onsdag 6 mars 2019

"Makten" av Naomi Alderman

Författare: Naomi Alderman
Titel: Makten
Genre: Science fiction
Antal sidor: 393
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Power
Översättare: Helena Ridelberg
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 februari 2019
Första meningen: Maktens form är alltid densamma: den har formen av ett träd.

Baksidetext
På ytan är allt som vanligt. En nigeriansk dotter som slöar i familjens pool. En barnhemsflicka, vars religiösa föräldrar döljer sin sanna natur. En amerikansk lokalpolitiker. En okammad Londontjej med trasslig bakgrund. Men något är annorlunda. Något som får deras liv att smälta samman med förödande resultat. En mäktig, märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumental fysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död. En liten justering av verkligheten, och en hel värld sätts i gungning.

Min kommentar
Den här boken dök upp som en överraskning förra sommaren och jag kan ju erkänna att jag kände mig tveksam till den. Visst, den låter spännande, men jag har otroligt svårt för det här med att allt är könsbundet. Det där att vad som än händer dig så beror det på vilket kön du har. Jag kan med gott samvete säga att jag inte bedömer människor efter vare sig kön, religion, hudfärg, ålder, sexuell läggning eller vad annat man nu kan bedöma människor efter. För mig är alla bara just människor och alla får chans att visa vilken typ (för att hårdra det; ond eller god) av människa han/hon är. Sedan gör jag min bedömning. Ville bara förklara så att man är klar över utgångsläget här.

Makten börjar väldigt bra och jag kände att det här nog kunde funka. Mycket är visserligen ganska överdrivet, men orättvisor blir tydligare om man överdriver dem. Ibland dyker det upp något dokument eller teckning, vid något tillfälle så kommer det en forumtråd. Jag inser att vi är flera tusen år in i framtiden. Jag gillar det här sättet att "dokumentera" saker.

En tredjedel in eller så blir det en helt annan typ av bok. Här blir det den vanliga actionthrillern med alla tillbehör; mord, korruption, knarkhandlare, politik. Enda skillnaden är att det är kvinnor i huvudrollerna i stället för män. Här tappar Makten mig ordentligt. En historia blir faktiskt inte bättre bara för att det är kvinnor som beter sig som svin.

Mittendelen är alldeles för utdragen i mina ögon, men när jag närmar mig slutet så förstår jag i alla fall varför den är där. Här växer boken igen. Rejält. Jag inser vad författaren vill säga, att det är makten som korrumperar, inte könet. Och då älskar jag den. Slutet får mig nästan att dra efter andan. Det är segraren som skriver historian och det får mig att fundera på mycket jag tar som självklarheter. Läskigt. Boken har helt klart nått sitt syfte.

Detta är en väldigt annorlunda historia och jag bara måste gilla en bok som får mig att fundera. Jag gillar inte att generalisera, men efter en väldigt snabb och högst ovetenskaplig titt på Goodreads så verkar män generellt sätta mycket lägre betyg på Makten än kvinnor. Undrar varför...

Goodreads hade den 3,87 i genomsnitt (beräknat på 92 172 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Makten: Bokhuset, Just nu - just här och och dagarna går.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Nu läste jag inte detaljerna men betyg 4,0 känns som en motivering till att prioritera den här lite grann. Den står ju här hemma oläst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behövde den som feministisk bok i kaosutmaningen :) Betyget är ett genomsnitt skulle man kunna säga. Hade det inte varit för slutet så skulle den inta ha fått så högt för den där mittendelen drar ner det ganska rejält.

   Radera
 2. en speciell bok, lätt att missbruka sin kraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det var skönt att det var det som var slutsatsen.

   Radera