Stephen King, men jag vill nämna hans svenska motsvarighet också, John Ajvide Lindqvist.

Literaly fiction - (relations-, samtida-)romaner
Den här är tuff, men när jag kollar på Goodreads lista över genren så hittar jag Fredrik Backmans En man som heter Ove. Då slutar jag att leta.

Travel - om du gillar att resa
Nästan alla böcker passar väl om man gillar att resa, men när jag läste Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce så blev jag verkligen sugen på att göra den resan. Inte till fots dock.

Humor
Även detta är en svår genre, men Graeme Simsions Projekt Rosie skrattade jag mycket åt. Det finns (snart) ytterligare två böcker om det här projektet.

History- Historiska romaner
Förr läste jag många historiska romaner, men nu har det inte blivit så många. En av de senare jag har läst är En officer och spion av Robert Harris som är en riktigt bra bok.

Science/natur - Vetenskap/natur
Jag vet inte om Ensam på Mars av Andy Weir egentligen platsar här, allt kanske inte funkar, men här finns massor av vetenskap.

Craft - en bok som utvecklar din läsning/författande
Den här får jag passa på.

En bok som inte passar in på någon annan genre
Jag tycker ofta att böcker inte passar in i någon genre. Makten av Naomi Alderman är ett bra exempel på en bok som i alla fall passar in på så många olika genrer att den är svår att placera.

Jag bryr mig inte om att tagga någon, utan tycker som vanligt att alla som har lust kan göra den.

4 kommentarer:

 1. 1. The left hand of Darkness - Ursula K. Le Guinn.
  2. Ronja Rövardotter - Astrid Lindgren. Ja, Astrid är en bortglömd fantasyfavorit. (äh, okej, har läst väldigt lite fantasy...)
  3. Tlön, Ukbar, Orbis Tertius - Jorge Luis Borges. Bara en novell, men ändå.
  4. -
  5. Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist. Vampyrer, socialrealism och 80-talsnostalgi!
  6. Lust - Elfriede Jelinek. (med reservation för att jag är osäker på den genrebestämning som menas.
  7. Myten om Wu Tao-Tsu - Sven Lindquist. Vila i frid, Sven.
  8. Äldreomsorgen i Övre Kågedalen - Nikanor Teratologen. ...
  9. Västerlandets undergång - Oswald Spengler. Täcker in det mesta som hände fram till en 100 år sen ungefär.
  10. Naturvetenskapliga skrifter - August Strindberg. Själva vetenskapligheten kan möjligen vara lite svajig.
  11. SCUM manifesto - Valeie Solanas. Manifest är en genre som förtjänar en egen kategori.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte påstå att jag känner till speciellt många på din lista, men Ursula K Le Guinn, Astrid Lindgren, John Ajvide Lindqvist och August Strindberg har jag läs i alla fall.

   Radera
 2. Kul att läsa dina svar, och jag fick några tips.

  SvaraRadera